• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS: : prosim te, co je trzniho na "penize za nic"?.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    Zajimave zamysleni nad temi Skandinavskymi modely :)
    Norsko jako sociální stát? Jak pro koho. - Andrej Ruščák (blog.idnes.cz)
    http://andrejruscak.blog.idnes.cz/c/487725/norsko-jako-socialni-stat-jak-pro-koho.html
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    Pokud by to skutečně udělali, začne se jejich obludná inflace rozmělňovat do celé eurozóny. Což je to poslední, co eurozóna momentálně potřebuje. Takže pravděpodobně budou muset Euro opustit. Pokud to všechno sečtu, moc bych s reálným zavedením nepočítal.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Cece rekl bych, ze zijes v bludu a mas elementarni vedomostni mezery :D Myslis tu Nokii, co koupil Microsoft a ktera ve Finsku uz davno nic nevyrabi? :D
    S tim porazenim Stalina bych byl opatrny - Finove se kvuli tomu nevahali paktovat s Hitlerem, diky cemuz realne uspeli - a to bych jako pozitivum nikde nevystavoval :) Mimoto, nasledne se Stalinem uzavreli primeri (v dobe, kdy to uz Hitler zacal prohravat a situacese zacla otacet) - klasicke "kam vitr, tam plast" :). Mimoto, o cast puvodniho uzemi v dusledku toho primeri Finsko prislo. Ergo nevim, kdo koho porazil ;-)
    Zbyva Thorvalds - co na tom, ze uz pres deset let plati dane v USA a je dobrovolne jejich obcanem, bydli tam... coz je divny, na to jaky by melo byt Finsko raj na zemi... podle tebe :) Kazdopadne z penez kolem Linuse toho Finove moc neuvidi.
    XCHAOS: z NZP ze si zacnou stavet vilky? :D To je jeste vetsi chimera. Zvlast v kontextu toho, ze NZP ma dle autoru pokryvat zakladni zivotni potreby (takze nejake jidlo, mozna nejaky najem). Vis kolik stoji takovy barak jen na materialu? :D Jasne, nebo zacnou "kulturne zit" v hospodach - oh wait, to se deje uz dneska - zadna novinka pod sluncem.
    Ale jses dobry komik - nevis, z ceho to budou financovat, ale s ledovym klidem se tvaris, jak to bude fungovat :D Jen ti k tomu chybi realna cisla ;-) Zatim Finove predvedli jen vykrik nejakeho hesla... jo, v hospode u piva se toho uz naslibovalo.
    Spotrebni dane (aka neprime) ve skutecnosti onu realnou hodnotu penez. Je mozne, ze navysenim neprimych dani budou dohaneny mezery v prijmech - ale s rostoucimi danemi zakonite na tu vilku bezny finlandan tezko nasetri, kdyz 4/5 zas na danich statu vrati :D A ty podniky vysoke zatizeni naopak bude motivovat k tomu utect - ergo bude mizet prace pro lidi...
    Co se ukaze za 2-3 roky nevim - ale uz ted ukazali, ze na to vlastne nemaji prachy :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LUBOB: co je tržního na "přišel jsem sem první, je to tu navěky moje"? vlastnictví má své náklady, ty jsou dnes přenášeny na stát (veřejný sektor). stejně tak podnikání má svá rizika, rizika korporací jsou opět přenášena ze soukromého na veřejný sektor.

    co je "tržního" na dnešním finančním systému? je to více či méně státní monopol. tržní by byl snad jen zlatý standard, či co.

    trh funguje v rámci nějaké infrastruktury vztahů a pravidel, kterou ti, kdo mají smůlu, rozhodně nepříjímají dobrovolně... ale jsou k ní spíše nuceni (větší či menší silou). tzn. ZP se může ukázat paradoxně jako nejlevnější způsob, jak udržet konsensus s přetrváváním těch vztahů a pravidel: a pokud ne nejlevnější, tak se může ukázat, že v rámci demokracie je přitjatelnější, než jiné metody (i když tím třeba ekonomiku oslabíš z úrovně "špičková" na "průměrná".

    "tržní" bude rozhodně poptávka lidí po zboží a službách, které se za ZP budou chtít koupit. stát přestane utrácet za hladové zdi, kterými se snaží povzbudit ekonomiku. možná se ušetří obrovské výdaje, které dnes ani nikdo nedokáže předpovědět, a které se sice navenek jevili jako ekonomická ekonomika, ale ve skutečnosti převažovaly negativní externality.

    ty totiž nevíš, co se přesně stane: opět, jsem zvědav, jak budeš mluvit za 2-3 roky, pokud se stane něco jiného, než čekáš.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: dovoluji si oponovat, že "stanovení výše NZP je centrální plánování" - ano a ne. je to strategický faktor, určitě ho budou sledovat korporace při plánování toho, kam přesunou jako výrobu, apod. je to jako dnes výše minimální mzdy, úrokové sazby, apod.

    není to centrální plánování ve smyslu "centrální plánování ekonomiky": ve skutečnosti je to, zejména při prvním zavedení, velký zdroj náhody, protože nevíš, jestli ty lidi si začnou stavět ve volném čase všichni vilky a stoupne poptávka po železe a betonu, a nebo jestli začnou žít kulturně a stoupne poptávka po výstavách a divadlech, nebo jestli budou chtít sportovat, nebo jestli to utratí za letenky do teplých krajů: prostě to zamíchá kartama, aspoň zpočátku. Takže s původním "plánováním" to moc společného nemá.

    samozřejmě se vynoří "levicové strany", které budou volat po vyšším ZP a nižších rozdílech v příjmech mezi pracujícími a nepracujícími - a "pravicové strany", které budou chtít ZP co nejnižší a budou poukazovat na jeho zneužívání a slábnutí ekonomiky. proč ne - nevšiml jsem si, že by Finové chtěli zrušit demokracii, nezrušili jí ani když vstoupili proti Stalinovi do koalice s Hitlerem (a nepředstavovali pro něj tedy zrovna dobrý příklad toho, jak je demokracie "slabá"... taky jim Němci nakonec nějak ze msty nějak prý vyhladili kus Laponska, když pak přeci jen uzavřeli příměří a tu koalici vypověděli...)

    neznám detaily toho, jak svůj ZP FINové chtějí FINancovat :-)) ale nemyslím, že by šli do něčeho, co povede k exemplárnímu krachu ekonomiky a bude odstrašujícím případem pro všechny. zřejmě je opravdu finta v osekání byrokracie, rozhodující o sociálních dávkách, rozpuštění těch dávek v ZP, očekávání zvýšení výběru spotřebních daní, apod.

    prostě bych zrovna v tomhle případě byl tak opatrný v té sázce na to, že to určitě nezvládnou: jak se budeš tvářit za 2-3 roky, až se ukáže, že to zvládli a že se jim ekonomika kupodivu naopak strašně zefektivnila?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: jsou to Finové: chodí nazí do sauny, porazili Stalina a dnes mají Linuse Thorvaldse a Nokii. Jestli někdo zvládne zavést ZP, tak právě Finové :-) (stejně jako jestli někdo zvládne OZE + smart grid, tak právě Němci, co mají rádi ve všem pořádek...)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: uz ted jim v te kalkulaci chybi 3,1 miliardy EUR. Chybi. Umis cist? :D A to ciste za predpokladu, ze skutecne cely statni rozpocet padne jen na vyplatu NZP. V realu jim tedy chybi penez podstatne vic (neco sezere statni aparat jako takovy - vc. zbytecnosti typu soud, policie, pripadne dalsi obecne prospesne veci placene z verejnych penez - zeleznice, silnice atd).

    I samotne stanoveni vyse NZP je centralni planovani. A placeni dani - potazmo pusobeni korporace v konkretnim state? Tedy zdroje pro NZP. Ten se muze omezit na nezbytne minimum v dane zemi - a zvysovani dani to jen uspisi. Ekonomika je globalni. Presunout vyrobni prostredky do priznivejsich koncin sveta neni nerealny scenar - ted se deje uz dnes. Pak mas ale pruser - mas v zemi spoustu penez-chtivych a jejich hladove krky nemas cim uspokojit, protoze ten bohac - potencialni platce - mezitim zdrhnul... uz vidim ty socialni nepokoje :) A pokud se zbavis tech zakladnich funkci statu (kdyz diky stedremu rozdavani na ne nezbude), jsem zvedav, jak to budes resit :D Jako programator jsi tu ted predvedl slusny dead-lock :D

    Predstava, ze si vystacis se zamestnanim u Uberu, AirNB & spol a tim ze se vsichni "magicky" uzivi je komicka. Poptavka po tomhle typu sluzeb take neni nekonecna - uspesne lze pochybovat i o tom, ze nekdo s NZP bude za podobny "nadstandard" utracet. A vysoka danova zatez muze i tenhle typ podnikani nakonec i zabit.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS: prosim te, co je trzniho na "penize za nic"?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: pravděpodobně plánují současně osekat jiné sociální výdaje, o jejichž rozsahu nemáš ani tušení.

    jako máš pravdu, že je to socialismus. nicméně "tržní" a minimální - nikoliv centrálně plánovaný. pokud nazveme věci pravými jmény, tak je to celé jedna velká odvážná teorie, že korporace, jejichž akcionáři riskují pouze do výše toho, kolik zaplatili za akcie, ale nehrozí osobní zodpovědnost v případě, že korporace třeba prodělá kalhoty, by taky třeba mohly platit daně. nebo jiná teorie, že když už se stejně tisknou peníze, ke kterým mají přístup komerční banky, tak že lepší, než např. poskytovat špatné úvěry (=takové, které nikdy nebudou splaceny) na různé "hladové zdi" (což obvykle socialistické vlády, demokratické západoevropské i nedemokratická čínská, ve skutečnosti dělají)

    historicky, v situaci, kdy podstatnou složkou každého produktu byla pracovní síla a přírodní zdroje byly v podstatě abundantní, mohlo skutečně platit, že peníze utracené za luxus elit (klasický kapitalismus) nebo za hladové zdi (reálný socialismus) v podstatě vedou k blahobytu všech, protože nakonec se třeba investovalo tak, že vznikly úspory z rozsahu, které by jinak nevznikly, apod. .. ale v situaci postupného vyčerpání zdrojů už tuhle logiku nemůžeš použít (a pokud ano, tak samozřejmě pak čelíš přílivům ekonomických uprchlíků z oblastí, které byly vydrancované, nebo válečných uprchlíků z oblastí, kde se zrovna o zdroje válčí... přičemž ale jak "pravicová" luxusní spotřeba, tak "levicové" hladové zdi samozřejmě poptávku po tom drancování zvyšují...)

    Celý spor dnes není tradiční "levice vs. pravice", protože levicové centrální plánování a technokracie se zdiskreditovaly už dávno - zbývající debata se vede o to, že ta druhá cesta (tzn. "mlč, když někdo drancuje nějaké zdroje a vytváří nějaké negativní externality, protože jsi loser a nemáš prachy, tak do toho nekecej a poctivě služ těm, kdo je mají") je taky na houby.

    socialismus, nejdřív vygeneroval kvanta neproduktivních úředníků, kteří nakonec nejsou dobří k ničemu jinému, než aby se navzájem hlídali, že fakt nesedí doma ale "poctivě se nudí" v práci a zadávají si navzájem pseudoúkoly, a zbytek populace nahnal na stavbu hladových zdí, aby tito úředníci pak mohli stát v dopravní zácpě cestou na dovolenou (a volný trh byl v přeregulované společnosti fakticky omezen na soutěž, která z 5 korporací prodá těm úředníkům na tu cestu na dovolenou auto). nicméně toto vyvolalo ve světě značnou soutěž o vzácné neobnovitelné zdroje, dokonce války o ně...

    takže: co když "socialismus 2.0", tzn. všeobecný základní příjem, bude prostě úspěšnější? lidé získají spoustu volného času. v tomto volném čase ale budou jezdit např. jako taxíkáři pro Uber, nebo jako drobní ubytovatelé pro Airbnb, apod. (nebo desítky dalších podobných post-work schémat v budoucnu). tzn. volný trh bude existovat nadále.. a co víc: země (či regiony), které to s výší ZP přeženou, se díky "lennosti" obyvatelstva stanou méně ekonomiky výkonné a budou si moci dovolit vyplácet nižší základní příjem (nebo tento bude mít nižší směnou hodnotu). Jednoduše tedy několik zemí co ho vzhledem k výši HDP nastaví různě, budou moci porovnávat svoje výsledky, a rychle se napodobí ty vzorce, které osvědčí...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: trochu serióznější zdroj...
    Finsko otestuje nepodmíněný příjem pro všechny, každý dostane 800 eur měsíčně | Wave News
    http://www.rozhlas.cz/...stuje-nepodmineny-prijem-pro-vsechny-kazdy-dostane-800-eur-mesicne--1562585

    minimálně Finy nikdo nemůže obvinit, že jsou stalinisti :-)
    TUILE
    TUILE --- ---
    Vyhuleny_ufo. On uz to tu xchaos hatel na zacatku listipadu, ale v anglictine si to nikdo nechtel cist :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FIONOR: ja vim, ze blesk, ale jeho vypovedni hodnota stoupla od te doby, kdy ho jako duveryhodne medium vyuziva nas president ke svym hovorum z lan..
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    VYHULENY_UFO: socialismus pote, co se v Jizni Americe momentalne uspesne hrouti...? :D Ale je to krasne, vydaje jen na tuhle taskarici 52,2 miliardy EUR, celkove prijmy rozpoctu 49,1 miliardy EUR... nejak mi unika, z ceho zaplati tech par "drobnosti", co delaji stat statem - kdyz uz ted to je v minusu.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ve finsku se dejou zmeny, dokonce zaregistroval i blesk a a tady ticho???? :P

    22 tisíc měsíčně, pro každého a bez práce. Finové zvažují ultrasocialismus
    http://www.blesk.cz/...22-tisic-mesicne-pro-kazdeho-a-bez-prace-finove-zvazuji-ultrasocialismus.html
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: podloz sve tvrzeni dukazem :D vymyslet si muzes jakoukoliv pohadku... a ve svetle te posledni je dost nepravdepodobne, ze by z 8% se za rok stalo 92 :D
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Jo, jenze v metru je Edge a na urade je 4G datovy signal mizerny...

    Vzhledem k narustajicimu poctu davek je (pochybna) statistika starsi 1 roku zcela neaktualni...

    Zvlast kdyz se dejou takove veci, ze na Cernem Moste s prichodem krizove vedouci doslo k zjisteni, ze se do statistiky hlasi davky, ne zadatele...
    Z hodnoty lehce pod tisic byla razem hodnota lehce pres ctrnactset...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: ano, druhy link je video. Na mobilech s tim problem obvykle nebyva ;-)

    Jak ke statistice prisli neni podstatne. Jde o oficialni informaci uradu a je legitimni na ni tak pohlizet - bordel za tim skryty neni treba pitvat, v globalnim pohledu pujde o zanedbatelnou chybu. Pro sve tvrzeni jsi ty sam zadny dukaz nepredlozil. Chapu, ze rozbit tve lzive tvrzeni o koncentraci je pro tebe neprijemne :-D
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    VYHULENY_UFO: To sice ne, ale tim jak se sem lidi stahujou z ruznych Frydku Mistku, Dubu na Morave, Moravske Trebove, Ceskych Budejovic, Mostu, atp., tak nahlex do postoupenych spisu dava pomerne zretelnou predstavu o deni v jinych krajich...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Druhy link se mi na mobilu nechce nacist (video..?), ten prvni se odkazuje na data udajne z roku 2012...

    A uprimne vubec netusim jak k nim dosli, kdyz statisticky modul do aplikace od Fujitsu-Siemens (spustene na pocatku roku 2012) byl naimplementovan teprve nekdy v rijnu 2013 - musel bych si detailne projit maily z te doby, byl jsem mezi prvnimi 10 lidmi, co ten modul pouzivali - jako testovaci beta verzi...

    Statisticka data z let 2012-13 AFAIK nejsou k dispozici dodnes a delaly se jen odhady...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam