VYHULENY_UFO: to je úplně jedno - v tomhle klubu je to offtopic, protože ZP se v té knize moc neřeší (autor má spíš konzervativní názor na roli zaměstnanosti ve společnosti - asi jako ty) a celkem je k EU i kritický (ne ve smyslu "zrušte ji a oploťte se v národních státečcích, stísněných na titěrném území" - ale spíš vysvětluje, proč řada věcí, které se ukázaly, že nebudou fungovat, ani nefungují)
podívej, já vedu polemiku na mnoha frontách, jak sis jistě všiml. i s těmi, kdo ZP obhajují, se často neshodnu za celé řadě jiných témat. nicméně bych ZP nezavrhoval jen proto, že někteří jeho stoupenci jsou buď magoři, nebo trollové, a mají v bundlu se ZP i nějakou píčovinu.
opakuji, že naprostá většina práce, kterou dělám, mi přijde nesmyslná: např. klienti si pořád přejmenovávají firmy a mění IČO, někdo to musí pak opravovat, apod. - tady je jasné, že ať už Babišovy plány na elektronickou evidenci tržeb dopadnou jakkoliv, tak dnešní archaická byrokracie bude v budoucnu nahrazena nějakou zjednodušenou nadstavbou, a kdo bude trvat na archaických byrokratických postupech, tak si za ně příslušně připlatí. tzn. je zde prostor pro flexibilitu "mimobyrokratického typu", kdy ovšem bude stále diskutabilnější, jakou přidanou hodnotu ty byrokratické layery nad tou samotnou službou opravdu představují (je třeba absurdní, aby si lidi stěhovaly firmy na papírové adresy, kde mají menší šanci, že je berňák zkontroluje - není to sice to samé, jako "daňové ráje", jsou to jen útěky před místní šikanou - nicméně krásně to ukazuje absurditu obrovského množství práce, která je dnes považována za "poctivou" - takhle dospějeme k tomu, že kapesní krádeže jsou vlastně také jistá forma umění a úsilí a že je to lepší, než když povaleči sedí doma...)
Naopak dovedu vidět smysl v tom, že například zatopím dřevem v krbu místo abych si prostě pustil termostat na topení (je tam smysl ekonomický, protože to dřevo je pořád levnější, než jiné energie - ale hlavně vidím i hluboký smysl v tom, že např. vynesu další krabici s poleny do schodů, místo abych tajtrlíkoval v posilovně, apod.), nebo jsem dělal akci typu přivést sud piva na narozeniny přímo z pivovaru k sobě domů do Prahy na nákladním kole. striktně vzato, tyto aktivity jsou ekonomicky opodstatněné, ale nejsou škálovatelné (stěží budu takto zásobovat např. hospodu, navíc každý den - dávají ale smysl v případě nějakého druhu "nové organizace práce", typu ten Uber - protože spousta lidí je ochotná takovou práci udělat občas, namátkově - pouze nehodlají nádeničinou strávit zbytek života, každý den)
Je to tedy o tom, že nějaká práce se někde vždycky musí udělat, a naopak já sám jsem si sem vědom relativně nízké konkurenceschopnosti ("vysoké substituovatelnosti" na trhu práce) u řady svých dovedností - větší budoucnost má u mě občasný záskok za nejrůznější nekvalifikované či středně kvalifikované profese, pokud se nechci nafukovat v roli manažera (spíš, než abych bojoval s jinými, tak věřím, že v podstatě management je přesně jedna z věcí, které počítačové systémy v budoucnu zvládnou lépe, než lidi - budoucnost je v tom, že budou tickety v CRM systémech označovat jako uzavřené přímo zákazníci, místo nějakých managerů a middle managerů, tzn. nakonec zvítězí systémy, ve kterých nebudou mezi těmi, kdo dělají skutečně užitečnou práci - zvláště pak tu substituovatelnou - a jejich zákazníky stát žádní zbyteční middlemeni, a proces industrializace automatizace zasáhne i ty, kdo byli dosud v privilegovaném postavení...)
abych to nějak uzavřel - odpůrci ZP většinou nedokážou zareagovat na připomínku, že ti ekonomové, co ne přímo za ZP, ale přeci jen dostávají Nobelovy ceny, ho současně většinou představují jako náhradu za koncept minimální mzdy (který je ekonomicky likvidační, zvláště v podmínkách volného globálního pohybu zboží a poslední dobou i služeb). (většinou, pokud jsou pravičáci, by minimální mzdu zrušili bez náhrady).
řada levicových stoupenců ZP je zase překvapena, když se o souvislosti ZP se zrušením minimální mzdy někdo zmíní. přitom je to prosté: celé je to myšlenku, že odpovědnost za dorovnávání příjmů občanů do předepsané výše minimální mzdy nese stát, nikoliv zaměstnavatel (ale ten zase nese odpovědnost za to, že zaplatí poctivě daně). Minimální mzda je pak ovšem "dorovnávána" i těm, kdo nepracují - a toto je právě ZP.