• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: jasne - a ty budes ta jedina firma, ktera bude "danove optimalizovat" :D A urcite to nebude napadat nekoho jineho - vsichni ostatni budou vesele platit, platit... aby tve socialni zodpovednosti bylo ucineno zadost! :-) Je pritom dlouhodobe prokazano, ze zvyseni sazby dani k velkemu navyseni vyberu nevede. Logicky - cim vetsi odvod, tim spise ma cenu se zabyvat nejakou "optimalizaci", stejne tak i vyssi DPH negativne ovlivnuje spotrebu (potazmo hledani "sedych" kanalu, kde DPH v uvahu nepripada). A ani pocet potencialnich platcu neni nekonecny. A moderni technologie casto umoznuji prevod casti podnikani mimo lokalni jurisdikci (takze na dani zase ostrouhas). Samotne naklady na ZP vysoke budou. Jses spatny "socialni" programator - mas tam seriozni deadlock :D To, zda se ZP lidi (ne)chcipnou hlady je striktne odvisle od skutecne vyse ZP. S Michalkovo peti tisici lze predikovat, ze tyto problemy hrozi - to vazne neni castka, ktera by ti zarucovala klid na preziti. A z kazdou tisicovkou navic z toho jsou miliardy v celkovem souctu a nemas seriozne vyreseno, kde na to vezmes. Takze produktem tve "socialni odpovednosti" je narod zebraku... :D
    Ukolove mzdy/odmeny viz VYHULENY_UFO - a netyka se zdaleka jen remeslnych cinnosti. Cela rada smluvnich vztahu je uzavirana timto zpusobem, kdy objednatel neresi kolik hodin s tim stravis - to je tvuj problem. Ono to samozrejme neni jednoduche i z pohledu dodavatele takove sluzby - musis byt schopen orientacne (pro sebe) kvantifikovat narocnost dane cinnosti - pokud odmena nema byt po rozpocteni na cas v rovine jak ty rikas namezniho platu :D
    Regulace na pracovnim trhu chrani predevsim zamestnance - ty "socialni citlivko", ktery je ve vztahu zamestnavatel-zamestnanec ten, kdo taha za kratsi konec provazu. Obecny problem je to, ze jinak to vidi mensi podnikatel/zamestnavatel a jinak velka korporace (velky zamestnavatel). Zakon v obecne rovine nemuze byt diskriminacni - nemuzes velke korporaci merit jinak, nez malemu podnikateli. On je to v zasade tezko resitelny problem - chces-li to brat optikou slabsiho (zamestnance). V kombinaci s nuznou vysi ZP zakonite nastane vztah, kdy zamestnanec bude nucen vzit i praci s nelidskymi podminkami - nebude mit na vyber. Takze navrat k pracovnim sobotam, nedelim... dvanactihodinovym smenam a to vse za par korun? :D To uz tu ale bylo, staci se lehce zacist do historie. Jsou to spojene nadoby - ty jen vykrikujes hesla, namisto toho aby sis sednul a zacal pocitat.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: budu se opakovat, ale co to sakra meles, ty vorechu? :) V makroekonomii se naklady samozrejme take resi.
    ZP ma problemy i v nakladech - nebot ta legrace vychazi porad drazsi, nez soucasny selektivni system adresnych socialnich davek. Uz kdyz zacneme u almuzny v podobe 5000 Kc/osoba... ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ad "moje ekonomka" - na mff jsem strávil asi o rok víc, než na vše, ale uznávám, že jsem se snažil o kvantový přeskok špatným směrem :-)

    podle mých informací spolubydlení ve vícepokojovém bytě šlo donedávna i na těch Vinohradech pořídit za 3000 Kč (vlastní místnost, společné všechno ostatní)

    K tomu A kdyz budou dane vysoke, firmy pujdou vytvaret zisk jinam. bych jen dodal, že není úplně jasné, jak to udělají bez různých opatření, chránících jejich výsadní či dokonce monopolní postavení na trhu. Je obecně oblíbenou iluzí, že spousta dnešních regulací napomáhá právě k maximalizaci zisku jedněm a minimalizaci zisku druhým: a paradoxně: velmi levné dovozy spotřebního zboží (např. z Číny) vedou k tomu, že zisk vzniká až v rámci jejich rebrandingu (tak či onak), v rámci obchodní sítě, apod.

    v konečném důsledku ani není jasné, jak bude možné vůbec ještě v nejbližších letech vybírat daně: možné budoucnosti jsou dvě: "něco jako Bitcoin" nebo "něco jako Babiš":
    Bitcoin vs Babiš - Google Fight : make a fight with Googlefight
    http://www.googlefight.com/bitcoin-vs-babi%C5%A1.php

    v podstatě nám nezbývá, než ono "něco jako bitcoin" zobecnit do podoby systému ze ZP: v evoluci platebních systémů zvítězí nakonec ten, který bude odměňovat své (unikátní) uživatele (myšleno např. unikátní biometrickou signaturu) za to, že ho používají - ne jen za vytváření rezerv (i když ty třeba může nějak odměňovat také...). tímto se dostáváš k jednoduché představě "korporátního ZP", kdy platební systém zdaní sám sebe, aby vyplatil ZP - a půjde to celé mimo různé Babiše.

    (popravdě, ani nevěřím, že nějaký byrokraticky manageovaný ZP by měl jakoukoliv naději... to, že budou veřejný a privátní sektor spolu soutěžit, to sice pokládám za užitečné, ale je otázka, jestli něco tak zásadního jako ZP vůbec svěřit veřejnému sektoru a jestli na to nejít spíš nějak decentralizovaně/virálně...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: pokud se ti o ZP zvýší čistý příjem... (de-facto pro střední třídy by to byla forma daňové úlevy).
    DANYSEK: je pěkné, že dialog

    -Kolik by takový základní příjem u nás měl být?

    -To by se muselo seriozně spočítat


    promptně NYXákům předložíš jako ten dovětek "všechny životní náklady by to ale asi nepokrylo, nějakých pět tisíc korun"

    Zaprvé - jsem řadový člen Pirátů, sice stoupenec ZP, ale asi 25% členské základny ani ZP v programu mít nechce a Jakub Michálek je někde spíš "v šedé zóně", soudě podle malé míry entusiasmu. Ucelenou vizi nemáme - prostě tvrdíme "To by se muselo seriozně spočítat" - ale právě skrze naší snahu o transparentnost, tedy zjišťování, jaká část výdajů státu je vlastně zbytečná, se snažíme na tomto "to by se muselo spočítat" podílet.

    Např.: zrušení dotací MHD a posun na evropské ceny (a nebo naopak bezplatnou MHD - to je jiný koncept :-) výměnou za zavedení ZP? Podstatné je, že dnes vzniká (relativně malá, ale existuje) část lidí, kteří sociální záchytnou sítí propadnou na dno: jedním ze smyslů ZP je zacílit na tyto lidi, aby nežili v úplné bídě (to může a nemusí vyjít).

    Nikde není psáno, že cílem ZP je aby si všichni mohli dovolit byt na Vinohradech bez dalšího příjmu: Jakub to formuloval jinak, a i když chápu, že se snažíš o politickou polemiku relativně nejmírnějším možným způsobem (tedy vytrháváním výroku z kontextu), musím prostě polemizovat s tím, že jde o nějakou ucelenější vizi.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: dle vasi piratske vize by melo jit o pet tisic... no, konecne aspon nejake realne cislo, ktere je... trapne nizke na to, aby zbavilo zakladnich starosti o preziti a umoznovalo ten proklamovany bezstarostny rozvoj... :) Jen kolejne na te "tve" ekonomce (za predpokladu, ze tam vubec dostanes postel) je 3+tisic... dalsi vydaje mas na jidlo, skripta... atd :) Kdyz uz teda davas prikladem ekonomicke vzdelani - mimochodem, ekonomu je na pracovnim trhu nadbytek... coz snizuje cenu prace ekonomicky skutecne vzdelaneho cloveka tak nejak v principu :) Zakladni ekonomicke minimum, ktere ti daji jine neekonomicke skoly nepocitam, tam te moc ekonomickych temat nenauci...

    I pres automatizaci v prumyslu je treba mladoboleslavska Skodovka stale pomerne velkym zamestnavatelem (~ 25 tisic pracovnich mist) - a samozrejme to na sebe nabaluje dalsi lidi u dodavatelskych subjektu. Analogicky TPCA u Kolina. A spis maji problem sehnat lidi. A nezamestnanost dlouhodobe... ehm... klesa, klesa (viz statistika za poslednich 5 let). O jakeze zmene to mluvis? ;-) Ano, roste tlak na vyssi kvalifikaci obsluh - coz ale nektere skupiny lidi diskvalifikuje (ne kazdy se dobre uci, zejo - a ani tem pet tisic na preziti stacit nebude, ale co teda budou delat?). V realu je i te nekvalifikovane prace dost. Automaty vse nevyresi - to je jen tvuj blabol, mel bys min drepet u klavesnice a vic se pohybovat venku ;-)

    Priznani "podilu na zisku" - neverending komedie. Kdyz budou dane rozumne nizke, bude i ZP nizke - spise almuzna - kde podobnou funkci zastavaji i jine zpusoby (snizeni celkove danove zateze a mensi mira centralniho prerozdelovani). A kdyz budou dane vysoke, firmy pujdou vytvaret zisk jinam. Zvlast v te "automaticke" fabrice, kde teda dle tve "vize" nikdo potreba neni (proc by mela stat v CR a ne treba v Somalsku, hmm...?). Konkurenci v globalni ekonomice je cely svet - i kdyz by se ta "potrhlost" rozsirila na celou Evropu (jakoze tomu moc sanci nedavam). Prave ti ekonomicky dostatecne vzdelani lide maji i sirsi rozhled - na to, aby podnik usadili tam, kde jim to generovat zisk bude - pracovnik je jen vyrobni faktor, naklad...

    Ergo s "piratskou" almuznou defacto beztak o zadne dobrovolnictvi nepujde, spise to je takove rozhazovani penez :) Na to abys prezil budes muset k tem peti tisickovkam ZP dle piratu jeste nekde neco vydelat tak jako tak. Jen na pokryti osob 15-64 let budes potrebovat 26 miliard - kde dnes nezamestnani by z byli jen cca 1,2 miliardy... a ted, kde na to chces vzit :) Zde pretrasane davky v hmotne nouzi v tomto roce maji rozpoctovano 11,6 miliard, podpora v nezamestnanosti 7,5 miliardy. A jsou skutecne adresne (a ve vysi skutecne pokryvajici realne naklady - a je to uz dnes na hlavu vic, nez tech vasich pet tisicovek).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Skutečný politicky aktivní Pirát k ZP:
    Piráti: Systém trafik v Praze funguje 15 let • RESPEKT
    http://www.respekt.cz/politika/prazsti-pirati-byt-v-opozici-jen-posilovalo-postaveni-kleslove

    Co se vám na základním příjmu líbí?

    Že se člověk může svobodněji rozhodovat. Pokud dojíždí každý den do práce, sám si vybere, jestli si koupí kupón na MHD dnes dotovanou 13 miliardami, pronajme si dražší byt blíž práci, anebo začne jezdit na kole a za ušetřené peníze si koupí kvalitnější jídlo. Tím by došlo k efektivnějšímu rozdělení zdrojů a lidé by z toho měli vyšší užitek. Základní příjem by také zjednodušil nepřehledný systém sociálních dávek.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEKROMANT: ano - změně v konceptu ve stylu "práce-zaměstnání" se říká volný trh: lidé si pořídá ekonomické vzdělání a budou schopni posuzovat věci jako opportunity cost, budou schopni vyhodnocovat rizika různých investic a budou uvažovat z hlediska zisku a nikoliv hodinové mzdy :-)

    základní příjem není moc od toho, aby z něj šlo žít (nějaká forma zdravotních důchodů, a možná i starobních důchodů, by asi měla zůstat zachována - uvažoval jsem např. o možnosti, že by ZP s každým dalším rokem věku mírně vzrůstal, až do nějaké maximální výše, které by dosáhl ve věku, které se dožívá např. 80% percentil populace, s tím, že různě vážně zdravotně postiženým by se prostě přiznal vyšší, než biologický věk).

    ZP má prostě ten význam, že ti přiznává podíl na zisku (prospěchu), kterých dosáhly jiné subjekty. a to menšinový podíl - nikdo si nedokáže vážně představit společnost, ve které by mezní sazba zdanění zisku byla tak vysoká, jako např. v 50.letech v USA, když zbrojili proti hrozbě stalinismu...

    problém je, že člověk by měl pořád uvažovat ekonomicky, nejen z hlediska snižování nákladů, ale i z hlediska zajištění legitimních zdrojů příjmů, a tady prostě uvažování, kdy hlavním legitimním zdrojem příjmů je práce, začíná v éře automatizace pokulhávat (dočasně to vyřešil sektor služeb, ale množství služeb, které jsou schopné čerpat ti, kdo kontrolují primární zdroje, je nakonec omezené.. pokud o ty primární zdroje nebudou válčit, co se právě děje)

    problém je uvažování, že ZP má vést k nějakému dobrovolnictví, apod.: nic proti tomu, ale aby ZP měl nějakou hodnotu, tak pochopitelně dostatečná část populace musí 1) řešit, jak si vydělat něco nad rámec ZP 2) být ochotná z toho platit daně. nakonec (jak praví kritikové), je to pořád jen forma solidarity - a pokud by neměla být dobrovolná, ale vynucená silou, tak související náklady povedou ke krachu (prostě by to byl jen válečný přídělový systém, což je největší shit)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    XCHAOS: Jsme levičák a pokud se bude dát žít z NZP (NZP nebude příliš nízká a bude garantovaná nějakým způsobem její výše třeba i vzhledem k stavu ekonomiky) tak bych se dokázal bavit o zrušení minimální mzdy.. Možná že to NZP je jen takový mezikrok před nějákou větší změnou v konceptu práce-zaměstnání?.. Nevím. Moc mi to nemyslí.
    Ale dnes jsem slyšel důchodce že by klidně pracovali, ale pár hodin, ale že je nikdo nezaměsntá. Tak že by si žaložili pdonik-firmu a vymýšleli jak obejít byrokracii a vyhnout se placení daní.. Prostě klasika..
    Jsou ty články o tom jak lidi mají 3 práce a nebo že jiní lidé jsou bez práce. Možná by stálo vnímám víc problém práce, zaměstnání a platů víc jako sociální záležitost než ekonomickou.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    PF 2016*
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: no, aspoň vidíš, že proponenty ZP nelze označit za "populisty" - jsme spíš sebevrazi, protože je to absolutně nepopulární koncept. lidi prostě chtějí vidět druhé pracovat - i kdyby to měla být práce naprosto nahovno. klidně si dokonce připlatí za to, aby viděli jiné radši dělat nějaký nesmysl, než aby jen "seděli doma u televize" - fskutečnosti dávno u internetu, ale to je asi fuk.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    KEJML: :D :D :D
    „Museli jsme vymazat zmínky o základním příjmu ze všech dokumentů, aby bylo opatření schváleno radou,“ připustila pro britský list The Daily Telegraph radní za stranu zelených Lisa Westerveldová z nizozemského Nijmegenu. A podobně mluví i další.

    „V Utrechtu to nenazýváme základním příjmem, protože o něm panují představy, že jsou to peníze zadarmo a ti lidé budou jen sedět doma a koukat se na televizi,“ obhajuje zásah do názvu Heleen de Boerová, sedící v místní radě města rovněž za zelené. Sama experiment bere jako šanci, jak ukázat skeptické části veřejnosti, že tomu tak nebude. „Myslím, že bychom měli mít důvěru v lidi,“ namítá. Zdali se nemýlí, vyhodnotí nizozemští ekonomové.



    sem zvedavej jak soudruzka od zelenych vyhodnoti situaci az zjisti, ze 24k z nejakyho zahadnyho duvodu nedonutili lidi zvednout prdele od televize, protoze za ty prachy bych si i ja uz rikal, jestli ma smysl vubec neco delat :D :D
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    KEJML: jen tak dal:-)
    KEJML
    KEJML --- ---
    Nějak se to rozmáhá
    Nizozemsko zkouší sociální experiment. Peníze dá pracujícím i nezaměstnaným | Svět | Lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/...cim-i-nezamestnanym-1wj-/zpravy-svet.aspx?c=A151228_110412_ln_zahranici_ELE
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: a kolik by sis tak predstavoval to rozumne zdaneni zisku? :) Cisla jsou vcelku dulezita na vyplatu ZP (a soucasne zajisteni dalsich funkci statu) nejaky balik penez potrebujes - a ne zrovna maly balik. Logicky se ZP ale i bude klesat ochota firem zaplatit pracujicim adekvatni mzdu za praci (kdyz jim to stat sebere jinde a beztak preposle pracovnikum). V krajnim pripade (vysoke zdaneni) si firma proste zbali fidlatka a rozvine svou vyrobu v zemi, kde nevymysli takove hovadiny ;-) Ostatne nadnarodni koncerny uz dnes "optimalizaci" provadi - samozrejme ze dane odvadi radeji tam, kde zaplati mene. A zavirani provozu a jeho presun jinam i u nas probehlo - a ne jednou. No, ale nekteri "vizionari" jsou zjevne nepoucitelni, a asi si to chteji zopakovat :D

    Davat do umery ZP a pokles kriminality - to uz je vazne lolik. Lidi dnes vesmes nekradou a nevrazdi proto, ze by nemeli co do huby. Zvysuji si tim sve (jine) prijmy a pokryvaji obcas i nadprumerne vydaje (treba drogy... na ktere samozrejme stacit ZP nebude). A ze by dealeri kvuli almuzne v podobe ZP prestali dealovat? :D No to nemuzes myslet vazne :)

    Jak chces prokazovat, ze nemas dvoji obcanstvi? Sezenes si 200+ potvrzeni, ze nejsi obcanem daneho statu a tim tu zadost o ZP dolozis? :D No, tak to chci videt v praxi. Uz jen shaneni tech razitek... :D Problem lukrativniho (stedreho) socialniho systemu maji prave v sousednich zemich - k nam se nikdo moc nehrne, spis to tu bere vetsina velkym obloukem...

    Ze ZP nahradi i duchody? :-) Myslis tu vec, kde uz dnes je problem vybrat tolik, kolik se vyplaci (neb duchodovy system je uz dlouho v minusu)? :D A kde duchody jsou casto nizsi nez minimalni mzda (tzn. vydaje na duchodce jeste vzrostou, dostanou-li stejny ZP)? ;-) No, tak tim spis jsem zvedav, kde na celou tu srandu chces vzit prachy :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    aby to nebylo tak tldr: - základní teze "liberálního ZP", který má hlavu a patu, a se kterými bude mít problém jak velká část pravice, tak i levice:

    - zisk je dobře: zisk znamená, že někdo zaplatil dobrovolně tržní cenu za zboží a službu, a subjektu, kdo jí poskytl (přičemž ve hře mohl být téměř samý "capital", a jen mizivý podíl "labour") se podařilo snížit náklady - to znamená menší spotřebu vzácných zdrojů (energie, neobnovitelné zdroje...), menší drancování životního prostředí... (s tezí, že zisk je správný má problém jak levice, tak sociálně konzervativní pravice, pro kterou je pojem práce úzce spojený se smyslem života, a levice je pak navíc často posedlá ohodnocením práce na hodinové bázi a právem dělat práci v předvídatelné, jasně definované pracovní době, bez ohledu na to, jaká je po ní reálná poptávka)

    - minimální mzda je špatně: z ekonomického hlediska je minimální mzda špatně, protože zkresluje tržní cenu práce. vyšší minimální mzda taky zvyšuje nezaměstnanost: ekvivalent ZP tedy stejně v systému s minimální mzdou představují vyplácené podpory v nezaměstnanosti

    - zdanění zisku je dobře: zisk vznikající v rámci dobrovolné směny je možný pouze v rámci infrastruktury občanské společnosti a právního státu, jejíž provoz prostě má nějaké náklady. zatímco dnes jsou daně chápány jako něco, za co si veřejný sektor určitou část služeb společně nakupuje, tak ve skutečnosti skutečným smyslem daní by mělo být "zisk je ok, ale má něm participovat celá společnost" (o poměru mezi tou částí zisku, která má motivovat soukromý sektor, aby vůbec podnikal a tedy mu zůstat - a tou, která má být zdaněna a přerozdělena, se dá donekonečna diskutovat - ale jisté je, že dnes panuje ohledně smyslu zdanění nepochopení, protože opravdu - soukromý sektor nakonec většinu služeb dokáže díky konkurenci nabídnout lépe, než sektor veřejný....)

    - vynucování pravidel má taky svoje náklady: stejně jako v řadě jiných oblastí, prevence může být lepší, než represe. pokud součástí trestu odnětí svobody bude i odnětí ZP, tak minimálně u části drobné a nepříliš lukrativní (ale neméně obtěžující z hlediska obětí) kriminality to může mít preventivní efekt (společnost by pak platila daně na ZP jako jakési "pojištění proti drobné kriminalitě", což může zahrnovat krádeže, ale třeba i prodej drog, apod.). (ovšem problém je, že i pravidlo výběru daní má svoje další náklady - v podstatě se je třeba shodnout s libertariány, že společnost, ve které platba daní není dobrovolná, prostě nemůže doopravdy hladce fungovat...)

    základní reálné problémy ZP:

    - vymezení cílové skupiny: není všeobecnost jako všeobecnost: pokud bude ZP vyplácen na občanské bázi, vyvstává problém dvojího občanství (jedna z možností je vyplácet ho pouze těm, kteří prokáží, že nemají dvojí občanství). ZP dále může být na rezidentní bázi, a vyplácen i neobčanům - to sice řeší problém s přílivem přistěhovalců se zájmem o nekvalifikovaná pracovní místa (tento problém ale vzniká už i v dnešním sociálním systému), ale vzniká tím nový problém s přistěhovalecvím právě kvůli ZP.

    - kolize s existujícími dávkami a důchody: u značné části _sociálních dávek_ je jasné, že je ZP má nahrazovat/offsetovat. není ale zřejmý jeho souběh s existujícím systémem starobních a zdravotních _důchodů_. Z tohoto důvodu mají ze ZP strach ti, kdo se v dnešním systému naučili nějak chodit a jsou jím zajištěni (ať už s dílčími případy souhlasíme, či nikoliv)

    no, stejně je to dost tldr :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: to je úplně jedno - v tomhle klubu je to offtopic, protože ZP se v té knize moc neřeší (autor má spíš konzervativní názor na roli zaměstnanosti ve společnosti - asi jako ty) a celkem je k EU i kritický (ne ve smyslu "zrušte ji a oploťte se v národních státečcích, stísněných na titěrném území" - ale spíš vysvětluje, proč řada věcí, které se ukázaly, že nebudou fungovat, ani nefungují)

    podívej, já vedu polemiku na mnoha frontách, jak sis jistě všiml. i s těmi, kdo ZP obhajují, se často neshodnu za celé řadě jiných témat. nicméně bych ZP nezavrhoval jen proto, že někteří jeho stoupenci jsou buď magoři, nebo trollové, a mají v bundlu se ZP i nějakou píčovinu.

    opakuji, že naprostá většina práce, kterou dělám, mi přijde nesmyslná: např. klienti si pořád přejmenovávají firmy a mění IČO, někdo to musí pak opravovat, apod. - tady je jasné, že ať už Babišovy plány na elektronickou evidenci tržeb dopadnou jakkoliv, tak dnešní archaická byrokracie bude v budoucnu nahrazena nějakou zjednodušenou nadstavbou, a kdo bude trvat na archaických byrokratických postupech, tak si za ně příslušně připlatí. tzn. je zde prostor pro flexibilitu "mimobyrokratického typu", kdy ovšem bude stále diskutabilnější, jakou přidanou hodnotu ty byrokratické layery nad tou samotnou službou opravdu představují (je třeba absurdní, aby si lidi stěhovaly firmy na papírové adresy, kde mají menší šanci, že je berňák zkontroluje - není to sice to samé, jako "daňové ráje", jsou to jen útěky před místní šikanou - nicméně krásně to ukazuje absurditu obrovského množství práce, která je dnes považována za "poctivou" - takhle dospějeme k tomu, že kapesní krádeže jsou vlastně také jistá forma umění a úsilí a že je to lepší, než když povaleči sedí doma...)

    Naopak dovedu vidět smysl v tom, že například zatopím dřevem v krbu místo abych si prostě pustil termostat na topení (je tam smysl ekonomický, protože to dřevo je pořád levnější, než jiné energie - ale hlavně vidím i hluboký smysl v tom, že např. vynesu další krabici s poleny do schodů, místo abych tajtrlíkoval v posilovně, apod.), nebo jsem dělal akci typu přivést sud piva na narozeniny přímo z pivovaru k sobě domů do Prahy na nákladním kole. striktně vzato, tyto aktivity jsou ekonomicky opodstatněné, ale nejsou škálovatelné (stěží budu takto zásobovat např. hospodu, navíc každý den - dávají ale smysl v případě nějakého druhu "nové organizace práce", typu ten Uber - protože spousta lidí je ochotná takovou práci udělat občas, namátkově - pouze nehodlají nádeničinou strávit zbytek života, každý den)

    Je to tedy o tom, že nějaká práce se někde vždycky musí udělat, a naopak já sám jsem si sem vědom relativně nízké konkurenceschopnosti ("vysoké substituovatelnosti" na trhu práce) u řady svých dovedností - větší budoucnost má u mě občasný záskok za nejrůznější nekvalifikované či středně kvalifikované profese, pokud se nechci nafukovat v roli manažera (spíš, než abych bojoval s jinými, tak věřím, že v podstatě management je přesně jedna z věcí, které počítačové systémy v budoucnu zvládnou lépe, než lidi - budoucnost je v tom, že budou tickety v CRM systémech označovat jako uzavřené přímo zákazníci, místo nějakých managerů a middle managerů, tzn. nakonec zvítězí systémy, ve kterých nebudou mezi těmi, kdo dělají skutečně užitečnou práci - zvláště pak tu substituovatelnou - a jejich zákazníky stát žádní zbyteční middlemeni, a proces industrializace automatizace zasáhne i ty, kdo byli dosud v privilegovaném postavení...)

    abych to nějak uzavřel - odpůrci ZP většinou nedokážou zareagovat na připomínku, že ti ekonomové, co ne přímo za ZP, ale přeci jen dostávají Nobelovy ceny, ho současně většinou představují jako náhradu za koncept minimální mzdy (který je ekonomicky likvidační, zvláště v podmínkách volného globálního pohybu zboží a poslední dobou i služeb). (většinou, pokud jsou pravičáci, by minimální mzdu zrušili bez náhrady).

    řada levicových stoupenců ZP je zase překvapena, když se o souvislosti ZP se zrušením minimální mzdy někdo zmíní. přitom je to prosté: celé je to myšlenku, že odpovědnost za dorovnávání příjmů občanů do předepsané výše minimální mzdy nese stát, nikoliv zaměstnavatel (ale ten zase nese odpovědnost za to, že zaplatí poctivě daně). Minimální mzda je pak ovšem "dorovnávána" i těm, kdo nepracují - a toto je právě ZP.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: ale titulek je pekne bestsellerovej... ohrozena evropa se prodava urcite mnohem lepe, nez kdyby se dilo jmenovalo "komentovane zpravodajstvi z let 2005-2015" ... ;0)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: není to katastrofická literatura. spíš si představ komentované shrnutí každodenního zpravodajství za několik let, remixované z výcucem s dějin. většinu si toho už někde slyšel nebo četl, ale nebývá to zasazeno do celkového rámce věcí
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    Místo šéfa robot? Do 10 let by mohly manažery nahradit stroje, věří studie
    http://www.blesk.cz/...misto-sefa-robot-do-10-let-by-mohly-manazery-nahradit-stroje-veri-studie.html
    Roboti budou schopni do pěti až deseti let vykonávat manažerské práce lépe než lidé. Na sílící schopnost komputerizace a automatizace nahrazovat v masovém měřítku lidi v posledních letech poukázaly některé studie a významní autoři a ekonomové.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    DANYSEK: Je nová doba, zabloudit bez GPS už je zcela nemoderní.

    DANYSEK: Jo, opakovaný strkání pazour do hrnce s vařící vodou je chytrý.
    I ten chlap chlap co skočil nahej mezi kaktusy protože mu to připadalo jako dobrej nápad, to opakovat nezkoušel:-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    KEVIT: zatimco socialismus je novovek :-D Skoda jen, ze veskere pokusy jej zavest konci.. ehm, ehm.. krachem :-) Jen jak uz je zvykem, nektera ditka se z historie nedokazi poucit a maji urputnou touhu si ji zopakovat...
    Vzdyt i to radikalni oskubani zlych kapitalistu jsme si tu vyzkouseli - v unoru tomu bude 68 let. A lidi se tu vazne lip nemeli ;-)
    KEVIT
    KEVIT --- ---
    je to samozřejmost, zatím jsme ve středověku, lidsky ( náboženství, války) i ekonomicky (peníze za které si kupuje kousky planety ve vesmíru např., směšné)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    COMODOR_FALKON: promluvil statni urad. a proto to tady tak vypada.
    //ironie neprilozena. sorry.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Nahodou... Je to fajn reseni casteho bezduvodneho vyskakovani beznych pojistek...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam