• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: ted jeste objasnit, co se pod tim ZP "dle tebe" skryva - univerzalni davka vyplacena statem osobam bez prijmu (ergo, jen prejmenovani davky v ramci skrtani)? Pripadne system s prvkem danove progrese (nerovnomerneho zdaneni prace) - tzn. sleva na dani odpovidajici vysi ZP u tech pracujicich?
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    COMODOR_FALKON: Ono to bude politicky neprůchozí ještě nějakou dobu. A pak už to bude politicky nutné.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    PHAILO: Souhlasim s tim, ze je to jedina spravna cesta, ale zaroven jsem si vedom, ze je to politicky nepruchozi...

    Proto beru nizke ZP (nikoliv vsak NZP) jako "politicky pruchodnejsi" moznost, jak ten stav alespon trochu narovnat...
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    COMODOR_FALKON: Že by se pracující měli mít lépe, než nezaměstnaní, s tím musím souhlasit. Ale jediná správná cesta jak toho docílit je seškrtat dávky nepracujícím.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    RAINBOF: Ale v tom se preci nic moc nemeni...

    V soucasnosti je ZP roztristeno mezi nekolik davek (slevu na poplatnika/deti, hmotnou nouzi [to je to, cemu rikas "podpora"], zaklad duchodu)

    Akorat jde o to, ze by bylo fajn to sjednotit pod jednim nazvem a na jednu castku, tak, aby se pracujici uz nemeli hure, nez nepracujici - jak tomu je nyni...

    + odpadlo by to demotivujici: "co si vydelas, to ti seberem na davkach"
    (resp. ciste teoreticky jen 70%, ale prace prinasi vicenaklady)
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    DANYSEK: V podstatě souhlasím. Začneme na 100k, chvilku se to bude rozjíždět a za pár měsíců budeme mít i milionovou bankovku.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    PHAILO: nevim proc, ale vybavil jsem si polsky złoty pred rokem 1995 :) To mel take clovek v kapse statisice...
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    VYHULENY_UFO: Když už, tak pořádně. Já říkám aspoň 100k měsíčně.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    RAINBOF: prosimte, zp veri uz jen pirati, svobodni a id junipetrus.

    //zbytek se uz naucil pocitat, takze stare dobre casy tohoto auditka skoncily. jiste si pomatujes na teorie o robotech a o tom, ze 20k kc ZP kazdeho donuti jit do prace... :D
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    JUNIPETRUS: ale tak nebud uzkoprsy.

    Budes mit cast prijmu "jentak" proc by mel uprchlik s obcanstvim a pobytem pracovat kdyz si muze koupit kudlu ci neco vetsiho a obrat dalsiho. Dal pak vidim ten obchod s chudobou. lidi dlouhodobe bez prace bydlici v podminkach nastavenych presne na nzp (podobne jako romska getta kde je to zas napasovano na podporu)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    hele jeste tomu tady verite ? ja vidim jak by to treba aktualne luxusne rozlozilo evropu.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: "Možná by to bylo levnější než dnešní systém"... no tak jiste :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Chápu, že aktivismus lze dělat různými způsoby :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Očima expertů: Základní příjem. Sociální dávka pro každého? | Peníze.cz
    http://www.penize.cz/...hody-a-davky/306997-ocima-expertu-zakladni-prijem-socialni-davka-pro-kazdeho
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    lol tohle bych dal na nastenku. jen teda do jinyho klubu.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: to je samozrejme nesmysl :) nevsimnul jsem si, ze by v mistech bez dalnic ci kvalitnich zeleznic v blizkosti nejak dramaticky kvetl mistni obchod... ty jses vazne jen teoretik od klavesnice, co sve nerealisticke predstavy roubuje na realny svet kolem.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: je ti ale jasné, že státní dotace do infrastruktury se přímo konvertuje do zisku hypermarketů a úpadku místního podnikání... ZP by byl přímou alternativou ke státem podporované a umožňované koncentraci ekonomické moci.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    K efektivitě úředníků...
    DWP told woman she was not ill enough for benefit on day she died | Society | The Guardian
    http://www.theguardian.com/...2016/jan/07/dwp-told-dawn-amos-not-ill-enough-for-benefit-day-she-died
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    K otazce kde na to vzit... :D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Na cerno pracuji casto i ti, kteri zadne davky nepobiraji. Cerny trh prace je i pres rizika jeden z vin-vin scenaru - zamestnavatel usetri na odvodech, zamestnanec usetri na odvodech a zustane mu vic v kapse (momentalne, ale to je spojene i se zivotnim stylem - kde mnozi dobrovolne ziji ze dne na den). Jsou segmenty, kde je "neoficialni" vyplata naprosto bezna. A kontrola ze strany statu samozrejme selhava ;-)

    Obchudek v zapadle oblasti? :D Prosimte, kdy jsi naposledy vytahnul nohy z Prahy? ;-) Je obrovske mnozstvi vesnicek, kde zadny obchod proste neni, neni a do tretice neni - ta cesta neni o tom, ze by nekdo chtel usetrit par korun. Takze tem duchodkynim nezbyva, nez do toho autobusu nasednout a nekam chtenechte popojet - a samozrejme i kdyz je doprava pro zakladni obsluznost dotovana, neco je ta cesta stoji. A nejen kvuli nakupu - rec je i o poste, doktorovi ci lekarne ci na nektere urady (neb na malem vesnickem obecnim urade opravdu vsechny agendy nevyridis). Analogicky ditka dojizdi do skol. Mas proste velmi pokrivene vnimani vykazujici jiste znamky neucty ke starsim a ignoranstvi, kdyz podle tebe jedinym duvodem existence zakladni dopravni obsluznosti jsou cesty duchodce ze zapadakova je levnejsi nakup...

    Dopravni obsluznost v regionech je komplexni problem, kde ale dochazi k uspokojovani pozadavku od spodu - jednotlive male obce casto bojuji o to, aby kvalitne obslouzeny byly. Ale OK - predvedl jsi tu dalsi myslenkovy veletoc, kdy dokonce popiras program sve partaje :) Asi si u piratu budete muset vybrat, zda chcete ZP nebo dotovanou MHD (zdarma) - zatim jsi navrhnul to druhe seskrtat, abys na ZP mel... ;-)

    Spolujizda neni zadna spasa. Porad jde o prostredky individualni automobilove dopravy - ktere ale zakonite povedou k tomu, ze auty se budou stahovat lide z periferii do center mest - kde se ale vytvari vselimozne prekazky provozu IAD. A opet - lide ze socialne slabsich si asi elektromobil porizovat nebudou (je to pomerne draha hracka, zvlast v pomeru k vysi ZP) - ale skonci u nejakeho letiteho lacineho ojeteho vozu, ktery svou ulohu (prepravit) take plni - jen to bude mene ekologicke... jejda, dalsi kolize :) S nizkoemisnimi zonami bude i ta spolujizda komplikovana.

    Kvuli hmotne nouzi rozhodne nemusis vse rozprodat. Predstava, ze kvuli davce rozprodas veskery inventar bytu, potazmo byt ve kterem bydlis je... ehm... mimo, stejne jako jine tve predstavy. Jiste, jsou tam nejake omezujici podminky - ale kvuli davce te nikdo nenuti prodat televizi, kolo, pocitac, nadobi, postel a periny... Naklady na hmotnou nouzi v roce 2016 jsou predpokladane ve vysi 11,6 miliardy - schvalne si zpocitej, kolik korun mesicne by to dalo na ZP na hlavu, kdyby se to melo vyplacet vsem a ne jen tem skutecne potrebnym ;-) Ve skutecnosti to je tak, ze v ZP vidis "easy money" - ale v tom, kde na to vzit, aby ZP skutecne plnil svou ulohu mas ponekud gulas :-) Protoze tech piraty deklarovanych pet tisic vazne stacit nebude, ucel to nenaplni... a kazda tisicovka navic ti hodi pet miliard rocne :D A kdyz uz jsi tu nakousnul makroekonomiku, muzes zacit badat nad tim, co takovahle "plosna socialni davka" provede s hodnotou penez ;-)
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS: tak bys měl ZP preferovat před byrokratickými zásahy.
    ehm, ZP neni byrokraticky zasah?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: podívej, především zastánci ZP jsou poměrně rozmanitá skupina.

    mě zajímá ten moment, kdy k dnešním dávkám stejně spousta lidí pracuje načerno. jediné, co se fakticky dá kontrolovat je, že dávky dostává ten, kdo nemá žádný nemovitý majetek. tohle má celou řadu důsledků, jedním z nich je třeba i to vylidňování venkova, související s poklesem ceny nemovitostí (nemovitost, kvůli které nedosáhnete na žádnou formou dávek, v místě, kde dlouhodobě nejde sehnat práci?).

    lidi v materiální tísni jsou dnes nuceni zbavovat se majetku - ať už proto, aby měli za co přežít, nebo aby dosáhli na dávky v hmotné nouzi. tobě nějaké chalupy v zapadlých vesničkách přijdou jako nepodstatné - ale fakticky, ZP by nastavil jakési jednotné "dno" napříč regiony - i tam, kde dnes dno neexistuje (lidi se ovšem "propadají" směrem do měst, samozřejmě... nežijou někde v lesích)

    Vezmi si, že dnes se peníze dají třeba na podporu hromadné dopravy v zapadlých oblastech, tím autobusem pak jede pár důchodkyň několikrát denně. jedou si třeba nakoupit do supermarketu. přesměrování dotace z tohoto na ZP by znamenalo, že by si třeba mohli dovolit dražší zboží z místního obchůdku. ten už vytvoří pracovní příležitost. atakdál. A místo dotovaného spoje se rozšíří např. nějaká místní organizovaná spolujízda, která nakonec vytvoří další pracovní příležitost (jen to nebude řidič autobusu, ale někdo s řidičákem B...)

    trolling proti ZP zcela ignoruješ skutečnost, že dnes se značné peníze utrácejí stejně, rozhodují o tom lidé, kteří "vědí, co je pro ostatní dobré", často jsou ta rozhodnutí manipulována korupcí (a ještě je to prezentováno jako politika "pro lidi"). pokud opravdu věříš, že lidi sami vědí, co je pro ně dobré, a trh jim to dokáže nabídnout, tak bys měl ZP preferovat před byrokratickými zásahy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam