• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: nezdá se ti, že NZP je tedy poněkud nepopulární, v podstatě anti-populistické opatření?

    nemůžeš stoupence ZP současně obviňovat z populismu a současně říkat, že to nikoho nenadchne :-) my víme, že je to nepopulární: Piráti jsou političtí sebevrazi. Antifašistům říkáme, že není řešením cenzurovat nácky. Náckům říkáme, že není řešením potápět lodě s uprchlíky. Sockám říkáme, že jim dáme ZP, ze kterého ale v Praze fakt nájem nezaplatěj (aspoň ne pokud se nesestěhujou do bytu po deseti). Podnikatelům říkáme, že mají platit daně, aby bylo z čeho platit bezplatnou MHD, atd., lobbyistům říkáme, že je naprášíme, že nás lobují, atd.

    Prostě: jsme všechno možný, ale nemůžeš nás obvinit, že jsme populisti. Jsme spíš "politiští masochisté" (ale ona o tom původně demokracie tak trochu byla... samozřejmě víc cool je vykřikovat, jak je nutné zbrojit a odvádět tím pozornost od vlastních tunelů, resp. vytvářet příležitost pro tunely úplně nové a tajnější...)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DANYSEK: no v tomhle si myslim ze je rozdil v idei ktera je jina.
    nzp nekteri zastanci chapaji jakoze "prace strojum" ve smyslu zastaveni "rustu" ekonomiky rustu tim ze cast vykonu proste rozdas lidem, kteri sami castecne nahrazeni stroji maji vlastne moznost nestravit zivot v praci neb vlastne zakladni potreby maj jisty.
    opticky jde o snizeni prahu chudoby ci zvyseni urovne chudych :) bohata vrstva bude porad a rozdily se samozrejme prohloubi...
    (coz nic nemeni na mem nazoru ze je to ptakovina byt libiva.)
    nemel tohle mit ciste nahodou komunismus taky ?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    VYHULENY_UFO: vidim to v zivych barvach... "won't fix", "works as expected"... :D Predstava, ze si to fixuje BFU na koleni je pri komplexite takoveho kodu nemene usmevna. Staci se podivat na kernel :) A jsou dve reseni - to "zeleznicni", kdy pri pochybach system prejde do bezpecneho stavu (zastavi apod), coz ale bude srat lidi :-) Takze hadam zvitezi "riskovani" - vono to naak dopadne. Samozrejme lidi budou hloupnout - budou ztracet elementarni navyky nutne pro rizeni auta a tim i schopnost zvladat krizove situace. A jsem zvedav, kdo ponese zodpovednost :D

    COMODOR_FALKON: spolecnost tolerantni v zasade neni. Nevsimnul jsem si, ze by nekde nekdo jasal nad tim, ze pan X druhe okrada, pac ma 9 deti... ;-)
    COMODOR_FALKON: se obavam, ze NZP=4000 nikoho nenadchne. Ani Piraty :D
    COMODOR_FALKON: to neprojde... uz skoro sto let je zamestnavatel u proletariatu jen vykoristovatel, zamestnani je brano podobne jako stredoveka robota. Proc makat, kdyz jde parazitovat na vysledcich prace druhych. Je fuk, zda to nazves socialni davkou pro potrebne, nebo zda tomu budez rikat NZP.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    XCHAOS: Zni to zajimave, ale ja to jednak musim nejdriv alespon zhruba propocitat, druhak... mno... jaksi... nejsem moc dobry recnik...

    Ale urcite bych rad ovlivnil diskusi k odklonu od NZP 15.000,- apod.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Ono jde i o to nastaveni spolecnosti - dnes je casto az moc tolerantni, protoze "on tu televizi proste musel ukrast, aby mel na jidlo pro svych 9 deti"
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    VYHULENY_UFO: Ale vubec ne...
    Nicmene lze ocekavat, ze se zmeni pristup spolecnosti z "chudacci ubozi, musime jim prispet (nejlepe z cizi kapsy)" na "dostavaji to same co ja, tak co si stezuji?! Kdyz jim to nestaci, at jdou makat."

    // ZP, byt s mirnymi podminkami uz exisuje, nemakacenka ho maji vyssi a stejne dal lidi chodi do prace...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: ale tak zase si predstav opensource autopilota...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    RAINBOF: a v podminkach se urcite pise, ze vyrobce za zadne skody neruci :D ostatne jako u jakehokoliv SW...
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DANYSEK: o tom zadna. nicmene je to novinka takze omeze i se daj ocekavat
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    RAINBOF: tak ono takovych najdes hromadu (i z dalnice). Point sdeleni je v tom, ze auta samo vsude nedojede. Nepopiram, ze tyhle veci funguji - ale realita je slozitejsi, nez idealni podminky dalnice :) A pojmout vsechny eventuality tak, aby to bylo schopne skutecne autonomni jizdy za vsech okolnosti jeste dlouho potrva.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS: to uz je cire zoufalstvi.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DANYSEK: ten dukaz s teslou je slabej. tesla autopilot je udajne jen na dalnice.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: to jsou pouze sociologicke teorie :-) Prochazka treba v oblasti Slatin te z toho omylu velmi rychle vyvede.
    Na urade mozna pohruzka lochem subjektivne funguje - ale v obecne rovine (na ulici) zakonna hrozba lochem kradezim a loupezim fakt nebrani ;-) A pokud se podivas do statistik, tak objasnenost majetkovych trestnych cinu v Praze je pod 10%... jinymi slovy 90% kradezi projde.
    XCHAOS: ZP nezajisti, ze se lidi nebudou mit hure. Kdyz borec svuj ZP prochlasta a pak bude prespavat na nadrazi, tak tim neprospeje ani sobe, ani svemu okoli.
    XCHAOS: automatika je lepsi nez clovek a proto to omezuji... :) Idealy Muska jsou jedna vec, ale realita prezentovana v "subsequent videos posted by Tesla drivers on YouTube showed near-misses on the road with Autopilot" je holt jina. Se muzes podivat :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    COMODOR_FALKON: zajímavý je, že neplánuješ zrušit minimální mzdu, naopak se na ní odvoláváš. stejně tak tam vidím řadu ostatních složitých konstrukcí, ale přesto je to srozumitelné a zdokumentované na méně než jedné stránce.

    S mojí vizí se shoduje to "osoba není ve výkonu trestu" (podmíněného, či nepodmíněného? pokud oboje pak se podmíněný trest mění v pokutu, vlastně...)

    nicméně, není to "nepodmíněný ZP" - jsou tam vyjmenované přímo cílové skupiny, ale není tam ten případ, kdy samostatně, ale nevýdělečně hospodařící rodina na venkově bude mít ZP třeba jako náhradu daně z nemovitosti a pozemků (ano, ty to asi řadíš do kolonky "OSVČ", ale to už předpokládá IČO, nějakou základní daňovou evidenci, apod... a vůbec "výdělečnou činnost")

    Pokud by si chtěl o své verzi ZP přenášet například v Pirátském Centrum (Praha, Řehořova 19), můžu ti zařídit termín a zpropagovat to (je to sál asi proi 50 lidí, aspoň se k něčemu využije). K dispozici je projektor.

    Neříkám, že tvojí vizi převezmeme beze zbytku... ale fakt je, že máme trochu problém, co přesně popsat, když se nás lidi ptají. Tak proč neupirátit třeba tohle :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: to je samozřejmě pravda. Ostatně i revoluce je v podstatě produkt, který hledá svoje spotřebitele na trhu, používá při tom relativně konvenční marketingové strategie, apod.

    taky proto nejsem revolucionář, ale raději Základní příjmař :-) Je to asi stejné, jako s heslem "Chceš-li mír, připravuj se na válku". Akorát naopak. Chceš li-se mít lépe, tak přemýšlej, jak zařídit, aby ostatní neměli hůře.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Myslíte, že vaše schopnost řídit auto je nějak zvlášť ceněná?
    Elon Musk Says His Self-Driving Cars Can "Probably" Drive Better Than You Can - Mic
    http://mic.com/...2387/elon-musk-says-tesla-self-driving-cars-can-probably-drive-better-than-you-can

    Nejen, že s velkou pravděpodobností by vaše pracovní místo dokázal zastávat někdo, kdo do práce nedojede autem, ale MHD či na kole, případně bude bydlet poblíž a dojde pěšky: ale nakonec i to auto by by bez vás dojelo do té práce lépe, než když řídíte!

    Je to marné: 21.století nutně vyvolá zásadní změnu sebehodnocení u většiny lidí. Ale nezoufejte: to, že tržní hodnota vašich dovedností povážlivě klesá, to není důležité, pokud patříte do té správné party - do kolektivu těch, kteří odmítají Základní příjem a vědí, že je to zlo :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    COMODOR_FALKON: mam tomu rozumet tak, ze kdyz budou mit vsichni stejni zaklad, tak ti, kteri "blbe hospodari" - ja jim tedy spis rikam financni negramoti, predpokladas, ze uz blbe hospodarit nebudou a jejich financni gramotnost se zlepsi?

    //me to prijde jako stejne blba uvaha, ze nzp donuti chodit do prace lidi.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Je to pouze podobne a i efekt by byl jen podobny...
    Jednak je rozdil, kdyz mas lidi, ktery nemaji nic a lidi, kteri maji malo a "jen" blbe hospodari - jak v jejich perspektive, tak v perspektive ostatnich.
    Druhak ve chvili, kdy vsichni maji stejny zaklad, si rada lidi dokaze mnohem snaze tu situaci vztahnout k sobe a byt vice empatickymi...
    ("Kdyz bychom z toho vyzili my, tak jini nejspis taky! Pokud ne, ziji si nejspis nad pomery..")

    Pokud by ZP byla vyssi, nez sleva na dani, tak se proste dorovna do vyse ZP...

    Neveril bys, jak moc se zklidni i ti nejagresivnejsi klienti, kdyz jim vysvetlis, ze se te jen dotknou a jdou si hacnout do lochu a BEZ DAVEK.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: no, ale vsak i tve pojeti ZP v konecnem dusledku zpusobi to same :) Jenom hybes s parametry existujiciho systemu (cca dvojnasobna sleva na dani, podstatne snizene socialni davky). Ta "problematicka" cilovka si to dramaticke snizeni asi libit nenecha :)
    Druhy aspekt je samotna sleva na dani - u praci, kde hruby prijem nepresahne 20 tisic, pak vznika rozdil (samotna DPFO je nizsi nez ZP). Kdyz k tomu pripocteme zminene seskrtani (bydleni, mobilita, deti)... a cela rada praci pod tech 20k realne je (zvlast mimo Prahu). Takze nepokoje jsou zaruceny, kdyz realne spouste lidi penize fakticky seberes :)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    PHAILO: Ja bych je spis nepodcenoval - pokud by se osekaly davky, tak si budou chtit vzit to, co chteji, jinde, pricemz nepochybne vyuziji zkusenosti z poulicnich bitek...

    ...a zdegenerovany mainstream, zvolna odvykajici nasili, resp. schopnosti jej k obrane ucinne pouzit, bude zavisly na schopnosti (resp. politicke moznosti) Policie a Armady udrzet klid...
    ...pripadne hlidkach extremistu...

    (stejne jako to nyni je v Nemecku s ilegaly, kde byly problemy az do Silvestrovskych znasilneni popirany ci bagatelizovany)
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    COMODOR_FALKON: Já bych zdegenerovaný white trash zase nepřeceňoval. Hodně je o to jak se to podá, ale podle mě to tak strašné nebude.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam