• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ad to učení se nových věcí:

    příklad, co mi bavilo se naučit: např. jsem vůbec neměl problém naučit se po třicítce programovat v Pythonu - je to logický a čistý jazyk, byla to zábava. Nevadilo mi tedy naučit se programovat v novém jazyce - ale spíš to, že firma kde jsem se to učil, dělala přímočarý bulvár a zabývala se (mimo milionu dalších věcí, tedy) i propagací plastické chirurgie (jakožto brutální manipulace s ženským tělem apod. - žijeme v civilizaci, ve které ženy občas umřou během operace zvětšení prsou, před kterou by se navíc třeba někomu líbili víc než po ní!!!)

    příklad, co mi naopak neskutečně nasralo: že jsem ve Windows s rozhraním Metro najednou nemohl doklikat do ovládacího panelu a nastavit v něm IP adresu klientům (sám Windows nepoužívám, ale klienti, kteří mě platí, ano)

    ZP je v tomhle ohledu neutrální, protože většina populace stejně bude chtít příjmy nad rámec ZP a budou dělat činnosti, které zahrnují tyhle hry s vynuceným učením "nových" věcí (v podstatě skrývání známé funkčnosti a tím vyřazování dosud kvalifikovaných lidí ze hry). Dovedu si ale představit, že ZP vytvoří prostor pro dobrovolnickou práci - např. Linux stojí na tom, že řada programátorů je ochotna zadarmo něco vyvíjet v jazycích a prostředích, které už znají a baví je - zatímco v jiných se jim nechce vyvíjet ani za peníze (opět: tohle je těžko sdělitelné neprogramátorům, ale přirovnal bych to k tomu, že třeba lidi co mají rádi auta, by se jistě rádi projeli silným sportovním autem i zadarmo.. a stejný pocit může mít člověk z vývojového prostředí, na které je zvyklý a ze zadání, které ho baví...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: jasně - účetnictví je totiž výrazně snáze automatizovatelné, než obskurní činnosti, které se snažíme automatizovat, protože se je nikomu nechce dělat. a kromě té rutinní části - kdy spolu už dnes běžně komunikují informační systémy bank i firem - je relativně snadno automatizovatelné i to, co ty si myslíš, že není.

    DANYSEK: ano - ale právě tohle jsou ty regulace zaměstnaneckého poměru, které chceme zrušit a nahradit je tím ZP! (platy budou logicky o ten ZP nižší - určitá povinnost se zde přesune na stát, ale zaměstnavatelé by tedy museli být natolik kooperativní, aby místo složitých odvodů z mezd platili daň ze zisku, resp. muselo by se zcela zamezit podvodům DPH, apod.)

    celou dobu zdůrazňuju, že smyslem ZP je odstranit dnešní přebujelé regulace na trhu práce. Plus - je to posun od "zaměstnanecké" identity k "občanské". V historii identitou lidí bylo třeba společné náboženství, společný jazyk, pak následovalo období snah o třídní identitu - kdy někdo se pokládal za "lepšího člověka" (to se většinou spíš tajilo) a jiný zase za "pracujícího" (to se stavělo na odiv) a v tom lidi viděli svoje postavení ve světě (např. i v případě emigrace, apod.). Byly tu ale pokusy o identitu vojenskou ("bráním území"), nebo nějakým způsobem idealistickou (lékař, misionář, revolucionář). Pak je tu identita handicapovaných (o tu se hodně hádám s id SHEALA...). Společnost postavená na ZP je až tak nudná, že základem je tvoje identita občanská. Hrozba odnětí svobody (vězení) už není jediná - hrozba ztráty některých výhod souvisejicích s občanstvím se stává dalším faktorem. Zaměstnanec pořád můžeš být, pokud máš nároky týkající se svého životního stylu či luxusu - ale to zaměstnání nebude tak přehnaně regulováno, jak píše ten Finmag.

    DANYSEK: tohle je složité: není vzdělávání jako vzdělávání - já jsem v podstatě přírodovědný typ, pamatuju si i půlku věcí z wiki týkající se historie, apod. ale nerad se třeba učím nový software jen proto, že se někdo rozhodl, že ten starý už není in a trendy a v novém budou položky v menu jinak, apod.

    v podstatě se rád učím nové věci - ve chvíli, kdy se nudím, kdy se mi chce, kdy na to mám náladu. prostě svobodně nerad se učím nové věci jen z donucení. V tvém pojetí života bez práva na ZP - jen abych přežil (variantu se zametáním neberu vážně - to je celkem snadno zautomatizovatelná činnost, viz Roomba apod.)

    odpor proti nucené převýchově dospělých bude trendem 21.století - dospělost se vyznačuje tím, že se obklopíš světem, který tě vyhovuje - což dnes zahrnuje i tvůj desktop, rozhraní programů na mobilu a PC apod. - a lidi se začnou bránit tomu, aby jim tohle uživatelské rozhraní někdo měnil.

    vezmi si, jak se Svobodní a podobná sebranka brání tomu, aby je někdo převychovával směrem od ježdění autem k ježdění na kole, apod. - prostě si taky jen nechtějí nechat vzít pohodlí uživatelského rozhraní, na které jsou zvyklí. u jiných činností to chápeš - ale když se to netýká tebe, ale naopak tvého práva změnit někomu uživatelské rozhraní a nutit ho učit se nové, tak tohle pochopení už nemáš.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: moment, ucetni nebudou potreba v systemu NZP, kde budou pracovat roboty a jini IoT...??
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    Stare, ale pro pripomenuti - neb opakovani jest matkou moudrosti :)
    Proč vás nezaměstnám | Finmag.cz
    http://finmag.penize.cz/ekonomika/266909-proc-vas-nezamestnam
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Ono vzdelavani je celozivotni soucasti prace v mnoha oborech, zdaleka to neni jen zalezitost IT. Technicky vzato te nikdo nenuti - muzes klidne vzit koste a zametat ulice, kdyz te vzdelavani obtezuje... :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: je to vynucená edukace a má taky svoje náklady....
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: IoT praci pridelava... :) Chapu, nekdo muze mit pocit, ze o svou praci prijde. IT je o kontinualni edukaci, ale tobe zda se uz vlak ujel... :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    tak už je to oficiální, je to v rozpočtu a je to soutěž (příležitost pro COMODORE FALCON a jeho vizi, počítám)
    [ XCHAOS @ Česká pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu ]

    můj vlastní návrh je klouzavý a počítá s tím, že výše ZP bude nějak vypočítávána z podílu mezi mediánem a průměrem přiznaných zdaněných příjmů (bez započtení ZP, samozřejmě.. a bude tam mzda i ostatní přijmy). ještě to nemám formalizované - ale ZP se bude tím více přibližovat mediánu příjmu, čím víc se bude průměr od mediánu vzdalovat, bude to tedy dynamická zpětná vazba - ne nějaká fixní sazba.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: to, že je broken, ještě neznamená, že nepovede k zániku pracovních příležitostí. viz předchozí... představit si sexuální roboty, spamující via internet of things sociální sítě... za chvíli účetní prostě nebudou mít tu mzdu komu počítat!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    We need an adult debate about exploiting sex robots (Wired UK)
    http://www.wired.co.uk/magazine/archive/2016/01/ideas-bank/sex-robots-debate
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: mimochodem, rikals Internet of things... ? :D
    “Internet of Things” security is hilariously broken and getting worse | Ars Technica
    http://arstechnica.com/...016/01/how-to-search-the-internet-of-things-for-photos-of-sleeping-babies/
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: jenze zrovna uz evidence faktur => vedeni ucetnictvi neni jen o mzdach. Mimoto i mzdova ucetni resi vstupy, ktere nutne nemusi mit elektronicky strojove zpracovatelny zdroj dat. Ve vasi garazovce mozna nektere "zbytecnosti" typu dovolene, prescasy, pracovni pohotovosti, nocni prace, pracovni neschopnosti, eventuelni srazky ze mzdy... neresite, ale obvykle se jinde resi. A nikde to neni stylem, kdy Japonec SamoSeTo vychrli veskere vystupy - odvody socialniho, zdravotniho, s tim spojene vykazy atd. Porad je u toho nejaka obsluha (ktera musi tusit, ktera bije).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ano - ale já zmínil, že o práci v 21.století přijde _mzdová_ účetní... jsou věci, které zautomatizuješ fakt snadno...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ne, bavime se o obecnem ucetnictvi podniku.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    .. a mimochodem, já jako podnikatel jsem mzdového účetního potřeboval _jenom_ kvůli povinnosti platit všechny možné odvody z mezd a všechno správně spočítat a hlásit... tedy platil jsem byrokrata jen kvůli státní byrokracii.

    zaměstnance bych klidně platil na ruku cash, kdyby přišlo na věc. právě ZP by nesmírně zjednodušil agendu zaměstnávání lidí a eliminoval byrokratická pracovní místa, která s tím dnes souvisí (a dokonce i k tomu doktorovi by lidi chodili fakt, když se cítí blbě, a ne když potřebujou volno v práci...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: bavíme se zde ale o mzdové účetní, že? tedy hodiny se vykazují přes píchačky (dnes rfid čtečka, něco jako opencard/lítačka), dovolenou si lze "objednat" přes firemní intranet... výpočet mezd je deterministrický. kontrola neschopenek od doktora je o tom hodit je do schránky a archivovat.

    velkáč část středně kvalifikované úřednické práce je dnes totálně overrated.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Ty vazne vis o ucetnitvi prd. Prichozi kanal danoveho dokladu je irelevantni. Podstatny je obsah - a SW na spravne zauctovani v rezimu podvojneho ucetnictvi je o umele inteligenci. Kolikrat i zkusena ucetni se prijde zeptat, jak ma dany doklad zauctovat - je potreba ji vecne vysvetlit, o cem dane polozky na fakture jsou (a jedna faktura se casto rozuctovava na vice uctu v ramci osnovy). Ucetni je ten, ktery v ramci software vybira ty spravne ucty. Software mu to samozrejme usnadnuje - driv se to pocitalo rucne (vlastni koncept podvojneho ucetnictvi je pomerne stary) - a dodnes se na ekonomickych skolach v ramci vyuky uci, jak se to "rucne" delalo.

    Mimochodem, dnes jsme meli u zakaznika zajimavou debatu na tema schopnosti samostatne premyslet. A dosli jsme k tomu, ze cast jedincu neni schopna pracovat, pokud nema presne zadani - a to v detailu typu "ma neco prisroubovat", ale kdyz nedostane pokyn vem si srouby a sroubovak, tak si je proste nevezme. To same se tyka cinnosti, na kterou nejde vygooglit presny postup (a ano, takove jsou) - dost lidi je bez internetu v koncich.

    Auta bez ridice nemaji vyresenou pravni odpovednost za pripadne nehody ;-) Hodlas jako majitel auta bez ridice na sebe prevzit odpovednost za chyby SW? :-) Nebo si myslis, ze ji na sebe prevezmou automobilky? :D No, to je naivni. A jestli to bude opensource, kde do toho bude laicky hrabat uzivatel - bastlir, ktery ani nedomysli vsechny konsekvence svych "zmen"? :-) Ono je vazne rozdil automatizace v uzavrenem homogennim prostedi (tovarna) a automatizace v clenitem terenu silnic s miliardami moznych situaci...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: myslím, že jestli by něco informační systémy fakt měly zvládnout, tak je to zaúčtování jakéhokoliv dokumentu (účtenky? v éře internet of things? spíš jí dostanou mailem.. nebo se rovnou zaúčtujou transakce "něčím jako bitcoin").

    podívej, původně se předpokládalo, že počítače usnadní právě _počítání_, tzn. počítání mezd, peněz, vedení účetnictví, evidence faktur. dnes bez nějakého softwaru pracuje málokterý účetní.

    popravdě, to, že budou dřív auta bez řidiče, ale účty za takto automatizovanou přepravu budou pořád zaúčtovávat lidští účetní - to mi přijde jako velký paradox. (myslím, že ze své generace nejsem jediný, kdo předpokládal poněkud jiné pořadí toho, které profese se automatizují...)

    sám nevím, jestli je vhodné míchat dohromady téma automatizace s tématem základního příjmu. podstatné je, že i ty automatizované systémy bude někdo vlastnit. už dnes je vlastnictví, nikoliv práce, hlavním zdrojem příjmů ve společnosti (akorát tyto nejsou rovnoměrné). tento trend bude logicky posilovat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Insurance Companies Looking For Fallback Plans To Survive Driverless Cars - Slashdot
    http://tech.slashdot.org/...nsurance-companies-looking-for-fallback-plans-to-survive-driverless-cars
    Driverless cars could mean a huge downsizing of the auto insurance industry
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam