• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    wow, mám -1 od JUNIPETRUS, vezměte mě mezi sebe do party hochů, co spolu mluví? :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: poradím ti: if(argument == NULL){exit(0);}
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: ale prd.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JUNIPETRUS: "V me vizi NZP bude slouzit jako distributor skutecnych penez, a komercnim bankam se zakaze vytvaret penize jako dluh"

    ok, v tom případě se ale odstěhuješ do Mugabeho úžasné utopie... to, co dělaj komerční banky, je sice objektivně podvod (a nikoliv utajovaný - všichni, kdo rozumí ekonomice, o tom moc dobře vědí) - ale je to podvod, který pokud se drží v jistých mezích, tak jakž takž organizuje ekonomický život společnosti (sice na hypotékovaná předměstí vedou osmiproudé dálnice a občas se musí nějaké ty přebytečné bomby shodit na Laos a Kambodžu, aby ekonomika dále rostla a lidi měli práci ve zbrojním průmyslu, ale pořád je to jako celek smysluplnější, než Stalinovy gulagy, a dokonce tento systém vytvoří i pár "pracovních příležitostí" pro vyhulené až vysmažené intelektuály v New Yorku, tak co... naivní idealista protestuje, ale nelze popřít, že to občas i někdo přežije a žije svůj sen)

    problém je, že většinu lidí nezajímá, jestli jsou peníze vytvořeny "spravedlivě" - ale jestli si za to něco koupí. aby za to bylo co koupit, to předpokládá kombinaci faktorů, z nichž drtivou většinu představuje příčetný kapitál s pudem sebezáchovy a stále zanedbatelnější menšinu lidská práce (většinou více či méně kvalifikovaná). "idea spravedlnosti" v tom roli nehraje žádnou (max. ti nějaký grammar nazi zhodnotí, jestli si tu ideu napsal správně česky a když ne tak - LOL LOL LOL, tldr taky LOL LOL LOL).

    dostáváme se tedy k základní otázce: "jak vybereš daně"? zde se historie posula od Říše římské a její obchodovatelnosti práva na výběr daní k modernímu bankovnímu systému:

    bába z berňáku kupodivu neobchází podnikatele v burce a se samopalem a nešacuje jim kapsy, po kterých mají nastrkané zlaté cihly a bitcoin wallety (taky by pro po zuby ozbrojené libertariánské milice byla velmi snadný cíl, že :-)

    banky, aby mohly poskytovat ty nekryté úvěry, tak kupodivu chtějí vědět o svých klientech úplně všechno: a kupodivu, peníze, které nevykážeš na daňovém přiznání, ti neuzná, že si vydělal a nepůjčí ti na základě nich na další podnikání. A protože ten, kdo úvěr dostane, kupodivu dokáže (většinou) vytlačit z trhu ty, kdo úvěry nedostanou, tak stát + banky tímto jednoduchým trikem s fiat měnou poměrně překvapivě a celkem nenásilně vládnou světu.

    funguje to do doby, než bankéři napůjčují příliš mnoho těch nekrytých peněz svým kamarádům, kteří jsou úplný vykoksovaný idioti (což se, dříve či později, v každém systému nakonec stane - sociální dovednosti jsou ceněny výše, než technické či analytické, víc zkoušek na VŠ nakonec prolezou ti, kdo k nim přijdou v kravatě, apod.)

    člověk, který toto pochopí, ovšem přestává být libertariánem a stává se nudným liberálem, rozhádaným s jinými liberály, Kalouskova honitba je pro něj facepalm, ale je neschopný zformovat jednotnou frontu proti Bémům, Babišům, apod. .. no a pokud liberál ještě navíc nechce nechat pomřít těch 10 dětí hlady, tak je z něj ten nenáviděný socan, a stráví zbytek života intrikováním proti jiným socanům a jejich spřáteleným úředníkům a bankéřům.

    (nebo se z něj stane Pirát, LOL LOL LOL)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (jako já jsem sice tldr a musím se učit zestručňovat/dělit své "eseje" na jednotlivé základní myšlenky, ale vy zas nevyvrátíte platný argument tím, že napíšete "lol lol lol", jak jsem napsal už několikrát jinde)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: určí to trh. jenže vy požadujete, s vaší politikou "plné zaměstnanosti", aby tato pracovní místa vytvořil úředník, ne trh.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: :D :D :D :D :D

    jenže ten tvůj flákač aspoň nedělá zbytečnou práci (tuhle jistotu u řady pracovních míst nemáš - jinak zbytečná práce = zbytečné plýtvání zdrojema, kvůli kterému naše země ve výsledku bude zavlečena do válek o ropu a další zdroje no ale ty tyhle debaty nemáš rád, tak to necháme stranou).

    LOL LOL LOL OLOL
    //takze dnesni den se teda bude odvijet konecne od toho, ze jsi uz vydefinoval co je zbytecna a co neni zbytecna prace :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: jenže ten tvůj flákač aspoň nedělá zbytečnou práci (tuhle jistotu u řady pracovních míst nemáš - jinak zbytečná práce = zbytečné plýtvání zdrojema, kvůli kterému naše země ve výsledku bude zavlečena do válek o ropu a další zdroje no ale ty tyhle debaty nemáš rád, tak to necháme stranou). ve skutečnosti podstatným rysem tvého flákače je to, že je nemajetný (spousta majetných se taky může flákat, ale tam to nevadí).

    to, že je nemajetný ale má tu výhodu, že ty zdroje může vlastnit někdo jiný, což má taky svoje výhody (pro všechny - např. ten majitel s nima hospodaří, vstupuje na trh, vzniká nějaký užitek, ba dokonce jsou vytvářená pracovní místa, která nejsou zbytečná). tzn. základní dělení je na majetná a nemajetné (tady Marx - jako historik a sociolog, ne jako ekonom a vizionář! měl bohužel pravdu).

    Nemajetné tedy můžeš
    a) nechat chípnout hlady
    b) nutit pracovat (např. jako Stalin - nechat je stavět obří plavební kanál odnikud donikam, u toho je koneckonců velká šance, že chípnou hlady stejně)
    c) zabezpečit jejich přetiží, než pro ně trh vytvoří pracovní příležitosti

    Samozřejmě, možnost c) by volil jen "pomatenec", že...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: o deti se vetsinou system postara, flakac si nic jinyho nezaslouzi. prace je a neni problem si dat par mesicu na stavbe s ukajincema. kdyz to zvladnou oni, zvladne to i flakac.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: já bych teda svět, kde někdo nechá flákače (přesněji: nemajetného) "chípnout hlady i s deseti dětmi" nepokládal za ideální, ale jinak COMODOR_FALCON není pomatený a aspoň počítá s nějakými čísly.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JUNIPETRUS: ideou se bohužel nikdo nenají a nezahřeje. co určitě nechceš, je pobírat ZP vyplácené v Zimbabwských drachmách.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: začínám vás podezírat, že id JUNIPETRUS si tady vydržujete, abyste to mohli dokázat :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: aha, takze je vsechno zase velkohube jinak. to mi staci. proste (n)zp je nesmyslnej system, coz dokazuje, ze pritahuje jenom pomatence.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    ENDER: Predne je dulezite zminit jednu vec: Cast lidi je tu "jednotnych v odporu" vuci (N)ZP a ten zbytek se tak docela neshodne na tom, jak by ZP melo vypadat a zda by melo byt nepodminene.

    Ja sam jsem priznivcem "podmineneho ZP", ktere by sjednocovalo v soucasnosti jiz existujici ZP na pudorysu systemu hmotne nouze.
    Svoji roli hraje i to, ze profesi jsem specialistou davek hmotne nouze - jsem tedy tim, kdo vyplaci davky nemakacenkum a cernym zamestnancum...

    (aktualni ZP jsou predevsim davky HMN, sleva na poplatnika, rodicovsky prispevek ci zakladni vymera duchodu)

    V tehle chvili ma zamestnanec ZP 25k rocne.
    Flakac poulicni ma ZP (26.200) / 40.920 rocne
    Flakac ubytovnovy ma ZP navic zvysene o uznane naklady na ubytovani - prumerne okolo 48.000 rocne
    Flakac bytovy ma ZP jeste vyssi, protoze se naklady na bydleni uznavaji do vyssi vyse - cca 90 k rocne

    Flakac bytovy tak muze mit rocni ZP o 100k vysi, nez zamestnanec...

    Pokud se flakac rozhodne legalne pracovat, tak az prijem dolozi, o cast davek prijde - nakonec na tom bude hur nez kdyb se dal flakal.

    V idealnim svete bych nechal flakace i s jejich 10 detma chcipnout hlady. Ale máme tu ten hjumánismus, žejo...
    ZP pro mne tedy spise znamena moznost srovnat "zakladni zivotni uroven" vsech.

    Z vlastni zkusenosti z rocniho zivota na periferii Prahy vim, ze 4k pro dospeleho mesicne staci. Pokud tedy nekdo nechce pracovat, at si najde adekvatne levne bydleni,......treba v Mostu...
    Pro dite do 18 let pak uvazuji 2k.
    Paralelne s tim by se zrusily nektere stavajici davky - hmotna nouze Statni socialni podpora.

    Podminkou by byl spatny zdravotni stav, zamestnani, studium, dobrovolnictvi ci verejna sluzba...
    ENDER
    ENDER --- ---
    XCHAOS: a ma smysl za to tomu cloveku platit? vzdyt je to jenom dusevni vlastnictvi
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ENDER: rád, až to najdu (hint: není to "zakázka", ale soutěž - předpokládám vyhraje ten, jehož návrh bude skutečně zařazen do programu Pirátské strany - ale nevím, jak to bude, když sice nějaký návrh bude nejlepší, ale žádný nezíská takovou podporu, aby se stal součástí programu)
    ENDER
    ENDER --- ---
    chaosi posli sem prosim zadani te vasi zakazky za tech 100k, diky
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ENDER
    ENDER --- ---
    JUNIPETRUS: jake mas ekonomicke vzdelani?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    ENDER: Ja myslim, ze na to jdes s opacneho konce.
    Je treba pochopit ideu NZP jako takovou a jeji moznosti.
    Jinak konkretni castky NZP jsou samozrejme taky dulezite, ale je to druhotna otazka, protoze nejdriv je nutne vedet co chceme, jestli to chceme a proc.
    A pak kdyz vule, najde se i reseni.

    NZP je idea, ktera vychazi ze soucasnych problemu a trendu spolecnosti.
    NZP umoznuje resit principalne velmi jednoduse velmi mnoho problemu.
    Nejen jak zajistit vsem zakladni prostredky k preziti (coz je povinosti statu z ustavy, a musi je tak jako tak zajistit) bez zbytecne byrokracie a prekazek, ale muze resit i klicove ekonomicke otazky jako distribuce penez ci ekonomickou stabilitu

    Jak jiste vis, v dnesni dobe v podstate neexistuji prave penize, ale temer vsechny existuji jak dluh.
    To znamena ze splacenim dluhu by zmizeli penize. Proto je soucasna ekomika,je zalozena na dalsim a dalsim zadluzovani. Je to zvracena ekonomika, ktera zakonite vede ke krizim a v soucasne dobe hrozi dokonce globalni zhrouceni z tzv. dluhove krize.

    V me vizi NZP bude slouzit jako distributor skutecnych penez, a komercnim bankam se zakaze vytvaret penize jako dluh.
    Tim prestane existovat problem tzv. statniho dluhu.
    V systemu kdy je k dispozici libovolne potrebne mnozstvi penez ze strany statu ale jen pro NZP, naopak zacne byt klicova otazka "optimalniho" mnozstvi penez. Tedy vytvoreni regulacniho mechanismu, a tuto roly muzou hrat prave dane, ci poplatky za pouzivani penez. Dane dal mohou slouzit i jako urcity regulator vzacnych zdroju.
    A timto zpusobem bude zajistnena prosperujici stabilni ekomika, ktera nebuda zalozena na nutnosti sileneho rustu konzumu

    Tohle je samozrejme moje vize, ukazujici na ohromny potencial NZP.

    NZP dale samovyvojem zmeni mnohe omezujici vzorce ekonomicke mysleni a chovani, postavi na roven trzni a netrzni prace, a bude vyhodny pro sekory, kdy poskytuje trhu penize, lidem svobodnou volbu povolani nepodminenou existencnim tlakem, ktery zneuzivaji korporace a nekteri podnikatele, a odstraneni regulacni typu minimalni mzda, a lidem kteri chteji podnikat poskytne bezpecny zaklad, kdy si mohou dovolit podnikat i neziskove.
    Matky, ktere se chteji starat o rodinu muzou delat jenom to, tak jak to byvalo drive, cimz to muze resit i tzv. problem nizke porodnosti, a zlepseni rodineho zivota.
    atd

    NZP lze zavest i pri soucasnem monetarnim systemu, dokonce pri v soucasnych podminkach systemu statnich prijmu a vydaju.
    Proste vsechny existujici socialni vydaje, a takove veci jako slevy na dani se nahradi NZP v odpovidajicm objemu, coz vychazi tak na 4000kc.
    K tomu samozrejme zustanou zachovan socialni system nad ramec teto castky, coz se bude tykat samozrejme i duchodu.
    Tohle je NZP na kterem se muze shodnout vetsina lidi.
    Takze zavede se NZP a uvidi se co to udela:-)

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam