• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: já z toho nežiju.. jen říkám, že tak špatný obchodník taky nejsem (ale samozřejmě nemám 100% úspěšnost). (ok, nebyl si to ty, kdo začal první sklouzávat k offtopiců a vytahovat na druhé jejich loooooooosertví apod... ale znovu: pořád se tu rýsuje strategie "když nemám úplně dobré argumenty, tak aspoň zničím nepohodlnému diskutérovi image", apod.)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    jako zit z toho, ze jednou kdysi sem neco.... no ja nevim.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: imho, ze si umis rici o penize taky do jisty miry znamena, ze znas svoji cenu.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: no a co? normalne se takhle ksefty delaji, abys vydelal na supportu. prodej vlakna, pocitace, to nic neresi, vydelava se na podpore a na cim dyl ji prodas, tim pro tebe lip, zejo.

    že víc peněz dostávají ne ti schopnější, ale prostě ti, kteří si o ně umí říct

    to mas pravdu, ze si musis umet o penize rici, ale v soukromym sektoru vetsinou zamestnavatel rychle pozna, jestli si najal jenom simulanta a nebo pracanta. v tom statnim sektoru je to horsi, vetsina tech uredniku hovno dela, zvani cely dny na internetech a jeste kolikrat melou xenofobni sracky.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: no hele, budeš se divit, ale nejvíc nóbl lukrativní optickou přípojku v historii naší firmy jsem prodal já (výhodou asi byla komunikace v angličtině....) a klient vydržel snad 5 let, nebojak dlouho :-)

    jinak uznávám, že v komunikačních dovednostech spíše pokulhávám, mám spíš technické a analytické myšlení - ale zase, proč to má být důvod k výsměchu? právě díky tomuhle myšlení dobře vím, že schopnosti programátora se neměří tím, o kolik si troufne říct peněz, apod. (i v tomhle mám za sebou svoje zkušenosti - kdysi pradávno, právě v souvislosti s tím projektem, co tu na mě někdo vytáhl, mi tehdejší přítelkyně řekla, ať si prostě řeknu 2x tolik, od nějaké zahraniční firmy - a já potom 2x tolik opravdu dostal - Dotcom bublina byla sranda, ale celkově dnes a denně pozoruju, že víc peněz dostávají ne ti schopnější, ale prostě ti, kteří si o ně umí říct - já to taky umím, ale nechci to zneužívat, proto mi nejvíc vytočí klienti, kteří se zdráhají přistoupit i na ty férové podmínky, a neustále vymýšlejí nějaké vytáčky - když vidím jiné, kteří díky obratnému obchodníkovi platí i víc, než férovou cenu...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ENDER: ale to právě není vůbec žádný argument, že tomu "nerozumíme"! navrhnout reformu sociálního systému není nic jednoduchého: pro začátek by to znamenalo mít velmi přesnou znalost toho stávajícího systému a jeho výdajů (příslušná čísla v téhle debatě už padla).

    takže když něco nevíme, tak vypsat soutěž, která by motivovala ty, kteří o tom fakt něco vědí, aby přestali kecat a začali fakt počítat a dokumentovat svoje počty... sorry, ale to je nejrozumnější věc, kterou v tomhle směru můžeme udělat (i kdyby výsledek byl "ZP dnes vychází 2000 měsíčně a to je politicky neprůchozí, takže to necháváme jako dlouhodobější cíl" - viz ostatně Bartošův repost Renčína :-))

    (navíc takhle zásadní reforma sociálního systému by se stejně nejspíš měla schvalovat v referendu... ne nějakým intrikováním na úrovní parlamentu... aby jí podobným způsobem pak někdo zase zrušil...)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ENDER: predstav si, ze jsi klient a chces s xchaosem resit nejaky obchodni pripad a jeho cenu... :D
    ENDER
    ENDER --- ---
    XCHAOS: tvoje manipulace diskusi je neskutecna.. mozna nemas uplne debilni nazory, ale jejich prezentace je silena...
    to ze mate 100k na analyzu neni argument k tomu, ze prosazujete neco cemu nerozumite...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: ty prachy na tuhle odměnu ovšem máme.. jak si každej může ověřit z našeho transparentního účetnictví :-)

    (a jak jsem vysvětloval.. firma kterou jsem založil, odvedla za léta takovej ranec DPH, že ty peníze, co dostali Piráti, vnímám jako způsob, jak se moje daně dostaly ze spárů dnešního systému zpět pod určitou formu demokratické kontroly)

    víš, tvůj útok na mě připomíná skutečně tu Ukrajinu, kde ses s takovým gustem obouval do proruských trollů... oni ukrajinští nacionalističtí žoldnéři vs. putinovi žoldnéři mají více společného, než rozdílného - max. jedni o tom raději mlčej - a mají relativně málo společného s tím, co za "evropské hodnoty" pokládá většina Evropanů. stejně ty, jako spekulant BTC, nakonec musíš mít o ekonomice výrazně větší povědomí, než předstíráš... jenže co zmůže hrstka libertaránů, co sami sebe viděj jako elitu: abyste oslovili davy, musíte najít někoho hloupějšího, než jste sami (aby vás volil, nebo aby si od vás BTC koupil, apod.). a proto: předstírat naivitu se v debatě vyplácí... gratuluju.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: jeden by rekl, ze pirati si budou trvat na tom, ze dodana analyza pode open source pod creative commons lincenci...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: parta srandistu, mate v programu nzp, nemate zadny cisla a tabulky a proto je chcete videt, tak zaplatite .... :D
    ENDER
    ENDER --- ---
    asi tu mame definition problem...
    ja myslel, ze je to cele o tom, ze vsichni budou neco dostavat a ty tu mezitim mluvis jenom o reforme socialniho systemu... s tim nemam zadnej problem.

    ad pirati: jako ze jste neco vymysleli a ted date nekomu 100k za to, ze to cely vypracuje? mas k tomu nejaky zadani, ze bych si vydelal neco navic?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ENDER: my je taky chceme vidět, proto jsme vypsali odměnu 100 000 :-) (my = Piráti, v tomto případě... jakkoliv v tomhle klubu jinak prezentuju spíš svoje osobní názory)

    myslím, že projekt COMODOR_FALKON (proč ještě není vyvěšený na nástěnce?? že by proto, že většina lidí pro i proti tu žádné realistické návrhy ZP nechce slyšet?) by měl slušné šance, kdyby se do téhle soutěže přihlásil (i když je v ledasčems odlišný od toho, jak to vidím já)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ENDER: ano, je mi známo, že ti ekonomové nedostali nobelovky za myšlenku ZP.

    ideologicky je to rozhozené zhruba takto:
    Basic income - Wikipedia, the free encyclopedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Basic_income#Basic_income_and_ideology

    jedním z argumentů je, že Basic Income je přirozená kompenzace za povinnost akceptovat nekrytou (fiat) státem vynucovanou měnu, regulace v bankovním sektoru, apod. tenhle názor je eticky a filosoficky téměř neprůstřelný, mimochodem.

    co se tu už probíralo, je záliba určitých lidí vidět raději někoho pracovat než nepracovat, i kdyby práce měla být zbytečná (a fakticky: velká část práce, po které není tržní poptávka, ale funguje jen díky různým grantům a dotacím je potenciálně zbytečná - když už, tak dnešní byrokraticky řízené dotace a granty by měly být nahrazeny systémem _soutěží_ o ceny vyplácené z veřejných prostředků ve stylu X-Prize, NASA soutěží, apod. - tyto ceny by pobízely soukromý sektor, aby riskoval vlastní zdroje a někdo by holt prohrál) . (je těžké pochopit, že v systému, kterému říká levice s opovržením "kapitalismus" kupodivu spousta práce dnes není vykonávána na základě tržní poptávky, ale je to tak)

    takže teorii necháme stranou a zpět k praxi: počet lidí, kteří by teď hned dostali ZP (bez ohledu na jeho výši) kde jim zatím stát nevyplácel (či aspoň "neulevoval") nic, by byl překvapivě malý. a navíc, část z těch, kteří v dnešním systému "umí chodit", by si prostě, bohužel pro ně - pohoršila (stačí si všimnout, jako opatrně oťukávají myšlenku ZP invalidé a vidí v ní pro sebe hrozbu... ačkoliv zrovna zrušením zdravotních důchodů oproti jiným dávkám by stát neušetřil skoro nic, jak jsme tu ukázali)

    co je třeba poctivě vyjmenovat, je prostě, co vše by ZP buď offsetoval (heh, cizí slovo - opět, UTFG :-) nebo úplně nahrazoval. přičemž nemusí jít jen o sociální výdaje - klidně bych tím nahradil i věci jako přídavky na stavební spoření, atd. atd., to vše jsou iluzorní hry, které mají pomoci vytvářet lidem iluzi úspor - což ve společnosti postavené na spotřebě prostě nemá jiný, než psychologický význam...

    Dovedu si představit, pokud by EU byl zaveden celoevropsky, že by nahradil min. část dnešních peněz, o kterých rozhoduje právě EU (tedy že by ZP byl vyplacen místo dotace na nějakou polní cestu, aby si víc lidí mohlo dovolit soukromá letadla, apod. :-)
    ENDER
    ENDER --- ---
    XCHAOS: ja ale chci ta cisla, chci videt analyzy na zaklade kterych to podporujete.
    jaktoze neni mozne si najit podnajem na miste sveho zamestnani? navic v dobe, kdy z pardubic dojedes do centra prahy za hodinu, je to uplna magorina...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ENDER: já jsem velmi opatrný při vyslovování konkrétní částky. U Pirátů nás sice asi 70% prozkoumání možnosti ZP podporuje, ale značná část vidí reálně jeho start na nižší částce, která bude zhruba odpovídat již dnes existujícímu nezdanitelnému minimu - ale která bude u lidí bez příjmů plošně vyplácena - bez ohledu na to, že nevlastní sami nemovitost a nebo bez ohledu na výši jejich nákladu na bydlení, dtto u dávek v hmotné nouzi u dlouhodobě nezaměstnaných.

    lidí, který bych se "nějaký místo žádný" ZP týkal, by bylo v první fázi relativně málo - a řada těch, kteří teď něco berou, by si krátkodobě pohoršila (na druhou stranu - dlouhodobě by si např. mohli dovolit najít podnájem v místě svého zaměstnání, což dnes logicky není možné - přídavky na bydlení dostanou spíš ti, kdo nepracují)
    ENDER
    ENDER --- ---
    XCHAOS: jakeho ekonoma mas na mysli? krugmana? koho dal?
    videl jsi za co dostal nobelovku?
    ENDER
    ENDER --- ---
    XCHAOS:
    8000 jsem vzal z tveho prispevku nize
    ok, snizil jsi potrebnou castku o petinu
    2. sleva na poplatnika je asi 25k rocne, jsi nasobne jinde. diskutujes o danovem systemu aniz bys znal zpusob jak platis dane? wtf?!? to je uz akt holyho silenstvi
    3. wtf? dame jim misto dnesnich 10k bura?
    4. ukaz cisla, jinak je diskuse bezpredmetna. v globale to nejsou tak velky cisla
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: (na rozdíl od dnešního - dnes je spousta pracovních míst "vytvářena" úředníky, tak či onak).

    tohle tvrzeni podlozis cim??? ty proste vychazis z predpokladu, ze kdyz lidi budou mit penize, ze se jeste dobrovolne pohrnou do dalsi prace, ale ten predpoklad je spatnej. :D

    jo a jak system zp zohledni naklady na zivot? jiny naklady na zivot ma programator v chrudimi a jiny naklady ma programator na zivot v praze?

    trzni system totiz nepotrebuje nejaky zp, v trznim systemu si kazdy vydela na kolik proste ma.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: řekl jsem, že je to tržní systém!!!! (na rozdíl od dnešního - dnes je spousta pracovních míst "vytvářena" úředníky, tak či onak).

    většina lidí jednoduše bude brát mzdu jako dnes.

    překvapivě, v "mém" pojetí ZP bude většina lidí tak či onak podnikat (soukromě, družstevně... samozřejmě ze hry nevypadnou ani ty korporace, na to mají příliš mnoho výhod), a další pracovní místa pro nepodnkající zaměstnance budou překvapivě vytvářet - tito podnikatelé.

    intervencí veřejného sektoru do trhu s prací bude v systému se ZP výrazně méně. (asi potisící opakuju, že ti ekonomové, co myšlenku ZP po 200 letech oprášili a pak inkasovali nobelovsky, jí navrhovali jako náhradu institutu minimální mzdy a možná i dalších regulací trhu práce).

    ono bavit se o ZP jako o něčem, co se plošně "přidá" všem a ignoruje se, že i dnes něco berou, a taktně se pomlčí, že by to nahrazovalo desítky dílčích a spletitých regulací... problém je, že "levice" si ZP opravdu představuje trochu jinak, než "liberálové" - což je jistě taky zajímavé téma k diskuzi....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam