• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: nezabíjím to, v podstatě mi to nebaví - ale vytáčí mi, že když argumentu nerozumíš, je na tebe dlouhý, nebo na něj nemáš pohotovou odpověď, tak sklouzneš do roviny osobních útoků.

    (debata je označená jako "odborná", tak se nemůžeš divit, že občas třeba zazní cizí slovo, které si někdo musí vygooglit, apod.)

    hele, pro tebe je stejně "levičák" úplně každej, kdo se ti nehodí do krámu. skutečná levice se mnou bavit nebude, jsem pro ní "buržoazie" - oni uctívaj práci stejně jako ty (jen holt mají problém koukat se na ekonomiku optikou tržních cen a zisku)

    já se i ze škatulkou "levičák" smířil (přestože levičáci mě mezi sebou nemusej, protože nefandím squaterům, nechodím na demočky a tak), ale pochopitelně se ohradím proti drsnějším osobním útokům.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: na těch smysluplnejch rozhodnutích se shodneme. takže teď si jen představ, že i veřejný sektor začne uvažovat jako podnikatel a bude chtít dělat smysluplná rozhodnutí.

    (víš ona silnice, kterou projede buldozer místo party stalinových kopáčů totiž např. i méně drncá.. sice pak nevidíš lidi tvrdě pracovat, ale výsledek je levnější a lepší apod.)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: jaký "zavádím všem"? ty snad pochybuješ o svých schopnostech vydělat si výrazně víc, než bude ten ZP? platíš nějaké daně - už teď. můžeš se v demokratické společnosti oprávněně zajímat 1) jestli nejsou moc vysoké 2) co se s nima potom, co je odvedeš, vlastně děje. a mj. zajímavé téma je i 3) jak se vlastně dosahuje jejich výběru - jestli se lidi šmírují, drží ve strachu, nebo je to přímé násilí, apod.

    o tématech, o kterých má smysl se bavit, se bavit nechceš a pořád si meleš svou. a já mám zakázáno psát dlouhé příspěvky, protože je to na nyxu nepopulární a navíc nemám čas a dělám v nich pak trapné překlepy a přeřeky.
    ENDER
    ENDER --- ---
    VYHULENY_UFO: ja koncim, to se neda...

    chaosi, prosim uvedom si, ze tvoje prispevky jsou bezcenne, zkus je treba zkratit na desetinu a vlozit do nich nejake myslenky, casto si sam protirecis a bohuzel zacinam mit pocit, ze bohuzel nemas IQ, ktere by ti umoznilo chapat veci v souvislostech..

    kdyz tady mluvis o ekonomice, jakeho vzdelani se ti v teto oblasti dostalo? filmy z kterych cerpa juni nejsou ekonomickym vzdelanim, to muzete jit cerpat informace na orgonet nebo na ruzny weby s ruskou propagandou apod...

    s vama se tezko da bavit, kdyz vychazite z mylnych informaci :(
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: bla bla bla bla. zavadis tady vsem lidem (n)zp a rejpat nechces. ono to rejpani totiz rika predsedovi a jeho vyboru, co by bylo potreba resit.
    takze klasika, na internetech resis komunistickej blahobyt do kazde rodiny, ale v realu zajit za predsedou, to ne. jo, proste klasicka ukazka piratske prace. na internetu jde vsechno lip


    XCHAOS: kecy levicaka. nastesti uspesne a bohate elity nezajmaj nejaci anarchisti a kmunisti sirici po internetech nenavist k uspesnym. a smysluplnymi ekonomickymi rozhodnuti se uspesny podnikatel ridi dodneska. jak jinak by mohla firma vydrzet treba 25-30let. to je proste o tom, ze vedeni dela smysluplna rozhodnuti, protoze kdyz vedeni smysluplny rozhodnuti nedela, nemuze vydelat a fungovat. zejo. a ty si prej studoval ekonomiku.

    vis co, tohle je uz takovy sranda auditko, ktery zabijis fakt dobre. jedes takovy ololy jako ze nejdriv z tebe padaj hlasky, jak pirati zaplati 100k za navrh systemu, pak z tebe pomalu leze, ze se vlastne asi platit nebude. clovece, takhle to na svete proste nefunguje.

    //fanouskum auditka se omlouvam za nudnej, spicenej a zbytecnej roman, ale musel jsem. slibuju, ze minimalne do vecera uz drzim hubu, protoze zacinam bejt strizlivej a debata o hovnech me uz prestava bavit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: ad SVJ.. jo jsem jednoho členem, zjistil jsem, že přispívám na výtah, co staví v mezipatře, i když je ten byt v prvním patře :-) chudák důchodce, co bydlí v přízemí :-) ale nerejpal jsem do toho, no. (víš, od určitého věku se lidi mají tendenci nešťourat ve věcech, který fungují, ale já se holt kamarádím se "sockama" a zjistil jsem, že určitý věci nefungujou a ani nemohou)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: budeš se divit... ale někteří milionáři zbohatli díky tomu, že dělali smyslupná ekonomická rozhodnutí. (a ne tak, že platili ceny, jaké za wifi hostposty platí řada městských částí v Praze...)

    sledovat další chování nových elit vzniklých v 90tých letech každopádně bude ještě humorné - a věřím, že si to v řadě případů nezadá s výsměchem, kterému čelily elity předchozího režimu po roce 1989...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: naštěstí nejsem student, ale naopak někdo, kdo pracuje po večerech z domova. a ty nejseš někdo, kdo mě bude úkolovat - v téhle debatě nebo jinde (max. můžeš tak lobbovat u moderátora, aby mě zabanoval, což bych asi s povděkem využil jako záminku, abych sám zabanoval svoje vlastní nepohodlné trolly jinde)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: to GTS není schopné těm milionářům nabídnout smysluplný produkt za smyslupnou cest

    pochybuju, ze majitel milionarsky vily bude resit cenu, ten ji resit nemusi. ja to proste vidim, ze ten milionar ma socialni citeni a radsi proste zada praci chudymu sousedovi nez velky firme. je to stejny jako kdyz ja v pozici predsedy svj se snazim praci v dome nejdriv vnutit lidem z domu, uklidy, pece o zahradu protoze vim, ze si furt duchodci stezuji, ze maji malo penez. no maji maly duchody, ale praci nechteji, takze dojde na firmy, ale pak uz je posilam do prdele, kdyz zacnou mlit mentalni sracky, ze ta firma je draha... ;0)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: bohužel, to GTS není schopné těm milionářům nabídnout smysluplný produkt za smyslupnou cestu.. a jejich "neflákači", placený v zimbabwských drachách, by se v řadě případů nebyli schopní domluvit anglicky :-)

    navíc, když někoho připojuješ třeba 15 let, a majitel té firmy není anarchista a liberál... prostě svět není tak jednoduchý, jako si to vy, národně socialističtí (v prvorepublikovém smyslu) korporátní úředníci představujete.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    proste jak debata se studentem, kterej se snazi zatajit, ze si domaci ukol nepripravil.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: aha, najednou tu mame majetnyho flakace. omg....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: ad flákač, pivo a cigára: připustil jsem, že ZP by musel souviset s posunem cenové hladiny alkoholu na západevropskou úroveň (což je v téhle zemi politicky neprůchozí). nicméně, když děláš nesmyslný job, co ti určí úředník, při kterém najezdíš spoustu km a spálíš spoustu ropy co dostaneš darem od báťušky Putina a pak jdeš propít nuznou výplatu, vyplacenou v zimbabwských drachmách, tak to taky není sociální model, kterým bych se vytahoval, být tebou.

    zaměňuju pojem "flákač" slovem "nemajetný". (o majetné flákače fakt strach nemám) a sorry.. zřejmě se na rozdíl od tebe živím prací a nemám čas tady celý den debatovat. (ty prostě nemůžeš jinému nechat poslední slovo déle, než 5 minut, co)

    VYHULENY_UFO: aha. takže majetný flákač, navíc chráněný před rizikem :-) máš zkušenosti tak akorát s virtuální realitou. jediné tvoje dovednosti jsou sociální - o skutečném fungování ekonomiky víš viditelně houby. prostě někam chodíš v kravatě, a slavíš s tím úspěch a pak hraješ drsňáka online.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: ty zaměstnanec akciovky (tedy externalizující riziko - stejně jako akcionář)

    abych to upresnil, nejsem zamestnanec akciovky, jsem clenem predstavenstva akciovky a mam proste dost zkusenosti, abych si mohl dovolit nesmyslnou myslenku oznacit za mentalni sracku a oznacil bych ji za ni, i kdybychom se bavili tvari v tvar. ba dokonce ti muzu rici, ze kdybych byl majitel milionarky vily a nejakou zahadnou shodou okolnosti jsem se rozhodl misto normalnich sluzeb O2, ktere urcite do vily natahlo kabel jeste v dobach, kdy se jmenovalo SPT Praha, podporit sveho lokalniho anarchistu, ktery tahanim wifi do milionarskych vil dela naprosto zbytecnou praci, zvlaste kdyz majitel milionarsky vily by si klidne mohl zaplatit opticky vlakno treba od GTS, bylo by to z jinych duvodu nez praktickych, ale spise z duvodu socialnich.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: vždyť to není moje myšlenka! když jsem to poprvé slyšel, moje reakce byla stejná jako tvoje (ostatně, v 90tých letech jsem byl pravičák, který volil ODA.. i díky tomu mimochodem teď mají mlamojové v řadách Pirátů ten §106, se kterým tak úspěšně trolují systém...).

    podívej, pokud každou pro tebe nestravitelnou myšlenku označíš za "mentální sračku", tak se prostě debaty neúčastni a nech to na jiných.

    ano, to že já jsem společník s.r.o. (tedy nesoucí riziko) a ty zaměstnanec akciovky (tedy externalizující riziko - stejně jako akcionář) - to vysvětluje mnohé z našich názorových rozdílů (včetně názorů na Bitcoin). u id JUNIPETRUS mi zajímá, zda skutečně vytvořil tak ucelený světonázor sám od sebe, nebo jestli odebírá nějaký měsíčník, obsahující návody, jak využívat názorových rozporů mezi liberály a konzervami ("národními socialisty" - bez urážky, slovo "nácek" má dnes špatný zvuk, ale politika ODS byla několikrát vyhodnocena jako pokračování českých prvorepublikových národních socialistů...) v západní společnosti
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: problem je, ze musis umet priznat, ze nektere myslenky jsou mylne. a zrovna nzp je ten pripad. dostal si tady od nekterych idecek celkem solidni kalkulace od kterych se muze kazdy pirat odpichnout, ale reakci nejen tvoji, ale treba i junitrusovou, jsou romany plny mentalnich sracek, bez konkretnich cisel, pouze s nejakejma sfetovanejma uvahama typu, ze kdyz dostane flakac do ruky penize, nepujde si koupit pivo a cigara, ale misto toho se postavi nadsene do fronty na praci...

    jeden z nas zije ve spatny realite. a nechce se mi verit, ze v ni ziju ja po tech letech co makam jako zamestnanec, co mam praci v akciovce, co delam predsedu svj a musim jednat s realnejma zivejma lidma, z nich nekteri internet nemaji a jini si maximalne jednou tydne vyberou postu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: znáš ten univerzitní vtip o tom, jak se baví fyzik, matematik a filosof o zdůvodňování výdajů svých fakult? tak JUNIPETRUS je holt ten třetí případ :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: lepší myslet s vědomím, že některé z myšlenek jsou mylné, než nemyslet vůbec (což je případ mnohých).

    jinak některé myšlenky jsou složité a napoprvé jim nemusíš porozumět. i mě se to mnohokrát stalo (vysoké školy jsou tady proto, aby se PRO KAŽDÉHO našlo něco, co pro něj bude mindfuck, a aby to musel uznat). myšlenky, které předkládám, jsou pouze středně složité.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: junipetrus je normalni mentalni curak. ty jeho romany o historii a vyvoji jazyku jsou oproti tobe jeste vyssi level.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: jo v pripade (n)zp to sedi docela presne. jako promin, ty tvoje teorie mi zasmrdely totalnim oportunismem a absolutni potrebou obratit smys debaty a nepriznat omyl v mysleni, takze radsi plodis zbytecny dlouhy nesmyslny romany.

    takze pro me je flakac flakacem, podle tebe dela flakac nedela zbytecnou praci. v filmech se takovym premetum obvykle rika mindfuck. sorry.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    wow, mám -1 od JUNIPETRUS, vezměte mě mezi sebe do party hochů, co spolu mluví? :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: poradím ti: if(argument == NULL){exit(0);}
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: ale prd.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JUNIPETRUS: "V me vizi NZP bude slouzit jako distributor skutecnych penez, a komercnim bankam se zakaze vytvaret penize jako dluh"

    ok, v tom případě se ale odstěhuješ do Mugabeho úžasné utopie... to, co dělaj komerční banky, je sice objektivně podvod (a nikoliv utajovaný - všichni, kdo rozumí ekonomice, o tom moc dobře vědí) - ale je to podvod, který pokud se drží v jistých mezích, tak jakž takž organizuje ekonomický život společnosti (sice na hypotékovaná předměstí vedou osmiproudé dálnice a občas se musí nějaké ty přebytečné bomby shodit na Laos a Kambodžu, aby ekonomika dále rostla a lidi měli práci ve zbrojním průmyslu, ale pořád je to jako celek smysluplnější, než Stalinovy gulagy, a dokonce tento systém vytvoří i pár "pracovních příležitostí" pro vyhulené až vysmažené intelektuály v New Yorku, tak co... naivní idealista protestuje, ale nelze popřít, že to občas i někdo přežije a žije svůj sen)

    problém je, že většinu lidí nezajímá, jestli jsou peníze vytvořeny "spravedlivě" - ale jestli si za to něco koupí. aby za to bylo co koupit, to předpokládá kombinaci faktorů, z nichž drtivou většinu představuje příčetný kapitál s pudem sebezáchovy a stále zanedbatelnější menšinu lidská práce (většinou více či méně kvalifikovaná). "idea spravedlnosti" v tom roli nehraje žádnou (max. ti nějaký grammar nazi zhodnotí, jestli si tu ideu napsal správně česky a když ne tak - LOL LOL LOL, tldr taky LOL LOL LOL).

    dostáváme se tedy k základní otázce: "jak vybereš daně"? zde se historie posula od Říše římské a její obchodovatelnosti práva na výběr daní k modernímu bankovnímu systému:

    bába z berňáku kupodivu neobchází podnikatele v burce a se samopalem a nešacuje jim kapsy, po kterých mají nastrkané zlaté cihly a bitcoin wallety (taky by pro po zuby ozbrojené libertariánské milice byla velmi snadný cíl, že :-)

    banky, aby mohly poskytovat ty nekryté úvěry, tak kupodivu chtějí vědět o svých klientech úplně všechno: a kupodivu, peníze, které nevykážeš na daňovém přiznání, ti neuzná, že si vydělal a nepůjčí ti na základě nich na další podnikání. A protože ten, kdo úvěr dostane, kupodivu dokáže (většinou) vytlačit z trhu ty, kdo úvěry nedostanou, tak stát + banky tímto jednoduchým trikem s fiat měnou poměrně překvapivě a celkem nenásilně vládnou světu.

    funguje to do doby, než bankéři napůjčují příliš mnoho těch nekrytých peněz svým kamarádům, kteří jsou úplný vykoksovaný idioti (což se, dříve či později, v každém systému nakonec stane - sociální dovednosti jsou ceněny výše, než technické či analytické, víc zkoušek na VŠ nakonec prolezou ti, kdo k nim přijdou v kravatě, apod.)

    člověk, který toto pochopí, ovšem přestává být libertariánem a stává se nudným liberálem, rozhádaným s jinými liberály, Kalouskova honitba je pro něj facepalm, ale je neschopný zformovat jednotnou frontu proti Bémům, Babišům, apod. .. no a pokud liberál ještě navíc nechce nechat pomřít těch 10 dětí hlady, tak je z něj ten nenáviděný socan, a stráví zbytek života intrikováním proti jiným socanům a jejich spřáteleným úředníkům a bankéřům.

    (nebo se z něj stane Pirát, LOL LOL LOL)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam