• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: jak chcipnout hlady? kdyz chces, muzes jit pracovat, ne? prace je dost, to uz jsme si tady odsouhlasili.
    muzes jit delat pridavace na stavbu k ukrajincum, stehovaka, sberace kovu z popelnic...
    budto chces delat a nebo nechces delat.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    XCHAOS: S tím, že to k tomu směřuje nesouhlasím. Dokonce si myslím, že už brzy se směr otočí zase zpět že socialismu směrem k tvrdému kapitalismu. Prostě proto, že už na socialismus nebude. Pak drtivá většina dnešních ludditů sklapne, protože v práci na podobné aktivity nebudou mít čas.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: jo - a chcípnout hlady, pokud jsem náhodou nemajetný.

    podívej, takhle to nepůjde. je hezké, že ty máš za kamarády jen samé lepší lidi z vyšších vrstev, ale já jdu prostě společností tak trochu napříč a občas vidím složité případy.

    spousta lidí makat ne nechce, ale prostě nemůže (z důvodů, za které by dnes třeba i na nějaké dávky měli nárok, ale ne každý si to umí vyběhat, nebo tak něco), nebo pro ně není práce, nebo jsou v patové situaci z minulosti (exekuce - takže ani nemůžou mít legální příjem, trvalé bydliště, apod.)

    pokud jde konkrétně o mě, tak já bych při troše drzosti makat fakt nemusel už teď. fakticky ZP vymýšlíš kvůli ostatním lidem kolem sebe - ne kvůli sobě.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: doprdele, copak nechapes, ze demokracie a kapitalismus ti prineslo jedno vyznamne pravo: nemakat, kdyz nechces.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: nikdo nikoho do prace nenuti, socialismus s povinnou praci padl v roce 1989, jestli sis toho nahodou nevsiml.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PHAILO: to je prostě demagogie :-(

    VYHULENY_UFO: jenže nutit lidi do práce má taky svoje náklady... bohatě stačí nedemotivovat ty, kteří udělají něco navíc... není nutné za každou cenu stavět hladové zdi.

    ZP je něco, k čemu systém stejně směřuje, ať se ti to líbí nebo ne. (stejně jako třeba v 17.století šlo odhadnout, že systém v té době směřoval k všeobecné gramotnosti, i když ten, kdo by předpovídal povinné bezplatné základní školství by v té době byl za fantastu - vždyť přece kdyby všechny děti chodili do školy, nemohly by pomáhat na poli rodičům...)
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    XCHAOS: Kdybys chtěl vést odbornou diskusi, museli bychom se vyhodit všichni. Pokud jen poloodbornou, musel bys vyhodit všechny zdejší příznivce NZP.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: :D
    hele, z diskuse musi byt kazdymu aspon polointeligentovi jasny, ze zmena systemu musi jit jinou cestou nez je cesta (n)zp. soucasny system neni perfektni, ale v zivote to funguje tak, ze az dlouhodoba prace ma smysl, je proste porad jeste co zlepsovat nez jen pouhopouze bourat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: no ale mě se právě nelíbí, že si z toho děláte srandu!!! ostatně, moderátor dal do záhlaví "odborná", když jste si chtěli dělat srandu, měli jste dát aspoň "poloodborná", nebo tak.

    ZP je sice politicky neprůchodná a nepopulární věc (jak dokazuje i většina debatérů zde), ale současně je to docela vážná věc - jedna z možných odpovědí na otázku "jakým právem někdo vstoupil na scénu a začal vyhlašovat jakási pravidla, u kterých jejich neznalost ani neomlouvá jejich porušování, atd."? možná to někomu přijde banální, v dnešním světě kompjůtrůů, jůtrů trů trů trů trů trů, kdy pravdu má jen bouchačka... ale je to vážná za základní otázka, každopádně (což znamená, že odpověď na ní by měla být pokud možno chytrá, a ne blbá... tzn. asi ne tisknout peníze a rozvážet je na trakařích)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    tahle diskuse uz ani neni sranda
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS:
    v podstatě ZP by se týkal odhadem dvou milionů dospělých osob. z toho asi milion by asi dostal o něco míň než teď, druhý milion by získal ochranu před exekucemi na zdravotním a podobnými obskurnostmi a dostal by nějaké drobné na přežití.

    takze jsme zase v tom kolecku, ktery uz zname... => PHAILO

    :D :D :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: ne, legálně pracuje asi 5 milionů lidí, čistě na různých dávkách (ale ne starobních či zdravotních důchodců) odhaduju něco kolem milionu... a myslím, že kolem milionu může být zcela bez jakýchkoliv legálních příjmů (navíc v předdůchodovém věku, nebo naopak "mladiství zbloudilí", apod.)

    v podstatě ZP by se týkal odhadem dvou milionů dospělých osob. z toho asi milion by asi dostal o něco míň než teď, druhý milion by získal ochranu před exekucemi na zdravotním a podobnými obskurnostmi a dostal by nějaké drobné na přežití.

    většiny obyvatel (starobních důchodců anebo lidí s příjmy aspoň kolem mediánu) by se ZP víceméně netýkal - byl by příjmově neutrální. (možná výpadek podpory v nezaměstnanosti by vedl k tomu, že by se lidi více báli ztráty zaměstnání, protože bez úspor by mohla znamenat i ztrátu bytu, apod.)

    neříkám, že to mám spočítané na korunu, ale opravdu existuje několik konceptů ZP - a ten, že banky budou tisknout a rozdávat 1000 miliard ročně (místo dnešního systému tvorby úvěrů), opravdu není většinový. Banky by měly plus mínus dělat co teď. (ZP by mohl ale aspoň částečně nahradit ochranu vkladu proti krachu banky, a současně by zdrojem jeho financování mohla být i tzv. Tobinova daň z finančních transakcí)

    Ano, stal se ze mě hnusnej levičák. Podle mě ale každej, kdo má na účtě zůstatek menší, než miliardu, by se měl aspoň okrajově informovat o některých aktuálních myšlenkách demokratické dejme-tomu-levice (hint: to neznamená, že se hned začnu bavit s českými poststalinistickými komouši! ... a ani marxistické náboženství mi není moc blízké...)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: aha, uz chapu, kde si vzal ten milio, chtel jsem se na nej zeptat, ale odpoved mam primo v textu.

    predpokladas, ze v cr pracuje pouze milion lidi a ti ostatni jsou na davkach? :D

    //by me zajimalo v jakym svete fakt zijes :D :D :D :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: jeho kalkulace je zaručeně chybná, protože zaprvé

    1) nikdo příčetný nikdy nevyslovil konkrétní odhad, kolik by ZP v současném stavu ekonomiky ČR činil (ani nikdo normální netvrdí, že se ZP má zavádět dřív, než se konsolidují tunely z veřejných rozpočtů, resp. jako alternativa k nim)

    2) tato částka zaručeně nezohledňuje, že o ZP nebudou navýšeny důchody (naopak o něj budou sníženy), a to nejen starobní a nejspíš ani ostatní, ani nezohledňuje, že ZP se u lidí se zaměstnáním bude překrývat s nezdanitelným minimem.

    Počet lidí, kteří dnes nepobírají žádné dávky a nově dostanou ZP a tento ZP se u nich neprojeví aspoň částečně jako daňové úleva, bude tedy max. 1 milion, spíš ale méně.

    Pro ZP ve výši např. 8000 by fakticky výdaj rozpočtu vzrostl 12x1000000x8000 = 96 miliard. současně zde je ale zhruba stejné množství osob (přesné číslo nevím), které dnes pobírají přídavky na bydlení či dávky v hmotné nouzi, často ve větší výši, než je těchto 8000.

    Daň z příjmu není dnes hlavním zdrojem příjmů veřejných rozpočtů, zvýšení nezdanitelného minima by tedy velký výpadek příjmů neznamenalo. Faktické náklady na zavedení realistického ZP by oproti dnešnímu stavu mohly zvednou výdaje někde kolem 200 miliard. To je ale shodou okolností zrovna částka, která se dle Transparency International z veřejných rozpočtů rozkrade skrz korupci, pseudozakázky, apod. (přiznám se, že nevím, jak je toto číslo ověřitelné)

    Lze si každopádně představit zavedení ZP takové, že by v podstatě "nula od nuly pošla". Většiny z nás s vlastními příjmy nad rámec ZP by se to týkalo max. jako úleva na zdravotním či sociálním, v podstatě.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: porad ta kalkulacka neodpovida na zakladni otazku zivota a vubec... ==> _BENNY:
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    tak jestli absurdní telemarketingová smršť posledních dnů nikoho nepřesvědčila o tom, že by zavedení ZP bylo přínosem pro všechny, tak už asi nic :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: no kde je sebere on, to nevím. u nás ostatních je to offsetované nezdanetelným minimem, které existuje už dnes :-) takový ZP je jen důslednější formou daňové progrese (chápu - daňová progrese je levicový koncept, který pravice nemá ráda, ale fakticky - dnešní stav je spíš daňová regrese - když vezmeš v úvahu i důchodovou a zdravotní daň..)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    z jiného soudku... jak je to dnes s daněmi ze mzdy (aby bylo jasné, o čem mluvím, když mluvím o tzv. superhrubé neboli velehrubé mzdě, apod. :-)
    Kalkulačka příjmů
    http://czech-income-tax-calculator.zakjan.cz/
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY: Junipetrus, vyhlaseny idiot a socka siroko daleko, uz vi kde sebere tech 1,2 BILIONU korun ROCNE, aniz by ohrozil ostatni funkce statu?
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Kdyby jen moji agendy, resp. oboru...
    Tohle je mnohem rozsahlejsi...

    To vis, profesni deformace vede k tomu, ze se tu a tam stoci tema k soc oblasti, danim, atp.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam