• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    VYHULENY_UFO: Jasne, ale tim spis je vhodne system nastavit tak, aby v nem bylo co nejmene "flexibilnich oblasti" a dalo se to co nejvic automatizovat - pak neni uz ten problem, kdyz k pocitaci posadis urednici, co ho umi zapnout, vypnout a neco malo navic a rozhodnuti tvori prepisovanim paragrafu z vystrizku z UZetka... (real story)

    Treba na mem oddeleni bude drtiva rozhodnuti kdyz ne primo neplatna, tak minimalne extremne pravne zavadna, protoze neprezkoumatelna...

    Uz jen to, ze jsem asi jediny, kdo zahajuje spravni rizeni - minimalne jedna kolegyne (a pak jeste schvalovatelka) rozhoduji zasadne bez zahajeni SR.

    Opakovane jsem se jim snazil vysvetlit, ze to je v rozporu se zakonem - opakovane jsem se od schvalovatelky dozvedel, ze "takhle se to dela uz 15 let"...

    Takze pokud pujde system jakkoliv zjednodusit tak, aby se uvedene potize eliminovaly, jsem jednoznacne pro...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    COMODOR_FALKON: uprimne, kdo ma zajem pracovat na svym rozvoji nad ramec pracovni doby? to procento lidi bude maly a ja si nejsem jist, ze by je nejaky (n)zp motivoval k vyssim pracovnim vykonum.
    //ja tohle sleduju i v privatnim sektoru, ze kolikrat i kolegove radsi otevrou nejakou gamesu nez aby se sli vzdelavat. (jo, ja taky nejsem zadnej vzor dokonalosti, mam ucet na nyxu a zabijim zde kolikrat zdarne cas).
    navic pracuju s lidma v ramci SVJ a mam svuj nazor na nadseni v ucasti v dobrovolnych akcich.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    VYHULENY_UFO: Tak v takove zemi zijes uz ted, akorat se tomu nerika ZP, ale HMN...

    HMN sice nejake podminky ma, ale jejich overitelnost a prosaditelnost je velmi komplikovana a vzhledem k urednickym platum je ochota/kvalita uredniku relativne nizka - ve spouste pripadu jde o lidi, co to nejak chteji doklepat do duchodu, nemaji praxi, pripadne nic moc neumi...
    Nemaji zajem se vzdelavat a pracovat na svem rozvoji nad ramec pracovni doby...

    Sluzebni zakon to jeste zhorsil...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    VYHULENY_UFO: To je jen spicka ledovce...

    S temi socialnimi sitemi je to ale nesmysl - v praci je mame blokovane a informace zjistene doma pry nelze pouzivat...

    Pobavila mne ale tato perla:
    " V poslední době roste počet případů, kdy se lidé snaží falšovat doklady u žádostí o příspěvek na bydlení. Například fiktivně rozdělují rodiny a někteří jejich členové si nahlásí trvalý pobyt jinde. Ve skutečnosti ale žijí a hospodaří společně," popsala generální ředitelka úřadu Kateřina Sadílková."

    Uvedena situace je zcela bezna, ale z pohledu zakona o SSP (kam prispevek na bydleni patri) naprosto v poradku...
    SSP rovnez neprovadi zadne terenni kontroly...

    Jina situace je u HMN (doplatek na bydleni), kde to uz protizakonne je - ovsem je to je tezko prokazatelne, protoze ti zatajeni mohou tvrdit, ze zrovna vcera prijeli na 2 tydny na navstevu....
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    COMODOR_FALKON: a hele, ten program se napise sam, sam se bude obsluhovat a sam si bude opravovat chyby ci zmeny v zakonech? nebo jak jako si to mam predstavit? :D

    //a veris ze se najdou informatici, kteri budou radi makat v systemu nzp a neutecenou nekam za lepsim, klasicka ekonomicka migrace. protoze ja ti chlape nevim, ale osobne bych nechtel zit v zemi, kde makam na zdrava nekacenka, cekajici na zp. Uz to tady probehlo nedavno v jiste cynicke poznamce, ktere zdravotni sestry bydou dobrovolne makat za 4000 mesicne ve zdravotnictvi zdarma :D
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    VYHULENY_UFO: Ano, prepinat mezi stavem "zamestnany nebo duchodce/nezamestnany" dokaze i program...
    A na dohled a reseni "specialnich" pripadu staci par informatiku a uredniku...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    XCHAOS: Ja se obavam, ze zamezeni exekuci vuci osobam bez zdanitelnych prijmu by jen zvysilo atraktivitu cerne prace...

    Jinak ano, nutit vsechny do prace je spravne, protoze to je fer vuci tem co jiz pracuji, tj. obetuji svuj nejdrahocenejsi statek (svuj cas) pro spolecnost a jeji fungovani.
    A vice ci mene nekvalifikovane prace, na kterou nejsou penize, je kolem vzdy dostatek...

    Ony ani ty "hladove zdi" se nestavely "jen tak", ale pouze se prioritizoval projekt s vyraznou PR hodnotou a momentalne dostupnou levnou pracovni silou...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: cely to svy mysleni dokazes zabit konstrukcema jak ze zasedani anarchisticke obce v novem veseli/
    podstatné podle mě je, že představa, že všechny za každou cenu nutit do práce je vždycky dobře, je prostě špatná: spousta lidí naopak žije v iluzi, že dělají užitečnou práci, přitom fakticky jen "poslouchají rozkazy"

    xchaosi, nikdo nikoho do prace nenuti. zopakuju to znova, od roku 1989 je prace dobrovolna a nemusis do prace chodit.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    Čachry s dávkami. Češi obrali stát o 103 milionů, prozradily je i sítě | Týden.cz
    http://www.tyden.cz/...hry-s-davkami-cesi-obrali-stat-o-103-milionu-prozradily-je-i-site_373058.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: reálný ZP nebude zřejmě spojen s totální zrušením všech daní z příjmu fyzických osob, takže v takovém případě zřejmě bude existovat nenulová množina lidí, jejichž daňová povinnost bude vyšší než ZP.

    existují i alternativy, které chtějí zrušit daň z příjmu fyzických osob (tedy ze mzdy, z pronájmu, apod.) a místo toho jít cestou příslušného zvýšení lépe kontrolovatelných daní (daň z nemovitostí, spotřební daně, DPH, daně z příjmu fyzických osob - zejména pak spíše a.s. než s.r.o., apod.)

    já osobně se držím dost při zemi a rád bych kombinaci daně z příjmu fyzických osob, zdravotní daně (zdravotního pojištění) a důchodové daně (sociálního pojištění) pojal tak, že je souhrnná sazba komplet celou dobu rovná - tedy začíná se ZP = nezdanitelným minimem (které je ale na rozdíl od současného stavu nepracujícím vypláceno), pokračuje se zdravotní a sociální daní a pak skokově narůstá progrese od okamžiku, kdy výše zdravotní a sociální daně už neroste (ono je otázka, zda by taky zdravotní a sociální daň neměla být paušál)

    každopádně koncept ZP je dost předčasný, když se nedaří prosadit ani daleko mírnější požadavek, tzn. aby nepřistávaly exekuce na zdravotní pojištění na hlavě "osobám bez zdanitelných příjmů"... tahle debata je celá o ničem.

    podstatné podle mě je, že představa, že všechny za každou cenu nutit do práce je vždycky dobře, je prostě špatná: spousta lidí naopak žije v iluzi, že dělají užitečnou práci, přitom fakticky jen "poslouchají rozkazy" (ale to jsme zase obratem u toho fašismu.. spousta lidí to tak ve skutečnosti chce, ulevuje to jejich svědomí, představa svobody je fakticky děsí). prostě potřebuješ motivovat ty, kteří umí něco podstatného a vyřadit ze hry ty, kteří dnes překáží a vstupují zbytečně do různých procesů "protože něco dělat je lepší než nic" - ale já jich fakt už mám plný zuby, dá se říct.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    OMNIHASH: jakobys xchaotika neznal. myslim, ze driv se dockas omluvy milose zemana za peroutku.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: jako obvykle - co to sakra meleš vořechu??? Já se ptám, jestli je NZP pro všechny občany, nebo pro dva miliony, jak tvrdíš tady a ty mi na to napíšeš traktát o kryptoměnách, čestečným krytí a mobilitě pracovní síly... a odpovědi se opět nedočkám.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: bude to stejná položka v daňovém přiznání jako dnes. mechanismus by byl podobný vracení přeplatku záloh na daních. otázka je, že by současně každý občan měl mít právo na nějaký "neexekuovatelný zůstatek" na účtu (fakticky by to učinilo pohledávky dobyvatelnější - protože člověk, který umře hlady nebo uprchne k francouzské cizinecké legii svým závazkům dostojí asi jen stěží, že...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: no ale jak jinak daňovej systém funguje? existují zhruba 2 podoby ZP: jeden předpokládá rovnoměrně rozdělování nově "tištěných" peněz mezi obyvatelstvo, druhý víceméně nereformuje finanční a bankovní systém, ale pouze vyplácení sociálních výdajů (směrem k větší rovnosti).

    debaty týkající se reformy finančního systému jsou tu mírně offtopic. každý, kdo si někdy hrál s kryptoměnama, musí každopádně o bankovnictví částečných rezerv nejspíš něco tušit :-) já si netroufám posuzovat, jak moc by státy mohly tlačit na banky, aniž by se ekonomika zhroutila - sice je mi celý systém v řadě bodů nepříjemný a nesympatický, ale je nutné připustit, že nějaká funkčnost tam je (půjčují se peníze na stavbu domů, v některých i někdo bydlí, apod.)

    samozřejmě banky rádi půjčují lidem se stálými příjmy, trh ale od pracovních sil poptává hlavně mobilitu. otázka hypoték pro flexibilní pracovní síly s vysokou mobilitou je ... zajímavá, přinejmenším. Tématu ZP se ale nedotýká (to spíš minimální mzdy - je jasné, že ani s minimální mzdou člověk na hypotéku nedosáhne...)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    COMODOR_FALKON: uz jen samo tohle rozdeleni urcite usetri spoustu administrativni sily, ktera bude rozhodovat, kdo dostane nzp formou samostatne davky a kdo formou danove slevy. a vsichni vime, ze byt urednikem je zbytecna prace a ze lze urednika nahradit androidem nebo v horsim pripade robotem.

    //ale jo, v humoristickem auditku, humoristicka temata.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    OMNIHASH: Myslim ze mu tam jen vypadlo explicitni rozliseni, ze pise o tech, pro ktere by byl "ZP jako samostatna davka" (oproti tomu zbytku, pro ktere by ZP melo podobu danove slevy, atp.)
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    OMNIHASH: No nevím jestli zrovna tohle je WTF moment, ale jinak souhlas.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: kurvacožejakožeco???

    Tady se už dva roky bavíme o NEPODMÍNĚNÝM příjmu a po týhle době z tebe vypadne, že je nepodmíněnej jenom pro každýho pátýho, a zbylý čtyři se na něj budou skládat? Tohle je velkej WTF moment.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    východní bratři to vymysleli následovně

    Odvodový bonus (úvod) | HNblogy
    http://blogy.hnonline.sk/jozef-mihal/odvodovy-bonus-uvod
    ---------
    ZP ve výšce životního minima, snižuje se o 10% příjmu (superhrubá mzda u zaměstnance), invalidi mají víc, důchodci dopočítáno (postupné vymizení dopočítání, cca 40 let), snížení soc. odvodu
    ENDER
    ENDER --- ---
    XCHAOS: ty si myslis, ze by pro tebe bylo lepsi zabrat si kus pozemku a tam hospodarit a zivit se tim?
    tohle zkusili v kambodzi...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam