VYHULENY_UFO: já jsem v životě neudělal _tak_ málo různých druhů práce (fyzické i intelektuální). dnes to většinou ale obnáší interakci s jinými lidmi, a já jsem introvert a tahle interakce mi vyčerpává.
jak to dopadne s mým "kecáním do fungování státu" se ještě uvidí.
jinak pochopitelně, tomu, aby Babiš nedostal šanci zlikvidovat všechnu konkurenci fandím. ale prostě dnes opravdu spotřebuješ méně vzácných zdrojů, když neděláš nic, než když plýtváš zdrojema na konkurenci korporacím. možná je to nějaký "fázový přechod vědomí", který bude souviset s technologickou singularitou, nevím... ostatně, ten přechod od vnímání země jako placky (u vnitrozemské populace běžný hluboko do středověku, řekl bych.. přímořské národy vždy byly o něco napřed...) byl taky jistým "fázovým přechodem".
společnost dnes není tvořena prací, ale především pravidly. pravidla můžeš vynucovat buď silou, nebo si jejich vynucování můžeš koupit. ještě nedávno v jiném klubu mi někdo psal, že je přece logické si loajalitu adminů kupovat - tak tedy, co by mělo být špatného na tom kupovat si loajalitu občanů? je jasné, že zas tak velkou tržní cenu nemá... počítám, že luxusní vilu si za základní občanskou loajalitu nekoupím (to musí být až loajalita opravdu oddaného služebníka někoho opravdu mocného, že :-). dodržování pravidel má ale nenulovou cenu...
celý tenhle spor je sporem "silová řešení" vs. "dohoda". klasický spor silových konzervativců s liberály společenské smlouvy.