• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: takze /a/ otazka zodpovezena nebyla a /b/ je cela snaha vlastne k hovnu. nebos chtel rict neco jineho?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: fskutečnosti zrovna na tohle by se přesně peníze našly:
    http://roklen24.cz/a/i7kih/s-cim-pocita-rozpocet-cr-2016-zde-jsou-detaily
    výdaje na sociální dávky 515,8 mld Kč

    ale ve skutečnosti nikdo nechce omezovat starobní důchody na 4000 Kč: trik je prostě v tom zohlednit různá nezdanitelná minima, apod. (takže zdejší argumentace, že ZP fakticky většina lidí nedostane, je vlastně poměrně přesná).
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: Uz ted pri soucasnych podminkach je mozne lidem vyplacet NZP kolem 4000kc. To jsem tady ja i Komodor jasne ukazali.

    4.000kc mesicne * 12 mesicu v roce * 10.000.000 obyvatel CR = 480.000.000.000kc ROCNE. kde to vezmes?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: a kolik enterprajzu dnes verejny sektor skutecne vlastni? :D U nas je to treba CEZ - jo, to je jeden z oficialnich prijmu statniho rozpoctu v CR (a i presto mame rozpocet deficitni).
    Cast firem je sice vlastnena verejnym sektorem (statem) - ma to jeden pomerne podstatny zadrhel, majitelem neni CR - ale jine staty :D
    Nebo tomu mam tomu rozumet tak, ze si chces zopakovat unor 1948?:D Idea "publicly owned" byla uz tam - o tom, kam jsme to za nasledujich 40 let pod vedenim proletariatu "dotahli" se popsalo uz taky spousta papiru.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Mimochodem jedním ze zdrojů financování dle https://en.wikipedia.org/wiki/Basic_income#Basic_income_and_ideology je "means for distributing the economic profits of publicly owned enterprises to benefit the entire population (also referred to as a social dividend)"

    v podmínkách ČR by šlo tedy např. o dividendu ČEZu. je samozřejmě velká otázka, jestli má veřejný sektor vůbec podnikat (a pokud ano, tak v jakém oboru) - ale představa, že jediným zdrojem je navyšování peněžní zásoby nebo zdanění, je značně zjednodušující.

    další možnost je postupovat podobně, jako některé lokální alternativní měny vyplácet ZP v jakýchsi termínovaných spotřebních poukázkách - ty by po ukončení platnosti byly směnitelné v nějakém kurzu, takže by mezi nimi a běžným oběživem existoval směnný kurz (popravdě, něco si zjisti o programu food stamps https://en.wikipedia.org/wiki/Supplemental_Nutrition_Assistance_Program v domovině tebou obdivovaného "čistého kapitalismu", kde ve volbách soutěží v podstatě dvě pravicové strany :-)

    já totiž mám pořád pocit, že většina odpůrců ZP buď o dnešním rozkošatělém sociálním systému v různých státech nic netuší, nebo sní o jeho zrušení bez náhrady. (zatímco ovšem zrušení bez náhrady, které je technicky velmi snadné, se historicky zkoušelo mockrát, s dost různými výsledky včetně katastrofálních - tak ZP se téměř nezkoušel... právě proto, že lidi co jsou schopní dělat rozhodnutí se vždy sami vidějí ve skupině, která si bude umět říct o víc.. většinou právem :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    VYHULENY_UFO: vsak drive narozeni muzou toto pamatovat v Polsku (na redenominovanem zlotym) ;-) Neni potreba jezdit do exotickych zemi, kdyz bylo neco podobneho relativne kousek od Prahy.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: jasny, vsichni se budou topit v penezich :D

    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: lenost je obecne jev, kdy nechces delat, co te nebavi. Nekoho bavi prohanet se na kole, nekoho na padaku nebo v letadle... ;-) A ano, ma typicka dovolena v poslednich letech = nekolik tisic kilometru za volantem. Ano, bavi me to :D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    VYHULENY_UFO: 'prej kdyztak dotisknes, to prece neni zadny problem :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: to ti jistě nikdo zakazovat nebude.

    jinak myslím, že zaměňuješ lennost a nesubmisvitu. já myslím, že na "líného" člověka až podezřele často lezu na střechy, jezdím na kole 300 km od syrských hranic, apod. jiná věc je, že jsem ekonomicky nesubmisivní - ty pořád žiješ v domění, že nejvíc se platí za dovednosti (a možná patříš k té hrstce, u které je to pravda) - fakticky největší "opportunity cost" ale ve svém životě platím za neochotu poslouchat pitomce (resp. nevadí mi podřídit se pitomci, pokud mu prodávám jen jasně definovaný produkt, jako komukoliv -mnou definovaný, nebo aspoň částečně - ale nesnáším, když dostane pitomec šanci projevit se kreativně a já bych mu v tom měl být nápomocen, jako námezdná síla)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: a to cely ve svetle rocnich statnich prijmu a toho co si musime jeste pujcit.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: promin, minimalne jeden racionalni duvod proc se mi ta myslenka nelibi je, ze neni nijak logicky utridena, setridena, sepsana, SPOCITANA, ale nybrz zatim vetsina fanousku (az na par svetlych vyjimek - rekl bych, ze jednu zde) hazi fantasmagoricky teorie od robotu, automatu, pres "je to davka neni to davka", "co je dulezita prace", mam pravo na tohle, tamto, toto ci ono a mnoho dalsi...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: pokud me vyhodi z prace, tak skocim po dalsi z nabidek ve fronte ;-) Kdyz nejsi liny, prace je dost...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ale jistě ho uvidíš: pokud by tě vyhodili z práce, nedostal bys podporu v dnešní výši, ale spadl by si hned na ZP :-)

    není divu, že když se domýšlí tyhle různé důsledky, tak z toho lidi už tak nadšeni nejsou (resp. začnou vymýšlet, co všechno by se mělo zachovat, a že ZP by byl jen navíc k celému dnešnímu stávajícímu systému... ale to pak samozřejmě už tak dobrý smysl nedává)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: takze NZP je blabol, co je dobrou vatou na vyplneni volneho casu, ale v realu jej nikdo neuvidi :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ano, ta rozpolcenost tam je, ale současně nakonec bez ohledu na to, co si kdo myslí, by reálný výsledek vypadal velmi podobně (tzn. i kdyby si někdo nadekretoval 10000 v dnešních cenách, nejspíš by dosáhl stejně max. kupní síly kolem 6000 v dnešních cenách, apod.)

    současně ta názorová rozpolcenost ale znemožňuje odpůrcům ZP nějak se ideově vůči ZP vymezit, protože ho různí lidé ideově obhajují naprosto různě! vám prostě nezbude, než přiznat, že se vám ta myšlenkaní nelíbí, i když racionální důvod pro to nemáte. mě se naopak líbí, i když racionální důvod pro to nemám.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: nikoliv, dostane prispevek ve vysi umerne dolozenym realnym vydajum. A to je kurva rozdil proti tvemu tvrzeni "dostane kolik si rekne". A prispevek na bydleni rozhodne neni neomezeny, predstava ze kdyz prijdes se smlouvou na 200 tisic mesicne, tak je dostanes je... ehm... picovina :D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ano, ale zde pritomny COMODOR_FALKON fakticky popira :) Jo, je fajn pozorovat tu nazorovou rozpolcenost mezi jednotlivymi zastanci NZP... kdy kazdy za tim vidite neco trosku jineho :D

    Najmy zde byly dlouho regulovane. Samotny zpusob regulace najmu byl i ze strany ustavniho soudu opakovane oznacen jako nelegitimni, presto to slozka moci vykonne zily zrovna moc netrhalo... faktem je, ze po zruseni regulace trzni najemne naopak snizilo ;-) A jestli neco umele zvysovalo cenovou hladinu, pak to byly prave zasahy statu - kdy urcita privilegovana skupina (drzici historicke dekrety z ery komunismu, a to i v nemovitostech, ktere statu/obci nepatrily) mela "narok" na diametralne lepsi cenove podminky v porovnani s temi, co to "stesti" na dekret nemeli. Typicka ukazka toho, jak statni regulace fakticky jen zvysovala ceny...

    Komparace soucasneho selektivniho socialniho systemu, kdy prijemci podpory jsou vybirani dle nejakych predem stanovenych kriterii s plosnym NZP je predmetem debaty opakovane. Argument, ze NZP v nuzne vysi bude drazsi, nez dnesni selektivni system alespon nejak resici problemy te skutecne socialne slabsi skupiny lidi tu padl opakovane. Jasne, z pohledu absolutni castky vyplacene jednotlivci muze vznikat dojem, jak to je sakra drahe - ale v pomeru k napadum NZP jde v globalnich cislech prokazatelne o ctvrtinove, ne-li osminove naklady. A z toho nutne (opet opakovane) vypadne, z ceho ze chcete ty zbyvajici 3/4 (pripadne 7/8) dorovnat... :D

    Ve skutecnosti ani COMODOR_FALKON ten socialni system jako celek nezna. V detailu zna jen agendu, kterou sam zpracovava ve sve kancelari v Praze (hmotna nouze) - a na excesech nekolika jednotlivcu v ramci teto lokalni agendy se snazi demonstrovat, jak NZP je lepsi reseni nez adresne davky. Tenhle "odbornik", co se tvari jak system zna nas tu celkem nedavno presvedcoval, jak vetsina agend se resi v Praze, kam se stahuje vetsina potencialnich prijemcu tech podpor. A byl zde otevrene usvedcen ze lzi ;-)

    Ano, socialni system ma jiste slabiny umoznujici zneuziti v urcitych situacich - ale reseni fakt neni plosna davka oznacena jako nepodmineny zakladni prijem.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PHAILO: ano, ale fakticky každý (oprávněný) dostane takový, jaký si řekne. asi jsme si neporozumněli, protože tu "důstojnost" cpou do definice někteří příznivci ZP a já tomu naopak oponuju - proto jsem vytáhl stávající příspěvek na bydlení, který tě rozhodně nenutí hledat levnější podnájem (spíš naopak, je motivující získat příspěvek na drahé bydlení)
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    XCHAOS: Ne, nemáš. Neexistuje definice důstojného bydlení. Existuje příspěvek na bydlení, ale ten nezaručuje, že to bydlení bude důstojné.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam