• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: zruseni je ve hre taky. Ano, a ma svou logiku - komplikovany danovy system neni vyhra - naopak.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Kdyz si ten clanek prectes poradne, tak zjistis, ze jedinou "novinkou" je zvysena kontrola, ze si na 1 dite bude bonus uplatnovat pouze 1 rodic...
    ...a to je vse...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: a take velmi pravdepodobne to je jizda na mrvem koni ;)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Ten sestinasobek minimalni mzdy mas sice spravne, ALE...
    Zdanovaci obdobi ma 12 mesicu, takze realne Ti na danovy bonus vznika narok tehdy, pokud vydelavas aspon polovinu minimalni mzdy mesicne...
    ...a u minimalni mzdy stale trva....

    Ted jsem to pocital kvuli modelum v absolventce...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: to je vylozene vec tykajici se nizkoprijmovych skupin poplatniku... :) aneb kolik lidi dosahuje sestinasobku minimalni mzdy.... a jeste musis mit deti :) Dost specificky use-case.
    XCHAOS: "asi"... aha :) Proste jen dalsi experiment z verejnych penez - a kurevsky sakra nakladny.
    Btw zdroje ziskatelne 100% redukci urednickeho aparatu za absolutni paralyzace funkce statu = 806 Kc mesicne na NZP - coz je maximum. Uz jsem o tom psal - kupodivu taktne mlcis ;-) Pri naznacene pouze castecne redukci tech penez bude mene. Je smutne, ze jako internetovy harcovnik nedokazes na internetu potrebne informace dohledat a ze coby programator vlastne nezvladas zakladni matematicke operace (scitani, odcitani, nasobeni, deleni). Ale je fakt, ze timhle trpi vetsina zastancu NZP :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    http://magazin.aktualne.cz/...ili-cinske-restaurace-se-vraci-k-l/r~5772771afc9811e590060025900fea04/
    Roboti, kteří měli nahradit číšníky, se neosvědčili. Restaurace v jihočínském městě Guangzhou se po roce opět vrátily k osvědčené lidské síle.
    Podle informací zpravodajského serveru BBC dva podniky zavřely, třetí si nechal pouze jednoho robota a zbylé nahradili opět lidé. "Mobilita robotů byla dobrá, ale z původních šesti jsme si nechali pouze jednoho," vysvětlila jedna z provozovatelek restaurace.
    ...
    "Jenom tady stáli a nebyli schopní prakticky ničeho. Naprosto postrádají sociální inteligenci," uvedl jeden ze zaměstnanců.
    Svoje schopnosti neprokázali ani ti, kteří měli nahradit kuchaře. Řada lidí si dokonce stěžovala vyloženě na nechutné jídlo. "Jídlo se prakticky nedalo vůbec jíst. Restaurace byla navíc plná pachu kvůli špatným kuchařským postupům," dodal jeden ze stálých zákazníků podniku.
    Stejný osud potkal i dalšího robota, který vařil v jídelně tamní vysoké školy. "Lidé jsou na rozdíl od robotů schopní reagovat efektivně," vysvětlil vedoucí kuchyně.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    FARFELOO: O danovych bonusech jsi jeste neslysel...?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FARFELOO: v podstatě ano, ale týkalo by se to i těch, kteří nepracují. nicméně, byla by to univerzální dávka, a víc by už nedostali (dnes v případě příhodné kombinace okolností mají nárok i na víc, min. krátkodobě - podpora - ale někdy i trvale - a někdo další je placen za to, aby jim to v souladu s nějakými pravidly přiznával, apod.)

    z tohoto "víc by nedostali" by většina příčetných modelů ZP vyloučila starobní důchody a zdravotní důchody. (ale naopak - důležitý příklad, kde ZP pomůže, mohou být dnešní zdravotní důchody dané psychiatrickými důvody - kde to, že někdo nemusí být schopen pracovat nemusí být spojené s tím, že chce aktivně žádat o zdravotní důchod a podstupovat "léčbu" - faktické vynucování léčby tou cestou, na kterou přitom s odstupem třeba několika dalších staletí může společnost mít úplně jiný názor, je potenciálně eticky pochybné... samozřejmě i potom tam bude spousta mezních a sporných případů, ale existuje určitá skupina, které to výrazně pomůže)

    ta definice "prohnání části mezd přes daně" je trochu zjednodušení, protože ale není jasné, jestli "mzdy" budou hlavní zdroj příjmu populace v budoucnosti. předpokládám, že jednak část lidí bude podnikat - ovšem z logiky věci nemůžou být všichni pořád úspěšní ve stejné míře. pro větší část lidí než dnes se navíc nenajde uplatnění v podstatě žádné. "pracovat" v dnešním slova smyslu asi bude méně lidí (spoustu úředních profesí jde automatizovat), budou za to asi brát více (aby byli vůbec motivováni pracovat).

    dalším zdrojem ZP může být vlastní podnikání státu (ovšem opět: na rozdíl od éry reálného socialismu ne monopolní, ale spíše vyplývající z historického kontextu v Evropě...)

    celé to nejde úplně dobře naroubovat na dnešní systém. je pravda, že představa zdanění kapitálu místo zdanění práce je trochu příbuzná komunismu - jenže ten v tom vlastně neměl nikdy jasno a v praxi se nehodlal zdržovat nějakým daněním, když mohl rovnou všechno zestátnit (krátkodobě to vypadalo výhodněji, že). navíc deklarovaným cílem komunismu je rovnost - zatímco ZP zavádí rovnost jen pro ty, kteří opravdu vůbec nepracují, a kdo se chce snažit, může samozřejmě dosáhnout na víc (výrazně víc).

    s tou automatizací to taky souvisí jen částečně - ano, já ten argument vytahuju jako zajímavý a aktuálnější než dřív, ale fakticky nějakou práci, kterou bude potřeba, vždy někdo rád udělá, protože nějaká forma směny při uspokojování potřeb tu byla a bude vždycky (na dobrovolnost bych zas tolik nesázel... bude hrát roli u určitého procenta populace, ale asi jako teď). ZP se daleko víc týká věcí jako propojení (či nepropojení) ekonomické a politické moci, míry nerovnosti, svobody, distribuce rizika, apod.

    prostě mezi krajními polohami ode zdi ke zdi, typu "absolutní rovnost", "stát má odpovědnost za všechno a všechny" vs. "absolutní nerovnost", "stát by neměl vůbec nic vlastnit a nic podnikat" existuje řada mezilehlých poloh (popravdě, kdyby Marx tušil, že jeho jménem jednou naženou populaci do těžkého průmyslu, aby vyráběla tanky... no nic)
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    XCHAOS: Daňová úleva ve výši třetiny platu? Nejde donekonečna dávat slevu na dani z nulových daní.

    I kdybychom neměli žádnej aparát, tak by to asi nestačilo na to každýmu zaplatit...

    Jednoduchá otázka: chtějí piráti měnit strukturu bohatství nebo ne?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FARFELOO: není to jistý, zafungovalo by to (asi) jako daňová progrese. dostal by si přidáno za okolností, které nejsou příliš politicky průchozí a pravděpodobné (např. masivní redukce počtu státních úředníků, přesměrování některých subvencí na financování ZP, apod. ... některé úspory by se mohly navíc projevit až po delší době - např. co se týče motivačního vlivu na občany a možnosti snížit výdaje na represivní vynucování pravidel, apod.).

    krátkodobě by se to projevilo jako určitá daňová úleva, myslím že lidi mezi mediánem mzdy a průměrnou mzdou by to pocítili.

    RAINBOF: to opravdu není nic nového, že nejsou - ale je potřeba řešit proč nejsou. fakticky jsem tu rozebral, že by to znamenalo zdanit (převážně) právnické osoby způsobem, který je relativně obtížně kontrolovatelný. ZP má smysl zavést skrze osvětu mezi těmi, kdo dnes drží ekonomickou moc - ne skrze nějakou násilnou revoluci.

    problém všech sociálních teoretiků minulosti byl, že ani nepracovali s teorií informací, resp. nakonec se tam spoléhá právě na infiltrování struktur zaměstnanci :-) ZP je dnes fakticky garantován těm, kteří dosáhnou na minimální mzdu jako zaměstnanci - v éře mobilů a internetu je ale absolutní nesmysl hlídat, kolik hodin si někde kdo "odsedí"

    prostě kolem ZP je hodně otázek a nejasostí, ale pořád nechápu, jak to může někomu stačit, aby obhajoval zakonzervování dnes už historického stavu: je to stejné, jako když někdo v 18.století už vymýšlel všeobecnou gramotnost a demokracii vědu a svobodu vyznání a různé takové věci - a těsně vedle někdo paralelně ještě pořád pořádal čarodějnické procesy - sice už humáněji, s oběšením místo upálení, ale přeci jen, na čarodějnice musí být přísnost, a ty levicový hovada by ty ženský ještě nechaly volně běhat nahaté po lesích.. co by přišlo pak, někdo by jim povolil nenosit hidžáb (=šátek, u nás celkem běžná venkovní pokrývka hlavy ještě u generace našich prababiček) nebo řídit auto (nebo v tom 18.století ekvivalent: jezdit na koni obkročmo :)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    VYHULENY_UFO: ne. furt nejsou love.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    neco novyho co bych mel vedet? asi ne, ze? :D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    FARFELOO: ted nerozumim myslence :-)
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    RAINBOF: To já nevím jakej by to mělo smysl. Xchaos říká, že jde primárně o to zavést jednotnou dávku. Pokud to má být pouze administrativní opatření tak jinou možnost nevidím...
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    FARFELOO: aha a co by v tom bylo pak za smysl. to delaj i ted rika se tomu dane.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    DANYSEK: Právě, že jsem to nemyslel tak, že by firmy platily víc. Akorát by routovaly část mezd přes stát.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    FARFELOO: socialni davky jsou sto miliard rocne. Pokud by se cely system davek odboural, kazdy dostane v NZP tisicovku.
    Starobni duchody nepocitam - to je kapitola sama o sobe. Ale vse ostatni (vc.invalidu apod) v tech 100mld je. Podle me jsou zastanci NZP ve skutecnosti asocialove - kvuli par susnim ve vlastni kapse jsou ochotni brat tem, co to fakt potrebuji a v extremu i tem duchodcum (kteri cely zivot makali a do prubezneho systemu nacpali hodne penez). A skutecni borci by se vysrali na zakladni funkce statu :-D

    Od firem toho moc navic nevyberes. Uz dnes je i v ramci EU problem s tim, ze firmy presidluji tam, kde je zdaneni pricetne (mensi). Ze vyssi sazba nevede k navyseni prijmu statni kasy se tu prakticky zkusilo nekolikrat. Cim vyssi dane, tim vetsi motivace podvadet. A Pirati mj. maji radi BitCoin, coz je mimo jine dobry nastroj na kraceni dani v ramci smeny penez za sluzby a s tim spojenych financnich transferu. Takove ty detaily, co Pirati nedomysli :-)
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Co by udělal NZP s platy? Dostal bych podle Pirátů prostě skokově přidáno? Xchaos říká, že jde hlavně o krok snižující administrativní náročnost soc systému (vydávání dávek). Pokud jde tedy o optimalizační krok, tak by neměl výrazně měnit ekonomické toky. Neměl by se lidem o třetinu zvýšit disponibilní příjem, to není o omezení byrokracie. Takže jediná cesta je vybrat výši NZP od firem, aby to se stávajícímy příjmy a výdaji nic moc neudělalo a šlo jenom o formální záležitost každému vyplatit stejnou částku každý měsíc...

    Jinak se na to musí opravdu někde vzít. V tom případě to ale není o administrativě, ale je to naprosto otevřeně silném programu přesouvání bohatství mezi skupinami obyvatel. Chtělo by to tak možná víc mluvit o tom komu se ty peníze vezmou a chtělo by to pracovat s těmi bohatými tak, aby všichni neodešli jinam (pozor, bohatých neomarxistů zatím moc není...)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: a to mas podlozene nejakou realnou makroekonomickou studii? :D A jakou vysi NZP bys stanovil, aby slo tvrdit ze ti co pracuji pracuji skutecne dobrovolne? :) Tak treba - prah chudoby je urcen na 9901 Kc - tedy nekde potrebujes sehnat 990 miliard - coz je 84% celkovych prijmu statu.

    Cely socialni system musi byt nastaven tak, aby na jedne strane tvoril zachrannou sit v pripade nepredvidanych problemu, na druhou stranu lidi pracovat napak nutil - NZP jde presne opacnym smerem, podporuje flinky, co makat nechteji a jen chteji parazitovat na praci druhych...
    Mas nejakou statistiku o tom, kolik legalnich mist v dusledku vyse minimalni mzdy zaniklo v Nemecku? ;-) Nebo si zas jen cucas argumenty z prstu? :-)

    Vydaje na urednicky aparat tvori v ramci statniho rozpoctu jen 6,8% jeho prijmu - chces-li to ve vztahu k NZP, tak 806 mesicne, ktere vyhazenim uplne vsech statnich zamestnancu ziskas (tzn. paralyzujes absolutne vsechny role statu)... strilis dost mimo... pokud jde o hledani zdroju :D No jo, tak to holt dopada, kdyz vedes debatu podkladas argumenty z hospody pate cenove - kdy ani nedokazes zpracovat informace volne dostupne na internetu... ;-)

    Pozastaveni ZP po dobu vykonu trestu neresi nic - to na jine strane zas jen vygeneruje naklad - vezne zivis, satis... ma kde prespat... ne, pane naivni, potrestani skutecne neznamena, ze tim usetris a nedejboze jeste "odradis"... :-) Jinak jsi nevymyslel vubec nic noveho - pravomocne odsouzeni je dnes mj. jednim z mala zakonnych a jen tezko napadnutelnych duvodu pro okamzite rozvazani pracovniho pomeru (prelozeno do cestiny: ztrata prijmu).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: no ano - právě zvýšení minimální mzdy by naší ekonomiku rozhodně nepovzbudilo, ve srovnání s EU. tzn. zavedení ZP je alternativa - ujistíš se, že ti kdo pracují, fakt pracují dobrovolně. nic víc, nic míň.

    vyšší minimální mzda ti zhorší šanci sehnat legálně práci + v kombinaci s absencí nepodmíněného příjmu ale nemajetní pracovat skutečně musí, aby neumřeli. navíc vyšší minimální mzda by ovlivnila výši podpory v nezaměstnanosti, takže když by firmy kvůli tomu začaly propouštět, tak by se krátkodobě nic moc nedělo, resp. by náklady nesl účet sociálního pojištění, který provozuje stát - dlouhodobě by vzrostla nezaměstnanost a dále by se rozevřely nůžky mezi těmi, kdo jsou zapojení do nějakého normálního, legálního fungování společnosti a mezi "vyloučenými".

    tzn. konzervativní levice bude jenom tupě požadovat zvýšení minimální mzdy na úroveň na západě EU - a pokud to povede k zániku legálních pracovních míst, bude z toho obviňovat "vládu" (je ale fakt, že i příjmy v šedé ekonomice by pak vzrostly, protože by lidem s legálními přijmy zbylo víc na útratu - ale taky nemůžou jen všichni načerno dělat prodavače a servírky a uklízečky, že...). takže ZP by představoval asymetrické řešení, které udrží konkurenceschopnost ekonomiky při zaručení toho, že ta hůř placená práce je vykonávána dobrovolně.

    k tomu ostatnímu nemám úplmě čas se vyjadřovat... kriminalita je hierarchicky strukturovaný ekosystém, se svými "dravci" parazitujícími na nejzákladnější drobné kriminalitě, a policie je prostě součástí tohoto ekosystému. pozastavení ZP po dobu trestu odnětí svobody by podle mě demotivovalo lidi od drobné kriminality - snížilo by jejich chuť v tomhle směru riskovat. vysvětloval jsem to několikrát - ZP není za nic, je to "občanská mzda", odměna za dodržování pravidel, které jim společnost vnucuje (hlavním pravidlem je v tomto směru právě respektování majetku někoho jiného)

    ZP není radikálně levicový, tedy nějak "odborářský" koncept, není to koncept předpokládající nepostradatelnost pracovní síly. sice to sahá do 18.století, ale ve své době to předběhlo dobu skoro stejně, jako mezihvězdné lety (resp. mohlo se o tom tehdy přemýšlet právě jen v zemědělských oblastech s mírným klimatem, kde lidi fakt neumřou bez práce hlady, ale nějakou obživu si najdou, pokud je od ní neoddělí plot... čím dál na sever, tím víc bez práce i dělby práce skutečně přímo hrozí smrt)

    Policie je špička ledovce: spousta státních zaměstnanců by samozřejmě neměla radost, kdyby zjistila, že jsou zbyteční, a ZP jim neudrží současnou životní úroveň. Jak říkám - při tom, jak velkou část lidí dnes v ČR živí veřejné rozpočty, je ZP vlastně nepopulární a politicky neprůchozí. Příliš lidí by bylo najednou vystaveno volné soutěži v soukromém sektoru, kdyby si chtěli vydělat nad rámec ZP...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam