• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    COMODOR_FALKON: Daňový bonus můžu využít jen pokud mám roční příjmy alespoň ve výši 55 200 korun (a taky bych měl umět vyplnit daňové přiznání), to znamená, že to nepokrývá všechny lidi. To jen na okraj pro úplnost té matematiky za tím. Druhá otázka je, jestli je příjem 4k dostatečný, aby někdo přežil (nevím, jestli ty zrovna chceš taky NZP nahrazovat všechny dávky nebo ne, promiň, jestli se to na tvoje názory nedá aplikovat)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    Basic Income on the March (a month in review) — Basic income — Medium
    https://medium.com/basic-income/basic-income-on-the-march-a-month-in-review-3466b9964259#.qrsje115x
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: A z ceho je dle Tebe tedy ta sleva/bonus kryta, kdyz se prokazatelne vyplaci a Ty tvrdis ze u statu neexistuje kolonka a tim ani sleva...? B-)

    Ja ale ZP v podobe slevy na poplatnika nechci rusit, pouze navysit na castku stanoveneho plosneho ZP. To je Tvuj vyblitek, ktery mi ustavicne podsouvas.
    Soucasne ZP je cca 2k/dospely, 1k/dite. Mnou navrhovana vyse je 4k/2k, tj. cca dvojnasobek.
    Tj. naklady na ZP v mnou navrhovane vysi by pravdepodobne snizily vyber dane o dalsich 50 mld.
    (Resp. o mene - v Tebou uvadenych 50 mld. jsou zahrnuty i cetne duplicitni vyplaty, na nez jsi sam upozornil linknutim clanku)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: a kdepak v zakone 400/2015 Sb ji vidis? :-) V rozpoctu, pripade RUD (zakon 243/2000 Sb.) se kalkuluje vyhradne s predpokladanym vynosem - a sleva v podobe nejakeho "virtualniho" transferu se nikde v rocpoctu neobjevuje. Jednoduse lzes (a ne poprvy) :-)

    Statistiky se objevuji hodne zpetne, ale nejakym voditkem jsou. A v nich se treba doctes (kdybys je byval aspon povrchne studoval - a nejen strilel od boku), ze danovych priznani fyzickych osob v roce 2013 bylo podano lehce pres 2 miliony, pricemz sleva na dani cinila 50 miliard. Davno a opakovane prezentovanym vypoctem dojdes k tomu, ze pri "zruseni" slevy na poplatnika (tzn. faktickem zvyseni dane z prijmu vsem, co pracuji) mas na plosne ZP k dispozici radove petikilo mesicne. Problem totiz je v tom, ze mezi poctem poplatniku DPFO a potencialnimi prijemci ZP rovnitko proste neni ;-)

    Vice forem = slozity system a v dusledku jen spousta byrokracie (kterou ZP ma udajne usetrit). Aneb jsem zvedav, jakym aparatem pak chces vypocitavat, kolik penez komu realne posles (kdyz ma byt vice forem "vyplaty" ZP) - a kde/jak budes brat vstupni data a kolik administrativy to ve skutecnosti usetri (je zrejme, ze tve napady moc uspory znamenat nebudou)... a v neposledni rady stale neodpovidas na otazku, kde na to chces vzit ;-) Kdyz uz mas klapky na ocich od agendy, kterou vedes a se kterou se opakovane (vcelku hloupe) ohanis- tak v rozpoctu 2016 se na ni pocita s 12 miliardami ;-) Dovolim si tvrdit, ze ta "tvoje nahrazka" v podobe ZP to do stovek milionu pujde zcela urcite. Taneckum se slevami na poplatnika navzdory.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Ta sleva uz v dnesnim rozpoctu je, neni potreba *o ni* zvysovat dane...
    Jen o rozdil mezi aktualni a budouci vysi.

    Jiste, ZP ma byt pro vsechny*, ovsem forem muze byt vice v zavislosti na statusu prijemce...

    (*pri splneni nekolika zakladnich podminek, predevsim obcanstvi)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: takze o tu dnesni slevu zvednes dane a pak to lidem vratis? :-) V opacnem pripade se nebavime o penezich, ktere mas plosne k dispozici. A ne kazdy je popplatikem dane - tudiz ne kazdy tu slevu uplatni. ZP ma byt pro vsechny.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Uz ted se plosne poskytuje ZP ve vysi nejmene cca 2k/dospely (sleva na poplatnika), takze Tvoje "nizsi jednotky stokorun" jsou popreny praxi...
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    COMODOR_FALKON: Píšu, že nelze "donekonečna" dávat slevu z nulových daní. Vím že jsou bonusy, ale daně se vybírají, nerozdávají;-)

    Mohli bychom zkusit takovou hru. Třeba, že budeme opravdu odpovídat na otázky a argumenty ostatních a ne si jenom jet svoje. Tak ještě jednou pro XChaos: redistribuce bohatství - ano nebo ne? V jaké míře?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: ZP je jen vydaj (kde neni jasne, kde na nej chces brat zdroje), dane jsou prijem (ktery se z druhe strany adresne rozpousti)...
    Na otazku "kde na to chces vzit" odpovedet neumis :) Vsechny naznacene zdroje (uspory nekterych uredniku) v realu vedou k nizsim jednotkam stokorun / clovek v pripade plosne vyplaty prostredku vsemu lidu...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Vsak ZP by to zjednodusil dost vyrazne...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    :D :D
    Neziskovka varuje před roboty zabijáky: o smrti musí rozhodovat člověk - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/...ce-human-rights-watch-pji-/zahranicni.aspx?c=A160412_061539_zahranicni_ale
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: zruseni je ve hre taky. Ano, a ma svou logiku - komplikovany danovy system neni vyhra - naopak.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Kdyz si ten clanek prectes poradne, tak zjistis, ze jedinou "novinkou" je zvysena kontrola, ze si na 1 dite bude bonus uplatnovat pouze 1 rodic...
    ...a to je vse...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: a take velmi pravdepodobne to je jizda na mrvem koni ;)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Ten sestinasobek minimalni mzdy mas sice spravne, ALE...
    Zdanovaci obdobi ma 12 mesicu, takze realne Ti na danovy bonus vznika narok tehdy, pokud vydelavas aspon polovinu minimalni mzdy mesicne...
    ...a u minimalni mzdy stale trva....

    Ted jsem to pocital kvuli modelum v absolventce...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: to je vylozene vec tykajici se nizkoprijmovych skupin poplatniku... :) aneb kolik lidi dosahuje sestinasobku minimalni mzdy.... a jeste musis mit deti :) Dost specificky use-case.
    XCHAOS: "asi"... aha :) Proste jen dalsi experiment z verejnych penez - a kurevsky sakra nakladny.
    Btw zdroje ziskatelne 100% redukci urednickeho aparatu za absolutni paralyzace funkce statu = 806 Kc mesicne na NZP - coz je maximum. Uz jsem o tom psal - kupodivu taktne mlcis ;-) Pri naznacene pouze castecne redukci tech penez bude mene. Je smutne, ze jako internetovy harcovnik nedokazes na internetu potrebne informace dohledat a ze coby programator vlastne nezvladas zakladni matematicke operace (scitani, odcitani, nasobeni, deleni). Ale je fakt, ze timhle trpi vetsina zastancu NZP :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    http://magazin.aktualne.cz/...ili-cinske-restaurace-se-vraci-k-l/r~5772771afc9811e590060025900fea04/
    Roboti, kteří měli nahradit číšníky, se neosvědčili. Restaurace v jihočínském městě Guangzhou se po roce opět vrátily k osvědčené lidské síle.
    Podle informací zpravodajského serveru BBC dva podniky zavřely, třetí si nechal pouze jednoho robota a zbylé nahradili opět lidé. "Mobilita robotů byla dobrá, ale z původních šesti jsme si nechali pouze jednoho," vysvětlila jedna z provozovatelek restaurace.
    ...
    "Jenom tady stáli a nebyli schopní prakticky ničeho. Naprosto postrádají sociální inteligenci," uvedl jeden ze zaměstnanců.
    Svoje schopnosti neprokázali ani ti, kteří měli nahradit kuchaře. Řada lidí si dokonce stěžovala vyloženě na nechutné jídlo. "Jídlo se prakticky nedalo vůbec jíst. Restaurace byla navíc plná pachu kvůli špatným kuchařským postupům," dodal jeden ze stálých zákazníků podniku.
    Stejný osud potkal i dalšího robota, který vařil v jídelně tamní vysoké školy. "Lidé jsou na rozdíl od robotů schopní reagovat efektivně," vysvětlil vedoucí kuchyně.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    FARFELOO: O danovych bonusech jsi jeste neslysel...?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FARFELOO: v podstatě ano, ale týkalo by se to i těch, kteří nepracují. nicméně, byla by to univerzální dávka, a víc by už nedostali (dnes v případě příhodné kombinace okolností mají nárok i na víc, min. krátkodobě - podpora - ale někdy i trvale - a někdo další je placen za to, aby jim to v souladu s nějakými pravidly přiznával, apod.)

    z tohoto "víc by nedostali" by většina příčetných modelů ZP vyloučila starobní důchody a zdravotní důchody. (ale naopak - důležitý příklad, kde ZP pomůže, mohou být dnešní zdravotní důchody dané psychiatrickými důvody - kde to, že někdo nemusí být schopen pracovat nemusí být spojené s tím, že chce aktivně žádat o zdravotní důchod a podstupovat "léčbu" - faktické vynucování léčby tou cestou, na kterou přitom s odstupem třeba několika dalších staletí může společnost mít úplně jiný názor, je potenciálně eticky pochybné... samozřejmě i potom tam bude spousta mezních a sporných případů, ale existuje určitá skupina, které to výrazně pomůže)

    ta definice "prohnání části mezd přes daně" je trochu zjednodušení, protože ale není jasné, jestli "mzdy" budou hlavní zdroj příjmu populace v budoucnosti. předpokládám, že jednak část lidí bude podnikat - ovšem z logiky věci nemůžou být všichni pořád úspěšní ve stejné míře. pro větší část lidí než dnes se navíc nenajde uplatnění v podstatě žádné. "pracovat" v dnešním slova smyslu asi bude méně lidí (spoustu úředních profesí jde automatizovat), budou za to asi brát více (aby byli vůbec motivováni pracovat).

    dalším zdrojem ZP může být vlastní podnikání státu (ovšem opět: na rozdíl od éry reálného socialismu ne monopolní, ale spíše vyplývající z historického kontextu v Evropě...)

    celé to nejde úplně dobře naroubovat na dnešní systém. je pravda, že představa zdanění kapitálu místo zdanění práce je trochu příbuzná komunismu - jenže ten v tom vlastně neměl nikdy jasno a v praxi se nehodlal zdržovat nějakým daněním, když mohl rovnou všechno zestátnit (krátkodobě to vypadalo výhodněji, že). navíc deklarovaným cílem komunismu je rovnost - zatímco ZP zavádí rovnost jen pro ty, kteří opravdu vůbec nepracují, a kdo se chce snažit, může samozřejmě dosáhnout na víc (výrazně víc).

    s tou automatizací to taky souvisí jen částečně - ano, já ten argument vytahuju jako zajímavý a aktuálnější než dřív, ale fakticky nějakou práci, kterou bude potřeba, vždy někdo rád udělá, protože nějaká forma směny při uspokojování potřeb tu byla a bude vždycky (na dobrovolnost bych zas tolik nesázel... bude hrát roli u určitého procenta populace, ale asi jako teď). ZP se daleko víc týká věcí jako propojení (či nepropojení) ekonomické a politické moci, míry nerovnosti, svobody, distribuce rizika, apod.

    prostě mezi krajními polohami ode zdi ke zdi, typu "absolutní rovnost", "stát má odpovědnost za všechno a všechny" vs. "absolutní nerovnost", "stát by neměl vůbec nic vlastnit a nic podnikat" existuje řada mezilehlých poloh (popravdě, kdyby Marx tušil, že jeho jménem jednou naženou populaci do těžkého průmyslu, aby vyráběla tanky... no nic)
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    XCHAOS: Daňová úleva ve výši třetiny platu? Nejde donekonečna dávat slevu na dani z nulových daní.

    I kdybychom neměli žádnej aparát, tak by to asi nestačilo na to každýmu zaplatit...

    Jednoduchá otázka: chtějí piráti měnit strukturu bohatství nebo ne?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam