• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    FARFELOO: Podle paragrafu 35c tezko. Celou dobu o jinem neni rec.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    DANYSEK: To není pravda. Bonus dostaneš i bez dítěte. Ale nižší.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: Ja vim, neumis cist, a zjevne ani neudrzis kontext debaty :-) Bavime se stale o danovem bonusu. A nemuze to byt z definice ZP, kdyz prerekvizitou je mit dite na to, aby ti danovy bonus byl vubec priznan.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Ja uz se v tech Tvych blemtech zacinam ztracet... Skaces od pojmu k pojmu...
    Ale s tim, ze "danova sleva na vyzivovane dite" je formou pridavku na dite (coz je dalsi dilci ZP), souhlasim.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: ne, nema ho kazdy s narokem na slevu na poplatnika - ale jen ten kdo ma vyzivovane dite. Je to technicky vzato jina forma pridavku na dite, nic vic.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    COMODOR_FALKON: Super, díky za pojmenování toho, co by to mělo být! V tomto případě rozumím tomu jaké adjustace si představuješ.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Adresnost danoveho bonusu je zanedbatelna...
    Ma na nej totiz narok kdokoliv, kdo ma slevu na poplatnika vyssi nez dane a vydelal si aspon 60k rocne...

    Take nevim, co tu blekotas o "pouziti na NZP", kdyz sleva/bonus uz druhem ZP jsou.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    FARFELOO: To je prave pouze otazkou uhlu, resp. hloubky pohledu.

    Nikde jsem netvrdil, ze je to davka pro vsechny - je to "dilci ZP". Takovych "dilcich ZP" je vic a ja bych je prave rad videl sjednocene do jednoho ZP (ne 100% NZP, ale spise "obcanskeho ZP") pro vsechny obcany plnici par nenarocnych podminek.

    2) Jasne, ale to je jen o tom tu slevu na poplatnika (deti, manzelku) prejmenovat a zmenit zpusob vyhodnocovani...

    Jinak mozna bych mel opet vyjasnit:
    Ja pristupuji k ZP nikoliv jako k plnohodnotnemu prijmu, ale jako k almuzne, ktera cloveku umoznuje prekonavat kratkodobe nepriznive situace (napr. pri frikcni nezamestnanosti, rozjezdu podnikani) tak, ze si nemusi brat pujcku i na zivot pod mostem. (Dnes ma podobny ucel hmotna nouze, ale ta je napriklad temer neslucitelna s rozjezdem podnikani).

    ZP chapu jako nejakou zakladni almuznu, kterou od statu bud dostanu, nebo mi ji naopak nesebere a nebude ho zajimat, co s ni udelam...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: cimz se obloukem vracime k tomu, ze danovy bonus je jenom adresna socialni davka. Pridavek na dite pojaty "jinak". Nikoliv zdroj penez typu NZP pro kazdeho. Dokonce jsem ti dohledal, kolik asi na ty bonusy padne zdroju - i z te cifry je zrejme, ze nejde o nejaky velky zdroj penez (pro kazdeho 120 Kc mesicne, kdybys je chtel pouzit na NZP). Uz v odkazovanem snemovnim tisku je diskutovane, co ten bonus v realu je - je videt, zes jej necetl ;-)
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    COMODOR_FALKON: Ještě jednou: sleva není příjem, protože jsem si na ni sám vydělal. Díky za přiznání, že bonus není příjem pro všechny. To je asi základní problém při srovnání s NZP, ne?

    2) Huh. Teoreticky to tak zní. Ale prakticky lidi, kteří vydělávají dost aby platili daně, tak moc dávek nedostávají. Když už, tak je dostávají za určitých velmi specifických podmínek. A to má k nepodmíněnosti hodně daleko. Nejvýznamnější dávkou je třeba rodičovská. Ta existuje, protože je téměř pravidlem (a je to žádoucí), že její příjemce nemá žádné jiné příjmy. Ano, když jsme brali rodičovskou, tak to pro nás byl příjem. Byli jsme za to rádi a bez něj bychom asi nepřežili.

    V konečném důsledku si vždycky nějaká část lidí bude na NZP taky vydělávat sama. Ale tady je právě strašně důležitá ta otázka "kde na to vezmeme?" Danysek a spol to myslí často ve smyslu "nemáme na to", ale kdyby tady byla touha otevřít tu pixlu červů, tak můžeme začít přesně říkat, kde na to vezmeme. Teď si na svoji slevu je schopno vydělat dejme tomu 80% pracujících. Marxista by to obrátil a řekl by ti, že daně by mělo platit třeba jen top 20% nejbohatších. Pokud 80% lidí bude dostávat daňový bonus, tak tomu můžeme začít říkat příjem. A pozor, tohle je přesně ten model ve který bude doufat proletariát, když to uslyší v programu!

    Pojďme se bavit ne o tom jak se má NZP zorganizovat, ale čeho má prakticky dosáhnout! Pak se můžeme bavit jak rozsáhlá má být změna a kdo to zaplatí...

    Chceme zjednodušit dávky? Chceme umožnit lidem přežít bez práce? Chceme srovnat životní úroveň? Chceme se připravit na svět bez zbytečné práce?

    Na základě toho se pak můžeme teprve bavit o tom, jestli se jedná o restrukturalizaci daňově-sociálního systému a nebo se jedná o restrukturalizaci celé společnosti. Mám dojem, že se tady mísí zastánci obou variant a každý nazývá NZP něco jiného...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Ano...
    "ma narok (...) ve vysi"
    "Danove zvyhodneni muze poplatnik uplatnit formou slevy na dani, danoveho bonusu nebo" kombinace..

    A "kupodivu", zvyhodneni za deti vyzaduje deti, v cemz se "prekvapive" lisi od slevy na poplatnika, od ktere jsi zbehl...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    FARFELOO:
    1) Danovy bonus je ekvivalentem zakladniho prijmu pro urcitou skupinu lidi (pracujici). Totez plati o sleve.

    2) Tam ale jde o to, ze rozdil mezi "slevou" odlisujes od transferu jen tim, ze to je dan, kterou Ti sice vymeri, ale neseberou...
    Podle Tve logiky by to ovsem v pripade, ze by Ti ji sebrali a nasledne vyplatili na nejake davce ve stejne vysi (ovsem se skrytymi naklady na uredniky) uz prijem byl...
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Když Kalousek v roce 2007 modeloval reformu, tak nepočítal s tím, že od všech vybere 15% a pak v druhém kroku přiznal všem lidem slevu 2070 Kč. Určitě si udělal tabulku, kde viděl reálné sazby daně po započtení slevy. Slevu vybral takovou, aby byla výsledná daňová progrese přijatelná a srozumitelná. Jednotlivá mzdová pásma potom vynásobil počtem lidí, kteří v něm jsou (podle mých rychlých výpočtů Cca 17-20% lidí tehdy spadalo do skupiny, která daně neplatí). A tak zjistil kolik nový daňový systém může vybrat daní. Kdokoliv je součástí ekonomiky tak přijímá tento progresivní daňový systém a když dostane práci, tak se rozhoduje zda ji přijmout na základě čistého disponibilního přijmu, který z toho plyne...

    Kromě toho: sleva na dani nemůže být mým příjmem, protože jsem si na vydělal v první řadě. Stát odečítá slevu z daní, které jsem já osobně odvedl z příjmů, které jsem vydělal - vytvořil. Říct, že každý z nás dostává od státu 2070 korun měsíčně je demagogie nejhrubšího zrna. Ty peníze byly zaslouženě moje v první řadě!

    U daňového bonusu je to samozřejmě jinak. Tam moje příspěvky na daň nepokryjou slevu a tak dostanu transferem dorovnáno z daní jiných lidí. Asi to je příjem. Vzhledem k tomu, že bonus dostane prekarijní pracující třída jednou do roka na účet, tak to asi příjem je.

    Každopádně pokud nejsem pracující (nevydělal jsem ten šestinásobek) tak žádný bonus nemám. To znamená, že považovat slevu a bonus za ekvivalent základního příjmu je naprosto pošetilé...

    Pravdou zůstává, že jsme sociálně solidární stát - každý (teoreticky) máme právo na stejné služby i když neplatíme stejné daně. Pokud diskuze o základním příjmu neobsahuje debatu o tom, jestli je míra té solidarity vhodná, tak budeme řešit jenom technikálie způsobu výběru daní a vydávání dávek. Jestli to bude sleva nebo vaše úřednické "NZP" nic ve skutečnosti, kromě pár administrativních záležitostí neřeší.

    Na tohle jsem nejspíš narážel při té myšlence routování příjmů přes stát. Zvednu slevu i daně stejným dílem- člověk s průměrným přijmem dostane pořád stejně, ale přesunu část jiných transferů do toho bonusu a hlavně začnu vyplácet jenom ten bonus namísto těch dávek... Podle mě je to ale mizerné řešení. Podle mě máme v dnešní době lepší prostředky na to pomáhat lidem na individuální bázi než systém paušalizovat jenom podle výše příjmů... Ušetříme sice na administrativě, ale peníze nedostanou jen lidé, kteří je nemají, ale i ti, kteří je nepřiznají... To je velká neefektivní díra
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: No fakt neumis cist... Ty jsis proste vytrhnul treti vetu z kontextu a nectes ji v kontextu vety prvni - coz je pri studovani zakona EPIC FAIL :-) Tak to sem fakt budeme pastovat cele odstavce ze zakona, pro mongoly...
      Poplatník uvedený v § 2 má nárok na daňové zvýhodnění na vyživované dítě žijící s ním ve společně hospodařící domácnosti na území členského státu Evropské unie nebo státu tvořícího Evropský hospodářský prostor (dále jen "daňové zvýhodnění") ve výši 13 404 Kč ročně na jedno dítě, 15804 Kč ročně na druhé dítě a 17004 Kč ročně na třetí a každé další dítě, pokud neuplatňuje slevu na dani podle § 35a nebo § 35b. Poplatník o daňové zvýhodnění sníží daň vypočtenou podle § 16, případně sníženou podle § 35, § 35ba. Daňové zvýhodnění může poplatník uplatnit formou slevy na dani, daňového bonusu nebo slevy na dani a daňového bonusu. Je-li v jedné společně hospodařící domácnosti vyživováno více dětí, posuzují se pro účely tohoto ustanovení dohromady.
    Prvni veta rika, kdo ma na danove zvyhodneni narok (omezujici podminka), treti veta pak jakym zpusobem se zvyhodneni uplatnuje (sleva, bonus nebo kombinace obojiho - za predpokladu, ze kriteria z prvni vety jsou naplnena). Predstava, ze ze zakona vytrhnes treti vetu z odstavce 1) paragrafu 35c zakona a s ni narok uplatnis je usmevna, detinska a naivni. Jak uz tu padlo, na uradech fakt sedi retardovani chudaci, co si mozna nekde odsedi nejaky titul, ale v realu ani neumi cist v zakonech - respektive ani neumi precist odstavec o vice vetach a vnimat tyto vety v souvislostech.
    Pochybuji, ze te zajimaji historicke detaily, vcetne oduvodneni - kdyby precijen, muzes si dohledat snemovni tisk 718 z roku 2004, kde je to velmi obsirne vse rozebrano. V duvodovych zpravach se k § 35c explicitne oznacuje jako "Daňové zvýhodnění na vyživované dítě". Ty nas wikipedisto... :D
    PS: na to jak "furt nemas cas" se tu fakt dokazes slusne vykecavat ;-) A z predvadenych schopnosti cist predpokladam, ze tva diplomka bude neco podobne kvalitniho...aneb neni titul jako titul... :D
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Maly hacek je v tom, ze v odstavci 1 se zadna podminka nenachazi...
    Resi se v nem pouze vyse naroku...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: odstavec 3+4 ma primou vazbu na odstavec 1. Pokud neni podminka z odstavce 1 splnena, vytistenym odstavcem 3+4 si maximalne muzes utrit prdel.... ale rozhodne ne uplatnit narok samostatne podle tebou zminenych dvou odstavcu. V detailu vzato, odstavec 4 je primo zavisly na odstavci 3, ktery zas ma prekrekvizity dane odstavcem 1. Cteni ti fakt moc nejde... a ono fakt nejde pri cteni zakonu vytrhavat jednotlive slova/vety z kontextu... i kdyz chapu, ze u organu statni moci je toto naprosto bezna praxe... ;-)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Mno ocividne ho i pres zbeznost znam lepe..
    Otevrel jsem si ten zakon na PC a hned mi bylo jasne, ze jsi u toho prvniho odstavce skoncil...
    Rozhodne jsi se nedostal k odst. 3 ci 4...

    Mektas tu o lzi a sam pritom bud lzes ci blouznis...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: jasne - znas ho znas jen zbezne (povrchne - a pod tlakem to nakonec i priznas), ale druhe obvinis z toho, ze cerpaji z wikipedie - kdyz uz je zrejme, ze jsi usvedcen (opet) ze lzi s odkazem na konkretni paragraf :D
    No je v primem prenosu videt, jaka "kvalita" nam to na uradech sedi... :D
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    Is the World Ready for a Guaranteed Basic Income? - Freakonomics Freakonomics
    http://freakonomics.com/podcast/mincome/
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Ja ten zakon ale zbezne znam... Moji klienti zpravidla nepracuji, ale presto obcas nastane situace, kdy je to potreba...

    A ty podminky jsou tam skutecne tak bagatelni (prijem v rozsahu 6*minimalni mzdy za rok), ze je plni skoro kazdy, kdo aspon chvili pracuje...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam