COMODOR_FALKON: tohle je strašný myšlení:-( Stát říká, kolik vybere od každého daní. To, že mi nakonec část promine neznamená, že to je můj příjem... Stejně jako sleva v obchodě není můj příjem. Abych tu slevu dostal, tak musím nejdřív koupit celou tu věc. "Když si koupíte tuto věc, slevněnou o 80%, tak vyděláte 10 000 Korun!" haha - to zní jako teleshopping. Tomu se neříká příjem a už vůbec ne nepodmíněný. Sleva na dani je součástí politiky daňové progrese. Bez té slevy by byly daně pro velkou část občanů nepřípustné a systém by možná nefungoval vůbec. Stát by mohl počítat, že od každého vybere o 2000 korun méně a byl by účetně na svém i beze slev. Daně, které stát nevybere nejsou příjem státu, stejně jako ta sleva není jeho výdaj...
Nákladem na tuto politiku slev je potom daňový bonus, který musí stát vyplatit nejnižší příjmové skupině tak, aby dostál svým slibům. Chytře navíc lidé, kteří nemají dlouhodobě práci žádné 2000 měsíčně z titulu "slevy na dani" nedostanou... Takže ten "příjem" není ani základní. (jasně ti lidé dostanou jiné peníze, ale nejde prostě říct, že by byla sleva na dani univerzálním příspěvkem na živobytí)