• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: myslim ze v kontextu topicu je kazdemu fuk, co kde delas. Diskuze nad paragrafy ma toliko za cil porovnat prijmy a vydaje v ramci soucasneho systemu s plosne vyplacenym NZP (vc. stanoveni zdroju, kde na to chces vzit). Zatim jen nahodile strilis mozne teoreticke zdroje (navic zpravidla ty, co jsou z pohledu naroku na plosnou univerzalni vyplatu s prihlednutim k pozadavku snizene/nulove administrativy smesne male). Ale ucelene dopady zmen vlastne zhodnocene nemas - jen strilis od boku diky sve zapsklosti spojene s agendou hmotne nouze (jez az tak moc nestoji)...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Tak uplne jako Tonda Blanik nejsem, ale piju dost kafe s odpovidajicim mnozstvim vody a soucasti moji prace je kontrola klientu u nich doma...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: takze bud furt seres nebo jezdis cely den v tramvaji :)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: to tady opakovane predvadis, jak furt nemas cas :)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Opakovane jsem Ti psal, ze to casove dost nedavam...
    20-26.6. mne cekaji zkousky a obhajoba absolventske prace.
    Takze primarne se musim perfektne naucit obcansky zakonik, trestni zakonik a OSŘ, na ostatni zakony ted nemam cas...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: tak si sedni, nastuduj platnou legislativu, identifikuj vsechny relevantni paragrafy ke zruseni a sepis paragrafy nove ;-) Jinak jen zvanis.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Je to ZP - pro cast osob. Tedy jedno z tech "dilcich ZP", ktere bych rad sloucil do jedine davky...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    FARFELOO: a nebylo to spis o tom, zes neco odvedl normalne na zalohach a pak ti vraceli preplatek...? To bonus neni - preplatek se normalne vraci...
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    DANYSEK: Nevím. Teď už dítě mám, ale když jsem během školy pracoval na půl úvazku, tak mám pocit, že jsem taky dostal něco zpátky... Už je to nějakou dobu a nějak mi to splývá, tak se kdyžtak omlouvám...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    FARFELOO: Podle paragrafu 35c tezko. Celou dobu o jinem neni rec.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    DANYSEK: To není pravda. Bonus dostaneš i bez dítěte. Ale nižší.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: Ja vim, neumis cist, a zjevne ani neudrzis kontext debaty :-) Bavime se stale o danovem bonusu. A nemuze to byt z definice ZP, kdyz prerekvizitou je mit dite na to, aby ti danovy bonus byl vubec priznan.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Ja uz se v tech Tvych blemtech zacinam ztracet... Skaces od pojmu k pojmu...
    Ale s tim, ze "danova sleva na vyzivovane dite" je formou pridavku na dite (coz je dalsi dilci ZP), souhlasim.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: ne, nema ho kazdy s narokem na slevu na poplatnika - ale jen ten kdo ma vyzivovane dite. Je to technicky vzato jina forma pridavku na dite, nic vic.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    COMODOR_FALKON: Super, díky za pojmenování toho, co by to mělo být! V tomto případě rozumím tomu jaké adjustace si představuješ.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Adresnost danoveho bonusu je zanedbatelna...
    Ma na nej totiz narok kdokoliv, kdo ma slevu na poplatnika vyssi nez dane a vydelal si aspon 60k rocne...

    Take nevim, co tu blekotas o "pouziti na NZP", kdyz sleva/bonus uz druhem ZP jsou.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    FARFELOO: To je prave pouze otazkou uhlu, resp. hloubky pohledu.

    Nikde jsem netvrdil, ze je to davka pro vsechny - je to "dilci ZP". Takovych "dilcich ZP" je vic a ja bych je prave rad videl sjednocene do jednoho ZP (ne 100% NZP, ale spise "obcanskeho ZP") pro vsechny obcany plnici par nenarocnych podminek.

    2) Jasne, ale to je jen o tom tu slevu na poplatnika (deti, manzelku) prejmenovat a zmenit zpusob vyhodnocovani...

    Jinak mozna bych mel opet vyjasnit:
    Ja pristupuji k ZP nikoliv jako k plnohodnotnemu prijmu, ale jako k almuzne, ktera cloveku umoznuje prekonavat kratkodobe nepriznive situace (napr. pri frikcni nezamestnanosti, rozjezdu podnikani) tak, ze si nemusi brat pujcku i na zivot pod mostem. (Dnes ma podobny ucel hmotna nouze, ale ta je napriklad temer neslucitelna s rozjezdem podnikani).

    ZP chapu jako nejakou zakladni almuznu, kterou od statu bud dostanu, nebo mi ji naopak nesebere a nebude ho zajimat, co s ni udelam...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: cimz se obloukem vracime k tomu, ze danovy bonus je jenom adresna socialni davka. Pridavek na dite pojaty "jinak". Nikoliv zdroj penez typu NZP pro kazdeho. Dokonce jsem ti dohledal, kolik asi na ty bonusy padne zdroju - i z te cifry je zrejme, ze nejde o nejaky velky zdroj penez (pro kazdeho 120 Kc mesicne, kdybys je chtel pouzit na NZP). Uz v odkazovanem snemovnim tisku je diskutovane, co ten bonus v realu je - je videt, zes jej necetl ;-)
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    COMODOR_FALKON: Ještě jednou: sleva není příjem, protože jsem si na ni sám vydělal. Díky za přiznání, že bonus není příjem pro všechny. To je asi základní problém při srovnání s NZP, ne?

    2) Huh. Teoreticky to tak zní. Ale prakticky lidi, kteří vydělávají dost aby platili daně, tak moc dávek nedostávají. Když už, tak je dostávají za určitých velmi specifických podmínek. A to má k nepodmíněnosti hodně daleko. Nejvýznamnější dávkou je třeba rodičovská. Ta existuje, protože je téměř pravidlem (a je to žádoucí), že její příjemce nemá žádné jiné příjmy. Ano, když jsme brali rodičovskou, tak to pro nás byl příjem. Byli jsme za to rádi a bez něj bychom asi nepřežili.

    V konečném důsledku si vždycky nějaká část lidí bude na NZP taky vydělávat sama. Ale tady je právě strašně důležitá ta otázka "kde na to vezmeme?" Danysek a spol to myslí často ve smyslu "nemáme na to", ale kdyby tady byla touha otevřít tu pixlu červů, tak můžeme začít přesně říkat, kde na to vezmeme. Teď si na svoji slevu je schopno vydělat dejme tomu 80% pracujících. Marxista by to obrátil a řekl by ti, že daně by mělo platit třeba jen top 20% nejbohatších. Pokud 80% lidí bude dostávat daňový bonus, tak tomu můžeme začít říkat příjem. A pozor, tohle je přesně ten model ve který bude doufat proletariát, když to uslyší v programu!

    Pojďme se bavit ne o tom jak se má NZP zorganizovat, ale čeho má prakticky dosáhnout! Pak se můžeme bavit jak rozsáhlá má být změna a kdo to zaplatí...

    Chceme zjednodušit dávky? Chceme umožnit lidem přežít bez práce? Chceme srovnat životní úroveň? Chceme se připravit na svět bez zbytečné práce?

    Na základě toho se pak můžeme teprve bavit o tom, jestli se jedná o restrukturalizaci daňově-sociálního systému a nebo se jedná o restrukturalizaci celé společnosti. Mám dojem, že se tady mísí zastánci obou variant a každý nazývá NZP něco jiného...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam