• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: jo, libi se mi tvuj piratskej pristup. lezi pred tebou jablko a ty ses schopnej napsat konspiracni roman, proc to nemusi byt jablko, ale hruska nebo banan.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: nějaká forma ZP není nesmysl a je představuje rozhodně budoucnost nerovnosti v rámci _demokratických_ tržních ekonomik (pokud někomu demokracie nevoní, nebo jí bere jen jako záležitost vnějšího image společnosti,ale bez reálného obsahu, tak holt nebude chápat ani směřování k ZP)

    švýcarské referendum podle mě nesmysl bylo. Třeba i švýcarští Piráti nad ním hodně váhali, jestli se mají vyjádřit v jeho prospěch - nakonec vyslovili opatrné doporučení hlasovat "ano", ale nadšení z toho nebyli, protože Piráti podle mě až na vyjímky nejsou síla spekulující na nějaké zničení systému zevnitř - typu když NSDAP vyhrála _demokratické_ volby s ne příliš skrývaným úmyslem "slabou" demokracii zrušit. Například když Piráti volají po omezení moci patentů, zejména např. ve farmaceutickém průmyslu, tak nedělají se záměrem, aby se nové léky či léčebné postupy přestaly úplně zkoumat; stejně tak nikdo příčetný nechce zavádět ZP jen proto, aby rozpoutal inflaci a nastolil rovnost skrze znehodnocení měny a de-facto přídělový systém.

    myšlenka, že občan má kromě povinností i určitá práva, opravdu není zvlášť revoluční a nová. co se musí nově pojmout, je představa tržní hodnoty práce - protože prostě nakonec narazíš na perverzní koncept poctivě pracujícího dělníka v továrně na zbraně, který si celý život poctivě šetří na důchod, apod. (samozřejmě, vybírání výpalného je dobrý business... a co teprve když dorosteš na velikost celých států, že... v tomhle ohledu třeba takový Islámský stát krásně naplňuje "protestanskou morálku" - jen s nuancemi dle Koránu místo Bible - a tvrdě maká na tom, aby výpalného od svých oveček vybral co nejvíc, apod.)

    Celý to zase začíná být příliš dlouhý příspěvek na to, aby sis ho vůbec dočetl do konce, takže to vzdávám. Pointa je, že výsledek švýcarského referenda se při dané úrovni megalomanie a nekoncepčnosti dal čekat, a pro budoucnost ZP neznamená prakticky nic.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: no vono jestli vubec cely to referendum nebylo nesmysl, ostatne jako NZP. Ale to konspiratorum nebrani hledat konspirace i v mravenistich...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PHAILO: nejsem si jistej. nejen, že přijdou - ale postavěj fabriku, která bude vyrábět další roboty :-)
    Siemens has an army of spider robots that work as a team to complete tasks | The Daily Dot
    http://www.dailydot.com/technology/siemens-spider-robots/

    nedogmatickej přístup k tomuhle je fakt dost těžkej.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Výsledek švýcarského referenda nepřekvapí, protože od začátku zahrnoval zásadní nesmysly - např. nominální ohlášenou výši příjmu bez ohledu na výkon ekonomiky, apod.

    PHAILO: neřekl bych:
    Universal Basic Income Programs Arrive - Slashdot
    https://news.slashdot.org/story/16/06/04/1826258/universal-basic-income-programs-arrive
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    VYHULENY_UFO: Chápu úvahu směřující k motivaci, ale to by bylo jednodušší (a levnější) rovnou škrtnout celou sociální podporu a nechat jen důchody, jak starobní, tak invalidní. A u těch starobních rovnou začít rovnou transparentně nastavovat budoucí limity (třeba % k mediánu mzdy). Tedy tak, aby dnešní mladí věděli, že dostanou max. ekvivalent třeba 300 EUR měsíčně v dnešních penězích. K tomu začít adekvátně snižovat sociální odvody.

    Hergot, to by ale přiznivci NZP srali Maggi v kostkách. Ostatně je vidět, že už po velkém švýcarském úspěchu je nějak ticho po pěšině.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PHAILO: popripadne by stalo za zavest nejakou variantu (n)ZP pro ty, kteri odvadeji dane. Jako cim vic dani odvedes, tim vetsi davky nebo (n)zp v nejake podobe dostanes. a kdyby se k tomu zrusili vsechny ostatni davky a prispevky.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    BLOWUP: Je fakt, že pokud by úvaha o NZP vedla k tomu, že by se zavedla "jednotná sociální dávka", mohlo by to celé nakonec mít smysl. Nemáš příjmy? Dostaneš 5.000,- Kč měsíčně na hlavu a hotovo. To by šlo a byl by to mimořádný posun a přínos našemu socialismu. Já snad ještě začnu NZP podporovat :-D
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    PHAILO: Ja si myslim, ze to nebudou roboti, ale geometricky rostouci naklady na socialni podporu. To je u nas ve Svycarsku prakticky jedina polozka statniho rozpoctu ktera konstantne roste. A zatimco ten zakladni prijem byl omezen na nejakou konecnou castku, dnes maji socky jako v komunismu narok na podporu "podle svych potreb" takze kdyz ty potreby jsou velky, kasirujou i nekolikanasobek toho co by nekdo takovej vydelal kdyby ho nahodou napadlo jit pracovat. Svycarsko je bohata zeme a zatim si to muze dovolit, ale protoze socialni davky plati obce a ty svoje prijmy ziskavaji z dani svych obyvatel, jedna se o zdroj ktery nemuze rust do nekonecna - na rozdil od tech pozadavku na davky.
    Takze moje vidina jde tim smerem, ze jednoho dne mozna cosi jako zakladni prijem prijde, vicemene coby usporne opatreni. Ale nikoli v te forme jako se o nem ted hlasovalo, kdy by jej dostali vsichni bez ohledu na to zda jej potrebuji, vcetne kojencu. Myslim si, ze to proste bude urceno pouze pro ty, kteri maji dnes narok na socialni davky.

    Ta navrhovana konstrukce ze vsichni dostanou dva a pul tacu mesicne a zamestnavatele o to snizi platy by nikdy fungovat nemohla, lidi by pracovali nacerno nebo v zahranici atd atd. Kdyz se do toho ale nebudou tahat platy a nebude na to mit narok kazdej, ale jenom socky, tak by to mohlo bejt zajimavym zjednodusenim naseho sebedestruktivniho socialniho systemu.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    _BENNY: Což je ale svým způsobem řešení. Vedouci k tomu, že ti roboti nikdy nepřijdou. Protože se během pár let vrátíme plynule k pluhu taženému voly.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    az tady ti roboti budou, prosim, aspon se budeme mit o cem bavit. zatim je vec ve stavu "nekdy v budoucnu hrozi ze nasi praci zastanou roboti, takze je treba preventivne v predstihu zavest komunismus".
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ale bylo by tady plno robotu a automatu. auta na elektriku bez ridice, tramvaje bez ridicu, nemocnice bez doktoru, jenom se samejma automatickejma pristrojema, skol by nebyla potreba a vezeni taky ne, protoze vsichni by byli stastni a spokojeni.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    a to 50% DPH by samozrejme odsrali ti nejchudsi a nejmene majetni. dnesni svet je plny idiotu, kteri neumi ani malou nasobilku.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: takze jestli to dobre chapu, k zavedeni nzp by svycari potrebovali 3 rocni rozpocty nasi republiky. zhruba.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    BLOODRAT: dobrej je posledni odstavec :D
    //asi tam maji excely a umi je pouzivat.

    Ekonomové: Dobrá, ale bude DPH 50 %

    Ekonomové z univerzity v St. Gallenu spočítali, že i při zrušení sociálních dávek by zavedení garantovaného příjmu zatížilo státní rozpočet. Znamenalo by to sehnat ročně celkem 136 miliard eur (3,675 biliónu korun). Podle nich by musela být zvýšena DPH na 50 procent.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    BLOODRAT: tak to je v prdeli. co si ty socky pocnou, k cemu se ted budou upinat?
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    Diskuse na novinkách má grády :D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    holt maji rozum :)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    Peníze i bez práce Švýcaři podle odhadů v referendu jasně odmítli — ČT24 — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/...925-penize-i-bez-prace-svycari-podle-odhadu-v-referendu-jasne-odmitli
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    - z mobilu mi nejde linkovat. Švýcaři odmítli základní příjem 78% hlasů v referendu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam