• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: a k cemu by zamestnavatelum ta statistika mela byt? :-) Pokud dorazi vymer o srazce ze mzdy, tak je celkem fuk zac je. Jde jen bankovni transakci.

    Co to meles za nesmysly? At uz hulis cokoliv, prestan s tim :) Zamestanavatel zadny naklad nenese. On to zamestnanci proste odecte od sjednane mzdy (kterou by jinak zaplatil zamestnanci - ktery neni sto dostat svym zavazkum tak, jak je ve slusne spolecnosti zvykem).

    Veritel samozrejme vzdy nese riziko, ze dluh nebude splacen - ale pochopitelne take vyuziva vsech prostredku, aby se tak nestalo. A opet - kdyby dotycny jedinec dostaval svym zavazkum (tzn. platil sve dluhy; pripadne se snazil s veritelem domluvit, je-li v problemech), k exekuci vubec nedojde. Ono to jsou ve skutecnosti vicenaklady - ktere v dusledku potreby vymahat nesplacene zavazky vznikaji (je s tim dalsi prace - ergo naklady navic), pak je logicke ze je plati ten, kdo za ne v principu muze (tedy prave dluznik - ve forme exekutorskych poplatku)

    ZP na tom nic nezmeni. At bude jakykoliv, kdyz si lidi budou pujcovat na nesmysly a zit bohemsky zivot, na ktery nemaji prachy - a kdyz nasledne nebudou vznikle dluhy platit, nekdo jim pujde po krku a v dusledku zaplati mnohem vic, nez jen ty uroky. Za blbost se holt plati. A argumentace v rovine "nesplacet dluhy je v poradku" jen vypovida o tom, jaky jses sam ubozak ;) Dluhy se splacet maji.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: no tak ony asi ty statistiky existuji, minimalne je maji rejstriky bankovnich a nebankovnich dluzniku.
    zamestnavatele nejsou nuceni kooperovat, zamestnavateli prijde papir, ze ma zamestnanci strhavat z platu nejakou cast, ten papir da ucetni a ta to zavede do jejich mzdoveho sw a nazdar
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: no ale ta statistika by existovat měla! zaměstnavatelé jsou nuceni kooperovat s exekutory a to z exekucí postižených zaměstnanců dělá fakticky (legální cestou) nemotivovatelnou, "otrockou" pracovní sílu.

    u soukromých věřitelů minimálně část odpovědnosti je na straně věřitelů: případný úrok ze splacené půjčky by náležel jim, ale náklady na vymáhání splácení nese společnost jako celek (konkrétně: zaměstnavatelé)

    jakkoliv rozumný ZP není v nejbližších letech v dosahu, tak je potřeba se bavit o absurditách a nefunkčnostech současného systému, aby byla nevyhnutelnost reformy celého systému lépe zřejmá. no a ZP začne za 10 až 20 let dávat lepší smysl, až začne stárnout generace s nárokem stěží na minimální důchod (např.celoživotní živnostníci, nebo právě třeba lidé, co kvůli exekucím pracovali načerno).
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: to nic nemeni na faktu, ze se tu ohanis nejakou statistikou, ktera v realu vlastne neexistuje :)

    XCHAOS: a tak jiste, muzou nastat nejake mezni situace - jenze vetsinou je to proste tak, ze dotycny v exekuci si za problem muze sama. At uz jde o neuvazene pujcky (na dovolene apod. - spotreba bez realne protihodnoty), neplneni zavazku (radsi to prochlastam), frajerinky typu jizda na cerno (kdyz se blbec nechal chytit) atd. Vetsina exekuci je na nizke castky (do 10 tisic) - na to statistiky jsou. Takze ono vetsinou ani neni rec o horentnich sumach - ktere by normalni clovek nemohl zaplatit. To, ze je nekdo debil a necha to do te exekuce dojit je... jen jeho blbost.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: no já jsem trochu v pozici nestranného pozorovatele, neidentifikuju se se žádnou ze skupin,které jsou u těhle záležitostí ve hře.

    ale jako povzbudivé slovo moderátora vždycky potěší, to ano...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: jinymi slovy: mas hovno
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: bylo by zajímavé tuhle statistiku mít přesnou, to je pravda.

    podle mě exekuce nejde dávat do jednoho pytle.

    a dnešní definice lichvy je benevolentnější, než historická...

    atd., atd. bylo by to tu offtopic, ale neustále mi ignoruje určitá povýšný blazeovanost zdejších trollů ("jim by se nic takového stát nemohlo"), atd.

    fakticky nejde tolik o "finanční gramotnost" (fakticky, u některých jde jen o opakování mantry "peníze jsou peníze jsou peníze"), ale o dosažení takového statutu, kdy se člověk stává členem privilegované vrstvy (samozřejmě, důležitou součástí příslušnosti k privilegované vrstvě je donekonečna omílat, že ti, kdo do ní nepatří, si za to můžou sami, atd.)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: a to mas z nejakeho oficialniho zdroje, nebo to je oblibeny agenturni zdroj "Jedna pani povidala"? (pripadne "pseudostatistika" typu "u mych kamaradu tomu tak je => plati vsude") :-) Co tak pozoruji oficialni statistiky (MSp, EKCR), tak tam nikde podobne rozliseni nenachazim. Ergo muzes pro sve tvrzeni uvest relevantni zdroj?

    Neznalost neomlouva - nechci ti krast iluze, ale lichva je dokonce trestnym cinem (a to uz kurevsky dlouho). I nebankovni pujcky jsou stale vice regulovane v tom duchu, ze lichvarske praktiky jsou znacne omezovane.

    XCHAOS: spravny, nespravny - jednou to je zakon a pokud jej porusujes, musis byt schopen akceptovat i trest z poruseni vyplyvajici. V demokraticke spolecnosti neni ulohou jednotlivce posuzovat spravnost toho ci onoho zakona. Chces-li spatny zakon zmenit, musis presvedcit dostatecne mnozstvi lidi a uzit prostredku k tomu urcenych... :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: blbost, neznalost zakona neomlouva. to nema nic se ctenim spolecnyho. navic, co sem takhle mel moznost poznat lidi, kteri si prosli krimem, vetsina z nich dobre vedela na co ma pravo na co nema, a co vsechno musi udelat stat, aby je mohl odsoudit
    vis, v kdyz si poslechnes lidi v krimu, vsichni jsou nevinni....


    XCHAOS: za druhy, dle meho chabeho fasistickdeho nazoru lzes a vetsina exekuci neni z verejneho sektoru. podloz to cisly, protoze pokud-li tvrdis, to co tvrdis, mas k dispozici cisla a nevaris z vody, coz nikdy ani nedelas.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: pokud to srovnáš s konvenční gramotností - to, že si odsouzený umí přečíst rozsudek neznamená automaticky, že zákon, podle kterého byl souzen, je správný
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MANFRED: většina exekucí je kvůli pohledávkám veřejného sektoru (neplacené zdravotní, apod.)

    obecně by se to dalo chápat tak, že u soukromé půjčky riziko a náklady vymáhání nese věřitel: dnes ani nemáme zákony omezující lichvu, ale současně k tomu zákony ukládající třetím osobám chánit zájmy věřitelů... kombinace tohoto je regrese tisíce let do minulosti, před Řím - prostě "kdo má moc, ten má moc"
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    XCHAOS: Nějak se jim z toho ztratila osoba zvaná věřitel, což je nešťastník kterej někomu půjčil. Onen někdo, zvaaný dlužník, si je půjčil dobrovolně a zavázal se je splácet, když si promyslel, že má příjem kterej mu to umožňuje a nesplácí. Věřitel postupně vyčerpal možnosti, to jest psal mu, volal mu, pokoušel se domluvit, svěřil to inkasní agentuře, mnohdy byl ochoten prodloužit dobu splácení, jenže prd. Takže se obrátil na soud, ten rozhodl že splatit co si půjčit má a okradení věřitele neschválil, takže nastoupl někdo, kdo se snaží soudní rozhodnutí vykonat. Což je nenáviděný exekutor.
    Ono jaký jiný možnosti tam jsou?
    Buďto zakázat půjčování, nebo uzákonit okrádání věřitelů (pro levotoče velice lákavé, kdo půjčuje, má peníze a tudíž je to proklatec kapitálista).
    Oboje mi přijde jako blbost.
    A zaměstnavatele do toho kolotoče je nutný zahrnout, protože jakmile se k penězum, tady mzdě, dostane dlužník, obdrží věřitel tak leda prd, protože s tim naloží stejně jako s půjčenými penězi, případně mzdami, ze kterých měl splácet, ale stejně tak nečinil.
    Jinak je dost podivný, že se všichni zastávají zloděje, což nesplácející dlužník konající v rozporu se smlouvou je, a buřt je každýmu okradnej.

    Výstižný popis :-)
    Tomáš Sokol - Názory Aktuálně
    http://blog.aktualne.cz/blogy/tomas-sokol.php?itemid=21213
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: moment a o cem to tedy je, kdyz ne o financni gramotnosti? :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: není exekuce jako exekuce, tohle neni o lidech co si vzali plazmovou TV na splátky... naprosto ti chybí empatie.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: ja nevim jestli si to cetl, ale souhlasim s tebou v tom, ze spousta lidi se pred svymi dluhy a exekucemi schovava jak muze... jak to spravne pisou:
    Velkým problémem exekucí na mzdy je fakt, že mnoho těchto lidí záměrně pracuje načerno, bez pracovních smluv. Nebo využívají služeb rádoby pracovních agentur, které licenci MPSV nemají, agenturami vůbec nejsou (byť se tak prezentují) a vytváří jednoznačně negativní mediální obraz o pracovních agenturách. Tyto pseudoagentury sice občas nějakou dohodu o provedení práce zaměstnanci sem tam i dají, ale díky tomu, že za zaměstnance neplatí daně a zdravotní a sociální pojištění, nikdo se o takovém zaměstnanci nedozví – ani státní instituce, zdravotní pojišťovna a ani exekutor. To, že platí tzv. na ruku, navíc je nelegálně překračován limit hodin a měsíční odměna, stát není schopen odhalit a často mu k tomu chybí chuť nebo kontroloři, kteří musí paradoxně na pokyn MPSV zvýšenou měrou kontrolovat pracovní agentury s licencí. Zvýšená míra je přitom úplně zbytečná, v roce 2013 bylo dle MPSV zkontrolováno 567 agentur působících na trhu práce, tedy jedna třetina z celkového počtu. Nesrovnalosti byly nalezeny jen v 15 případech. A jaký je cíl kontrol na rok 2014? Samozřejmě opět pracovní agentury s licencí, jak jinak, legální firma se kontroluje snadněji než šmejdi.


    //ano uderil si na hlavicku, protoze za exekuce si muze kazdy sam zivotnim stylem a financni negramotnosti. kazdy je zodpovedny sam za sebe a za sve ciny a kdyz si neumi spocitat, ze na pujcku nema. to je problem, protoze zacina v rodine, kdy rodice nevedou sve deti k financni gramotnosti. ale jo, kdyz jsou zvykly pujcit si na televizi, dovolenou.... jo. pruser, ale v mentalite lidi.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Exekuce na mzdy - otrokářské povinnosti zaměstnavatelů - Agentura STUDENT – Aktuální informace. Aktuální informace Agentury STUDENT. Co se u nás děje.
    http://www.student.cz/...ktualni-informace/229-exekuce-na-mzdy-otrokarske-povinnosti-zamestnavatelu/
    Ono ve skutečnosti jde spíš o tohle...
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    VYHULENY_UFO: To už tu testujem dost dlouho taky na partě "Vybraná skupina občanů", zatim teda dost bez výsledku....
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    Zaručený příjem pro všechny. Finsko ho otestuje jako první stát EU - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/...em-pro-vsechny-finsko-d6a-/zahranicni.aspx?c=A160826_062000_zahranicni_pas
    Projekt je součástí volebních slibů, se kterými přišel centristický premiér a bývalý podnikatel Juha Sipilä. Předseda vlády doufá, že zavedení všeobecného základního příjmu přispěje ke zvýšení zaměstnanosti a zjednodušení systému sociálních dávek.

    //jo populismus, to zname. u nas slibi socialni demokracie raj do 3 let, nekdo zase koblihy a funguje to
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    VYHULENY_UFO: Ano. Snažil jsem se zrekonstruovat pocity z druhýho břehu. Vzdávám se.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ALMAD: to je solidni picovina, kterou si napsal... holky vzdycky chtej drzouny a prachace, jinak musis hledat mezi jinym typem divek napriklad na psytrance party, kde lidem nejde o realitu, ale spirit...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam