• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: eh Čínu obhajuje kdo vlastně? nebo jak souvisí se ZP? (rozhodně tam žádný nemaj..)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: což říká kdo? naopak ty se hrdě hlásíš k exkluzivní společnosti těch, co si za svůj úspěch mohou výhradně vlastní pílí a genialitou... já nic takového nikdy netvrdil, k inkluzivitě mám sklony proto, že si právě vůbec nejsem svou schopností se prosadit...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FARFELOO: no prece my, hloupi lide, kteri nechapou xchaosova genia.

    jinak samozrejme, kdybys chtel studovat prumernou delku zivota lidi v jednotlivych zemich, tak svetova banka ma data od roku 1960, takze se urcite da najit nejaka souvislost s prumernou delkou zivota za budovani socialismu a komunismu v porovnani s prumernou delkou zivota v bidou prohnilem zapade, kde delnici umirali vykoristeni hlady na ulicich...

    http://data.worldbank.org/indicator/SP.DYN.LE00.IN
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    VYHULENY_UFO: Ne, nepřečetl. Kdo to má pořád všechno číst???
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FARFELOO: no z tech xchaosovejch statistik preci. to sis je neprecetl????

    navic zapomnel, ze budujeme kapitalismus a jediny socialni stat dneska je normalizovana Cina. To bys taky mel vedet.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    VYHULENY_UFO: ze kterých statistik? Mě napadá třeba průměrná délka života, ale nevím, jestli to souhlasí...;)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS:
    evropská společnost se postupem času vyvinula od feudalismu a nevolnictví s různými peripetiemi až směrem k dnešnímu sociálnímu státu

    coz jak uznas je hrozne spatne, to vyplyva zcela jasne ze statistik.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    XCHAOS: Tady narazis prave na to pro jsem proti NZP i kdyby byl ufinancovatelny.

    Ja jsem totiz presvedcen ze by lide meli svym dilem do spolecnosti prispivat a vetsina nemakacenku a takovych tech radoby alternativcu (ve skutecnosti looseru a lenivcu co nezvladnou 8hod. smenu ani za strojem se zrmzlinou). Nemam tim namysli zadne fašoidni nucene prace a jsme i odpurcem takoveho toho jakoby komunistickeho pohledu ze tvrda a umorna prace, to je ono, to ja vec hodna glorifikovani.

    A prave s tim ze existuje treba povinne zdravotni pojisteni (pro lidi co nemohou platiti - maly, stary, studentici atp. jsou tu vyjimky a system reseni) zasadne souhlasim a domnivam se ze by melo byt i o neco vyssi (v proporci k snizeni jineho zdaneni)

    To o cem tady mluvim ja je nikoli nastavit NZP, ale prenastavit podminky ve spolecnosti tak aby zmineni nemakacenkove byli motivovani se zapojit. Na jedne strane negativni motivace (vidina exekuci, nedosahnuti na urcite dnes socialni jistoty), ale na druhe strane i pozitivni motivace (vidina cesty na konci tunelu, realne dosazitelna prosperita). V CR neni ani jedno z toho a to je to co ja kritizuju. Ovsem uznavam ze tohle je mozne preorganizovat za soucasneho stavu - kdy je prace, prostoru, materialu dost. Za 100 let tezko rict co bude, ale ten system se bude muset zase zmenit.

    Tim se dostavame k tomu co jsi dobre napsal to o te predstavitelnosti fungovani sveta za x - desitek let. Zdejsi urputni zastanci soucasneho stavu si neuvedomuji ze vse v historii je neustala zmena. Tzn. je ted dulezite se bavit jaka bude organizace za x-let uz jen z toho duvodu ze bude jina. Z meho pohledu i z duvodu ze je mozna zmena k lepsimu - jsem zasadnim kritikem soucasneho stavu - mluvil jsem tady o tom mnohokrat - pracovitost, vzdelani, entuziasmus atp. nevedou k prosperite obecne a neni to problem primarne na strane prijmu.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    MANFRED: Ale zrovna tahle neziskovka určitě vytváří ty správné hodnoty!
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    XCHAOS: V případě ZP by občan nebyl v plusu vůči státu, ale některý občan by byl v plusu na úkor jiného občana (bohatýmu vezmi). Stát sy svý manipulační poplatky veme dycky :-)
    Ona je to taková rozšířená iluze, že někdo dostává něco od státu, nedávno jsem podobnej problém řešil s maníkem z neziskovky (taková ta "plaťe daně a neutíkejte do daňových rájů), kterýmu nemohlo jakoby docvaknout, že ta jeho slavná neziskovka zrovna daně žere (byla dotovaná ministerstvem zahraničí, agenturou pro místní rozvoj a ještě nějakym jinym daňožravym ouřadem) a že tedy i kdyby nakrásně všichni platili daně tady a ne v ráji, stát by je stejně použil podobně chytře jako ty, za který si vyrobil tuhle neziskovku :-)

    VYHULENY_UFO: Co zdravotnictví, vlastně i solární baronstvo, Agrofertsko a jiný úctyhodný občanstvo vlastně již pobírá ZP, doufám, že je to duševně rozvíjí :-).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PETER_PAN: já rozhodně nenapadám zdejší zdravotnictví, naopak bych ty budoucí reformy nerad viděl vyvíjet se tak, aby ho rozbily. jenže myslíš, že k jeho úrovni přispívají i exekuce na zdravotní pojištění? (a kolik procent těch exekucí je myslíš nakonec úspěšných?)

    s tématem ZP to volně souvisí: dnes je člověk svou samotnou existencí vůči veřejným institucím mírně v minusu, v případě zavedené (jakékoliv) formy ZP by byl občan mírně v plusu (ne zrovna na vrcholu blahobytu, ale v mírně jiné situaci, než dnes).

    pokud si vůbec lze představit nějaké ekonomické fungování za 100 let (a já právě nejsem takový utopista, abych věřil, že nebude zahrnovat nějakou formu směny, peněz, ale i něčeho-jako-stát apod.), tak se dá očekávat, že by samotná existence mohla být mírně v plusu, spíš než v minusu (možné důvody: zjistí se taky třeba, s jakými psychologickými jevy souvisí pokles porodnosti v nejvyspělejších zemí... a třeba to bude zahrnovat to, že riziko prohry v soutěži lidem psychologicky nesvědčí a nespouští se u nich určité mechanismy... a že se to dá řešit třeba vymezením hřiště jen odsud až podsud a ne rozšířením té hry mimo jakékoliv mantinely...)

    paralelu s Aztéky, kteří sice znali míčové hry (dokonce je možná máme od nich!), ale s poraženými zacházeli poněkud jinak, než my dnes, jsem tu taky už zmiňoval.

    VYHULENY_UFO: ano, tak nějak se začínáš orientovat. evropská společnost se postupem času vyvinula od feudalismu a nevolnictví s různými peripetiemi až směrem k dnešnímu sociálnímu státu, demokracii, apod. není to jistě ideální (stačí se podívat, jak voliči snadno skákají na špek populistům, apod.) ale ten trend tu je a dal se vysledovat v náznacích už před 100 či 200 lety.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    XCHAOS: Jako ČR zdravotnictvi je jedna z mala veci kterou nam muze vetsina vyspeleho sveta zavidet. Tohle neni priklad hodny disputace.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: no, kdyz v tom vidis ZP, ja bych ho v tom fakt nehledal. to by pak ZP vlastne bylo i dotovany zdravotnictvi ci skolstvi. ja bych v tom hledal neco jinyho nez ZP...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: ne úplně... ale fakticky to dobře ukazuje zrození ZP z myšlenky občanství: občané Indie jako spolumajitelé půdy mají nárok na příděly rýže za (značně) dotované ceny, vyšší než globální tržní. Pokud jí všechnu nesnědí ale přebytek odprodají za tržní ceny, víceméně jim tím vzniká něco jako ZP.

    dnešní uspořádání v ČR spíše odkazuje na koncept "prvotního hříchu": existuješ, tedy vzniká ti dluh na zdravotním pojištění (i když se třeba v rámci neformální ekonomiky dokážeš nějak uživit vlastní prací či jinou iniciativou). mezifáze nemusí být taky řešením (britské zdravotnictví, formálně bezplatné, fakticky prý ale nekonečné čekací lhůty na zákroky ve státních zařízeních...)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: pokud tohle povazujes za ZP, ok
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    měli to tam ale i dřív, tohle je aktuální verze:
    National Food Security Act, 2013 - Wikipedia, the free encyclopedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/National_Food_Security_Act,_2013

    jak je vidět, není to úplně zadarmo, fakticky je ale rozdíl v ceně dostatečný na to, aby odprodej dotované rýže na volném trhu spoustu lidí živil (což je určitá forma ZP, nemůžu si pomoct... prostě svá práva na rýži "odprodají" spekulantům, nicméně teď se jim to tam motá dohromady s nějakým systémem využívajícím biometrické údaje, což je taky pěkná dystopie..)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: ano, je tam dotovaná rýže. v debatě "kde ve světě mají něco jako ZP" to tady zaznělo už několikrát, je pěkné vidět, že se mnou můžeš polemizovat, aniž bys moje příspěvky kdy doopravdy četl (když já píšu tak tldr, co..)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: v indii je ryze zdarma? nedavn jsem sledoval nekolika dilny cyklus "Vitejte v indii" a nemel jsem pocit, ze by si lide chodili pro dotovanou ryzi.
    spise co me v dokumentu zarazilo, bylo to, ze radne dane do indicke statni kasy odvadi zhruba -udajne- jen 5% podnikajicich (pocitam zahranicni firmy nejspis).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: jo a kromě toho, i když jsou vegetariáni, tak celkem masivně obětovávají kozy bohyni Kálí :-))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: jen asi 50% jsou striktní vegetariáni, ale ne ve smyslu veganů, ale lakto-vegetariánů: v hinduistické vegetariánské kuchyni se rozhodně používá mléko (u radikálnějších džinistů dokonce jsou základem stravy jogurty, ale to je fakt minorita)

    kromě toho asi používají ta zvířata i jako tažná, a kromě toho: velká část populace jsou muslimové nebo ne-radikální hinduisté, a to maso si občas prostě dají (striktní vegetariánství vyznávaly vždy spíše vyšší kasty).

    pointa je, že v Indii mají lidé zajištěné právo na příděly rýže za zvýhodněné ceny (tak zvýhodněné, že je to fakticky zadarmo). Samozřejmě ale chudí tu vyfasovanou rýži následně zpeněžují na trhu, takže se tam hodně uvažuje o tom nahradit to systémem finančního základního příjmu a rýži zcela ponechat trhu (jestli to někomu přijde víc jako komunismus, než to co je v Číně... inu, zdání někdy klame a tak vysokou míru nerovnosti, jaká existuje v Indii, je nutné jistě něčím ospravedlnit, před většinou populace... neříkám, že chci ten model přebírat sem, ale rozhodně to ukazuej, že "ZP" neznamená "totální rovnost", ani náhodou).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam