• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FARFELOO: jaka bude sance, ze z tebe rodice vychovaji picu, ktera nema zodpovednost sama za sebe?
    //ta uvaha co pises je zcestna, protoze podle jeji logiky by v podstate nikdo nezustal nazivu,nikdo by nic nevymyslel, ani internety a ty by ses s kamosema dodneska mlatil klackama a kameny.

    kdyz si to vezmes percentuelne a statisticky, pruser je prostredi, ve kterym se pohybujes. pokud se alternativec jako xchaosi, je jasny, ze se setkavas se samejma premoudrelejma typkama, ktery maji recept na vsechno, ale obvykle po nejakych drogach ci vetsi davce alkoholu.
    ja presne tusim jakej typ lidi je okolo xchaose, taky jich par takovym v hospode potkavam a jednou sem uz to nevydrzel a takovymu rozumbradovi, kterej v ty hospe sedi skoro kazdej den a teskni jak mu nikdo nic nedal, ze by se mel stat zaslouzit, ze jini se maji lip, spocital, kolik vlastne za rok zhruba prochlasta a prohuli (kor kdyz si kupuje krabicku cigar denne).
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Já teda nevěřím tomu, že "každej svýho štěstí strůjce". Zvlášť po té, co jsem zavadil o Taleba a Kahnemana. Těch neovlivnitelných faktorů je tolik, že to prostě neplatí. Od každýho, kdo tvrdí jak se vymakal a jak mu nikdo nepomohl, jdu radši dál. Pravděpodobnost ovládá tenhle svět. Ne lidi. Šance, že se narodím do správné rodiny. Šance, že nebudu mít píču učitelku, šance, že mě nesrazí náklaďák, šance, že klientka, která mi dá první deal se ráno nepohádala s manželem. Šance, že se nezamiluješ do psychopata. Šance, že tvoje biochemická rovnováha z tebe dělá zdravýho a vyrovnanýho jedince.

    Člověk toho může udělat spoustu. Jeho vůle a rozhodování jsou strašně důležitý a dokážou divy. Ale není to zdaleka všechno. Nechci, abyste si tohle uvědomili a hned hlasovali pro ZP. To je píčovina, to si nemyslím ani já. Ale trochu pokory ke svýmu životu a světu kolem sebe by to chtělo.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: ja si teda nejsem jist, jestli se vubec bavime s dospelym clovekem...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: ehm, osobni iniciativa. takze chapu, ty vlastne chces lidem financovat konicky. hmmmm... a prijde ti to ok? jamyslim, ze na drogy a jiny konicky si ma clovek vydelat sam. ne?


    XCHAOS: ano, mas to stesti, ze nemusis rano ve 4 stavat do prace za 3$ denne vybirat treba kanaly, ale misto toho ses proste diky nahodny loterii narodil v evrope do casu, kdy vlastne mas tolik volnyho casu, ktery nedokazes vyuzit smysluplne tak vymyslis, jak vymacknout ze systemu jeste vic s co nejmensi namahou.

    servisní zásah v serverovně ve tři v noci.. to je taky jeden ze způsobů, jak se vyhnout práci u běžícího pásu nebo v IT openspace
    //silne mi unika smysl teto myslenky.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: minimálně nedochází k alokaci různých neobnovitelných zdrojů - takže nevadí, když máš hovno, hlavně, že si neužívá někdo jinej, nebo jak si to myslel?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: naštěstí žiju v místě a čase, kdy se mi podařilo podobným tlakům vyhnout - absolvoval jsem výplach o tom, jak funguje volný trh a zjistil, že když vlezu lidem na střechu s anténou či drátem a on jim pak net běží 10x rychleji než po telefonním drátě, tak se stále ještě dokážu osmihodinové pracovní době vyhnout. (nebo když se dělá servisní zásah v serverovně ve tři v noci.. to je taky jeden ze způsobů, jak se vyhnout práci u běžícího pásu nebo v IT openspace...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: hele, popořadě:

    1) Nevznikl solární letoun, ale zatím jen solární kolo. Solární letoun jsem slíbil do roku 2020. Nech se překvapit (podotýkám, že minimálně jeden solární letoun za dobu, co se o tom trolluje, už stihl obletět svět... a Švýcarsko má pořád navzdory takovým výstřednostem dost dobrý zvuk, ve světě)

    2) Piratecoin byl jen koncept (objevily se i debilnější altcoiny) a kryptoměny mě obecně až tolik nebavěj, resp. místo plného mirorringu celého blockchainu mi dává smysl spíš decentralizované zálohování dílčích fragmentů, apod. zajímá mi decentralizovaná sociální síť, ale je to spíš ve fázi přemýšlení (co bylo jednoduché, to se už objevilo dávno, finta je, že ne vždy se jednoduchá řešení hodí)

    3) lety do vesmíru jsou mimo moje možnosti a nikdy jsem netvrdil nic jiného. před asi 10 lety jsem se motal kolem projektu českého Cubesatu (v době, kdy nikdo nevěděl, co to znamená, dnes je tenhle formát satelitů pojem). více jak 15 let sponzoruju web kosmo.cz (opět, dnes tam debatu ovládlo několik trollů, vč. min. jednoho fakt zlého, a objevily se profesionálněji vedené, mírně komunitní projekty). Faktem je, že někdo fandí v hokeji a někdo v kosmonautice: je to možná lehce směšné, ale mainstreamem vcelku akceptované hobby (asi cca na úrovni houbaření)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: minimálně nedochází k alokaci různých neobnovitelných zdrojů.

    Uvedu případ: banka si natiskne peníze (fakticky nekryté úvěry, jakkoliv v tomto směru nejsem zrovna konspirační teoretik) a nějaký nafoukaný kravaťák developer prdí do sedadla svého Porsche a i díky jeho spotřebě mají Saúdi, Putin a Islámský stát prachy na další zbraně (protože někdo, kdo chce bydlet v tom hypotékovém bydlení, musí v Evropě ovšem makat ve fabrice na zbraně).

    (Oba naše krajní příklady jsou podle mě přiměřeně demagogickými extrémními případy...)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    VYHULENY_UFO: kde se to da osahat? :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: lidi mají v životě různé priority. samozřejmě, kdo má volný čas, napeče si koláče sám. ZP pro mě není o rozdávání koláčů zdarma, naopak se osobní iniciativa v uvolněném čase předpokládá. (jde spíš o určité nastolení rovnosti na tomto poli, protože dnes si to dokáží zařídit spíš jen sociálně zdatnější jedinci, a to je podle mě horší, než "odměna bez práce" - dnes jsou odměňovány v podstatě anti-dovednosti, když se nad tím zamyslíš - viz "obchod s chudobou", business kolem sociálního bydlení, apod.) Dnes je "umět se ozvat" v podstatě systémem odměňovaná dovednost, což je čiré zlo.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: moment, uz vznikl solarni letoun, piratecoin jako fork btc, priprava na lety do vesmiru je v plnem proudu...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Mas snad pocit, ze nejaka hodnota vznika, kdyz sedis a prdis do kresla? :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: koláče jsou symbolem luxusu.

    no jo, ale pak mas hovno, kdyz nedelas na kolace. jenze za to nemuze stat, ale za to si muze kazdej sam.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: pracovní rytmus, který vynucuje moderní civilizace mi absolutně nevyhovuje,

    to znamena, ze bys tedy spise potreboval stary rezim a nebo rezim asijsky. rano ve 4h vstavat a jit delat 12h nekam za 3$ per day.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: já tohle zrovna nezpochybňuju, ale tohle je výrok hodný Marie Anotinetty, když se nad tím zamyslíš. koláče jsou symbolem luxusu. bez práce stěží dosáhneš na luxus (resp. "sladkou odměnu"), ale mělo by být možné základní přežití (samozřejmě v tom smyslu, že základní příjem ti stěží zajistí plnou penzi v nějakém hotelu - samozřejmě si lidi, co opravdu nebudou chtít pracovat organizovaně, budou muset sami dojít pro nejzákladnější potraviny a sami si je připravit, což samo o sobě bude časově náročné - bude to srovnatelné s tím, jako by se v předcivilizační éře živili lovem a sběrem...)

    pořád se to snažíš překroutit tak, že veškerá hodnota vzniká z práce (což je o to legračnější, že je to spíš marxistická teze) a tudíž ZP by znamenal nárok na to, aby pro tebe někdo jiný alespoň část své pracovní doby pracoval zdarma. to je ale demagogická interpretace, samozřejmě.

    samozřejmě, ZP je nárokem na alokaci aspoň části zdrojů, u kterých ti byl přímý přístup k nim vyloučen. je to forma kompenzace za omezení svobody jednotlivce civilizací - není to nárok na to, aby někdo jiný pro tebe otročil.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PETER_PAN: no, máš pravdu v tom, že ve skutečnosti opravdu třeba já se nevydržím 8h za den v kuse soustředit prakticky na nic. Typicky max. tak 5-6 hodin v kuse. Na druhou stranu, pokud je to roztažené na více úseků za den, tak se dá spočítat, že makám třeba až 10-12 hodin, ale rozhodně ne jednu souvislou směnu (je to několik nárazových dvouhodinovek s přestávkama)

    pracovní rytmus, který vynucuje moderní civilizace mi absolutně nevyhovuje, a to je jeden z důvodů, proč si naprosto nejsem jistý např. svým vlastní úspěchem - ano, v řadě případů to táhnu, ale i když se zadaří vyřešit dílčí problém, tak chybí sociální dovednosti a schopnost udržet pozornost až do konce a tak. Prostě ani tyhle flamewary na NYXu bych nebyl schopen vést, kdybych to měl nařízené dělat 8h denně :-)

    a jsem celkově na straně "nemakačenků", pokud je řeč o tom, že by měli být zase lidi nahnáni do nějakých továren na tanky, jako za Stalina nebo Hitlera. Ono zdaleka ne všechny pracovní příležitosti jsou o prodeji zmrzliny...

    Obecně si myslím, že spousta dnešních kritiků ZP si ho ještě rádi užijou, až bude zaveden. Žijeme prostě ve špatné době, kdy jsou lidi ovládáni směsí strachu a nenávisti a mají odpor k inovacím (částečně asi proto, že tolik inovací je jim vnucováno "proti jejich vůli" a nutí je měnit již zavedený životní styl, apod.) Jenže ne všechna období v historii byla takováhle, to je celé...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: napis mi, proc by nemelo platit "bez prace nejsou kolace" ?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Mozna proto, ze jsi ve skutecnosti neschopny :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: eh Čínu obhajuje kdo vlastně? nebo jak souvisí se ZP? (rozhodně tam žádný nemaj..)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: což říká kdo? naopak ty se hrdě hlásíš k exkluzivní společnosti těch, co si za svůj úspěch mohou výhradně vlastní pílí a genialitou... já nic takového nikdy netvrdil, k inkluzivitě mám sklony proto, že si právě vůbec nejsem svou schopností se prosadit...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FARFELOO: no prece my, hloupi lide, kteri nechapou xchaosova genia.

    jinak samozrejme, kdybys chtel studovat prumernou delku zivota lidi v jednotlivych zemich, tak svetova banka ma data od roku 1960, takze se urcite da najit nejaka souvislost s prumernou delkou zivota za budovani socialismu a komunismu v porovnani s prumernou delkou zivota v bidou prohnilem zapade, kde delnici umirali vykoristeni hlady na ulicich...

    http://data.worldbank.org/indicator/SP.DYN.LE00.IN
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam