VYHULENY_UFO: proč si myslíš, že to píšu čistě z té negativní stránky? Chci tím říct, že ti co něco dokázali, tak taky měli (trochu, někdy) štěstí! A nemyslím si, že nás ta pravděpodobnost vede do záhuby! naopak si myslím, že se máme pořád líp a líp. To ale neznamená, že k těm pravým okolnostem úspěchu máme být lhostejní... A, že ty lidi, kterým se bohužel nedaří máme nechat automaticky na pospas. Neříkám, že máme flákače omlouvat a živit. Říkám, že máme budovat takovej systém, kterej šance, že se někdo stane flákačem, minimalizuje...
Lidská společnost se neorganizuje v černobílým - 0/1. Někdo horuje za NZP, tobě to přijde moc. Ale veřejný zdravotnictví nebo školství ti nepřijde úplně zcestný. Přitom to v některých částech světa zní jako sci-fi.
Já už tady poněkolikáte říkám, že nechci abychom NZP zaváděli. Ale chci, abychom byli otevření těm důsledkům, který (prý) nabízí. Měli bychom ty důsledky chtít jako společnost a pak bychom se měli konstruktivně, vědecky a dmeokraticky bavit o způsobech, jakýma se tam můžeme dostat. To bych chtěl. Nevadí mi někdo, kdo řekne: "NZP je píčovina, nebude to fungovat". Ale vadí mi někdo, kdo kdo žije ve střední evropě v 21. století a řekne: "Každej si musí svůj život zařídit jenom sám". Protože to tady nikdo, ale nikdo neudělal a takovej člověk si akorát lže do kapsy, protože už dávno nejsme individualistická společnost každej sám za sebe. Jsme hodně složitá společnost založená primárně na dělbě práce a širokých veřejných službách. Ať se vám to líbí nebo ne...
Pojďme se bavit o tom, jestli není nějakej způsob jak tu dělbu práce vylepšit. Protože ten momentální stav začíná víc a víc lidem připadat dost žalostnej... Naštěstí (bohužel pro tuhle debatu) žijeme ale v česku, kde žádný vyhrocený problémy globálního světa nemáme. Nemáme ziku, nemáme uprchlíky, nejsme chudí, nemáme hlad, jsme víc než gramotní, nemáme silný náboženství. řešit NZP v česku je totální píčovina. Ale řešit stav společnosti a její relativní nešvary na globální škále význam má...