• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: jeste v tom umet najit ty zdroje na NZP, zeano :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: chceš naznacit, ze už si umis najít rozpočet na wiki? Congrats...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Státní rozpočet 2016 - wikiBudgets
    https://cz.wikibudgets.org/w/statni-rozpocet-2016
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    Vim jak by tyhle rozpory mezi marxistou Dalajlámou a čínskym komunistou řešil Augusto P.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MANFRED: no, čínští soudruzi jsou především úspěšní podnikatelé, kteří nemají problém zaměstnávat vězně, popravovat za drobné krádeže a především zvysoka kašlat na nějakou ochranu práv své pracovní síly.

    naopak evropští socialisté (ano - evropský "socialismus" je výsledek 200 let evolučního přechodu od nevolnického systému s určitým podílem "životních jistot" k dejme-tomu elitářské demokracii se sociálními prvky) si zase neříkají soudruzi.

    není ten svět prostě vůbec jednoduchý, a studená válka skončila před skoro 30 lety (a kromě toho, evropská nová levice se odklonila od gulášově-tankových socialismů už před skoro 50 lety... to, co dnes v Eurasii frčí je myšlenka, že je možné provozovat totalitní ekonomický systém i bez balastu marxismu a jiných -ismů...)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    XCHAOS: To má tedy s ostatními soudruhy podivné vztahy.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    těsně post-páteční vsuvka...
    Jsem stále marxista, zopakoval dalajláma - Deník Referendum
    http://denikreferendum.cz/clanek/19543-jsem-stale-marxista-zopakoval-dalajlama
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    VYHULENY_UFO: Což je luxus :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: ja to cetl a tou obhajobou svarv systemu si ze sebe udelal jeste vetsiho idiota nez normalne delas.
    tobe proste chybi kontakt s realitou a mozna bys mel na chvili opustit internetovy svet piratu a jinych nemakacenku a jit se podivat mezi obycejne lidi. nech se zamestnat napriklad v Albertu za pokladnou a nebo alza tedka shani pracanty do skladu v praze s nabidkou 150kc/h.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    XCHAOS: Ono by to šlo udělat celkem jednoduše. Zrušit přímé daně a nahradit je nepřímými. Zrušit veřejné sociální pojištění a nahradit ho soukromým. Vedlo by to k tomu, že bychom mohli zrušit i podstatnou část zákoníku práce a vztahy uvolnit. Nebylo by potřeba podávat štosy daňových přiznání a vést účetnictví (za zaměstnance vede zaměstnavatel, ale už by to nebylo potřeba). Ano, to by mohl být zajímavý koncept. Sice tam nevidím jakoukoli spojitost s NZP, ale to je ostatně jen dobře.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    FORTRESS: touché
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    >nemám rád zdanění lidské práce
    >fanda NZP

    pick one
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PHAILO: myslím, že něco podobného o tom 1% říkalo i hnutí Occupy :-)

    hele, právě dnes ráno jsem ve zdejším klubu [ Věci Veřejné - Za zpoždění pana prezidenta může Václav Havel. ] tvrdě narazil s obhajobou Švarc systému (teda ne jako takového, ale nutnosti jeho prvků). (Já opravdu nemám rád zdanění lidské práce...)

    celá věc je složitější. ZP je o nahrazení konceptu minimální mzdy, ale i o nahrazení celého konceptu legální vs. nelegální zaměstnanosti, tedy vlastně o jakémsi "zrovnoprávnění" různých forem práce a zaměstnávání.

    je to jednoduchý politický koncept, který nahrazuje spoustu různých specializovaných forem ochrany - samozřejmě, dá se argumentovat, že právě ta závislost na jediném univerzálním mechanismu by byla pro společnost hrozně riskantní, kdyby se paj zhroutil (anásledovala by pak regulace cen a přídělový systém.. prostě kolaps). já si rizika uvědomuju, ale současně... nejde přece zcela rezignovat, a říct, že ta ekonomická moc toho 1% je správně (zcela bez ohledu na způsob, jak se na vrchol dostali) a že k tomu je třeba vzhlížet a napodobit to. a nelze to postavit tak, že to závisí na jejich libovůli (i když jsem prve připustil, že pokud ZP bude zaveden, tak to bude právě spíš formou nějaké dobrovolné akce, než že by si to šlo vynutit)

    minimálně se tu debata rozdělla na dvě linie - co bylo nebo nebylo správné (zazněly to hlasy, že by ZP nebyl správný, ani kdyby ho zavést šlo) a co je a není možné (tady rozhodně nepatřím k těm, kdo tvrdí, že by to bylo snadné)
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    XCHAOS: Tak určitě. Ono to může fungovat i 99:1, pokud to 1 % bude ochotné a zvládne to těm 99 % zaplatit. Akorát je to nesmysl.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VC, Entrepreneur Says Basic Income Would Work Even If 90% People 'Smoked Pot' and Didn't Work - Slashdot
    https://news.slashdot.org/...ays-basic-income-would-work-even-if-90-people-smoked-pot-and-didnt-work
    "And the American puritanical ideal that hard work for its own sake is valuable -- period -- and that you can't question that, I think that's just wrong."

    The Case Against a Universal Basic Income - Slashdot
    https://yro.slashdot.org/story/16/07/17/2256221/the-case-against-a-universal-basic-income
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    LINKOS: Nektere k praci projistotu nepousti, aby nepachali dalsi skody :D
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    VYHULENY_UFO: to jako clenove piratske strany nepracuji?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    http://zpravy.aktualne.cz/...-bez-prace-nemohl-vysokou-skolu-dov/r~2671f8f291fd11e6a2230025900fea04/
    Většina studentů vysokých škol si během studia přivydělává, čtyřicet procent má pravidelný příjem. Každý šestý student by si vysokou školu nemohl dovolit, kdyby zároveň nepracoval. Ukázaly to výsledky mezinárodního šetření Eurostudent, kterého se účastní všech 28 států Evropské unie. Studenti prezenčních neboli denních oborů utratí zhruba devět tisíc korun měsíčně. Zhruba polovinu nákladů si hradí sami, druhou půlku jim dává nejčastěji rodina nebo partner.

    //jo, nastesti kazdy student neni clenem piratske strany.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FARFELOO: tak jestli rozumím, o čem je řeč: to je případ, kdy jsou moje náklady fixní bez ohledu na to, kolik se toho dělá. to je samozřejmě v éře automatizace celkem častý jev, ne?

    popravdě, křivky nabídky i poptávky můžou zaujímat téměř jakýkoliv tvar, včetně přímky. dejme tomu, že budu chtít prodat Eiffelovku (historicky se stalo, byla podvodně prodána do šrotu, tak je to podle mě validní příklad). Ta ale existuje v jediném exempláři ve vesmíru (myšleno pravá Eiffelovka, ne její pirátská neautorizovaná kopie v Tokiu, kopírování je krádež, že). P/Q křivka nabídky pro Pravou Eiffelovku, kterou bude někdo chtít koupit do šrotu, je tedy například kolmá: pro libovolné P je nabídka zafixovaná na hodnotě Q=1.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam