• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MANFRED: ne, není to daň... provoz silniční sítě je v tomto případě služba. pokud vynalezneš teleportaci, nevyužiješ tuto službu a získáš na trhu jistě výhodu :-)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    XCHAOS: Mýtný je jen taková skrytá daň kterou zaplatí spotřebitel z toho, že zboží bylo dopravováno po komunikaci s mýtem.Protože dopravce ho naúčtuje distributorovi k ceně dopravy, distributor ho přičlení k ceně svých služeb, prodejce k ceně výrobku a pic ho, konečný spotřebitel při koupi výrobku zaplatí mýto a nadává, že je zboží drahý (pochopitelně na zlýho obchodníka) :-)

    Co vim, tak něco z mýta zbyde, minulej rok něco přes 9 miliard, a to doputovalo do fondu dopravní infrastruktury, pokud si stát vyrobil blbou smlouvu (teda pro stát, určitě ne pro ty, co to za stát vyjednávali), to už je problém, kterej asi ZP nevyřeší.

    DANYSEK: Ve finále to třeba ve fabrice vypadá tak, že dřív byla bába, co otevřela ventil, dneska sedí bába u počítače, o ten se stará sčotmistr a elektroventil servisuje ventilmistr a maník na elektročást armatury, plus elektrikář, když se něco podělá na přívodu blesků do drátů (teda u nás navíc s chlapem, co píše žádanky na práci aby se servisovalo, chlapem co z žádanek vyrábí pracovní příkazy a hlídá to další chlap, aby se to dělalo rentabilně a správně).
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: nevim z ceho usuzujes, ze automatizace implikuje mene pracovnich mist. Jen nektere typy pracovnich mist zanikaji - ale jine (nove) naopak vznikaji - a realita je takova, ze je tezke je obsadit (nejsou lidi). Chapu, ze to ve svem zaprdenem kanclu malicke firmicky neregistrujes, ale to fakt neni dukaz vseobecne pravdy ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: tak tohle ale stěží můžeš podsouvat stoupencům ZP - ti právě argumentují, že stále větší množství pracovních míst je nahrazováno automatizací. chápu, že různé problémy a záludnosti ZP jde kritizovat (jenom je to tak strašně _snadné_ ty problémy kritizovat, že mi prostě přišlo zajímavější postavit se v tomto případě argumentačně na stranu, která to má těžší... obhájit ZP je daleko větší výzva, než ho prostě setřít... ) - ale i ta kritika by se měla dělat dobře, a použít jako rádobyargument čirý opak argumentace stoupenců ZP je... čirý trolling, sorry.

    MANFRED: mno, co takhle mimodaňové příjmy, třeba takové mýtné? teď to jde do kapsy provozovateli, který si vyloboval prodloužení pro stát nevýhodné smlouvy....
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    DANYSEK: A měli z čeho platit daně, aby bylo na ZP. Už jsme to ekonomicky zmákli....
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    MANFRED: zeleznici zachovat! :D jen misto lokomotiv budou vagony tlacit lidi, aby meli co delat :D
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    A daně jsme nuceni zvýšit, abychom následně mohli těmito prostředky zmírnit následky vysokého zdanění na daňové poplatníky.
    Pak už jen přerušit železnici, aby se vytvořila spousta nových pracovních příležitostí při překládce zboží a rozflákat okno aby se pomohlo k blahobytu:-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: to neni zadny offset. Zdroje na duchody jsou ucelove vytazene z penezek aktualne pracujicich...
    A kdybys tech 370 miliard chtel rozdelit mezi vsechny, tak vysledkem je... almuzna pro kazdeho. Z ceho to chces tem duchodcum dorovnat, to fakt nevim (logicky to je dalsi naklad) :D
    Ne, ty mas fakt uvazovani petileteho ditete...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: tak v mém návrhu ZP důchody offsetuje, pro zaměstnané je zase formou nezdanitelného minima. těch, kteří by reálně dostali něco tam, kde dnes nedostávají nic, není tolik - naopak by byli lidi, kteří by přišli o různé kombinace dávek.

    vzhledem k tomuhle všemu by myšlenka ZP byla extrémně nepopulární, ale trvám na přirovnání, že je to myšlenka podobná myšlence všeobecné gramotnosti např. v 17.století, tzn. sto let poté už nikoho nepřekvapovala a přikročilo se k její implementaci. Dnes je vývoj rychejší (ale zase nevíme o kolik). Vzhledem k některým trendům rozkladu společnosti se může ukázat, že alternativou k ZP bude přídělový systém (ostatně např. program Food Stamps v USA je kompromisem mezi přídělovým systémem a ZP...)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: z toho 370 miliard duchody... ano, moc na to "ostatni" ti nezbylo :D
    ach ty pocty, ach ty pocty... v ucivu ze zakladni skoly mas velke mezery :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: počkej... 400 miliard ti přijde málo?

    no nic.. kdo si kliká, nezlobí.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    no tak nebourejte detem babovicky z pisku, budou brecet.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    OMNIHASH: me to rikat nemusis... to spis tem, co maji pocit, jak moc u nas na socialni vydaje jde... :D
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    DANYSEK: Sociální dávky
    Druhové třídění - položka: 5410

    410 577 000 000,00 Kč

    MPSV.CZ : Rozklikávací rozpočet MPSV
    http://www.mpsv.cz/cs/14217
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: myslis tu tlustou caru k MPSV, kde drtiva vetsina jsou v realu starobni duchody? :D Bohuzel do takoveho detailu ten tvuj odkaz bohuzel uz nejde - netusim, zda je to zamer, ci jen chyba :D Kazdopadne informace je neuplna.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: něčím se začít musí :-) je na tom dobře vidět, že sociální výdaje jsou klíčové i dnes - dnešní státy jsou sociální státy, ZP by představoval jejich zásadní reformu, ale nikoliv zrušení.

    to, že debata o ZP je na většině forem tabu (mimochodem, zvedá se proti tomu vlna odporu i u Pirátů, kterým s jídlem roste chuť a mají pocit, že aby se od těch letoších 3% dostali ke kýženým 5%, tak se budou muset nějak více normalizovat, de-utopizovat a popravdě daleko více pošilhávají po "antizelené" populistické vlně, než aby se snažili voličům vysvětlovat něco, čeho se stejně všichni bojí...)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: jeste v tom umet najit ty zdroje na NZP, zeano :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: chceš naznacit, ze už si umis najít rozpočet na wiki? Congrats...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Státní rozpočet 2016 - wikiBudgets
    https://cz.wikibudgets.org/w/statni-rozpocet-2016
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    Vim jak by tyhle rozpory mezi marxistou Dalajlámou a čínskym komunistou řešil Augusto P.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MANFRED: no, čínští soudruzi jsou především úspěšní podnikatelé, kteří nemají problém zaměstnávat vězně, popravovat za drobné krádeže a především zvysoka kašlat na nějakou ochranu práv své pracovní síly.

    naopak evropští socialisté (ano - evropský "socialismus" je výsledek 200 let evolučního přechodu od nevolnického systému s určitým podílem "životních jistot" k dejme-tomu elitářské demokracii se sociálními prvky) si zase neříkají soudruzi.

    není ten svět prostě vůbec jednoduchý, a studená válka skončila před skoro 30 lety (a kromě toho, evropská nová levice se odklonila od gulášově-tankových socialismů už před skoro 50 lety... to, co dnes v Eurasii frčí je myšlenka, že je možné provozovat totalitní ekonomický systém i bez balastu marxismu a jiných -ismů...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam