PHAILO: myslím, že něco podobného o tom 1% říkalo i hnutí Occupy :-)
hele, právě dnes ráno jsem ve zdejším klubu
[ Věci Veřejné - Za zpoždění pana prezidenta může Václav Havel. ] tvrdě narazil s obhajobou Švarc systému (teda ne jako takového, ale nutnosti jeho prvků). (Já opravdu nemám rád zdanění lidské práce...)
celá věc je složitější. ZP je o nahrazení konceptu minimální mzdy, ale i o nahrazení celého konceptu legální vs. nelegální zaměstnanosti, tedy vlastně o jakémsi "zrovnoprávnění" různých forem práce a zaměstnávání.
je to jednoduchý politický koncept, který nahrazuje spoustu různých specializovaných forem ochrany - samozřejmě, dá se argumentovat, že právě ta závislost na jediném univerzálním mechanismu by byla pro společnost hrozně riskantní, kdyby se paj zhroutil (anásledovala by pak regulace cen a přídělový systém.. prostě kolaps). já si rizika uvědomuju, ale současně... nejde přece zcela rezignovat, a říct, že ta ekonomická moc toho 1% je správně (zcela bez ohledu na způsob, jak se na vrchol dostali) a že k tomu je třeba vzhlížet a napodobit to. a nelze to postavit tak, že to závisí na jejich libovůli (i když jsem prve připustil, že pokud ZP bude zaveden, tak to bude právě spíš formou nějaké dobrovolné akce, než že by si to šlo vynutit)
minimálně se tu debata rozdělla na dvě linie - co bylo nebo nebylo správné (zazněly to hlasy, že by ZP nebyl správný, ani kdyby ho zavést šlo) a co je a není možné (tady rozhodně nepatřím k těm, kdo tvrdí, že by to bylo snadné)