• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    LINKOS: v tom pripade se omlouvam a naucim se pouzivat tlacitko pro hledani i v tom auditku :D
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    VYHULENY_UFO: koukam,ze tentokrat mas problem s vyhledavanim informaci v danem textu ty. Psal jsem to
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    LINKOS: ja se zeptam blbe, ale mas nejakou tuchu, kde bys na ten plat chtel vzit, paklize by bylo zavedeno NZP.... ?
    //ale on se tenhle problem tyka vsech statnich zamestnancu, zejo. dat jim statni plat v podobe NZP a nebo zvysit dane? Navrh takove miliardarske pro chudaky, kteri by jeste podnikali, tu uz padl a pirati tvrdili, ze se nejedna o bolsevickou metodu. :D
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    VYHULENY_UFO: pokud v lochu napotkas Henryho predatora. Statni zamestnanci by meli pochopitelne svuj plat+nzp.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    LINKOS: ty vole, priznam se rovnou, ze ja brat nejaky zaklad a mit vyreseny bydleni (jako to maji pirati u svych rodicu), seru na nejakou praci, maximalne si privydelam na cerno a idealne prodejem drog, a kdyby me chytli, jako kriminalnik bych urcite mel taky narok na NZP a jeste bych mel zdarma jidlo a strechu nad hlavou v krimu. a tedka si predstav ty zodpovedny bachare, kteri by hlidali krimose za NZP, protoze fakt nevim, jak chteji pirati vyresit statni zamestnance. tem musi stacit statni plat, to jest NZP... :D
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    VYHULENY_UFO: to je prave to,pak uz by sis nemohl stezovat ze pirati berou penize bez prace,stejne tak bys nemohl nadavat na cikány a nemakacenky, protoze bys bral stejne penize jako oni a k tomu bys mel svoji vyplatu.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    LINKOS: jasny, stejne ale pocitanim nevytvaris koncepty, zejo. pocitani je totiz prace a ta piratum smrdi, takze by radi brali love bez prace :D
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    VYHULENY_UFO: kdyby travili min casu zvatlanim na nyxu,tak urcite zvladly :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    LINKOS: zajimavy, nemci si to udajne spocitat dokazou, cesti pirati ne?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DANYSEK: no oni to tam meli po nemecku zpocitany. Kolik lidi by jistota preziti demotivovala od prace a kolik by jistota preziti motivovala delat uzitecnejsi a treba i hure placene prace,tot otazka.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    LINKOS: to je to kdyby... v realu ji kazdej Nemec dostal, tak na to ani nemecka ekonomika nema :)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DANYSEK: aniz bych chtel zakladni prijem obhajovat,tak pred lety jsem na toto tema videl dokument,myslim nemecky kde to obhajovali tak,ze kdyby kazdy nemec dostal urcitou castku NZP,tak by vzhledem k ruznym podporam zamestnanosti,podpore v nezamestnanosti,prizpevkum na bydleni,prispevkum na deti...atd. a nemale agende co toto zpravuje, vlastne nemecko usetrili.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: minimalni mzda negeneruje naklady do verejneho rozpoctu. Navic vyplacena minimalni mzda je stale prostredek smeny - kdy za odvedenou praci dostanes nejake penize. Narozdil od ZP - kde se prachy jen prozerou a zadna protihodnota v realu nevznikne.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: jo, byl bys dobrej ovcacek, vymluvu najdes vzdycky.... :D
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    z každé koruny zaplacené na odvodech se v důchodu vrátí 30 haléřů. Já bych se na to taky vyprdnul, kdyby to šlo :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Kdyz ono zivnostnici sami o sve vuli do systemu prispivaji mene. Dobrovolne se rozhodli. Ona ta vidina nizsich odvodu je lakava - jen to vyzaduje jinou uroven zodpovednosti. Moznost volby system dava.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: zdá se, že Republikový Výbor Pirátů neschválil rozpočet na tu soutěž, takže jsem asi pozbyl podstatné části motivace :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: jako dojmy jsou to pekny, ale co cisla... jak si pokrocil ve studiu rozpoctu?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: hmm, minimální důchod budou brát většinou živnostníci, což jsou typicky lidi, který nespoléhali na zaměstnanecký výhody a vrhli se na nezávislé podníkání... to jen tak na okraj.

    na důchod jsem si jako živnostník platil 20 let (pravda, poslední léta spíš to minimum) a od cca ledna s tím zase hodlám co dělat. kromě toho si platím ještě nějaké menší připojištění (i když to mi asi nevytrhne). do důchodu mám cca 30 let, možná o něco méně (předpokládaný věk odchodu až na mě přijde řada pod 70 let nevidím...). bude to ještě zajímavé, protože si myslím, že ve svém současném oboru budu po 50ce už celkem těžce nezaměstnatelný.

    tady je fasicnující, jak ty jakékoliv názorové neshody okamžitě musíš převést na nějakou osobní perlustraci či výpad... takže každý, kdo požaduje ZP ho jistě požaduje pro sebe (potom je ale s podivem, že ho prý podporuje kolem 10% managementu, který se jistě nízkých důchodů obávat nemusí)

    nemyslím BTW, že pro mě po té 70ce bude důchod jediný zdroj příjmů.

    kromě toho mi přijde, že "Pirát" je u tebe snad něco jako diagnóza, ale co to znamená? příznivec? volič? člen Pirátské strany? máme odhadem asi jen 400 členů a ještě daleko méně aktivních (jestli bylo v Praze v neděli na Pirátoconu 40 lidí, je to moc... v celé republice to trvale může být tak stovka?). Vážně si myslíš, že to, že má někdo v programu mj. i "směřování k ZP", že to něco vypovídá o tom, koho bude volit v důchodu? (kromě toho, že máme i členy, co už v důchodu jsou..)

    ZP má určitý průnik s Piráty v politice, ale ne zásadní. Pirátská strana prostě shrnula některá opomíjená témata, která se jen tak povalují okolo a levice ani pravice nemají zcela jasno v tom, jestli je vzít za své nebo naopak štítivě odkopnout... a tak jsou vesměs ignorována.

    ZP by měl problém jako "totalitní" koncept, jako nějaký cíl, kterému je třeba podřídit ve společnosti vše. To je samozřejmě nesmysl. Je to jen nástroj - alternativa k některým dnešním nástrojům, např. k minimální mzdě. ZP zbavuje části odpovědnosti např. zaměstnavatele, tzn. tak jako tak by byl postavený na debatě mezi zaměstnavateli a státem.

    A o tu debatu právě jde: to, kolik zaměstnanců mizelo nějakou branou dovnitř fabriky či úřadu či jiné instituce a pak zase vylézalo ven, to vytvořilo archaické koncepty jako "pracovní doba", "pracovní místo" a všechny související odvody a daně ze mzdy, apod.: šlo jasně spočítat kolik lidí leze "dovnit" a jak dlouho tam jsou, manželky mohly kontrolovat výplatní pásku, apod. .. a samozřejmě stejně dobře to mohl kontrolovat i stát (zatímco jiné aspekty tolik pod kontrolou neměl)

    Celý tenhle koncept zaměstnanosti ve fabrikách u pásu se začal hroutit už před 40+ lety v Detroitu a od té doby pokračuje v různých podobách napříč západním světem. Kde nemáš jasně definovanou zaměstnanec, tak ztrácí smysl i koncept podpory v nezaměstnanosti, apod. Spousta lidí ve vyspělých státech žije na různých formách dávek... nebo dělají něco, co sice má nějaké formální vnější rysy té historické "zaměstnanosti" ale je to v zásadě neproduktivní činnost, umožněná díky nějaké jiné formě státní podpory ("vytváření pracovních míst").

    ZP je jedna z možných vizí, která předpokládá, že zůstane zachovaná nějaká forma civilizační infastruktury, která by ho byla schopná vyplácet. Motivace je jasná: udržení nenásilného konsensu, směna místo váleční, apod. S tím, jak pokračuje proces deteritorializace téměř všeho je čím dál víc jasné, že už nestačí uplatit nějakou konkrétní skupinu, ovládající konkrétní území apod., tak se prostě objevil koncept "celoplošného úplatku"...

    Co já vím.. nějaký ZP třeba může začít vyplácet Facebook, těm, kdo se pravidelně zalogují (kdo mě zná, tak ví, že Facebook účet nemám, a v takovém případě budu ze hry :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: covece, az ty pudes do duchodu... pokud bude existovat nyx, rad si budu cist tve teorie o tom, ze mas narok na zakladni nepodmineny duchod.
    stari je hrozna vec, da se predpokladat, ze vetsina piratu jako ty skonci v naruci komunistu, protoze budete mit od statu minimalku.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: no spise to vidim tak ze svym neobratnym argumentovani v kombinaci s neschopnosti priznat omyl proti sobe stavis i pripadne priznivce nekterych veci a pak se stavis do pozice toho "osviceneho" co musi bojovat proti vsem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam