• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: jinými slovy: dokud nenapíšu to, co chceš slyšet, tak ať už to bude krátké nebo tldr, stejně to bude směšné.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: super, napises jeste dalsi roman, kde srovnavas ZP s facebookem. pak vidim hladovou zed, praci, cinskou hladovou zed... premyslim, ze ty texty pouziju do najekyho 'kabaretu chaos' :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: ne, ale ono to o tom je a se ZP to souvisí: ZP na občanské bázi samozřejmě znamená, že bude součástí tvé identity - že se narodíš jako někdo, kdo pobírá ZP (podobně, jako se dnes někteří rodí do bohatých rodin). tohle je něco, na co voliči alt-right budou (nejspíš) slyšet: ani oni si nebudou jistí, zda kmenová a kastovní identita, kterou budujou pro své děti, je v éře spekulativním bublin, uberů, umělých inteligencí skutečně tím nejlepším, co pro svoje genetické potomstvo mohou udělat.

    ačkoliv to nechceš slyšet - já jsem na tvé straně v tom, že tvrdím, že by se lidi měli identifikovat ne s tím, jako co se narodili, a na čem nemají zásluhu - ale s tím, co sami vytvořili a dokázali - jen se liším v tom, že to nemusí nutně být jen o penězích, že třeba u umělců se to, jestli to fakt byli umělci a ne jen nějací mazalové či baviči, zjistí většinou až po jejich smrti.. a spousta těch, kteří na sebe byli pyšní, je následně zapomenuta, apod. stejně tak význam práce je jinde, než jen v její směnné hodnotě (ta by na druhou stranu měla vyjadřovat, že ta práce fakt uspokojila reálnou potřebu, což prostě jistě musíš cítit, že současná společnost rozhodně nezaručuje)

    jinými slovy, tvoje "kdo je zdravý, ať pracuje" je sice primitivní a demagogicky zjednodušující, ale v nějaké fázi vývoje lidstva to byl pochopitelný slogan. problém je, že dnes ani nejzdravější silák nedokáže konkurovat bagru, ani nejinteligentnější matfyzák nedokáže konkurovat umělé inteligenci... a nikdo neví, co přesně způsobí bagry řízené umělými inteligencemi, které si pronajme Trump na stavění zdí proti Mexičanům (bez ohledu na to, kde hodlá postavit zdi proti Číňanům a Indům, ale to už je trochu jiná otázka).

    Fakticky,se ZP to může dopadnout jako s Facebook - ne, že by se Facebook principiálně lišil od toho, co všichni od Internetu očekávali - ale je to ten způsob, kterým vytlačil ostatní hráče a získal kontrolu a to, kdo ho provozuje a míra centralizace atd., který budí znepokojení. Stejně tak se může stát, že ZP zavede v jednotlivých zemích někdo, kdo nemá: jednoduše, v éře automatizace, ten kdo lidem nabídne ZP, bude fakticky vládnout... a demokracie se pak může stát cárem papíru (ještě víc než doteď). (jednoduše si někteří lidi mohou říct, že demokracie byla příliš drahým a neefektivním způsobem udržení konsensu, a ještě tu je ta věc s lhaním voličům, kterou kritizují illiberálové z alt-right - že když máš reálnou moc, tak už "nemusíš lhát nebo cenzurovat", což je sice chabá útěcha, když tato moc může oponenty přímo odstranit, takže se raději autocenzurují - ale pořád z toho jde mráz po zádech)

    chápeš, když Václav IV (či kdo) na Petříně vybudoval Hladovou zeď, tak skutečně asi dal práci lidem, co měli hlad. To samé i Číňané s Velkou Čínskou zdí, apod... ovšem od 20.století tyhle zdi reálně staví mechanizace. Práci dáš malému množství lidí. Člověk by čekal, že za sto let od 1.světové války se lidi poučí, kam vede kombinace silového řešení problémů + industrializace... jenže to jsou právě furt jen ti prašiví intelektuálové, kteří na to upozorňují, ale nikdo je neposlouchá, protože nejsou dost zábavní a jsou moc tldr.

    Přitom svět, kde bys pochopil to, co říkám, by se nezměnil ze dne na den. Není to ani tak, že ti vnucuju svoje "názory", protože já mám názorů spoustu a některé se tohohle ani netýkají (a kdyby všechny z nich lidi nějak přejímali, spíš mě to vyděsí). Ale každým dnem kolem sebe nutně vidíš příznaky toho, o čem mluvím, jestli nejsi slepý.

    Svět, jak ho známe, se v posledních dnech mění - není zatím jasné, v co se přesně změní, a jako tomu bylo vždycky, někteří to vítají a doufají ve zlepšení (pro sebe), jiní mají strach (mj. proto, že cítí ohrožení pozic, které si vybudovali). Já bych to fakt celé rád shrnul, abys mi přestal obviňovat, že se rozepisuju, ale ono to není tak, že člověk na měsíc sedne, myslí, myslí - a pak vymyslí jednořádkový trakař (který pak postne a ostatní ho ignorují)

    Shrnutí: ZP může taky třeba zavést nějaká síla, o které fakt ani jeden z nás nechce, aby se dostala k moci. Ať už jsem tady obhajoval cokoliv, byl to ZP vytvořený v rámci demokratické, otevřené společnosti - ne nutně nejvyšší možný ZP a nejvyšší možný luxus bez práce - ale rozhodně takový, který lidem nebude vnucen shora, který nebude přídělovým systémem a který jejich reálnou lidskou svobodu posílí, ne omezí. To co jsem tu vedl, byla debata o směrování k ZP - ne ucelená doktrína, a akční program (což je to, co si lid žádá, když už).

    Možná si na moje slova za 10-20 let vzpomeneš. Až budou u moci lidi, se kterými inteligentní debata možná nebude vůbec (ale zato asi budou struční... to jo)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: jenze tyhle zmatecny texty, kde placas ve dvou odstavcich zp, pavedy, identity jsou uplne o hovne. a k tomu jeste a;ll-right diktatori. proste kdyz nahnacas do dvou odstavcu nelogicky spojeni, nemas se co divit, ze z toho vypadne advojkovej shit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: podívej, debatu o tom, jestli fakta poznáš podle toho, že jsou krátká a ne tldr, jsme tu už měli.

    existuje ztrátová a bezeztrátová komprese. když se budeš koukat na porno v přílíš nízkým rozlišení, tak uvidíš jedinej neurčitě růžovej pixel, že jo.

    no a teď si představ, že intelektuálové (i pseudointelektuálové) to s textama mají úplně stejně - zredukovat je na jednu větu nám přijde jako úplně stejná ztráta kvality a informačního obsahu, jako tobě, kdybys svojí větu zkrátil na jedno písmeno (nebo emoji)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: bla bla bla bla... bylo malo advojkovejch romanu, chces pridat dalsi naloz. sazej cisla or die
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: kdo potřebuje čísla, když má náklaďák drobných :-)

    podívej, považovat cokoliv ádvojkovýho apriori za sračku je jednoduchý. já to taky nečtu jako zjevenou pravdu. taky mi není jasný, jak se "podíl na výnosech z kapitálu" liší od "zdanění". článek je zajímavý tím, že stejně jako já mluví o tradičně levicových i tradičně pravicových (tzn. tunajších) pohledech na ZP a o tom, že je to vlastně napříč politickým spektrem dost nepopulární koncept.

    BTW1 s hrůzou jsem zjistil, že Trump odmítá "zdanění lidské práce", stejně jako já jsem tenhle koncept převzal od Pirátů :-) (ale otázka je, jestli ho Pirátům neposunul nějaký alt-right insider)

    BTW2 nemám rád Trumpa a alt-right, protože jsem individualista a nehledám silnou identitu (rasovou/národní/kastovní...) a nevidím ani důvod to povzbuzovat u ostatních. přitom je asi nejpravděpodobnější, že pokud někdo někde ZP skutečně zavede, bude to nějaký alt-right podporovaný diktátor - protože prostě vyhodí na ulici hromady úředníků a nedá jim právě nic víc, než ZP (ten bude dokonce nižší, než dnešní podpory)

    Jinak stejně, jako jsem tvrdil jednomu známému, dlouholetému popírači globálního oteplování: vyhrál si, Američani si odhlasovali Trumpa, tzn. odhlasovali si, že globální oteplování není. (Co by se mohlo pokazit, strejda Lysenko přece taky věděl, že genetika a kybernetika jsou "buržoazní pavědy"...)

    Stejně tak ZP je z řady praktických hledisek over. Alt-right diktátorům se k image daleko víc hodí přídělový systém, než nějaký ZP, který by se dal (byť jen hypoteticky) "prochlastat", jak strašíš. Ostatně skutečně.. .nástup všeobecné gramotnosti na vrcholu renesance a začátku novověku v 16. a 17.století vedl jen k reformaci, fanatismu a náboženským válkám. Trvalo dalších až 200 let, než všeobecná gramotnost dostala nějaký použitelný rámec - a shodou okolností, bylo to v 18.století a zasloužili se o to lidé, kteří slovo "demokracie" nespojovali s nostalgií po antických hodnotách, ale pokládali ho za nadávku. Takže i budoucnost ZP bude nejspíš podobně paradoxní... ač jde o přirozené směřování demokracie, tak demokracie ho nejspíš přijme až poté, co ho někdo prosadí mimo-demokratickými prostředky, s nějakou pro nás, s naším dnešním úhlem pohledu zatím ne-zcela pochopitelnou motivací (a ne... nehodlám tomu tleskat, jako podobným úvahám tleskali komunističtí intelektuálové... i když pokud by člověk žil v éře 1.světové války, tak by asi viděl jinak ledacos)

    Každopádně: z jakéhokoliv praktického hlediska si samozřejmě se svojí primitivní rétorikou diskuzi o ZP vyhrál. Dokonce i ti, kteří si mysleli, že je to fajn populistické téma, z toho začínají couvat, když slyší "hlas lidu", který tyhle úvahy nesnáší (v jistém smyslu, lidu skutečně silová řešení imponují víc, než jakýkoliv "obchod", který pokládá v nejhlubší rovině za podvod - odtud také ty úvahy "vlastnictví je práce" - není, jen obchod nutně není za všech okolností zlo, ale v Evropě obchodovaly holt poražené keltské kmeny, zatímco ty vítězné germánské kmeny obchodem pohrdaly a dopracovaly se s tím až na ochranku Říma ... a v tomhle teď žijeme, je to skutečně dekadentní fáze...) Jediná potíž v tom je, že já se na svět nedívám z hlediska dělení na "vítěze" a "poražené": můžeš mi, teoreticky, silovými prostředky umlčet - ale aby můj pohled na svět přestal existovat úplně, musel bys mi zabít.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: advojkovy sracky, to boli u srdce, kdyz se cte, protoze to je jako kdybys to napsal ty. hromada dojmu, pojmu a s absenci cisel.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Univerzální nárok na kapitálový příjem | A2larm
    http://a2larm.cz/2016/11/univerzalni-narok-na-kapitalovy-prijem/


    cool fotka :-)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    PHAILO: Nemusel by, stačí jen založit dostatečný množství neziskovek, který budou bádat, jak omezit výdaje státu :-)
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    MANFRED: To je pravda. Ale štěstí mimořádného hospodářského růstu nevydrží dlouho. Takže stát pak rychle zkrachuje a bude zase klid.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    PHAILO: Napadá mne myšlenka, že stačí počkat, až Babiš vyhraje další volby, jak bude stále zvětšovat onen proud financí ze státního do svýho, bude stačit ho po nějaký době odstavit a z toho jeho prachovodu půjde NZP vytvořit :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PHAILO: nezapomen na klobasu s krenem zdarma v utery.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    2070 uz se "vyplaci" a z toho zbytku 80% pujde na utratu, pri prumerne dph 17%, takze jsme na 150 mld rocne. CNB vytiskla pres 800 mld za tri roky a prebytek rozpoctu je 100 miliard. Slo by to :-)
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    FARFELOO: A jo, už rozumím. V tom případě navrhuji vylepšit myšlenku o to, že pivo bude ze zákona zdarma. V pátek a sobotu.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    PHAILO: Já nechci řešení. Chci voliče. Tak se to teďka evidentně dělá.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    FARFELOO: To je 25 mld. měsíčně, tedy 300 mld. ročně. Nabízí se otázka. Já ji nepoložím, ale určitě na ni přijdeš.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    FORTRESS: To mas uz dnes (sleva na dani, neco pres 2 tisice mesicne).
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    Co takhle místo těm pracujícím něco dávat, co takhle jim třeba určitou částku nebrat? :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Takze vlastne danovy bonus, ktery muzejit i do minusu. Jsem pro :-)
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Tak mi tyhle poslední volby udělaly trošku jasno i v tomhle tématu. Levice to projíždí na plné čáře a její jediný populistický projekt NZP má úplně nulovou podporu. Přitom takový krásný lidový návrh. Je tady ale základní chyba: lidi milují svoji práci a těch lenivých zdaleka není tolik jak se v tomto auditu říká. Myslím, že by měl někdo přijít spíš s programem základního příjmu, který bude ovšem podmíněn prací. Říkám tomu pracovně "Národní Příjem". Každý pracující Čech dostane od státu přidáno 5 000 korun měsíčně.

    Zatím ahoj, jdu najít charismatického kandidáta se kterým vyhrajeme volby.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam