• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    ta nepodminena davka v nezamestnanosti je dobra vec! je to levnejsi. zakladni prijem samozrejme ne.
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    TILOPA: tyvole doufám, nicméně jho nadnárodního makroekonomického fašismu mne činí trošililinku netrpělivým.
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    OLDASADLO: Neboj, vsechno dopadne nakonec dobre, jako v pohadce .)
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    DANYSEK: to je samozřejmě skvělé, ale přirozený trh pracuje pro pracující příliš pomalu a v příliš malé míře. jsem celkem optimista, ale na konci tohohle procesu nevidím ani slušný životní standard pro pracující, ani zkrácení pracovní doby ani nepracovní pátek. nzp by donutil podniky k ještě vyšší míře automatizace a možná by vedl k uplnému zániku některých z tisíců zcela samoúčelných profesí. je to imho pěkný krůček k osvobození lidstva, kterému je třeba jít naproti, neboť mám obavu, že pozdní kapitalismus k němu uplně přímo tak nějak nevede.

    http://byznys.ihned.cz/...-tisic-za-nic-finsko-otestuje-zakladni-prijem-vylosuje-2000-nezamestnanych
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: A vsimnul sis ty experte na trh prace, jak nizka nezamestnanost je? A ze jsou problemy s obsazovanim pracovnich pozic? Vazne ne? A dochazi ti, ze v dusledku toho se cena prace prirozenym zpusobem zvysuje? Asi ne, co? :) Samotne socialni davky take maji nejake limity omezujici skupinu jejich prijemcu - prave s ohledem na jejich prijmy. Logicky v prostredi ad vyse pocet prijemcu bude klesat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ano, takže když přijdeš na úřad, a ukážeš, že platíš nájem, který ze své mzdy nepokryješ, tak dostaneš přídavek na bydlení. že to není ještě rozšířenější jev, než už teď je, a nezatěžuje to státní rozpočet víc, to je víceméně jen o tom, že ten "správný" kolaps pracovních míst, resp. jejich ohodnocení, ještě nenastal.

    přídavek na bydlení pouze podporuje majitele nemovitostí, aby spekulativně nadsazovali nájmy - pochopitelně, je to reakce na předchozí éru regulovaného nájmu, která taky byla protitržní.

    správná reakce na to, že podstatná část obyvatelstva neumí nabídnout nic, po čem je poptávka (např. kvalifikovanou práci, apod.) není ani regulované nájemné, ani přídavky na bydlení a z širšího hlediska: ani minimální mzda. je to právě jen ten základní příjem.

    pochopitelně by musel být financován z něčeho jiného, než jen zdanění lidské práce a spotřeby.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS: ten tvuj dlouhy prispevek se da napsat mnohem kompaktneji matematicky

    4 x kravinakvadrat
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Tak ono se vseobecne vi, ze ani minimalni mzda neni prijem... na rozumne ziti - a kompenzuji to davky adresne urcene tem, co pracuji a moc penez nemaji. Plosny NZP nejen ze nic nevyresi - naopak odebere zdroje i na tu adresnou socialni podporu - pritom tem, co maji vyssi prijem to nepomuze. Pro ty socialne slabsi je NZP pruser.. a ne pomoc.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ale on nilkdo neříká, že ZP bude dosahovat výše minimální mzdy - aby se lidi dostali na dnešní minimální mzdu, budou si k ZP samozřejmě muset přivydělat. (je otázka kolik...)

    celá záležitost je nepopulární u různých skupin z různých důvodů: některé kombinace dávek, které dnes lze pobírat, by nebyly možné. další věc je snížení významu odborů, protože prostě většinu méně a středně kvalifikovaných pracovních míst by opravdu mohl zaujmout kdokoliv do té doby žijící ze ZP, a celkem by se předpokládalo, že lidi nepracují nonstop celý život, ale tak nějak každech chvilku tahá pilku. dále by samozřejmě stát měl na starost zajistit efektivní zdanění firem, ke kterým by se po snížení nákladů na pracovní sílu zřejmě zvýšily zisky. dále by se tím přesunulo zaměření ekonomiky od spekulativních investic (viz realitní krize ve Španělsku, Irsku..) směrem ke spotřebě. prostě těch změn pro nejrůznější skupiny je tolik, že ZP schéma v nejbližší době nebude populární.

    celá argumntace "kde na to vezmeš" je úplně mimo mísu, je to asi jako ptát se někdy v 18.století "ha ha, jak si to létání těžší než vzduch představujete?". ZP nejde napasovat na dnešní schémata typu zdanění práce (spíše si lze představit že bude postavené na zdanění spotřeby, ale i to má své meze)

    DANYSEK: "socialistické" hospodářství východního bloku ovšem ZP nikdy nezavedlo ani náhodou (naopak existovala povinnost pracovat, bez ohledu na tržní poptávku po takové práci). je to naprosto offtopic.

    na ZP není "centrálně plánovaného" absolutně nic (snad kromě možného vyladění sazeb spotřebních daní na alkohol apod., aby ho lidi jen neprochlastali). ZP pochopitelně předpokládá určitý nárůst poptávky, ale uspokojovat jí samozřejmě bude trh.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    World's Largest Hedge Fund To Replace Managers With Artificial Intelligence - Slashdot
    https://news.slashdot.org/...lds-largest-hedge-fund-to-replace-managers-with-artificial-intelligence
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    Archiv ČT24 - Důsledky socialistického hospodářství
    https://www.youtube.com/watch?v=OyvJ3CaY3Yc
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Tys predevsim ani nevyresil, kde na to chces vzit - tak nevim, na zaklade ceho tvrdis, ze ta castka bude v adekvatni vysi, aby to ta "minimalni mzda" skutecne mohla byt. Kazda tisicovka ZP = 100 miliard rocni naklad. Minimalni mzda dnes je 9900 Kc - tzn. 990 miliard. Cely statni rozpocet je 1200 miliard. Co skolstvi, zdravotnictvi... bezpecnostni slozky...? :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: největším problém podnikání je, že riziko s tím spojené (např. prvních několik let) si může dovolit nést pouze privilegovaná vrstva (například já)

    systém na bázi ZP se dá chápat i jako "minimální mzda pro podnikatele". tam, kde Babiš se svým EET práh pro vstup drobných podnikatelů na trh zvyšuje, tam by ho ZP odpovídajícím způsobem snížil - protože popravdě, prvních pár měsíců až let by ti stačilo pokrýt náklady a ze ZP by se dalo nějak přežít... ano, mým cílem bylo vždycky udělat ze zaměstnanců podnikatele - ale ne ty trapné devadesátkové s fialovým saky, ani takové ty, co se hlavně snaží sehnat úvěr, napojit ně nějaké dotace, nebo v lepším případě sehnat investora, kterému by střelili startup. představuju si spíš živnostníky, přiměřeně chráněné před rizikem, kteří

    zajímavé je, že min. někteří z těch, kteří strašně vykřikují, jak by po zavedení ZP všichni seděli doma a prochlastali ho, jsou na NYX až příliš průhlední svým používáním projekce - tedy i v jiných případech svůj vlastní způsob prožívání projektují např.na zbytek NYXu, apod. - přece co by se stalo, kdyby po zavedení ZP všichni jen chtěli sedět doma a chlastat? nájemné by zdražilo, chlast by zdražil, hodnota ZP by klesla. je jasné, že zavádět ZP ve výši, který by jen roztočil inflaci, nedává smysl (teda max. to můžou podporovat lidi, kteří by se skrze inflaci chtěli např. oddlužit..)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: V clanku se zminuje, ze lide jsou od prirody podnikavi (jenze i podnikani je nejaka prace, to se opomina). Nabizi se otazka, proc teda nepodnikaji - na celou radu cinnosti byt zamestnancem opravdu nemusis, a pak odpadaji mj. problemy s minimalni mzdou. Jenze ono to je pohodlnejsi - byt skryty pod hlavickou nejake firmy, nevystavovat na trh primo sve jmeno, mit garantovany prijem bez ohledu na vykon...
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    Koukám stále nezmiňují raketovou porodnost "chudého jihu" kde lidé mají více dětí než zvládnou uživit. Rozkulačovat by se chtělo, redukovat populaci už tak moc ne.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Rostoucí nerovnost mezi lidmi je jako bomba před explozí, varují elity | Firmy a trhy | Lidovky.cz
    http://byznys.lidovky.cz/...xplozi-varuji-elity-1ex-/firmy-trhy.aspx?c=A161209_153540_firmy-trhy_vwl
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    DANCHEZ: Tak naštěstí na světě dycky najdou dost zemí, kde do nich ochotně budou strkat prachy občanů, je to skvělej kšeft na úrovni našich aleternativních energetických zdrojů :-)
    DANCHEZ
    DANCHEZ --- ---
    Třeba zruší tu Zemanovu pozvánku do Bílého domu:)
    DANCHEZ
    DANCHEZ --- ---
    MANFRED: z toho bude mít Trump radost:)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    _BENNY: Mohlo by se to ušetřit třeba z těch milisrd dotací, co žere jeho firma :-) Koukám, že naši už se taky docela snažej něco do toho narvat "Vláda by podle nich nabídla daňové úlevy a další investiční pobídky."
    http://echo24.cz/a/wbuS2/tesla-by-mohla-postavit-obri-tovarnu-severne-od-prahy
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam