• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    VYHULENY_UFO: mě je jasný že by ses jí vysmál a s charakteristickou nepodmíněnou základní sebejistotou úspěšného a loajálního zástupce éry pozdního kapitalismu jí vysvětlil, že tohle je nejlepší ze všech možných světů a tohle všechno bylo jediné řešení. ale není to pro každýho.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    OLDASADLO: zamlouva nezamlouva, se s tim smir, ze evoluce porad jeste ovlivnuje nase zivoty.
    vis, takovy to porucime vetru, deseti a spolecnosti, to uz tady parkrat nekdo s neuspechem zkousel :D
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    JIMIQ: to si myslím že je krok k tomu, aby tady většina lidí byla dál chudá jak prdel, což se mi nelíbí, volnější pracovní legislativa povede k další prekarizaci práce, menším sociálním jistotám, většímu prostoru ze strany podniků vyjebávat s lidmi. nejhorší by na tom bylo, že by si to češi dali líbit a ještě by tleskali, když něco takového zkoušeli loni v létě ve francii, tak hořely auta, tam ještě bohužel nejsme. naopak nzp povede k tomu, že práce člověka začne být konečně adekvátně drahá a pozitivní zpětnou vazbou tak urychlí tempo automatizace v průmyslu a v dlouhodobějším časovém horizontu k mnohem většímu podílu vysokoškoláků, díky čemuž se tu možná začne třeba trochu racionálněji volit. ale znovu, to se u nás asi v nejbližších deseti letech nestane, páč jsme holt trochu zabedněná společnost.

    VYHULENY_UFO: tobě se opravdu zamlouvá takový sociální darwinismus? mě to přijde takovvý trošinku zmrdský, nechtěl bych vysvětlovat nějaké padesátileté paní, že se měla vzdělávat a nečekat až jí vyhodí z fabriky. já bych měl osobně čistější svědomí, kdybych věděl, že se o ní společnost postará.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    JIMIQ: K tomu je potřeba 1)digitalizovat stát 2)vyhodit většinu úředníků.

    Hned bych bral. Bohužel se tady řeší raději pseudo kauzy...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FARFELOO: Jde o to, že ta změna bude hodně rychlá a společnost se na ni moc (vůbec) nepřipravuje.

    rychla nebude a ty vole a proc by se mela spolecnost na neco pripravovat? v prirode to funguje od pocatku zivota tak, ze ten kdo se neprizpusobi, neprezije. schopnost adaptovat se na necekane situace je soucasti evoluce. a v zivote to tak je, kdyz se celej zivot nevzdelavas, brzo zjistis, ze ti ujel vlak.

    //a to plati i pro manualni prace, i zednicina se vyviji.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    jedno extrémně jednoduché a rychlé řešení - zlevnit práci lidí. Žádná daň z příjmu (nebo ponechat pouze "solidární" daň, 7% od 112 000), výrazně snížit soc a zdrav odvody pro nízkopříjmové skupiny (t.j. do 50k kč hrubýho), zrušit minimální mzdu, zjednodušit byrokracii ohledně zaměstnanců, atd atd
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Možná by stálo za to reiterovat, v čem je ta hrozba robotů pro pracovní trh. Nejde vůbec o to, že nebude už nikdy žádná práce. Jde o to, že ta změna bude hodně rychlá a společnost se na ni moc (vůbec) nepřipravuje. Potřebujeme prostě nějakej plán pro přechod do novýho složení společnosti. Připravit se na to ve vzdělávání, v mezinárodních vztazích, v řízení státu a v sociálním systému.

    Když na tenhle proces robotizace upozorňujeme, tak upozorňujeme na to, že tady bude dost možná jedna nebo dvě generace pracovníků v hlubokým shitu. Nejdřív to budou dělnící, pak se k nim (na rozdíl od průmyslové revoluce) přidá střední management a low level office práce a služby. Trh to zvládne, samozřejmě, ale bez anticipace a nějakýho řízení změny si zaděláváme na slušnou vlnu revolucí (když už je nám teda ta průmyslová modelovým příkladem).

    Takže je otázka jak chceme, aby to proběhlo. Bude finanční elita držet svoje pozice a potom čelit střetu s masou? Nebo jí půjde vstříc tak, aby změnu tlumila a vyvázla z ní bez světových válek a totalitních režimů? V tomhle může být nepodmíněný příjem dobrým nástrojem: dá lidem jistotu, že svět je natolik solidární, že nezůstanou napospas. Ono, koneckonců, chození na barikády není úplně racionální proces, takže nějaký grafy nebo argumentace, že není čeho se bát jsou dost k ničemu...

    Krásná věc na NZP je to, že narozdíl od komunismu, který vznikl za té průmyslové revoluce, není v rozporu s tržním hospodářstvím. Akorát posouvá baseline těch neomezených potřeb, mezi které se rozdělují naše omezené zdroje. Všichni znáte Maslowovu pyramidu potřeb. NZP teoretický zavádí "komunismus" na té nejnižší úrovni - lidi mají jídlo a bydlení. V těch vyšších levelech už je to ale otevřená hra, kapitalismus se vším všudy. Na kapitalismu se nic nezmění, akorát se posune osa x o kousek nahoru. Ta pyramida potřeb, ale taky říká, že když je saturovaná jedna úroveň potřeb, tak se člověk posouvá na další úroveň. Takže nehrozí, že by se lidi přestali volného trhu účastnit. Budou muset pořád pracovat a být aktivní, protože budou mít potřebu vyšší úrovně. Co víc, když se jako společnost v průměru posuneme v tomhle žebříčku nahoru, tak se dostáváme blíž k hodnotám a potřebám jako je vzdělání, vlastní sebenaplnění a zanechání nějaké stopy. Což je dobře pro nás pro všechny. Tehdy jsou lidi kreativní a podnikaví. A naopak nemají potřebu jít do války nebo volit šílence, to dělají, když mají pocit, že z pyramidy odpadávají úplně.

    Tldr: při robotizaci nezáleží na faktech, ale na dojmech masy lidí, která jí bude dotčená. Pokud si chtějí alespoň elity zachovat nějakou racionalitu, měly by se tyhle dopady snažit minimalizovat. Jinak nás čekají války.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    České firmy věří, že roboti víc práce vytvoří, než vezmou | Hospodářské noviny (IHNED.cz)
    http://archiv.ihned.cz/c1-65660650-ceske-firmy-veri-ze-roboti-vic-prace-vytvori-nez-vezmou
    Zástupci českých firem čekají, že nebudou muset propouštět, i když budou dál automatizovat svou činnost. Česko patří mezi tu část světa, kde ani odboráři nebojují proti nástupu robotů a téměř všichni sdílí optimismus, že jde více o příležitost než o riziko.

    "Zemědělství také dříve zaměstnávalo naprostou většinu lidí, zautomatizovalo se a ti lidé dnes pracují v průmyslu a ve službách," popisuje například Esben Østergaard, technický šéf výrobce robotů Universal Robots.
    ...
    V souladu s tímto názorem jsou i výsledky průzkumu personální agentury Manpower. Naprostá většina českých firem nepočítá se změnou počtu pracovních míst, i když berou v úvahu, že stále více práce bude automatizováno. Těch, které očekávají vytváření nových pozic v souvislosti s novými technologiemi, je ale více než těch, které čekají, že si pak vystačí s méně lidmi. Je to šest procent proti čtyřem. Tuzemské společnosti si pak myslí, že digitalizace a automatizace se nejvíce dotknou míst ve výrobě.

    Ve světě mají šéfové v průměru výrazně vyhraněnější názory než Češi a spíše očekávají změnu. Globálně celých dvanáct procent firem předpokládá, že v důsledku technologického pokroku lidé přijdou o práci. Ještě více − 19 procent − si myslí, že budou zaměstnávat více pracovníků než dnes.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    DANYSEK: A pokud se dodrží množství výrobních operací nutný k tomu, aby šlo tvrdit že jde o výrobu v USA, je vyřešeno, koukal jsem na to už několikrát, když se zbrojovky účastní tendrů a výroba made in USA je jedním z parametrů...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    VYHULENY_UFO: určitě to bude zahrnovat solání panely na zádech robota
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ty jo, tak jeste zbyva xchaos, aby nam konecne predstavil svuj vzorecek na urceni zbytecnosti prace.
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    OLDASADLO: ještě k té stagnaci příjmů, tady jsou nějaké pěkné dokreslující grafy, třeba podle příjmových decilů a tak.

    Why Wages Have Stagnated While GDP Has Grown: The Proximate Factors | An Economic Sense
    https://aneconomicsense.org/...3/why-wages-have-stagnated-while-gdp-has-grown-the-proximate-factors/
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    FARFELOO: tohle je celkem známý graf, ale závěr, že se během pár let zečtyřnásobila produktivita, je sice nasnadě, ale chybný. v minulé dekádě vytáhl ten output nahoru hlavně počítačový průmysl, kterému se velice dařilo a s čím metrika, kterou bea pro výpočet použila, nepočítala. aut se v americe vyrábí rok od roku méně, stejně jako možná skoro všeho ostatního, ale není to nějakou masivně zvýšenou produktivitou, jako spíš ztrátou soutěženíschopnosti z americké strany, což pravděpodobně souvisí mimo jiné i s tím, jak se v roce 2001 snížily, či spíše přestaly zvyšovat tarify na čínský import.
    a pokud to všechno ještě stále někomu připadá jako pozitivní jev, tak doporučuju očíhnout nějaké fotky z detroitu, gary nebo jiných atraktivních destinací v rust beltu. 6M lidí přišlo o práci.

    http://www.industryweek.com/global-economy/why-2000s-were-lost-decade-american-manufacturing

    https://www.usitc.gov/...rprisingly%20Swift%20Decline%20of%20U.S.%20Manufacturing%20Employment_0.pdf

    FIONOR: no, jak tak koukám kolem sebe, tak ve škole nejsme a jak tak koukám, tak sis nevygooglil, protože tvrdíš něco o očividných bulšitech. ale ok, vezmu tvrzení v předposlední větě příspěvku popořadě.

    -příjmová nerovnost se zvyšuje: zrovna u tohohle jsem si myslel, že by mohl vědět každý, pro opravdu dobrý zdroj bych znovu doporučil piketty: the capital in the 21st century, třeba v economistu o té knize píšou celkem často a dokonce o ní tuším měli i nějaký seriál článků, krátké ale užitečné sumárum zde: www.economist.com/blogs/economist-explains/2014/05/economist-explains

    -snižuje se podíl kompenzací pracujícím ze zisku firem: tamtéž, ale taky se to dá ukázat na grafu zvyšujících se executive salaries, původní článek je taky z the economist, ale paywall je svině, takže přejatý článek na the atlantic:

    https://www.theatlantic.com/.../2013/04/whats-behind-the-huge-and-growing-ceo-worker-pay-gap/275435/

    a pokud jsi skeptik a stoupající platy výkonných manažerů ti nejsou dostatečným důkazem, což dokážu pochopit, pak třeba tady jsou korporátní profity vztažené vůči gdp a gdp vůči platům zaměstnanců.

    http://www.businessinsider.com/corporate-profits-hit-new-record-high-2012-11?IR=T

    -platy 90% populace už čtyřicet let stagnují oproti inflaci: podotýkám, že mluvím o usa a sorry že jsem to nespecifikoval, na druhou stranu článek v respektu taky mluví o usa, takže to snad moc nevadí. souvisí velmi úzce s předešlým, ale hezky to má zpracované tenhle článek z epi, kde je těch grafů mnohem více. nejznámnější graf je ten druhý, takové to horizontální y. je rozhodně pravda, že za touhle nesrovnalosí je do značné míry masový vstup žen na pracovní trh v šedesátých letech, ale třeba taky rozvolnění zákoníku práce v sedmdesátých letech a související snížení ceny práce za účelem zvýšení konkurenceschopnosti amerického průmyslu.

    http://www.epi.org/publication/charting-wage-stagnation/

    byly vynalezeny kontrakty o nula hodinách: víme.
    prekariát tvoří patnáct procent obyvatel uk: great british class survey of 2013, více o tomhle tématu guy standing: precariat, the new dangerous class.

    a teď doufám že přijde nějaký tvůj input, jinak to bylo trochu zbytečné.




    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    FARFELOO: Docela dost. V Cine vyrobis polotovar, v Americe zkompletujes. V ten moment roste graf co do poctu vyprodukovanych veci, ale lidi nutnych na vyrobu je treba v Americe mene.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    FARFELOO: wtf? Pokud automobilka vyrobila kdysi 100 000 aut za rok s 5000 zaměstnanci a teď vyrobí 200 000 aut s 2500 zaměstnanci, tak má každý člověk 4x vyšší produktivitu. A jestli má roboty nebo mimozemšťany je v tomto případě úplně jedno
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FARFELOO: no a clovece, kdo ty tovarny vymyslel a postavil? roboty? nene, zvysila se produktivita a dalsi vec je technologicky vyvoj a vyzkum a vzdelani.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    DANYSEK: Ten graf ukazuje americký průmysl. Nevím, co s tím má společného Čína ;-) a bavíš mě hrozně tím, jak opakovaně používáš argument, že data nejsou z čr... :-D i ty vlastenče :-D
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    JIMIQ: nezvýšila se produktivita lidí, ale továren. Asi tam bude pár robotů... moje dcera se ráda kouká na YouTube na videa z automobilek, takže můžu potvrdit :-D

    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    FARFELOO: Kdyz americani hromadu veci vyrabi v Cine a to ten graf jaksi nezohlednuje :) Ale chapu, nasel sis "libivy" graf, co ma jeste jednu vadu - nezijeme v Americe ;)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    FARFELOO: čili produktivita se zečtyřnásobila (polovina zaměstnaných udělá dvojnásobný výkon) a lidi se mají mnohem lépe než v 50. letech. Za mě dobrý
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam