• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    TEAPACK: Tak ano, muzeme zrusit vsechny ostatni funkce statu a vsechny vybrane dane obetovat na NZP. To se pak dostanem kousek nad hranici zivotniho minima... a uz nezbyde nic na zdravotnictvi, dopravu, hasice, policajty... :D
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    DANYSEK: Já NZP nepovažuji za něco, co by se u nás mohlo v dohledné době realizovat a vůbec nespoléhám ani na státní důchod apod...

    Jediné, v čem se náš názor liší je to, že ty to počítáš z rozpočtu miniterstva, kdežto já to beru z daní pracujících lidí, což je možná ještě horší bilance v poměru kolik státu dáš ze superhrubé mzdy a kolik za to dostaneš...
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    VYHULENY_UFO: O.o nechápu tvůj dovětek, ale co by bylo smyslem II. pilíře, kdyby to nebyly soukromé účty?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    TEAPACK: Nezbyva nez vymyslet, kde na to vezmes. Kazda tisicivka plosne vyplaceneho NZP znamena 100 miliard v nakladech statu - uz se to tady propocitavalo. Tolik se za ty davky tebou spatrene na poste nezaplati.. vynecham-li duchody, pak ze zbytku by na kazdeho byla ani ne tisicovka, pri zapocteni duchodu sotva ctyri. Chapu, ze pri stani ve fronte na poste ti tohle zcela nedochazi :)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    OLDASADLO: To neni jen o byvalem Ceskoslovensku. Podobne na tom byl cely vychodni blok. S temi odbory jses tak trosku mimo - jejich ulohou je starat se o dobre pracovni podminky (pracujicich), ne resit "pohodicku" pro nemakacenky... a ano, na zapade tuhle roli odbory plni - narozdil od tech nasich...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    TEAPACK: Jiste ze neodpadnou. Ono s posilanim NZP nekolika milionum lidi plosne bude taky pomerne dost administrativy. Ad uz jde o zapracovani informace "kam to poslat", nebo i reseni problemu typu "me to ale neprislo"... a zatimco na urad prace chodi JENOM nezamestnani, na urad pro NZP by chodili VSICHNI...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    TEAPACK: druhej piliri nepotrebujes, soukromych fondu kam muzes ukladat uz dneska penize je celkem dost. druhej piliri mel jedinou vyhodu, ze byl tak nejak podporovanej statem. jenze stejne se to tyka lidi, kteri vydelavaji dostatecne na to, aby mohli par litru mesicne odlozit. ale to nebude fungova v kombinaci s nzp.

    jinak za ty tri roky 80k lidi dalo dohromady 3mld, nic moc celkem a nejsem si zcela jist z tvy posledni vety, jestli si jako nepocital ze prachy z druhyho pilire se pak rozdaji i tem, kteri do nej neprispivali.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    VYHULENY_UFO: Naučit děcka trochu větší zodpovědnosti a úctě a znovu zavést II. pilíř, tentokrát povinně. No a pak doufat, že pokud lidi chtěj v důchodu žít na podobné úrovni jako teď, tak si to umí spočítat a budou si spořit na důchod sami ;-)

    Jinak za ty cca 3 roky co fungoval II. pilíř se tam podařilo našetřit celkem adekvátní množství peněz, takže mladší ročníky už by prachy z průtokovýho systému nepotřebovali a dnešní padesátníci by na tom nebyli tak špatně jak budou bez toho.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    TEAPACK: takze co navrhujes dnes za zmenu duchodoveho systemu? chodit do prace do 76let?

    //jako na deti se neda spolehat, to se na me nezlob. to fungovalo za bismarka, kdy si mel statek, zplodil si par synu a dcer a ty se o tebe na vejminku postarali.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    VYHULENY_UFO: A ty nemáš děti, který by ti mohli přispívat k důchodu? Pokud je máš, tak tys je přece 20 let živil, tak proč by děti nemohly potom přispívat tobě v důchodu? O.o

    On hlavně důchodový systém (I. pilíř) je nápadem nějakýho Bizmarka ;-) a bylo to pro přestárlé státní zaměstnance, kteří neměli čas starat se o svůj statek apod... takže pokud se dožily 52 let, tak už nemuseli chodit na úřad a začali pobírat důchod... jen v té době byla průměrná délka života 50 let... Zkus si to představit v dnešní době ;-)
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    VYHULENY_UFO: Ja myslim, ze vsechny tyhle otazky byly uz mnohokrat polozeny. No a stejne jako kdykoliv v minulosti plati, ze nebudou uspokojive zodpovezeny. Protoze kdyby byly zodpovezeny uspokojive, nutne to povede ke zruseni tohoto klubu i prislusneho svetonazoru.

    Jedina otazka, ktera zde nebyla jeste zodpovezena se tyka duchodu lidi narozenych v 70. letech. Nicmene odpoved na tuto otazku znas jiste sam; zivit je nikdo nebude, protoze je to v soucasnem systemu nerealne :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    TEAPACK: coz teda znamena, jako ze v praze budou muset k nzp lidi i pracovat, aby prezili a v chanove nikoliv,protoze se spokoji s ruinami panelaku v cene nzp. a co takova vesmice a jeji samosprava...

    jo, a zapomnel si mi vysvetlit z ceho budou placeni hasici, ucitele, lekari a dalsi statni zamestnanci. a jeste mi prosim vysvetli, jak si to predstavujes s duchodcema? taky dostanou nzp ve vysi 3000kc a zbytek si budou muset vydelat.

    ja se ptam hlavne proto, protoze dnesni generace tricatniku a mladsich by nemela premyslet nad tim, jak si rozdat a rozmrdat republiku v NZP, ale jak uzivite husakovy deti, ktery pujdou do duchodu. rozhodne napriklad ja rozeny v 70's bych nechtel, aby prisel nejaky pirat a rekl, ze budu dostavat davku nzp 3000 a zbytek si musim vydelat jestli chci zit v praze a nebo se prestehuju do chanova.

    takze opustime idealisticke predstavy, teorie o davkach a frontach na ne a zacneme se bavit o normalnich lidech s normalnimi zivoty.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    VYHULENY_UFO: Jak často chodíš na poštu? Než jsem se naučil vychytat ty sprácné časy, tak jsem pravidelně vídal desítky přizpůsobivějších, jak čekají, až jim na poště vyplatí dávky... a při čekání se člověk dozví dost věcí, např. je když má někdo z dávek příjem jenom 25k, tak je to málo a ostatní si o něj dělaj strach, protože musí splácet trojkovýho bavoráka, kterym parkuje hned před poštou... A podobným způsobem se tam i děcka předháněj čí rodiče berou víc apod... takže pokud by se tohle mělo zrušit a nahradit to jednotný NZP, tak bych řekl že to bude o něco víc než ty 3k ;-)

    A to, že různá místa jsou různě drahá -> to je naprosto přirozené a nikdo s tím nic nezmůže ale jakmile by jsi chtěl stupňovat NZP podle místa bydliště, tak by se našla spousta lidí, co by najednou měli trvalé bydliště v Praze, ale reálně by bydleli pořád v Chánově ;-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    OLDASADLO: proc mluvim o trech tisicich? protoze tolik maximalne NZP bude, tedy pokud nekdo neprijde s nejakym jinym vypoctem, ale to uz sem jaksi vzdal. jinak krasna idealisticka teorie :D
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    VYHULENY_UFO: myslím že zde už mnohokrát padlo, že většina lidí by nepřestala pracovat, pokud by nzp nebyl nějak moc vysoký. naopak práce s takovým bonusem je hned veselejší a navíc máš ohledně svého platu mnohem lepší vyjednávací pozici, protože vztah zaměstnanec zaměstnavatel je hned o něco rovnější, pokud tě zaměstnavatel nedrží pod krkem prostřednictvím hrozby nedostatku. takže nevím proč mluvíš o třech tisících, když by si podle této logiky pravděpodobně všichni přilepšili? věřím že nikdo by nešel pracovat za šest pětek, kdyby to nebyla životní nutnost. pokud nebude, budou muset zaměstnavatelé přidat zaměstnancům a to je win win pro všechny.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    Roboti si o svoje práva řeknou, věří vědkyně Alžběta Krausová. Zabývá se právem umělých bytostí | Hospodářské noviny (IHNED.cz)
    http://archiv.ihned.cz/...rava-reknou-veri-vedkyne-alzbeta-krausova-zabyva-se-pravem-umelych-bytosti
    Tvrdí, že "není robot", i když u ní "žádnou emocionální odezvu" nevyvolávají zprávy o tom, jak stroje s umělou inteligencí čím dál tím více obsazují prostor doposud vyhrazený lidem. Technologický pokrok se podle Alžběty Krausové nezastaví a záleží na nás, jestli si z něj vezmeme to dobré, nebo to horší. Nymburská rodačka se na zmíněné téma soustředí v Ústavu státu a práva Akademie věd ČR a v Ústavu práva a technologií Masarykovy univerzity a s napětím očekává, s jakými návrhy přijde Evropská komise, jež chystá legislativu zaměřenou na "umělé bytosti". Podle právničky, jež se původně chtěla stát jadernou fyzičkou, není zas tak vzdálená doba, kdy si roboti o právní subjektivitu sami řeknou.
    Člověka, který o záměru Evropské komise slyší poprvé, napadne, jestli to není kachna podobná té, když se říkalo, že Brusel chce měřit zakřivení banánu.

    Chápu vaše znepokojení. Na druhou stranu vidím, že robotizace ve společnosti postupuje čím dál více. Téměř všechny fantazie ze sci-fi literatury se uskutečňují. Třeba v Japonsku už máte robotické mazlíčky a hostesky a rozvíjí se tam obor "human robot interaction", který se zabývá tím, jak v lidech vznikají emoce vůči robotům.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    TEAPACK:OLOL
    který čecháček nemá jak přečůrat

    a kdo bude na to nzp makat, kdyz vetsine cechacku staci malo a zbytek jim je ukradenej... a hele.. premyslel si, jak vyresis problem s tim, ze v ruznych castech zeme se zije za jiny penize. jak vyresis problem, ze za NZP se bude zit jinak v praze a jinak na vesnici ve vychodnich cechach.
    jak zajistis, aby takovy ucitele, lekari, hasici ci policiste makali za NZP. Nemyslis, ze si ti na to kazdej z vysoka vysere makat za tri tisice mesicne?
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    DANYSEK: Výhodou NZP je, že ti odpadnou úředníci na úřadu práce, na sociálce, minimální mzda apod... NZP by měl nahradit všemožný sociální dávky a aby s tím nebylo takovýho papírování a takový podvody jak dneska, tak by se to dávalo plošně... celkem rozumný systém, který čecháček nemá jak přečůrat...
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    PHAILO: ? to bude asi nějaký omyl, já se bavím o opravdických věcech co existujou a tak. inferno ne, ráj na zemi ne, reálná místa, asi hodinu letadlem odsud.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    OLDASADLO: Jen abych si to ujasnil: tebou zmíněné popisuješ jako inferno nebo ráj na zemi? Předpokládám to první.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam