• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: nezkoušel zrusit čas a zavest NZP už ten v kambodzi? pol pot jak on se jmenoval...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: no a co - jednou online, vždycky oline. nechápeš, že podstatou postmoderní éry je bezčasí :-) (které rozetnou až Piráti, protože je to jejich, ehm, dějinné poselství :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS:
    30. října 2007
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Mno, dnes pobírají NZP jen někteří šikovnější a přizpůsobivější :-)
    Čunek bral sociální dávky, ukládal si přitom miliony - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/...vky-ukladal-si-pritom-miliony-fh4-/domaci.aspx?c=A071030_065145_domaci_mad
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    DANYSEK: škola jako příprava na budoucí povolení je kravina, v dnešní době už kontraproduktivní až nebezpečná. To fungovalo tak před padesáti rokama naposled a kdo ke vzdělání dneska přistupuje podobným stylem, spláče nad výdělkem. Been there, done that, bought a t-shirt.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FIONOR: ja zase chodil o prazdninach delat pridavace (dovez tohle, dovez tamto, jdi pro pivo a tak) k zednikum, byla to celkem zabavna parta, pankaci a tak :D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    OLDASADLO: Ne nutne. Source: my social network
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    DANYSEK:

    DANYSEK: může, ale s mnohem větší pravděpodobností pracuje v korporátu. source: spolužáci z historie.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    OLDASADLO: a na co jineho by te mela skola pripravovat, nez na budouci povolani? :-) Socialni skills/kontakty se buduji uz od materske skoly, na to vysokou fakt nepotrebujes. Na dobrych strednich skolach ziskavas pracovni navyky jiz behem studia - formou (povinnych) praxi. Clovek, ktery do svych 25 pozna maximalne skolu je do zivota neuzitecny - a nejen do profesniho, ale v drtive vetsine pripadu i osobniho.
    OLDASADLO: mylis se - takhke dopadnout muzes, i kdyz se ucit budes. Dabel je skryt v detailu - tedy v tom, co te skola nauci a zda to je k necemu uzitecne. Aneb i filozof muze jit ve finale hazet lopatou, protoze ve svem vystudovanem oboru se jednoduse neuplatni.
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    VYHULENY_UFO: o tom žádná, taky je výchovný źískat poměrně přesnou představu jak dopadneš, když se nebudeš učit. praktická zkušenost s prekarizovanou prací ti taky může nabídnout poměrně dobrý empatický vhled do reality spodního milionu populace.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    OLDASADLO: pro dusevni vyvoj a ziskani zkusenosti je nejzdravejsi behem stredni skoly pracovat po brogadach.
    //tak ja predpokladam, ze vetsina nyxich uzivatelu ma toto ujasneny a normalne zacala v 15letech chodit aspon na letni brigady, aby si vydelali na koncerty, zabavu nebo jiny konicky.
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    PETER_PAN: tak všichni studovat nepůjdou nikdy, ale myslím že dobrých 50% ročníku je kognitivně schopných vystudovat bakaláře. kdo chce více, může pokračovat na vyšší stupeň vzdělání, to přece není nic proti ničemu.
    DANYSEK: já si myslím že tohle paradigma, totiž že škola tě musí připravovat na zaměstnání, není nejšťastnější. i dva semestry teorie interaktivních médií nebo religionistiky nebo něčeho podobně výborně kapitalizovatelného ti podle mě dá docela dost do života, děcka z horní dolní stráví nějaký čas ve větším městě, setkají se se spoustou vrstevníků odjinud a zažijou něco zajímavého a možná, možná že si odnesou i nějaký poznatek o světě za hranicí katastru rodné vsi. přinejmenším je to často naučí trochu přemýšlet nad nějakými širšími souvislostmi. řekl bych že je to pro duševní vývoj o dost zdravější než hned po střední jít pracovat na plný úvazek.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    BONGI: lol, tak určitě, máme nejmenší nezaměstanost v Evropě, firmy nabíraj každýho, kdo je schopnej udržet myšlenku a moč, rozhodně je teď doba brát každej melouch za pár šupů... důvod proč chyběj high-end manuální pracovníci je jednoduchej - nechtěj bejt placený v ekvivalentu pěti pytlíků bůrskejch oříšků za směnu. Dobrej CNC svářeč má pro firmu větší přínos, než tři kancelářský krysy, jeho práci účtujou v čtyřcifernejch částkách za hodinu a dokud nebude adekvátně ohodnocenej, tak se sebere za lepším, kdykoliv se mu ta příležitost naskytne.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    OLDASADLO: Ty mylne predpokladas ze jsou vsichni lidi stejne/srovnatelne "kvalitni". Ve skutecnosti jsou celkove kognitivni schopnosti cloveka (ci jak to nazvat) rozlozeny gausovou krivkou. Tim ze chces "vysoke skolstvi vsem" ho nejenom devalvujes, ale i spolecensky tlacis na ty mene schopne aby se rvali do neceho co jim pak v realu k nicemu nebude - naopak je to bude navadet k situacim ktere jsou nad jejich level.

    Kdyz snizime maturitu na uroven "pro vsechny", pak dava smysl ze bakalar je tou opravdovou maturitou. Jenze do tech 3 let bakalare se toho oborove nevejde tolik a ty lidi vyjdou a zase nemaji odbornost - proste opet nemaji nic v cem se alespon orientuji. Proto bych se spis primlouval za rekonstrukci stredniho skolstvi, kdy SS s maturitou (prumyslovka, liceum, ale i kvalitni ucnak s maturitou) bude znamenat ze ten clovek o tom oboru alespon tusi.
    BTW - Osobne jsem se setkal s clovekem co mel cerstve vyucni list "autoelektrikar" a nevymenil si zarovku v aute - opravdu !!!
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    OLDASADLO: I stredni skola muze byt kvalitni - a ano, jsou stredni skoly, ze kterych lezou kvalitativne minimalne bakalari. Naopak ani uspesne zavrsena vysoka skola nezarucuje nejakou kvalitu z pohledu praxe... Beres vse jen podle titulu, srovnavacich tabulek a to je chyba - titul dnes moc velkou vypovidajici hodnotu nema. Mam radu srovnani z praxe... a uz to tady padlo - ze treba v IT oborech VS neznamena praktickou pouzitelnost (ale treba i samostatnost, schopnost tvorit, analyticke mysleni atd...).
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    PETER_PAN: tak ono možná vš vzdělání devalvuje, pokud má mít funkci konkurenční výhody vůči ostatním. nicméně pokud se na to díváš absolutně, tak rozdíl mezi středoškolákem a bakalářem je v těchhle důležitých věcech poměrně zásadní a to je důvod, proč chtějí nejen finové takhle vzdělanou populaci. pokud jsou současné vš špatné, dají se reformovat, ale to přece není důvod, proč na nějakou nejít.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    OLDASADLO: To jsou veci ktere plati do znacne miry ted (volby, vyssi vek, kriticke mysleni, schopnost se prizpusobovat vlivem zmen na pracovnim trhu), ale takhle to nebude platit kdyz bude VS vzdelani devalvovano. To uz do znace miry je. V nekterych oborech se za odbornika se povazuje cloveka az s PhD. + PostDoc + praxe + vysledky v portfoliu.
    Nekde neni ani soucasny typ VS potreba, nebo je naopak naskodu (konkretne programovani, kdy kamos z firmy tvrdi ze musi mladochy preucovat na veci a zpusoby jake se v realu pouzivaji dnes od akademickych postupu ktere jsou, treba jen 10 let stare)
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    OLDASADLO: Čerl nsi vůbec příspěvek, na který reaguješ? Je dneska hezky..
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    PHAILO: statisticky vzato, vzdělaní lidé chodí častěji k volbám, je menší pravděpodobnost že budou volit extrémisty, vydělávají více, více se zajímají o politiku, jsou občansky aktivnější, vedou zdravější životní styl, dožívají se vyššího věku, umí víc jazyků, mají rozvinutější kritické myšlení a nevedou tak často takhle hloupé řeči.

    BONGI: je celkem běžné, že jsou vysokoškoláci překvalifikovaní, nicméně jak jít vzniku jobů, které tuhle kvalifikaci využijí, naproti líp než tím, že nejdřív vzniknou schopní lidi? doba se zrychluje a nás i všechny další generace čeká život plný nepřetržitého vzdělávání, protože mnoho povolání už za našich životů zanikne a mnoho jiných vznikne. a vysoká škola je výhodou pro každého absolventa, nejen proto, že si i skladník může přečíst vergilia v originále, ale hlavně z výše uvedených důvodů. a taky že třeba teď firmám dost citelně chybí lidi a na spoustu dnešních zaměstnání se těžko studuje nějaký konkrétní obor, ale absolventi libovolným diplomem získávají obrovskou výhodu: ukazují schopnost pojmout určitý objem vědomostí, jsou schopní nějaké samostatné práce a nejsou zkrátka uplná ucha.
    jistěže by průmyslové podniky chtěly více učňů, ale to, že v nich chybí 150 000 lidí je imho docela silný důkaz toho, že v nich už prostě nechce tolik lidí makat, stejně jako v západní evropě už pro nás méně kvalifikovaná práce není tak atraktivní. což je podle mne dobře, takhle se pokrok projevuje. pokud je pak nově vznikajících míst pro vš vzdělané málo, je třeba je vytvářet. kdo je vytvoří? učni asi ne.
    BONGI
    BONGI --- ---
    PHAILO: Nehlede na to, ze se objevuje prebytek vysokoskolaku pro mozna umisteni a naopak schazi nejen kvalitni vyucenci ve specializovanych oborech, ale i mistri a ucitele, kteri jsou schopni v techto oborech preavat zkusenosti. Neni to o tom, ze bez vysokoskolskeho studia si dnes nesezenes misto, ale naopak, ze vysokoskolaci zacinaji brat mista, kde staci stredni vzdelani. Je to neperspektivni pro obe strany - zamestnavatel vi, ze zamestnava prekvalifikovane, kteri mu pri lepsi nabidce utecou i pro absolventy, protoze ztraceji praxi v oboru. Proste nove vznikajicich mist pro vysokoskolske vzdelani je podstatne mene a fluktuace se tady stava pomalejsi a pomalejsi - mista jsou obsazena mladou generaci. Boom z 90tych let je pryc.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    OLDASADLO: Ono je to s VŠ vlastně dost podobné, jako s NZP. Dej to každému. Budou se na to stát fronty. A jakou to bude mít za rok hodnotu? Žádnou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam