• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Václav Cílek: Zbankrotovaný Detroit odhaluje americký sen. Skončí tak Ostrava nebo Mladá Boleslav? | Jak to vidí
    http://www.rozhlas.cz/...-ukazkou-americkeho-snu-dopadne-stejne-ostrava-nebo-mlada-boleslav--1721920
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MANFRED: to je tím, že neuznáváš výrokovou logiku. Koruna Česká taky získává na popularitě každejma volbama, a pes po ní pořád neštěkne, i když zvýšila svojí voličskou základnu za posledních deset let asi trojnásobně na pěknejch pět tisíc voličů.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    XCHAOS: Fascinuje mne, jak furt přes to, že po tom pes netěkne, všude čtu "Dnes ale základní příjem získává na popularitě." :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: pockej, az se kvuli robotum nenazeres... pak ti prachy ze zakladniho prijmu nepomuzou :D
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    VYHULENY_UFO: když v jeden okamžik považuješ daně za krádež a plat svévolně vyměřený šéfem za znak spravedlivého systému, tak se nemůžeš divit, když něco nechápeš.
    levicová pozice stran nzp je taková, že nejlepší je mít opravený vodovod a dávat lidem prachy, aby s nimi naložili jak chcou, protože na jednu stranu jednotlivci těžko vyhodnotí, jak veřejné peníze nejlépe utratit, a na druhou stranu má stát ne zcela přesnou představu o potřebách jednotlivce. piráti nejsou ani omylem žádní komunisti (obecně mají ve vlastním ideovým směřování dost hokej), chtějí základním příjmem nahrazovat jiné formy welfare, na tom je socialistického vskutku pramálo, tohle je spíše z vesmíru svobodných. voliči pirátů taky pohrdám, ale bolševismem to fakt není.
    (btw už to, že se o takových tématech vůbec bavíme dokazuje, že o prachy jde uplně všem stranám, protože přece jenom, materiální wellbeing je nakonec pro všechny až na prvním místě. pravici jde o pokud možno nerušené vykořisťování pracujícího lidu, levičáci by raději přerozdělovali. kdo to nevidí, je blbá fanynka.)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: je potreba si ujasnit, jakyto platek a2alarm je, ale jinak celkem nechapu co se tou vetou snazis naznacit. v cechach dolar neberem a co mi hlava nebere, proc anarchaci a jiny pirati ci obecne priznivci komunistu maji problem s tim, ze by se pytle s penezi nahradily verejnymi sluzbami. ja nejak myslel, ze levicaci a jini priznivci teorii, ze co bylo jednou ukradeny, to se muze dal krast legalne, budou radi, kdyz pytle z penezma pujdou primo do systemu na konkretni uzitecny veci a nebudou se slepe rozdavat bez rozmyslu a rozvahy. lepsi je mit opraveny vodovod, nez lidem davat prachy, aby si dovezli balenou vodu.

    //no ale dalo by se to vysvetlovat tak, ze se konecne odhalilo mysleni piratu a jinych bolseviku, ze jim vlastne jde predesvim hlavne o penize v prvni rade a takovy ty kecy okolo jsou jen pro blby fanynky.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Zlý základní příjem. Chce vykuchat sociální stát :-)
    Falešný příslib základního příjmu? | A2larm
    http://a2larm.cz/2017/04/falesny-prislib-zakladniho-prijmu/
    Naproti tomu pravicová verze základního příjmu znamená, že několik pytlů s penězi nahradí veřejné služby. Vnímá základní příjem jako mechanismus, jak vykuchat sociální stát ve jménu libertariánských idejí svobody. Tvrdí, že lidé vědí lépe než stát, co potřebují. Jak si ale budou moci tito lidé dovolit zdravotní péči za dvanáct tisíc dolarů ročně, už nechávají stranou.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Computer Program Prevents 116-Year-Old Woman From Getting Pension - Slashdot
    https://news.slashdot.org/...25202/computer-program-prevents-116-year-old-woman-from-getting-pension
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    Jen tak si tu odložím...
    Roboti v EU v l. 1999-2010 zničili 9,6 mil. prac.míst. Vytvořili jich 21 mil.,neboť zlevnili výrobu zboží a lidem zbylo více na něco jiného. https://twitter.com/LukasKovanda/status/856061634363740160/photo/1
    Lukáš Kovanda on Twitter: "Roboti v EU v l. 1999-2010 zničili 9,6 mil. prac.míst. Vytvořili jich 21 mil.,neboť zlevnili výrobu zboží a lidem zbylo více na něco jiného. https://t.co/3nCnkIxj84"
    https://twitter.com/LukasKovanda/status/856061634363740160
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PETER_PAN: mícháš několik věcí dohromady... záludně :-) samozřejmě, že hranice schopností nejsou u všech stejné... ale to, do jaké míry někdo využije svůj potenciál naplno, je zase záležitost motivace. a že demotivace souvisí s depresí, to je celkem jasné, a že deprese zase souvisí s trvalou sociální deprivací (trvalým umístěním na nízké pozici v sociální hierarchii), to bylo prokázáno i při pokusech na potkanech.

    mno, samozřejmě, s tím, že by jakýkoliv výuční list (včetně titulu z Plzeňských práv :-) měl doopravdy něco znamenat, to se shodneme. ale v tom důrazu na to, že všichni lidi nejsou stejně kvalitní, mi nějak přijde, že to bereš, že geny a talent jsou všechno, a že ty lidi do systému už tak nějak vstupují predestinovaní (pojem z Huxleyho, pro změnu) a úkolem vzdělání je jen ty kvality nějak změřit a odhalit a zařadit lidi s vrozenými a provždy klasifikovanými dovednostmi na jejich pozice, kde budou mít zajištěnou více-či-méně definitivu (v dobrém i špatném slova smyslu)

    smyslem vzdělání je ale nějaké schopnosti rozvíjet - ne je jen detekovat. Existují nějaké hranice, jistě... ale naprostá většina full-time profesí počítá s tou 80% prostřední částí Gaussovy křivky a bezpočtem nejrůznějších pomůcek, kterými lze něco nějak kompenzovat. Právě proto je extrémní genialita je často překážkou sociálního fungovat právě z tohohle důvodu - pragamtický jedinec, který použije hotový nástroj (včetně hotové abstrakce) je cennější, než někdo, kdo si je schopen vytvořit nástroje vlastní a pak ho brzdí to, že trvá na jejich využití (to ale neznamená,že spousta těch, kteří se na toto odvolávají, není naopak nadprůměrně dementní :-))

    No a teď se dostáváme k tomu, proč by dávalo smysl, aby víc lidí mělo maturitu: jde jednoduše o to, že dnes existuje obrovská konkurence na trhu právě u nekvalifikovaných pracovních míst, zatím elita, která má šanci se dostat na nějaké dejme-tomu manažerské či jinak organizační či kreativní pozice, je předem vybrána a později už takovému tlaku vystavena není (tedy u lidí, kteří projeví aspoň základní sociální dovednosti = vlezdoprdelismus).

    Větší dostupnost vzdělání by znamenala větší konkurenci v těch vrstvách... no přesně těch, které dnes na malých a středních městech volí Babiše, co si budeme namlouvat. Větší konkurence znamená pokles hodnoty práce a tím i nutnost poohlížet se po jiných zdrojích sociálního statutu a jiném odůvodnění vlastní příslušnosti ke střední třídě.

    No, zase jsem to trochu tldr zamotal, ale musel jsem reagovat na tu představu, že smyslem vzdělání je jen vybrat "kognitivně kvalitní" jedince, zatímco ten vytříděný zbytek se pošle někam "k pásu" - protože fakt úplně ignoruješ, že vzdělání by mělo umožnit lidem rozvíjet a právě nějaká perspektiva toho rozvoje a růstu je zase důležitou složkou motivace. (a když nemáš motivace, zbyde ti jen varianta, že vzdělání vytříděné "nekvalitní" jedince naženeš bičem někam do továrny či do dolů, což je jistě sen některých zde diskutujících, ale mě fakt nepřijde, že to stojí za to úsilí... )
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: nezkoušel zrusit čas a zavest NZP už ten v kambodzi? pol pot jak on se jmenoval...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: no a co - jednou online, vždycky oline. nechápeš, že podstatou postmoderní éry je bezčasí :-) (které rozetnou až Piráti, protože je to jejich, ehm, dějinné poselství :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS:
    30. října 2007
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Mno, dnes pobírají NZP jen někteří šikovnější a přizpůsobivější :-)
    Čunek bral sociální dávky, ukládal si přitom miliony - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/...vky-ukladal-si-pritom-miliony-fh4-/domaci.aspx?c=A071030_065145_domaci_mad
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    DANYSEK: škola jako příprava na budoucí povolení je kravina, v dnešní době už kontraproduktivní až nebezpečná. To fungovalo tak před padesáti rokama naposled a kdo ke vzdělání dneska přistupuje podobným stylem, spláče nad výdělkem. Been there, done that, bought a t-shirt.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FIONOR: ja zase chodil o prazdninach delat pridavace (dovez tohle, dovez tamto, jdi pro pivo a tak) k zednikum, byla to celkem zabavna parta, pankaci a tak :D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    OLDASADLO: Ne nutne. Source: my social network
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    DANYSEK:

    DANYSEK: může, ale s mnohem větší pravděpodobností pracuje v korporátu. source: spolužáci z historie.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    OLDASADLO: a na co jineho by te mela skola pripravovat, nez na budouci povolani? :-) Socialni skills/kontakty se buduji uz od materske skoly, na to vysokou fakt nepotrebujes. Na dobrych strednich skolach ziskavas pracovni navyky jiz behem studia - formou (povinnych) praxi. Clovek, ktery do svych 25 pozna maximalne skolu je do zivota neuzitecny - a nejen do profesniho, ale v drtive vetsine pripadu i osobniho.
    OLDASADLO: mylis se - takhke dopadnout muzes, i kdyz se ucit budes. Dabel je skryt v detailu - tedy v tom, co te skola nauci a zda to je k necemu uzitecne. Aneb i filozof muze jit ve finale hazet lopatou, protoze ve svem vystudovanem oboru se jednoduse neuplatni.
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    VYHULENY_UFO: o tom žádná, taky je výchovný źískat poměrně přesnou představu jak dopadneš, když se nebudeš učit. praktická zkušenost s prekarizovanou prací ti taky může nabídnout poměrně dobrý empatický vhled do reality spodního milionu populace.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam