_BENNY: netrefil, kdysi jsem teda četl až na dno blahobytu, ale nemyslím si že bych si z toho něco podstatného zapamatoval. každopádně je jeho momentální šílenství poněkud smutné. starolevice říkáš? schulz, corbyn, severská sociální demokracie? já si právě myslím, že tyhle myšlenky zažívají právě v tuto chvíli dost intenzivní renesanci, koneckonců právě proto se o nzp vůbec bavíme. máš rozhodně pravdu, že v době pádu sovětského bloku a éře neoliberalismu a neokonzervatismu neměly příliš širokou podporu a u moci byla zcela jiná ideologie, ale ta doba právě teď končí a program sociálních demokracií po celé evropě se po více než dvaceti letech stáčí prudce doleva. navrhla by snad čssd před deseti lety progresivní daň?
s tímhle se taky mění přístup občanské levice k věci. lidé a hlavně mladí lidé, kteří v uplynulých patnácti letech protestovali proti mmf, válce v iráku, účastnili se hnutí occupy a 99% movement atd atd postupně přicházejí na to, že jejich zaplněná náměstí a alegorické vozy a technošky jsou fajn a sranda, ale jaksi jim nedávají jakoukoliv politickou moc a k ničemu nevedou a zjišťují, že cesta nevede jinudy než přes stranickou politiku a návrat k politice samotné. sice uspořádali spoustu skvělých mejdanů, ale jako generace třeba v uk prohráli referendum o brexitu, stejně jako u nás se z nějakého podivného důvodu téměř nepodílejí na moci, přestože mají velmi pravděpodobně často diametrálně odlišné názory než ti, kteří u ní právě jsou a existujou náznaky toho, že to chtějí měnit. tihle lidi budou v nejbližší době v celé evropě kandidovat a poté se na politice podílet a já si myslím, že docela dost z nich tyhle myšlenky nepovažujou za zastaralé nebo překonané. ale tak nechme se překvapit žejo.