• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OLDASADLO: problém je, že ale vždy budeš mít nějakou vládnoucí třídu - což jsou prostě lidi, kteří vědí jak věci fungují, umí práci udělat, umí opravit to, co funguje automaticky, ať jsou to potrhané rybářské sítě nebo hi-tech počítačový systém, umí si pohlídat dodržení podmínek směny (případně prostě udržení a posílení příslušnosti k privilegované třídě, ve společnostech s menší rolí individuální směny).

    je velká otázka, jestli je k tomu lidský mozek nějak připraven přímo biologicky, či zda je to "kulturní programování" či je to dané přímo strukturou jazyka jak naznačuješ.... ale i společnosti, které se kulturní programování snažily změnit, dospěly vždy k variantě na to samé (v bývalém SSSR postupně dominance struktur tajných služeb a armády, které si v podstatě uchovaly kontinuitu s carským ruskem, i navzdory emigraci nejvyšších elit).

    v podstatě nejde zůstat lidskou bytostí a nebýt něčím indoktrinovaný - protože pro mozek jsou struktury jazyka, symbolické komunikace v rámci sociální interakce naprosto zásadní. (věřící takto podobně tvrdí, že "každý něčemu věří", což lze zobecnit na "všechno je ideologie").

    K tomu Star Treku - jenže stejně, to k čemu dojdeš, bude max. směna mezi komunitami, místo mezi jednotlivci. Z hlediska dostatečně velkých komunit - celé státy, korporace, kontinentální federace, apod. - budou vždy nějaké zdroje vnímány jako vzácné a ne jako abundantní. Z hlediska jednotlivce může být individuální směna nahrazena prostě tím, že nějaký jiný konkrétní aspekt životního stylu bude vnímán jako projev příslušnosti k více či méně privilegované vrstvě, z hlediska větších celků (v dávné minulosti kmeny jako celek, v současnosti třeba korporace) ale směna vzácných zdrojů bude probíhat vždy. (úkolem propagandy/reklamy pak vždy bude smířit davy s životním stylem s větší podílem abundantních zdrojů a menším podílem vzácných zdroj).

    Já v tohle vidím v ZP právě tento příslib, že bude moci posílit právo jednotlivce vystoupit z komunity, se kterou je osudově svázán a ve které je právě "otrokem" a nemá jednoduchou možnost z ní vystoupit. Jinými slovy, ZP je nástroj sociální mobility a přesunu od profesní identity jednotlivce k občanské.

    Aby se jednotlivec vzdal práva na směnu, práva na abundantní zdroje (ZP místo propagandy) a i práva nějak se snažit o přístup k vzácným zdrojům a zcela se smířil s příslušností ke komunitě, či s příslušností k privilegované vrstvě (a ta bude v řadě případů stejně spíš jen iluzorní...), v tom nevidím žádnou výhodu.

    Takže se mnou si popovídáš, ale nakonec budeš ve větší opozici, než vůči těm, se kterými si nepopovídáš (liberální amtérští antropologové půjdou po příští revoluci ke zdi jako první :-)
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    XCHAOS: v podstatě bezvýhradně souhlasím a ještě více se mi líbí diskuze pod článkem. nejsou tam žádné argumenty, jenom ten, že je ten člověk magor. je to gramsciho teorie kulturní hegemonie v praxi: kapitalismus jako dominantní a v západní civilizaci prakticky hegemonická myšlenka vládnoucí třídy má takový vliv na myšlení všech svých subjektů, že se stává normou a tedy zdravým rozumem (common sense je zde poněkud přiléhavější termín). uvažování v jiných intencích je v mysli kulturně indoktrinovaného jedince něčím, s čím více než nesouhlasí, jde to uplně proti jeho rozumu a proto pro něj ani jiné slovo mít nemůže. fakt, že statisíce mladých s podobně pokrokovým myšlením myšlením vstupují do labour a podobných stran v západní evropě je z tohoto pohledu skvělá zpráva.


    XCHAOS: notak taky je zajímavé, že původní šedesátkový star trek je postkapitalistická progresivistická utopie zasazená do časů luxusního vesmírného komunismu, kdy cestovatelé/misonáři lítají po vesmíru a napravují křivdy v méně šťastných koutech galaxie. v šedesátých letech, nejšťastnější etapě poválečného kapitalismu diváci těchto seriálů věděli, že budoucnost se obejde bez peněz a bude nevyhnutelně komunistická (i když to pravděpodobně moc lidí neříkalo a ani to nedokázalo pojmenovat). taky z nich vyrostli hipíci. naproti tomu devadesátkové a pozdější scifi vidí budoucnost mnohem temněji a podvědomě promítá nešťastné směřování a šedou realitu našeho ekonomického systému v nepříjemné dystopické vize a la fallout nebo blade runner.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: tohle je složitý.. cyberpunk se od tohohle typu technofašizujícího utopismu dost ostře distancoval, ale postcyberpunk pak zase přeci jen přpustil určité úvahy o "udržitelném hi-tech".

    především: hrozbou je ve sci-fi už delší dobu koncept technologické singularity, kdy člověk (myšleno racionální ego) ztratí kontrolu nad technologií (všechny ty virálně se šířící umělé inteligence, apod.). nějaká podoba "vzpoury robotů" je určitý archetypální obraz v podstatě od začátku sci-fi... pouze to ztrácí antropomorfní formu, odosobňuje se to.

    V jakékoliv technologicky inovující, nestagnující budoucnosti lze stěží očekávat nějaký návrat k archaickým formám hospodaření, ale spíš jsou tam ty možnosti zhruba dvě: nadvláda umělých inteligencí, nebo udržení nadvlády lidské inteligence. a ta opět, může mít podobu větší či menší nerovnosti mezi tím, jak moc která lidská inteligence bude vládnout těm strojům, a varianty s nějakým menším či větším ZP v tomto představují spíš umírněný kompromis, mezi řadou extrémních variant, které mohou nastat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: tak levice bývala dlouho technooptimistická, ale je to celé složité.

    já nejsem zrovna levicový (a pokud ano, tak středolevý a ne "antikapitalistický") - ale je to taková variace na nedávný slogan Rogera Waterse "you lean left, but you vote right". resp. naopak: nejsem levicový, ale odmítám být pravicový.

    na levici je bordel, ve kterém se podle mě vyznám. pravice v tom ovšem má bordel totální (gun-freaks, alt-right, náboženské konzervy, atakdál)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Hmm, vida, vida.. "Úvaha, že levice je svého druhu technickým administrátorem systému, který v zásadě funguje, tedy starého systému, musí být zapomenuta," vysvětluje Mason, proč má s jeho revolučními názory problém i současná evropská sociální demokracie.
    Lidstvo čeká přechod ke společnosti bez práce, říká britský levicový myslitel | Hospodářské noviny (IHNED.cz)
    http://zahranicni.ihned.cz/...o-ceka-prechod-ke-spolecnosti-bez-prace-rika-britsky-levicovy-myslitel

    jinak to, že to sem postuju, to ještě neznamená, že s tím souhlasím... já často nesouhlasím ani s vlastními názory, natož pak s cizími. akorát ještě budete vzpomínat, že někdo chtěl zkombinovat základní příjem a slabý stát/tržní ekonomiku...
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    _BENNY: ODS to razí před volbama a když nejni u moci...takže už nadycky.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    OLDASADLO: v mnoha vecech imho nemas pravdu, Schulz i Corbyn jsou vyrizeni, v ere "neoliberalismu" by naopak NZP nejakou tu podporu mel - vyjadril se pro nej Milton Friedman, ale ve smyslu mene demotivujici negativni dane, razila to tusim dvakrat i nase ODS - nase socialni demokracie razi progresivni zdaneni porad a porad ji nedochazi ze tim pro sebe nic nevyresi a lidi tohle tema uz nezajima. a mladi, kteri maji diametralne odlisnou predstavu o systemu ve kterem chteji zit, tady byli vzdycky, akorat ted se misto namesti schazeji spise na facebooku.
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    _BENNY: netrefil, kdysi jsem teda četl až na dno blahobytu, ale nemyslím si že bych si z toho něco podstatného zapamatoval. každopádně je jeho momentální šílenství poněkud smutné. starolevice říkáš? schulz, corbyn, severská sociální demokracie? já si právě myslím, že tyhle myšlenky zažívají právě v tuto chvíli dost intenzivní renesanci, koneckonců právě proto se o nzp vůbec bavíme. máš rozhodně pravdu, že v době pádu sovětského bloku a éře neoliberalismu a neokonzervatismu neměly příliš širokou podporu a u moci byla zcela jiná ideologie, ale ta doba právě teď končí a program sociálních demokracií po celé evropě se po více než dvaceti letech stáčí prudce doleva. navrhla by snad čssd před deseti lety progresivní daň?
    s tímhle se taky mění přístup občanské levice k věci. lidé a hlavně mladí lidé, kteří v uplynulých patnácti letech protestovali proti mmf, válce v iráku, účastnili se hnutí occupy a 99% movement atd atd postupně přicházejí na to, že jejich zaplněná náměstí a alegorické vozy a technošky jsou fajn a sranda, ale jaksi jim nedávají jakoukoliv politickou moc a k ničemu nevedou a zjišťují, že cesta nevede jinudy než přes stranickou politiku a návrat k politice samotné. sice uspořádali spoustu skvělých mejdanů, ale jako generace třeba v uk prohráli referendum o brexitu, stejně jako u nás se z nějakého podivného důvodu téměř nepodílejí na moci, přestože mají velmi pravděpodobně často diametrálně odlišné názory než ti, kteří u ní právě jsou a existujou náznaky toho, že to chtějí měnit. tihle lidi budou v nejbližší době v celé evropě kandidovat a poté se na politice podílet a já si myslím, že docela dost z nich tyhle myšlenky nepovažujou za zastaralé nebo překonané. ale tak nechme se překvapit žejo.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    _BENNY: keller, to je nejakej zasranej bolsevik?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    OLDASADLO:
    OLDASADLO: z meho pohledu vedes bitvu, ktera uz tak nejak neni aktualni (na zapade ji mladi politici prestali vest zhruba tak pred 50ti lety). pripomina mi to Kellera, ze by to byl on kdo te inspiroval v prekonanem starolevicackem pohledu, trefil jsem se? ;)
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    přijměte prosbu za odpuštění, kolegové, byl jsem slepý a na okamžik opustil nesmrtelné učení tatíčka klause, zapomněl na nezvratnou vedoucí úlohu Institutu a upadl v tenata západních kosmopolitních revizionistů, těch rudých hrdlořezů.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    RAINBOF: no a kruh se ozavrel...

    Revizionismus – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Revizionismus
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    revize smerovani dejin. :) to je cesky "porucime vetru, desti" ne ?
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    ale tuze by mě zajímalo, kam dějiny směřují ...

    muzes byt v klidu. vsemocna entropie je (na dlouhou trat) na strane luzy. tedy tve :-)
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    OMNIHASH: revizi směřování dějin? co si pod tímto pojmem představujete? jsem myslel že o směřování dějin mají jasno jenom marxisti, já teda samozřejmě taky doufám že směrem k osvobození lidstva, byť si tím nejsem vůbec jistej. ale tuze by mě zajímalo, kam dějiny směřují podle tebe?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    OLDASADLO: všichni levičáci nejsou stalinisti, jenom případi, co volaj po revizi směřování dějin kvůli nesnesitelnému jhu, do kterých uvrhly nebohou postkomunistickou Evropu západní korporace, samozřejmě z pěněz bohatých, co jich maj dost a dost... ne, vážně, tenhle text si vyplodil sám, nebo je na to nějakej gerátor komunistickýho ptydepe?
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    LUBOB: krev buržoazních sviní pochopitelně.

    OMNIHASH: lol. tak ne asi, protože všichni, ale uplně všichni levičáci jsou stalinisti. tak poslední otázka, co teda může za vzestup pravicového populismu nejen ve východní evropě? můžou za posrané životy českých a zahraničních voličů protisystémových stran opravdu imigranti a cikáni z brusele, nebo spíš fakt, že vykonávají neatraktivní job za málo peněz, už dvacet let se jejich situace nelepší a tak volají po systémové změně?
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    VYHULENY_UFO: komisarek :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam