• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PHAILO: ale pyču se nedělá. Na většině státních úřadů se clekem maká, akorát je to šíleně neefektivní a většina sil je věnována na řešení interní byrokracie místo na reálný výstupy.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    OLDASADLO: mas znacne omezeny rozhled... spousta cikanu maka jako sroub. Ale tem se tolik publicity nedostava, zejo... proc taky psat o necem nesenzacnim, nezajimavym, sedivym, nudnym... takze se lovi "senzace" za kazdou cenu, kde vyslednym produktem jsou lidi, co si obraz sveta kolem sebe utvari jen podle toho, co se objevi v mediich.
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    koukám tu jede kult práce jak víno, bujná diskuze o tom, kdo nejmíň maká. co cikáni, neserou vás jak se furt jen flákají? jak moc koreluje pravicové smýšlení s vírou v meritokracii?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: jeste sem nevidel statni kancelarskou krysu padat na hubu.
    pochybujul, ze mily comodor bude vedouci, reditel odboru ci useku nebo nejaky divize, protoze zabiji dost casu na nyxech (a to nevime, kolik dalsich oken s facebokem a pornem ma otevrenych)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: Ale nepletu, ministerstva statni urady jsou. To naopak jen ty jses ovlivnen zkusenosti danou tvoji osobni karierou pracovnika resiciho davky v hmotne nouzi na jednom KONKRETNIM pracovisti. A na zaklade teto zkusenosti GENERALIZUJES - implikujes, ze kdyz nejaky stav panuje u Vas v prazske kancelari, tak automaticky je to stejne VSUDE. Pritom uz v minulosti jsme i tady resili, ze situace neni identicka na vsech uradech - dokonce ani u "tvych" agend, a bylo to podlozeno cisly zpristupnenymi tvym uradem o poctu resenych pripadu napric CR - ze Praha proste vybocuje.
    A ano, to ze u Vas v kancelari padate na hubu fakt neznamena, ze pada na hubu cely STATNI aparat.

    Jako pracovnik z oboru bys navic mel vedet, jake jsou globalni vydaje systemu socialni podpory, kolik uredniku s jakym platem agendu resi. Take bys mel umet pocitat - tedy napr. si vzit onu vydajovou polozku a zkusit ji rozdelit tak, ze by se vyplacela vsem a rozlisit, zda jde o penize, ze kterych jde realne prezit. Pokud tohle ty sam nezvladnes, tak jses z pohledu odbornosti zivym dukazem toho, jaci diletanti na uradech sedi :-)
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    COMODOR_FALKON: Ne, opravdu si nepletu státní správu a samosprávu. Nic se nedělá všude.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    PHAILO: Nesmysl... Tabulkových míst sice neubývá, ale jsou prázdná, protože mnohem víc lidí odchází, než přichází...

    A asi si stejně jako Danysek pleteš STÁTNÍ (služební) úřady a OBECNÍ úřady. Protože proti STÁTNÍM úřadům je privát těžká pohodička s menším množstvím kritických problémů s funkčností a zásobováním, se spoustou benefitů a menším počtem skleněných stropů, byť zpravidla se zhoršeným přístupem k dalšímu studiu...

    DANYSEK: To je současný stav na OBECNÍCH úřadech...
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    VYHULENY_UFO: Jestli něco historická zkušenost v ČR říká, tak to, že úředníků nikdy neubude. Konkrétní jedinec může o práci výjimečně přijít, ale místa se maximálně převádí na jinou práci v rámci státní správy.

    COMODOR_FALKON: Pořád ve srovnání se soukromým sektorem dělají hovno.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: mozna zvysili, ale ono se na mnohych statnich uradech predtim taky nepredreli... to je samy cigarko, kaficko, zvanenicko... jejda, ono se po nas taky chce, abysme neco delali? Nemyslitelne :)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    VYHULENY_UFO: Ale na obcích, tam je úřednický havaj...
    25-50% práce, 130-150% platu státních úředníků...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    VYHULENY_UFO: Spíš převedení na jiné agendy. Od roku 2013 politici zvýšili papírování asi o 200%, ale počty (státních) úředníků jsou cca na 80% a tabulky jsou maximálně na 110%.

    + kvůli služebnímu zákonu museli odejít skoro všichni lidi bez maturity. Kvůli tomu v podstatě nefunguje ČSSZ (bez výhledu na zlepšení).
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: o jejich praci bych se fakt nebal, ze... :)
    Stát má stejný problém jako řada firem: hledá pět tisíc úředníků - iDNES.cz
    http://ekonomika.idnes.cz/...idka-pracovnich-mist-dxp-/ekonomika.aspx?c=A170804_112404_ekonomika_pas
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    kratkodoby experiment s NZP, ve kterem vsichni vedi ze jednou skonci (a proto nema smysl hned ted odjet do Las Vegas), nebude vypovidat vubec o nicem
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    COMODOR_FALKON: No ak sa bavime o tom systeme, co idu skusat v kanade, tak tam nevidim nejaky prilis velky priestor na rusenie uradnickych miest.

    Vo vseobecnej rovine - tam mi to stale pride otazne. Ako napriklad ukazalo grecko - aj mrtve duse mozu dostavat dochodok, alebo socialne davky. Takze ako bude NPZ automaticky riesit problem zaniku naroku - ak sa zrusi vacsina aparatu? :)

    Lebo povedzme si uprimne - pochovat babicku tajne na zahrade, aby sa mohol kasirovat jej prijem - to mi nepride az take sci-fi v niektorych spolocenskych vrstvach. :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    COMODOR_FALKON: ale jednak jde očekávat uvolnění personálních kapacit vázaných na kontrolu oprávněnosti výplat a administraci správního řízení

    to znamena proppousteni ze statni spravy (ano, coz lze hrozne snadno v soucasnem systemu, kdy urednika se smlouvou na dobu neurcitou tak lehce nevyhodis, ale spis ho preradis na jinej usek) a uplne vidim, jak ty lidi dekuji za to, ze jim ZP umozni znovu si s klidem hledat praci. obavam se, ze na spleni teto zakladni nepodminene fantasmagorie je potreba udelat dost kroku, ktere se nesetkaji s ohlasem. zvlaste u odboru.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    VYHULENY_UFO: To asi nehrozí, ale jednak jde očekávat uvolnění personálních kapacit vázaných na kontrolu oprávněnosti výplat a administraci správního řízení, jednak zvýšení odolnosti obyvatelstva vůči citovému vydírání - které funguje i díky tomu, že si lidi často neuvědomují, jak vysoké ty dávky jsou...

    Že pro některé jednotlivce je aktuální ZP okolo 13 tisíc měsíčně.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SEAMON: jasny :D ja proste neverim, ze lidi, kteri dotedka nemakali a byli na davkach (at se jm rika jak chce), s nejakym ZP zacnou radi a hodne makat.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    VYHULENY_UFO: Hmm.. ok tak ked hento je zakladny prijem, tak potom je CZ a SK v tomto smere davno vpredu - u nas uz roky sponzorujeme urcite skupiny obyvatelstva davka... erhm ZP. :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    Kanaďané na zkoušku zavádí základní příjem pro tisíce lidí. Každý dostane měsíčně přes tisíc dolarů | Hospodářské noviny (IHNED.cz)
    https://zahranicni.ihned.cz/...kladni-prijem-pro-tisice-lidi-kazdy-dostane-mesicne-pres-tisic-dolaru
    HUGO
    HUGO --- ---
    tak si říkám kolik by asi stálo "zakoupení" občanství na které by se vázala doživotní renta a kolik by hodil její následný prodej; a co pak s těmi lidmi, co by ten balík obratem prožrali :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam