• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GIOMIKY: pokud ze ZP příjmu zaplatíš v dané lokalitě nájem a kabelovku a ještě ti zbude na brambůrky. To ale vůbec není samozřejmé... nájem je přece tržní, brambůrky jsou taky za tržní cenu (a leda tu kabelovku by si mohl nahradit filmama staženejma přes torrent :-)

    podívej se na to jinak: co když náklady na provoz bitocin miningu budou za chvíli už tak obří, že proti tomu zafincovat základní příjem bude brnkačka? jak udržet lidi u fiat měny jinak? :-)
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    GIOMIKY: Me se ta idea libi. Sednu domu pred telinu a budu bastit bramburky. Pretty cool.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: tak já nevím, kdo začal fňukat něco o pirátských příživnících :-) nijak si nestěžuju, ale taky se chci bránit různým obrazům, které by o mě lidi, kteří mě absolutně neznají, chtěli kdekoliv vytvářet.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ne, nehlásám žádnou vládu proletariátu... (ostatně, koncept "proletariátu", tedy nemajetných, je v rozporu s liberálním konceptem občanů s právem vlastnit)

    podíl na vlastnictví (majetková práva ke kapitálu) a práce jsou dvě různé kategorie (jakkoliv v tomhle klubu je v módě tvrdit, že je to samé). Prostě konstatování faktu ale ze mě snad ještě nedělá ideologa diktatury nemajetných proboha :-)

    já bych se držel debat o definici "dobrovolnosti".
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: tvoje predstava v rovine "mame automatizaci, nic se nedela" je sama o sobe dost usmevna :) Jen potvrzujes, zes ve vyrobe, kde nejaka automatizace je nikdy nebyl a pouze teoretizujes :)

    A vlada proletariatu.. jo, to uz tu taky bylo. Akorad jsis nevsimnul, ze v dusledku te kvalitni "vlady delniku" se z pozice svetove spicky dostal do pozice, kdy uz nedokazal konkurovat... chapu, jses moc stary na to, aby ses ucil novodobe dejiny nasi zeme ;-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    a je, xchaos si zase nalozil....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: jasně, já jsem na pořádnou práci nešáhnul... akorát třeba zrovna v sobotu jsem lezl na nějakou olezlou vlkou plechovou střechu zapojit vypadlý drát ze switche, který vypadl naším vykořisťovaným poctivě pracujícím technikům už ve čtvrtek, když připojovali nového zájemce, a náš vykořisťovaný superinteligentní helpdesk nebyl schopen telefonát o výpadku spojit s probíhající akcá :-/

    A potom samozřejmě ta firma odvede Babišovi poctivě DPH - zatímco můj hypotetický podíl na zisku je v těžce konkurenčním prostředí, kde jedinou šancí je prodat firmu někomu většímu, naprostá chiméra :-/

    Uvědomuješ si, že se bavíš s někým, komu Piráti zatím nevytvořili ani místo placeného stranického trolla v nějakém sekretariátu - zatímco kdybych vyměkl a prodal podíl ve firmě kterou jsem založil, tak mám dost možná na účtě víc peněz, než si ty kdy viděl pohromadě.

    Jako fakt mi serou tyhle zjednodušující závěry, zvlášť když dojde ke střetu (pro mě) anonyma s pseydonymem - opravdu by mi zajímalo, čím tak přínosným a poctivým se živíš, když někoho jiného označuješ za příživníka.

    Já se minimálně _zkusil_ živit poctivou prací, víš? A to hned několikrát.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: jenže měření na hodiny dávalo smysl v době, kdy tu práci opravdu bylo potřeba odvést... což v éře automatizace neplatí úplně

    jasně, jsou pořád ještě intenzivně manuální profese, kde mezi čas a odvedenou práci rovnítko dát lze... ale jinak jsem tu vznesl jasnou otázku - kdo je "příživník" v situaci, kdy třeba zaměstnanci něco poctivě odpracují ve firmě, která ovšem něco produkuje spekulativně, díky nějakému investorovi a má chybný podnikatelský záměr a zkrachuje? evidentně tu vždy jde o nějakou v podstatě ideologickou operaci, o přenesení odpovědnosti za špatně vyhodnocené riziko z jedněch lidí na jiné.

    (a co si budeme povídat - zaměstnanci to přenesení odpovědnosti moc a moc chtějí, a proto ovšem souhlasí s pobíráním mzdy, zatímco systémy s nějakou účastí na zisku - a to i sofisitkované systémy, typu historické sociální pojištění zaměstnanců amerických automobilek - selhávají)

    tu "dobrovolnost" jsem několikrát udával jako podstatný filosofický argument pro zavedení ZP. argumentovat, že veškeré nerovnosti (ve středověku bychom argumentovali např. nerovností v alokaci nemovitostí, kdy ale formálně vše patřilo králi - něco jako dnes Agrofertu :-) jsou akceptované občany dobrovolně, je dnes docela odvážné.

    přičemž liberalismus a socialismus v tomto byly historicky v opozici - liberalismus kladl důraz na svobodu a na posouzení té dobrovolnosti, zatímco socialismus je de-facto pokračování osvícenské fáze feudalismu - tedy jde tam o přesvědčení, že je možné racionálně formulovat "společný zájem" a vlastně všechny ty zjevně nedobrovolné vztahy obhájit tím, že se to vše dělo v nějakém "objektivním", společném zájmu veřejnosti (neříkám, že mě osobně byl tenhle názor kdy blízký - zejména v dospívání jsem získal pod vlivem života v troskách předchozí éry pocit, že argumentace společným zájmem byla naprostá chiméra)

    já třeba myslím, že ZP není nijak "socialistický" - společným zájmem občanů Evropy klidně může být nahnat co nejvíce nezaměstnaných do fabrik na zbraně a ty prodávat Saúdúm a do Afriky (protože když to neuděláme my, udělají to Američani). I v éře automatizace by ledasjaké produkce (či možností motivace těch, na kterých produkce závisí) šlo určitě vydupat ze země víc bez nápadů typu ZP.

    Liberalismus, a tedy i liberální koncept ZP, rozhodně předpokládají, že svoboda (a dobrovolnost, která bez pojmu svobody není možná) je nějakou hodnotou sama o sobě, a že není podřízena jiným "vyšším zájmům" (např. nějaké maximalizace produkce jako takové, maxmalizace nerovnosti/sociální vertikály nebo třeba maximalizace práce na "společném zájmu").

    Samozřejmě i koncept svobody a dobrovolnosti je ideologií, to nepopírám. Sice se pokládám za post-ideologického, ale po uspokojení základních potřeb (cca dolní půlka maslowovy pyramidy, podložená nabitou baterkou a wifi signálem, že :-) nakonec všechno je ideologie...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: peníze vybrané z daní do veřejného sektoru nejsou cizí a příživník seš tady tak maximálně ty, pokud někdo.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: A kde mas tech osm odpracovanych hodin? A kdo jiny by mel rikat, co potrebuje - nez ten, kdo za praci zaplati? A ze by lidi platili dane dobrovolne...? :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GIOMIKY: to už tu bylo :-)

    problém je, že ZP neznamená "free stuff" - rozhodně ne nějak neomezeně, protože prostě když ho v daném období vyčerpáš, budeš možná v ještě větším háji, než dnes (protože nevzbudíš soucit - každý bude mít pocit, že si za to můžeš sám, že nedokážeš hospodařit).

    stejně chybná je představa, že jedinou alternativou je "work hard". spíš by vznikl trh s (užitečnou a potřebnou) prací tam, kde dnes veškerá pravidla diktuje jen strana poptávky po práci.

    ZP je jen nová 8h pracovní doba a nová minimální mzda, akorát pojatá jinak - způsobem, který vlastně téměř neponechává prostor pro práci načerno.

    samozřejmě to má slabiny - např. efektivita výběru daní, míra dobrovolnosti vs. vynucování tohoto výběru, apod. - ale prazáklad představy "něčeho jako ZP" najdeš ve všech historických uspořádání společnosti i v moderních náboženství - pouze protestanství (a ještě spíš některé jeho radikálnější mutace) přišlo s konceptem "pracuj nebo chcípni".
    HUGO
    HUGO --- ---
    XCHAOS: zmapování možností přípravy ZP v nově zvolené sněmovně a hlavně zohlednění možností spojených s komunálními volbami - to znamená, že ve sněmovně budete sondovat jestli by šel zřídit výbor pro (N)ZP a v komunálních volbách budete (N)ZP slibovat?
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    první náhradník do sněmovny (6tý v počtu preferenčních hlasů...)

    od Vaclav.Fortik » 05 lis 2017 12:57

    Na sobotu 25.11.2017 si dovolím pozvat od 16:00 do 19:00 příznivce ZP k sobě do klubovny - Zavadilova 1297/3, Praha 6.
    Pozvu osoby spojené nejen s Piráty, ale i širší okruh osob. Na programu bude zmapování možností přípravy ZP v nově zvolené sněmovně a hlavně zohlednění možností spojených s komunálními volbami.
    Vytvořím i FB událost a půjde se tedy registrovat...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: nehodlam debatovat o necem, co je ztratou casu. a nemas pravdu, protoze neni mesto jako mesto. ale chapu, tvoje prazske videni ceskeho venkova a zemedelstvi...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: město je přeci jen uzavřený celek... lidi se do něj buď přistěhovávaj, nebo nepřistěhovávaj. dát to části lidem ve městě neotestuje makroekonomické efekty.. vliv na cenu práce, vliv na cenovou hladinu... včetně např. ceny nemovitostí, výše nájmů...

    (já jen chci říct, že se počítám mezi poučené příznivce ZP... ne mezi ty nepoučené.)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: no tak je jasny, ze vseobecny by to byl az v okamziku, kdy by kazdy ve state dostal svoji davku. ale nejaky mesto, to neni celej stat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: pííísk - "dosud nezveřejněný počet obyvatel města.". takže není vůbec Všeobecný...

    (jinak výše asi tak odpovídá při dnešní cenové hladině tomu, co se tak dá čekat)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Volně související...
    Největší problém umělé inteligence: nelze zjistit, „proč“ se rozhodla - iDNES.cz
    https://technet.idnes.cz/...lem-rozhodovani-dye-/tec_technika.aspx?c=A170619_094905_tec_technika_nyv
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    Celoživotní učení snižuje nezaměstnanost – Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/kariera/453271-celozivotni-uceni-snizuje-nezamestnanost.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam