• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: je to trochu jinak: dějiny skončily v historii už mnohokrát, a vždy to byla ta doba, kterou s odstupem času lidi pokládali za "zlaté časy". potom bohužel vždy nastala katastrofa a dějiny zase začaly... nejde to brát tak, že dějiny skončí samy od sebe a stačí počkat, ale lidi by se měli aktivně snažit o konec dějin

    VYHULENY_UFO: podívej, fanoušek Putina nejsi, ne? Putin, to je geopolitika, dějiny, teritoriální války a takové věci. V opozici proti tomuto je liberální konec dějin, za který ty sice zdánlivě kopeš, když se ti to hodí - ale současně se té myšlence jsi kdykoliv připraven vysmívat se. Jenže tím relativizuješ svoje vlastní snažení.. stranu, na které si sám myslíš, že jsi..
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    RAINBOF: pirati, tedka toho budeme svedky casteji a casteji...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ze je naivni male dite chapu.... ale ze i ty, ve svem veku? :)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    VYHULENY_UFO: hlavne se zcela zasadne odchylil od prvotnich myslenek a dost kolem klickuje.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: já spolu s Fukuyamou tak trochu doufal, že ty dějiny už konečně skončí...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: jev, ktery svetove dejiny znaji tisice let je... ehm... najednou problem? :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    kristova noho, a nejvetsi pruser je, ze jsou pomateny politicky strany, ktery si tohle daji i do programu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: to je ale pořád dokola: práce není jediným zdrojem peněz, právě naopak (a i státy, které postavily svoje rozpočty na zdanění lidské práce, to teď začínají tvrdě pociťovat).

    peníze jsou na trhu prostě prostředkem směny, kterým, pokud zrovna stojíš na straně poptávky, získáváš přístup k takovým zdrojům na straně nabídky, které nejsou abundantní (vzácné). (pokud nějaký zdroj abundantní je, tak většinou bez dalších regulací klesne jeho cena téměř k nule, resp. platíš za dopravu, obal, apod.)

    nekvalifikovaná práce se v éře automatizace stává abundantním zdrojem... tudíž stavět ekonomiku kolem "vymýšlení práce" je fakt hloupost. protože smyslem života není práce, proboha! práce je nutné zlo, vždy nějaké minimální množství práce, která se neudělá sama, bude občas nutné udělat.

    v éře automatizace se více a více "prací" stává to, že "držíš pohotovost" (na směny) a čekáš, zda nebude nutné provést servisní zásah na nějakém automatizovaném procesu. (neříkej mi, že toto sám neznáš!)

    rozhodně neříkám, že vše bude automatizované a je mi jasné, že určitá část populace bude tak jako tak příliš pohodlná, aby k automatizovaným službám přistupovala přímo, bez zprostředkování "služebnictva". Tyto sociální hry pro extroverty tu budou vždycky - ale je otázka, zda to stavět tak, že mají být základem ekonomiky a kdo se do nich nebude ochoten zapojit, tak ať chcípne...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: ne, smyslem podnikani je vydelavat penize. a tudiz musis vymyslet praci, ktera ti bude ty penize prinaset.

    zp nic nevpousti, zp akorat rozdava penize, ktere by se daly vyuzit na neco uzitecnejsi, lidem, kteri si je nezaslouzi.

    a podle tebe tady je nekdo, kdo se ekonomickeho zivota neucastni. vzdyt i ti lide s plnym invalidnim duchodem utraceji sve prispevky za leky, jidlo.

    a zdravy clovek se ma ucastnik, jak rikaz ty, ekonomickeho zivota, i kdyby mel hrabat listi v mestskych parcich.

    tecka. tahle levicova sracka jmenem NZP si nezaslouzi jakoukoliv ztratu casu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: nevím, jak už ti to mám říct - ale smyslem podnikání je nějaké uspokojování potřeb strany poptávky na trhu, tedy nabízet nějaké zboží a služby. smyslem není "vymýšlet práci", proboha! práce je prostředek, ne cíl.

    ZP je jenom určitý nástroj, který vpouští na stranu poptávky (v nějaké základní, minimální míře) i ty, kteří se jinak ekonomického života neúčastní.

    Větina poptávky bude nadále vytvářena těmi, kdou budou díky vlastní iniciativě dosahovat příjmů, násobně převyšujících ZP (a já rozhodně nejsem žádný radikální rovnostář a nejsem proti tomu, aby takových lidí bylo co nejvíce!)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: no moment, ale k cemu budou podnikatele zavadet automatizaci, kdyz nebudou mit vymyslenou praci a tudiz vlastne co s tema automatama budou delat.

    ale porad to nijak nepopira, ze soucasni nezamestnani jsou proste nezamestnatelni a neni duvod jim tedy vyplacet cokoliv, aby si zili v pohode a klidu.

    co se tyce regionu, to je jasny, ze jako prazak s prazskym nzp (preci jen jako clovek s trvalym bydlistem budu potrebovat v praze vyssi NZP, jsou tu vetsi naklady na zivobyti) se budu mit na vesnici paradne jako prase v zite a jeste se budu domorodcum tlemit, ze se nedokazali prestehovat do prahy a tudiz zadat nzp ve vysi nutne k preziti v praze.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: cílem ale není "vymýšlet práci" sakra !!!! o tom to celé je! podnikatelé mají zavádět automatizaci a mají pracovní místa samozřejmě rušit, protože díky tomu může soukromý sektor dosahovat úspor a zisku.

    "výmýšlení práce" je tak oh-so-much sociálně demokratické. třeba je super rutinní práci zautomatizovat, a umožnit lidem být kreativní.. ale někteří třeba nechtějí. nebo já bych třeba kreativní být chtěl - ale ne pod ekonomickým tlakem (tyhle příspěvky na NYX bych v životě nepsal, kdyby mi za to někdo platil a já musel tu činnost vykazovat, apod.).

    že uznáváš, že někteří jsou "nezaměstnatelní", je pěkné. Já říkám _hůře_ zaměstnatelní, nebo ne na plný úvazek... budiž.

    Pořád je tu ale otázka motivace k práce, a přílišné propojování práce se zabezpečením nejnižších úrovní v hierarchii potřeb prostě vytváří rizikové situace - zaměstnanci nevědomky vytváří v práci situace, ve které chtějí aby byli nenahraditelní, pracoviště se stává prostorem mocenské soutěže, apod. Právě ta "nahraditelnost" zaměstnance na jeho pozici by měla být kompenzována zavedením ZP... nebo jinak ZP je prostě "podpora v nezaměstnanosti" pro zkrachovalé či v době krize krátkodobě neprosperující drobné podnikatele.

    Pořád si nijak nereagoval na myšlenku, že ZP může být řešením v regionech, kde je pracovních míst opravdu nedostatek, a kde se to dnes řeší útěkem do velkých měst, zejména Prahy. Praha ale není nafukovací a negativní externality vyplývající z překotného přírůstku obyvatel, dopravy, apod. pociťuju každý den.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: tak ono je to složitější.. půjde o zánik určitého typu pracovních míst. Samozřejmě, že automatizace vytváří nová, vysoce kvalifikovaná pracovní místa, po kterých je poptávka neelastická... současně ale zaniká určitý druh pracovních míst a lidi z nich odcházejí na trh pracovních příležitostí, po kterých je potávka poměrně elastická. Protože dělat špatně placenou práci se nikomu nechce, tak tahle situace vytváří nové, do té doby těžko představitelné mocenské hry (tím pádem ale už nejsi na volném trhu, ale v nějakém prostředí kontrolovaném nějakým druhem více-či-méně mafie :-) jinými slovy: přijdeš třeba o přiblou práci, kterou šlo zautomatizovat, jiná práce na kterou dosáhneš, je špatně placená a další krok bude, že se dáš k partě, co prodává drogy... ty třeba teda ne, ale někdo jiný jo...)

    zase tu podsouváš problémy, které úplně neexistují: ZP je forma záchytné sítě, nejde o to, že část lidí nepůjde a nepodstoupí rekvalifikaci. Jde o to, že i pro společnost bude asi vhodnější, když ta část, co přeci jen zkusí na tu novou práci dosáhnout, do toho půjde dobrovolně a ne pod tlakem, a ten pocit dobrovolnosti by mohlo nastolit právě zavedení ZP.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GIOMIKY: kde nikdo ani spolehlive nevysvetlil, proc by ta "nezamestnanost z automatizace" vubec mela nastat :) Takove reseni neexistujiciho problemu...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GIOMIKY: nezamestnanost nevyresis tim, ze lidem zacat davat bez namahy penize. stat by mel nastavit podminky tak, aby podnikatele a lide, kteri dokazi vymyslet praci, mohli levne a v klidu zamestnant i tyhle nezamestnany.

    i kdyz ja se domnivam, ze v dnesnim stavu, kdy je minimalni nezamestnanost, jsou tito nezamestnani lide, kteri jsou uplne nezamestnatelni. To znamena, ze pracovat nepujdou, i kdyby jim tu praci prinesli az domu. Coz tedy znamena, ze nevidim naprosto zadnej duvod, proc temto lidem davat jakekoliv penize zdarma a bez namahy. motivovat k dalsi praci je nebudou.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    VYHULENY_UFO: Chapal sem to tak, ze je to obrana proti nezamestnanosti z automatizace. Tedy alespon puvodne to myslim tak bylo mysleno. Odpoved na otazku, co s obrovskou potencialni nezamestnanosti.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GIOMIKY: to neni dulezity, dulezita je ideologicka pisnicka, jak bude vsem lip... tyhle xchaosove fantasmagorii z poslednich par dnu uz jen chybi dodat, ze nzp v jeho halucinacich je vlastne takova kobliha zdarma pro volice.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Me hlavne furt neni jasny, kde na to ten stat chce brat. Nehlede na to, ze nejsme Svycarsko a kdyz tu bude ZP stacit na kurku chleba a vodu, tak budem radi.
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    Ubytovny a tzv. "business" s chudobou řeší ubytování lidí kterým by nikdo normální nájemní smlouvu nedal. Ceny často odpovídají riziku pro majitele případně je v nich započtena amortizace nemovitosti. S tímhle může pomoct až to levicí tlačené sociální bydlení kde bude majitelem obec nebo město. Žádná úspora pro daňového poplatníka to však nebude.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ten jde rozbit i levnejsimi metodami... :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RAINBOF: neříkám, že je to jednoduchý. (a 5000 je arbitrární číslo, mimochodem...)

    každopádně ZP není "všichni budou brát stejně". je to čistě jen o tom, že jisté dno nepůjde prorazit (zatímco dnes se lze zdokonalovat v tom, na co vše za jistých okolností má nárok, zatímco se mohou propadat, aniž by pod sebou nějaké dno měli)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam