• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: prosímtě, díky kontaktům s Tlustým začala polovina populace pokládat Piráty za béčko ODS. Já jediný na rovinu říkám, že jsem aluminát (tin foil hat).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Umělá inteligence může z Česka udělat rozvojovou zemi, varuje profesor, který prodal start-up kolosu Cisco | Hospodářské noviny (IHNED.cz)
    https://byznys.ihned.cz/...udelat-rozvojovou-zemi-varuje-profesor-ktery-prodal-start-up-kolosu-cisco
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: uzi si dohromady s panem Tlustym zacal makat na tabulkach a propoctech, abyste s tim mohli jit do piratskyho primyho referenda?
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS: ja (& nejspis ani nikdo jiny) ti nic takoveho nepodsouvam, prober se, clovece.

    celou dobu se ti snazim vysvetlit, ze aby vice lidi melo pristup k vice zbozi & vice sluzbam, bude muset byt na trhu vice zbozi & vice sluzeb. extra penize vrzene do obehu tohle nijak neobejdou.

    ty se porad topis v jalovych (metaforickych) konstrukcich co ZP je nebo co predstavuje. jenze to jsou veci na hony vzdalene tomu, jak by to melo nebo mohlo fungovat.

    teprve tehdy az si vyjasnis mechanismy fungovani, muzes se zabyvat pripadnymi dopady.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LUBOB:
    DANYSEK: to není tak, jak tady podsouváte. naopak tu zaznívají velmi nesmyslné teze, typu, že když ZP budou brát všichni, že budou všichni brát stejně, nikdo si nevydělá nad rámec ZP, apod. to je prostě nesmysl.

    zboží a služby jsou tvořeny určitým podílem kapitálu a určitým podílem práce. ZP má být podílem (nikdo teď netvrdí, jak velkým a jak podstatným - je jasné, že názory různých druhů ekonomické levice a pravice na toto budou různé) na výnosech z kapitálu.

    je jasné, že přidat práci bude nutné (i kdyby jen na údržbu automatizace v provozu.. ale nikdy nebude stačit jen údržba, vždy bude nutný rozvoj, nová výroba, nová výstavba, a ani u řízení automatizovaných činností nelze spoléhat na dobrovolnost, i tam jsou čas a kvalifikace vzácnými zdroji).

    Lidé, kteří vstoupí na trh práce, budou pochopitelně mít příjmy daleko vyšší, než ti, kdo se spolehnou jen na ZP. Ba co víc, samozřejmě - ZP bude mít nějakou směnnou hodnotu pouze v případě, že se takto rozhodne dostatečný počet lidí.

    To jsou věci, které nikdo nezpochybňuje.

    ZP je nicméně nějakým konečným směřováním liberálního přístupu ke společnosti, protože tvrdí, že občané mají pravidla dodržovat dobrovolně, a protože ta pravidla často znevýhodňují jednoho na úkor druhého (příklad: uznám něčí vlastnictví nemovitosti a pozemku, tedy nemáme všichni na trhu stejné výchozí šance), tak je logické, že by vzájemná výhodnost uznání pravidel měla být nějak doložena i po ekonomické stránce (nebudeme tedy jen řečnit o tom, že je to vzájemně výhodné)

    naproti tomu - konečným směřováním konzervativního přístupu je, že pravidla a hierarchie jsou vynucena silou, ne dohodou.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: jakozeby by mohl dostavat NZP v podobe tri archu A4? :D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    LUBOB: tak treba specielne XCHAOS se papirkama zivi, co my vime... on byl vzdycky jinej :D
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS: porad to same. penez se nenajis. jsou prostredkem smeny (zbozi, sluzeb). proc to porad nechces pochopit?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: dejiny neskoncili... dejiny jsou soubor udalosti, ktere se staly v minulosti. Dnesni den bude zitra taky uz jen dalsim zarezem do sledu historickych udalosti. Konec dejin je blabol :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LUBOB: tak nejde, to je pravda.. ta "všeobecnost" by měla makroekonomické důsledky, které otestovány nebyly.

    ale zanedbává se ten detail, že poptávku, kterou ZP vytvoří, bude taky muset někdo uspokojit. tím vzniknou další pracovní místa. (Jestli vznikne tlak na růst mezd, nebo spíš třeba na půlúvazky, to je věc, kteru úplně naplánovat nejde... stejně jako variantu, že tato pracovní místa zastanou přistěhovalci, bez nároku na ZP)
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS: az na "drobny" detail, ze nejde o univerzalni zakladni prijem.:-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: je to trochu jinak: dějiny skončily v historii už mnohokrát, a vždy to byla ta doba, kterou s odstupem času lidi pokládali za "zlaté časy". potom bohužel vždy nastala katastrofa a dějiny zase začaly... nejde to brát tak, že dějiny skončí samy od sebe a stačí počkat, ale lidi by se měli aktivně snažit o konec dějin

    VYHULENY_UFO: podívej, fanoušek Putina nejsi, ne? Putin, to je geopolitika, dějiny, teritoriální války a takové věci. V opozici proti tomuto je liberální konec dějin, za který ty sice zdánlivě kopeš, když se ti to hodí - ale současně se té myšlence jsi kdykoliv připraven vysmívat se. Jenže tím relativizuješ svoje vlastní snažení.. stranu, na které si sám myslíš, že jsi..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    The surprising, hugely positive effects of universal basic income | WIRED UK
    http://www.wired.co.uk/article/universal-basic-income?utm_content=buffer277f7
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    RAINBOF: pirati, tedka toho budeme svedky casteji a casteji...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ze je naivni male dite chapu.... ale ze i ty, ve svem veku? :)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    VYHULENY_UFO: hlavne se zcela zasadne odchylil od prvotnich myslenek a dost kolem klickuje.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: já spolu s Fukuyamou tak trochu doufal, že ty dějiny už konečně skončí...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: jev, ktery svetove dejiny znaji tisice let je... ehm... najednou problem? :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    kristova noho, a nejvetsi pruser je, ze jsou pomateny politicky strany, ktery si tohle daji i do programu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: to je ale pořád dokola: práce není jediným zdrojem peněz, právě naopak (a i státy, které postavily svoje rozpočty na zdanění lidské práce, to teď začínají tvrdě pociťovat).

    peníze jsou na trhu prostě prostředkem směny, kterým, pokud zrovna stojíš na straně poptávky, získáváš přístup k takovým zdrojům na straně nabídky, které nejsou abundantní (vzácné). (pokud nějaký zdroj abundantní je, tak většinou bez dalších regulací klesne jeho cena téměř k nule, resp. platíš za dopravu, obal, apod.)

    nekvalifikovaná práce se v éře automatizace stává abundantním zdrojem... tudíž stavět ekonomiku kolem "vymýšlení práce" je fakt hloupost. protože smyslem života není práce, proboha! práce je nutné zlo, vždy nějaké minimální množství práce, která se neudělá sama, bude občas nutné udělat.

    v éře automatizace se více a více "prací" stává to, že "držíš pohotovost" (na směny) a čekáš, zda nebude nutné provést servisní zásah na nějakém automatizovaném procesu. (neříkej mi, že toto sám neznáš!)

    rozhodně neříkám, že vše bude automatizované a je mi jasné, že určitá část populace bude tak jako tak příliš pohodlná, aby k automatizovaným službám přistupovala přímo, bez zprostředkování "služebnictva". Tyto sociální hry pro extroverty tu budou vždycky - ale je otázka, zda to stavět tak, že mají být základem ekonomiky a kdo se do nich nebude ochoten zapojit, tak ať chcípne...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam