• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: ale houby ani vidu ani slechu, neřeš to tady, kde je to offtopic, ale v příslušném klubu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Nejblíže základnímu příjmu má asi indický systém Aadhaar, který má přesně takový typ problémů, který v souvislosti se ZP očekávám (různé dvojí identity, mrtvé duše, apod.):
    Aadhar: 1 lakh cards inactive, biometric update for kids hangs fire
    https://timesofindia.indiatimes.com/...biometric-update-for-kids-hangs-fire/articleshow/61732809.cms
    (pro nezasvěcené do angličtiny s indickými pojmy: lakh je prostě indická číslovka 10000, bez evropského ekvivalentu)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    pico, zeman na hrade, o piratech v parlamentu vidu ani slechu a tady se resi nzp.

    doufam, ze xchaos uz vi s ceho bude fungovat stat, kdyz vsechno prozerem. a jeden by rekl, ze se xchaos odpichne od sveho vlastniho vypoctu, ktery mu matematicky dokazal, ze vsechny penize rozdame a na zbytek zustane hovno.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: tak ted ti nezbyva nez najit toho pitomce, co ti teda za to nic ty penize posle... zejo :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: hele, že zrovna ty jsi expertem na to, co mají Piráti v programu a co zamýšlejí se státem... :-)

    Základní myšlenkou je, že stejně, jako žádné odbory novinářů a ostatních mediálních profesionálů nemohly zakázat Facebooku vytvořit mediální prostor, který je obchází (i když jisté snahy zvýšit náklady skrze povinnou cenzuru existují) a stejně jako nikdo (asi kromě Thajska a Ruska?) nemůže myslet vážně snahy o ilegalitu Bitcoinu, tak jakékoliv reálné kroky týkající se ZP pravděpodobně budou směřovat k tomu, že nikdo nebude moci zabránit dostatečně silnému subjektu, aby vyplácel ZP, rozhodne-li se tak učinit.

    V podstatě stejně, jako u Facebooku je uživatel zbožím, které je prodáváno a nikoliv zákazníkem, tak stejně tak infrastruktura, která naláká své uživatele na pobírání ZP, může ve skutečnosti mít jako hlavní smysl získat přístup ke globálnímu platebnímu systému, který bude moci anonymně a necenzurovaně adresovat libovolného příjemce na planetě - a zaplatit mu prakticky za cokoliv.

    Naše "severská" scarcity ekonomy má nakonec logiku odvíjející se od potřeby celý rok se tvrdě připravovat na další přezimování a sociálně vylučovat všechny, kdo se do dělby práce nezapojí. Neříkám, že to je nutně nějak špatně a že to ve své době nemělo smysl: ale od rozmachu automatizace tento systém tak či onak selhává, protože občas fakt ani není efektivní zapojit všechny (rozuměj: bagr zvládne práce rychleji, než 100 kopáčů s lopatama, ale těch 99 kopáčů co neřídí bagr pořád má identitu odvíjející se od té lopaty a na tu "jinou užitečnou práci" se jednak nedokáží všichni rekvalifikovat, jednak jejich imaginace je pořád svázána - aspoň pokud se bavíme o éře příjezdu prvního bagru - neschopností představit si jako práci něco zásadně odlišného od té práce s lopatou)

    No a dnes je prostě Google a její AI obrovský bagr a my jsme všichni kopáči... a akorát si to nepřipouštíme a pořád vykřikujeme "kdo nekope, ať nejí" ... teda někteří....

    Samotné soutěžení kryptoměn - v současné době ve fázi hektického růstu těsně před prasknutím bubliny - může vést k tomu, že vyhraje kryptoměna, která bude nejvíc široce přijímána - a to bude taková, kterou nakonec někdo (ve velmi malém množství - aby sám zůstal relativně bohatým) dokáže rozdávat všem lidem na zeměkouli.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ano, zere to cas... ale od toho je stipendium, aby ti pomohlo - kdyz ses fakt dobrej.... a samozrejme ty sam musis chtit se neco naucit...
    To, ze chces rovnou podnikat je uz tvoje volba "priorit" - ale nikoliv to, ze by ti system studium neumoznil... proste jses rozhodl radeji podnikat nez studovat - za to ale nenadavej ex-post systemu... byl jsi mlady a nerozvazny :D
    ZP tenhe "tvuj" problem ostatne nijak nevyresi - to lakadlo toho, ze vydelas vic z podnikani, nez dostanes z NZP bude porad stejne "silny" - jako v tvem pripade se to vysrani se na skolu...

    XCHAOS: a kde je ta vekova hranice "vedet co chci" - ty ji nedosahl ani ve 20, ja to vedel uz ve svych 14... jsou lidi, co to nevedi ani ve 30....
    Kazdopadne, od jisteho veku je clovek svepravny - a tudiz i sam zodpovedny za sva rozhodnuti....
    Nebo snad chces, aby te stat vodil za rucicku...? Pak jsi ale u Piratu spatne... :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: je to složité - prostě jsem ve 20ti nevěděl, co pořádně chci. a jestli si můžu dovolit studovat, co mi zajímá, resp. přišlo mi v té době důležitější směřovat k provozu vlastní firmy, nechtěl jsem kariéru v tradičních strukturách (ty se ale současně v 90tých letech hroutily a nic nebylo jisté)

    věnuj pozornost ostatním mým příspěvkům. Vidím tam důležitější momenty.. např. s tím, jak se umělé inteligence stanou bohatšími a budou disponovat většími finančními prostředky, než lidské firmy, se může podařit, že vytvoří jakýsi "skanzen" a budou si lidi chovat víceméně pro zábavu (a ZP bude nějaký základní level, otevírající možnost, že s tím člověkem bude zábava aspoň v budoucnu). Přijde mi to ze všech dystopických scénářů ještě relativně nejhumánější varianta...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: nejde ale jen o peníze na školné... vystudovat něco pořádně žere čas, já se např. snažil studovat při práci na volné noze ("podnikání") a moc mi to nešlo, popravdě...

    jinak celá debata o ZP se mi zdá zkreslená tím, že se pořád předkládají chybné interpretace, typu že by jí ČR měla zavést dříve, než zbytek EU, apod. - to je popravdě málo pravděpodobné, takto zásadní změna určitě bude mít důsledky co se týče celoevropského trhu práce. Země, které ZP zavedou, určitě budou nějak chtít koordinovat svoje postupy vůči tomu zbytku světa, který ZP (zatím nezavede), nebo (což je pravděpodobější) ho zavede v daleko nižší výši.

    Také ale může ZP docela dobře zavést nějaká dnes stěží představitelná organizace - nějaký "příští Facebook" (protože se shromažďováním osobních údajů to bohužel dost úzce souvisí, aby tam nedošlo ke zneužování skrze vícenásobné identity či mrtvé duše.. jak říkám, ZP má spoustu praktických prováděcích problémů, které sice existují i u dnešních dávek - typu fake vysoký věk důchodců, kde pouze rodiny s právem vybírat důchod zatajovali úmrtí svých důchodců)

    Těch problémů a zajímavých otázek je tam celá řada, a jednoduché to nebude.. ale mě už nebaví donekonečna se probírat furt stejným balastem "a kdo by to zaplatil" a "kolik by to stálo" a "je to vůbec správné?"... to jsou prostě témata, ke kterým jsem se vyjádřil opakovaně a už mi nebaví.

    Ano, nebude to hned, nebude to snadné, při stávajícím rozložení sil v ekonomice to nevypadá moc růžově, apod... ale současně práce bude méně a méně potřeba, a ústup od identity "pracujícího", takové to "pracuji, tedy jsem", společné protestantské etice i tradičním komunistům, bude postupně nutný. Viděl bych (na základě vlastní zkušenosti) nahrazením něčím ve smyslu "jsem k dispozici", "držím pohotovost", "podílím se na zodpovědnosti"... prostě automatizace řady věcí, které si dnes neumíme představit zautomatizované povede k tomu, že nejčastější "profesí" se nejspíš stane schopnost reagovat na poruchy automatizace a provádět opravy. Tedy něco jako dnes: být na telefonu, na síti, mít nějakou reakční dobu co se týče schopnosti řešit občasné problémy, když vzniknou, apod.

    Základní příjem bude prostě jen nejzákladnější infrastruktura, která v takovém uspořádání bez pracoviště, pracovní doby a jasného hierarchického vztahu (protože nám v podstatě budou "šéfovat" umělé inteligence - rozuměj: ne poroučet, ale říkat kdy a na co jsme potřeba) nahradí instituce jako minimální mzda, placená dovolená, apod.

    Kdo by do "poolu základního příjmu" mohl přispívat je nejasné - ale pořád tu budou profese, u kterých lidé budou nenahraditelní (paradoxně si myslím, že spekulace s kryptoměnami ani jiná forma gamblerství takovýmito profesemi fakt nebudou :-)). V podstatě ale všechny služby on-demand, organizované přes appku, můžou mít zájem na tom, aby pool pracovních sil bez pevné pracovní doby existoval a aby ta pracovní síla nefallbackla zpět do zaměstnání s pevnou pracovní dobou (a to třeba jen kvůli statistické fluktuaci - že pár dní nebude poptávka, apod.). Takže paradoxně se může rozšířit něco jako "sociální uber"... může to vzejít z úplně jiného směru, než si dnes představujeme a může to být společný infrastrukturní projekt těch, kteří budou chtít mít přístup k většímu objemu volného času lidí na smartphonech....k jejich pozornosti.

    Zní to absurdně, ale třeba i instituce jako Twitter a Facebook můžou chtít, aby lidi měli víc času na věci, co se dějou v timeline.. a budou mít motivaci je osvobodit od klasických profesí zavedením ZP :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ale tak ano - je spousta organizaci, co si svoje kadry dlouhodobe vychovava - tedy i investuje do jejich vzdelani.

    A to, ze ty jsi tim sitem neprosel fakt nic neznamena... :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: nemyslím, že kvůli preferování nějakého obecného směřování musím mít přesný detailní plán na každou maličkost.

    podstatné je, že korporace a anonymní, před rizikem chráněný podíl akcionářů na jejich zisku je velmi novodobá záležitost, stará dejme tomu (v dnešní podobě) max. 150 let. Tedy všechny debaty a o tradicích a zvyklostech jdou stranu, když naprostou většinu ekonomiky ovládají struktury takto mladé.

    debata o sociální odpovědnosti korporací prostě nemůže být tabu a musí existovat i jiná řešení, než byl hloupý centrálně plánovaný socialismus. o co mi jde je velmi zhruba to, že prezentovat ZP jako zdanění lidské práce je prostě zkreslením situace: určitě by přispěl naopak spíš k jejímu zhodnocení (a to na základě stejného principu, který vytváří cenu bitcoinu: učinil by lidskou práci vzácnější a pro korporace méně dostupnou)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DANYSEK: aha. pardon. pres ty dlouhy state tady obcas mivam tendence preskakovat.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: soucasny system ale vekem vyzivovaci povinnost rodicu neomezuje... byt je to casty fail :) Takze to chces proti dnesnimu state-of-art zhorsit...? :D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    RAINBOF: o uplatneni na trhu rec nebyla.. nauc se prosim cist... resilo se to, ze "talent" nemuze studovat, kdyz na to nema prachy...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: podívej, trochu odbíháme od tématu. V rozšířenější podobě je nějaký budoucí vyšší NZP současně příležitostí k placenému studiu pro ty, kteří by si ho jinak nemohli dovolit - takže vyšší NZP by byl i alternativou k bezplatnému vysokému školství (které je zvlášť u některých oborů skutečně trochu problematické).

    Vlastně můžeš kauzy ZP rozdělit zhruba takto:

    - děti do 18 let: ZP jde rodičům/opatrovníkům a nahrazuje přídavky na děti,ale třeba i alimenty, pokud je matkám-samoživitelkám otec neplatí (což je navzdory tomu, že je to dnes trestné poměrně častá situace)

    - mládež: ZP by mohla být (ve vzdálenější budoucnosti) plnohodnotná alternativa k bezplatnému školství, v současné nižší výši pak alespoň usnadňuje život během studia

    - dospělí: zdánlivě zbytečná cílová skupina, ale ZP pro ně má být náhrada za systém podpory v nězaměstnanosti a jiných přídavků; pro ty s normálními příjmy je spíš daňovou úlevou. Navíc je ZP systémovou náhradou instituce minimální mzdy, díky které všude ve světě paralelně s oficiálními pracovními místy vznikáý i šedá ekonomika.

    - předdůchodový věk: najít si práci po padesátce může být těžší a ZP může být překlenovacím řešením

    - důchodci: pokud si platili nějaké důchodové pojištění, ať už průběžné nebo navíc, tak budou mít vyšší příjem než ZP (odpovídající +/- jejich příjmům v aktivním věku).

    Podstatná změna celé situace se dá shrnout "nějaké drobné má občan na účtě vždy" - jde o určité očkování proti pokutám v MHD, je to o tom, aby člověk s trvalým bydlištěm jinde mohl vždy někam dojet na úřad, nebo odvolit, nebo prostě vyřídit si co potřebuje. I když jsi v nějaké fázi života na nule, tak je tady záchytná síť.

    Neustále se řeší případy, kdy by ZP byl nějak "příliš vysoký" a lidi by se dlouhodobě rozhodli žít jen ze ZP a nepracovat, nebo se předpokládá, že výše mzdy nad rámec ZP bude zanedbatelná (což je ale směšné, protože právě ZP otevírá dveře k práci za smluvní cenu, takže pouze nekvalifikovaná práce, kterou může dělat každý, by byla špatně placená.. kvalifikovaná práce by byla placená tím lépe, že by k ní nebyl nikdo nucen a bylo by nutné lidi lépe motivovat...)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DANYSEK: a jaky ma vliv stipko na uplatenni na trhu z 20 buranu co je otcove poslali "do teho mestá na studyje" a maj to placeny bude 1 na stypku az se budou hlasit o praci tak v cem to bude jiny ? budes mit u znudenych panicek v personalkach 21 kusu s titulem k umisteni.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: nalezeny talent snadno podporis stipendiem, zejo... tento model je lety osvedceny a funguje na mnoha mistech :-) Ano, samozrejme to implikuje, ze ten jak ty rikas talent dotycny skutecne ma.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: výborně. Takže řešením tohohle zádrhelu je dát titul těm, kdo si zaplatí školné. A ne hledat ty, kteří mají talent..

    (jako jinak aby se při stejném statistickém rozložení talentu ve společnosti mohl zvýšit počet lidí s VŠ, tak skutečně to trochu směřuje k tomu, že základní tituly budou jako dřív maturita, a jen PhD bude skutečný titul.. to říkám jako chronický dropout ... :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: vysokych skol mozna pribylo... ale naroky na studenty se casto snizuji.... kvantita neznamena kvalitu, zejo.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ... a kolik bylo v té době "vysokých škol", kde by se dalo studovat něco výrazně jiného, než teologie? :-)

    Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99%C3%ADrodov%C4%9Bdeck%C3%A1_fakulta_Univerzity_Karlovy
    Vznikla v roce 1920 oddělením přírodovědeckých a matematických oborů od tehdejší filosofické fakulty.
    (dobře... šlo studovat lékařství a práva, no)

    No dobře, Stavovská inženýrská škola v roce 1718. Ale stejně se bavíme o něčem trochu jiném.... kdyby ses v 18.století bavil o tom, kolik procent populace se bude zabývat technickými obory, zatímco zbytek na ně bude makat na poli, aby měli co jíst, tak bys asi dospěl k hodně jiným názorům, než dnes (kdy se většina populace živí ve službách).

    Hele, podotýkám, že naši slavní spoluobčané, vedení neomylným intinktem strachu z budoucnosti, si zvolili na dalších 5 let víš koho... alternativou k téhle demenci by mohla být inteligentní politika sociálního smíru, která by dusila existenční strach už v zárodku pomocí mechanismů, jako je např. ZP, který by zajistil ronoměrnou distrubuci základního občanského statusu mezi celou populaci.

    Ale pochopitelně, s vaší optikou "kdo nepracuje ať nejí" v kombinaci s ekonomikou terciální sféry (kdy jsme v podstatě všichni buď lokajové, nebo informatičtí lokajové - tedy většina populace tvoří "služebnictvo"), jsme se dostali tam kde jsme.

    Z hlediska historické analýzy společnosti ne zrovna nezávislá a plnoprávná sféra populace - v podstatě jde o tu složku obyvatelstva, která se pohybovala na panovnickém dvoře. Takže všichni jsme dnes "služebnictvo" na dvoře Krále Miloše I a jeho kancléře von Agrefert, kteří jsou oba vazaly cara Vladimira I.

    Ale hloubkovou analýzou vztahů ve společnosti bys dospěl k tomu, že abychom se chovali jako "občanstvo" a ne jako "služebnictvo", tak bychom se museli zbavit základního existenčního strachu a základního pocitu výrazně nerovných výchozích šancí.... a takovouto možnost zabíjíš už v zárodku. No a lidi kolem nás se mezitím tiše pod vlivem vývoje ve společnosti začínají chovat jako dementi...

    Dělej si ze mě prdel... ale vykořeněných stárnoucích singlů (mužů i žen), kteří nedosáhli na žádný sociální status a kterým postupně vymírají prarodiče a rodiče a kteří budou hledat novou identitu, bude přijímat. A najdou jí někde v Babišovo-Okamurově Jednotném Česku....
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    RAINBOF: neslysel jsem o piratech, kteri by se dali na hornictvi...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam