DANYSEK: no ono se taky neví kolik by to mělo být... bydlím ve Finsku, kde to experimentálně fičí ale tež nějak nevybrali pořádně cílovou skupinu a kdovi co ještě posrali...
mě by se to strašeně hodilo v tom smyslu, že jako podnikatel bych měl o velký stresový faktor méně, protože bych prostě věděl, že na ten chleba vždycky bude, i když se obchody nehýbou
nelíbí se mi na té celé představě třeba to, že by se to dávalo prostě úplně každému... podle mě lidem co vydělávají 5000eček měsíčně tohle je prostě zbytečné nalívat... i když takových je ve Finsku v populaci jen 7%
Nadruhou stranu 35% populace (a to nevím o všem úplně do důsledku) tady pobírá všelijaké dávky a příspěvky, které jsou výšší než byla "výplata" toho basic income experimentu nastavena
masakr zažívají freelanceři a podnikatelé (jako třeba já) kteří nebydlí sami, mají podnájem atd. ti nemají nárok na žádné úlevy, naopak ještě musíme platit, tak jako v česku, sociální a důchodové, a plno dalších různých cypovin, v trochu jiných relacích samozřejmě... no a pokud nevyděláváš nad nějakou hranici a nemáš komerční zdravotní pojištění a onemocníš, no tak se můžeš jít klouzat, pokud nemáš úspory nebo nevim, bohatou manželku
já jen, že pro lidi co vydělávají na sebe, tak akorát, pod mediánem, by tohle byla brutální vzpruha a motivace zlepšovat se, vzdělávat se, riskovat v byznysu atd.