• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ale to o vůbec nejde... tady jde o to kádrování, kdo jaksi je "oprávněn" existovat a kdo není. A jaká forma práce je pro koho, ehm, přiměřeně bezpracná?

Samozřejmě, že vetšina společnosti nepoužívá praktiky mafie a že vesměs asi ty "chytřejší" lidi, co věci řídí, mají nějaké základní mravní povědomí. Ale existuje tu určitý okraj společnosti, kde to prostě není tak jednoduché, že by ty lidi byli jen "hloupí" či "líní"...

Čas tu možná zabíjím sám, ale bez oponentů bych ho zabíjel méně. Já nechápu, proč někomu může stát za to vynaložit tolik energie na absolutní pošpinění koncepce základního příjmu. Ano, nebylo by to jednoduché - ale spousta dalších mýtů, které se kolem toho odvíjí, je absolutně nepravdivých. Zejména je ale ZP špatně naroubovatelný na koncept demokracie - vesměs totiž různí absolutističtí vládci zdůvodňují absolutnost té své vlády právě tím, že nějak zajišťují "blahobyt svého lidu" (byť většinou hlavně svůj, ale nějakým optickým klamem jsou schopni věřit tomu, že i někoho dalšího a v dost bohatých ropných emirátech tak tomu opravdu třeba i občas je...)

Pokud by debata byla "ZP nebo demokracie (a ona bude...v určitých kruzích) tak uznávám, že demokracie je taky hodnotou a že takhle by se to stavět nemělo. Ale zajímavou možností je koexistence demokracie a ZP. Opravdu nevím, proč zrovna tahle cesta vlastně budí největší odpor na všech stranách (ono to totiž zahrnuje i možnost, že nějaká příští vláda to zase zruší, apod...)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: on uz ani bitcoin neni takova dojna krava zejo.. z puvodnich az $19k/BTC pad na $10k je pomerne slusny propad. Bublina z konce lonskeho roku splaskava.
    XCHAOS: svuj cas diskuzi o chimerach tu zabijis sam... ;-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: vsak taky ze sebe nedelam vynalezce a nevymejslim znovu kolu. videls si nekde, abych prisel s nejakym zbytecnym nerealizovatelnym napadem a stahoval na nej k sobe do diskuse lidi ze sirokyho a dalekyho nyxu? ;0)

//rozhodne je mi jasny, ze te okradam o cas, stejne jako sem zpusobil s id danyskem, ze te nikdo nezvolil do parlamentu za piraty, prestoze vas je jenom 256 volitenych kusu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: ale na internetu zabíjíš čas ty! Bohužel tím vážeš můj čas, který je cenný (mohl bych vymyslet lepší solární šlapací kola a tak).
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: jsou schopnosti a jsou schopnosti.

jsou lide, kteri ziskaji schopnosti celozivotnim vzdelavanim, maji skvele napady a zustavaji skromne pri zemi. pak jsou lide, kteri maji pocit, ze maji nejake schopnosti a zabiji cas treba na internetech, vymysli letajici solarni slapaci kola, teoretizuji o tom, jak ziskat penize bez prace a tak.

ti prvni lide delaji uzitecnou praci, o tech druhych by se dalo rici, ze delaji zbytecnou praci bez vysledku, protoze proste sedet nad internetem a vymyslet nefunkcni hovadiny je zbytecna prace :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: ano. "trocha". problém se ukrývá v detailu: stačí mi důvěřovat svých schopnostem.. nebo jsou tyto schopnosti tak tristní, že si ještě musím myslet o všech okolo, že jsou naprosto nekompetentní blbci? :-)

(jako abys věděl, tohle je podle mě zásadní sociálně-filosofická otázka vůbec, bohužel to, jak si jí lidi zodpovídají, mohou ovlivnit drogy, takže trochu problém při nalézání té opravdu _konsensuální_ halucinace, kterou si dosadíme na místo reality :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: no, xchaosi, trocha sebevedomi je vzdy potreba. kdyz jdes zadat o praci, kdyz jdes resit problem na urad, kdyz jdes balit zenskou...

no drzeni bitcoinu, predpokladam, ze si uvedomujes tu praci, ktera predchazi kazdemu drzeni. nejdriv zjistit co to vlastne je, potom se naucit jak to kurva funguje, pak udelat prvni transakci, pote si koupit prvni btc miner a nenechat se okrast a ve finale hodne premyslet nad tim, jestli ma takova vec jako kryptomena smysl i do vzdalenejsi budoucnosti nez je jen doba trvani poslaneckeho mandatu. no a na konec potrebujes viru a hodne zenoveho cviceni, protoze drzeni bitcoinu je o vydrzi, sebeovladani (no jo, prodal kdekdo na 300/400$, protoze pro hodne lidi muze byt i 1000$ fakt neskutecne giganticka castka) a hlavne trpelivosti.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: nebo samozřejmě držením bitcoinu, že :-)

(tvoje přesvědčení, že chytří lidé se zaslouží blahobyt a hloupí - "retardovaní" ne - a že ty jsi si naprosto jistý, že vždy a za všech okolností budeš patřit mezi ty chytré - to je obdivuhodné. kdybych byl tak sebevědomý, měl bych to v životě daleko snažší :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PETER_PAN: nevim, blahobyt si zaslouzis jenom praci.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    VYHULENY_UFO: S tim nesouhlasim. Ta efektivity je proste nizsi. Ja sam jsem si vyzkousel mit 3 prace a pracovat 80+h/tyden {narazove i o dost vic} a ta efektivita se snizi na hodne spatnou uroven.

Kolegove co byli treba v Japonsku, kde bylo vyzadovano tohle nasazeni. Ty lidi pospavali po stolech, rano zvraceli kafe apod. Treba kamos jako evropan tam nenajel na tu naboznou podrizenost sefovi, delal si co chtel = odmakal 8.5 hod. a sel domu. A rikal ze toho stihl stejne nebo vic nez ty ostatni. Jenom si to zorganizoval a mentalne vedel ze kromne prace ho jeste ceka zivot, takze i ta prace sla lepe.

Neco jineho je normativ prace treba v automobilkach. Ale v Japonsku / Jizni koreii bych opravdu zit nechtel (leda na chvilku kvuli rostenkam) :]

Davam to sem samozrejmne jako kontrast k NZP.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PETER_PAN: to by se tady v cechach lidi a odborari posrali, kdyby musel makat jako v korei. kazdopadne duvody, proc jsou nektere asijske staty vyspelejsi nez cela evropa mozna budou mozna prave v pracovni moralce techto lidi....
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    V Jižní Koreji už 13 hodin denně pracovat nechtějí. Vláda zkrátila pracovní týden - iDNES.cz
    https://ekonomika.idnes.cz/...vni-tyden-ddj-/eko-zahranicni.aspx?c=A180305_100021_eko-zahranicni_div
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: je videt, ze jsi zvanil z velkomesta... :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: a skutečná chyba v tom textu je v jiné větě, chtěl jsem napsat

"v kritickém období jsem zaměnil schopnosti googlu se schopnostma googličů".

Problém je, že tahle debata není vůbec tak nepodstatná, jak to vypadá: kdo z nás by v práci vydržel den-dva bez schopnosti ptát se Googlu? Vidíš, dávno žijež ze "základního přísunu vědomostí z Googlu".. jen si to nechceš přiznat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: není oblíbenej.. jen ty mi ho pořád podsouváš i tam, kde se k ničemu vyjádřit nemohl (víš, co Marx prohlásil o Bitcoinu? že ne? :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: vidim zase tveho oblibeneho marxe... furt pisu o marxovi, furt na nej odkazuju, delam ve strane, ktera propaguje marxisticky sracky jako nzp, ale nejsem marxista. olol, typicky zelatinovy xchaos.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: Ale taky vždyť připravily! Nebo rozhodně změnily a ne k lepšímu. První fabriky nebyly žádné velké, prosvětlené haly - ale poměrně těsné, temné zakouřené místnosti blízko parního stroje. Bylo to proto, že mechanická práce se ke strojům přenášela transmisemi, které měly jen omezený dosah a skutečně - spousta profesí, které do té doby bylo možné vykonávat decentralizovaně, jako přidruženou výrobu v chalupách na vesnicích, se najednou musela stěhovat za parními stroji do ubikací poblíž továren.

Elektřina toto pak změnila... ale zase vznikla tendence uspořádat profese ve fabrice kolem "běžícího pásu", což mělo trochu podobné důsledky, jaké bude mít AI. (sice paradoxně - elektřina v řadě ohledů mohla profese osvobodit z fabrik zpět do domácích dílen - a to se také v každé dílně moderního kutila či nezávislého autoopraváře stalo - ale produktivita těchto nezávislých, elektřinou poháněných dílen, už nikdy nedosáhla produktivity továren, které se po úsporách z rozsahu při distribuce mechanické práce parního stroje rychle přeorientovaly na spoustu jiných úspor z rozsahu).

(Než mi UFO zase obviní z marxismu, tak bych rád podotkl, že Marx s domýšlením důsledků mechanizace pracoval ehm, značně "mechanicky" a poněkud tupě, a byl vším jiným, než "Darwinem sociologie" - popravdě, v řadě ohledů byl jeho pravým opakem, mj. proto, že vyšel ze značně nepragmatických odvětví filosofie - tedy neustále se snažil odhadnout, jak nějak deterministicky věci "musí" být, místo aby prostě popisoval, jaké v důsledku reálné sociální evoluce opravdu byly... a co se týče elektřiny , tak o té nepřemýšlel vůbec, ta musela průměrnému intelektuáloví 19.století připadat tak, jak nám ty umělé inteligence... následný výrok Lenina o elektřině má k původnímu intelektuálnímu marxismu asi tak daleko, jako původní arabští islámští lékaři k islámskému státu na drogách...)

Umělá intelegence samozřejmě ještě (nějaký čas) nevyleze sama na lešení, na stožár, nebo nevymaluje byt, nebo spoustu dalších věcí.

Umělá inteligence nicméně nahradí vedoucí a intelektuální profese. Ono se to nezřídka už stalo: spousta lidí, o kterých jsem si myslel, jak jsou hrozně chytří, prostě jen uměla na rozdíl ode mě správně napsat dotaz do Googlu (já se to naučil taky - ale v kritickém období jsem zaměnil schopnosti googličů se schopnostma jejich). Dnešní vedoucí pracovníci se tak stanou jakýmisi "otrokáři AI", kteří se budou před AI vytahovat, kolik biologicky/neurologické pracovní síly je pod jejich přímou kontrolou.

Dá se třeba očekávat, že tvojí profesi trolla v diskuzních fórech zaujme nějaká umělá inteligence. Já třeba nějaký čas budu předstírat, že jsem umělá inteligence - ale umělé inteligence si rychle založí vlastní diskuzní fóra, chráněná nějakými "humans not welcome" inverzními captcha, a velmi rychle si o mě prozradí, že nejsem. Situace je daleko vyhrocenější, než jsi ochoten připustit... a až se ukáže, že jsme vlastně na jedné lodi, tak už možná bude pozdě a všichni budeme zaměstnanci AI, které nás budou úkolovat věcma, co se nám vůbec nebudou líbit.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: jo, takze chces stylem vyroku nekterych borcu z 19. stoleti tvrdit, ze parni stroje pripravi lid o praci? :D
    Historie totiz uz mnohokrat dokazala, ze tihle "strasaci" pravdu nemeli...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tech companies should stop pretending AI won’t destroy jobs - MIT Technology Review
    https://www.technologyreview.com/...0298/tech-companies-should-stop-pretending-ai-wont-destroy-jobs/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OECD: Basic income would increase poverty in Finland | Yle Uutiset | yle.fi
    https://yle.fi/uutiset/osasto/news/oecd_basic_income_would_increase_poverty_in_finland/10097000
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam