DANYSEK: S tim trhem práce je to daleko komplikovanější.
Dočetl jsem knihu od Craiga Robertse (poradce ministra financí za Raegana) a von tam mluví o tom, že v Americe je obrovský množství pracovních míst offshorováno do Asie a východní Evropy.
Klasická volnotržní mantra říká, že pokud je výhodnější něco vyrábět v zahraničí, tak by se to tam vyrábět mělo, protože pak lidé v zemi, kam se pak dováží mají levnější výborky a můžou dělat něco jiného.
Je otázka, jeslti tohle platí s pracovními místy. Od nějakých 70tých let v Americe nestoupá reálný příjem domácností a pracovní místa nepřibývájí dokonce ani v IT (podle Robertse).
To je docela zásadní problém pro Ameriku. Na druhé straně to samozřejmě pomáhá Indům a všem možnejm asiatům, díky tomu maj daleko lepší příjmy než dřív.
Roberts offshoring pracovních míst hodnotí jako "selhání kapitalismu", protože tím trpí americká střední třída a vydělávaj na tom akcionáři offshorujících korporací, kteří pak prodávají za stejnou cenu v Americe, ale práci mají levnou asijskou.
Já bych spíš řekl, že j eto další selhání státní regulace a vítězství kapitalismu, kterej přelejvá příjmy Američanům chudým asiatům, ale to je věc názoru.
Já jenom, že s těma pracovníma místama to není tak snadné.