• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    DANYSEK: dafuk? Co je ot za blbost. Neuronová síť JE AI. Vzor pro umělou inteligenci je lidský mozek a neuronová síť funguje stejně.. Nevim, jakou fantaskní alternativu máš na mysli. POkud vím, tak žádná taková neexistuje a ty tady kecáš o něčem, čemu absolutně nerozumíš a řikáš mi, že mi nevěříš proto, protože asi někde možná existuje nějaká alternativa pro dosažení AI, o který zatím nikdo neví a to je důvod mi nevěřit. TO je asi jako argument pro existenci Boha, který říká, že nevíme, jak vzniknul vesmír a tak to udělal Bůh...


    ale ty věci opravdu berou lidem práci, když kopeš jámu tak potřebuješ hodně lidí, pokud ji chceš mít rychle, použiješ-li bagr, potřebuješ jednoho. To není fantazie. Otázka tedy zní, pokud ty věci berou lidem práci, je další činnost, ve které jsou lidé tak výjimeční a nenahraditelní, že je v blízké době stroje nenahradí, aby se do ní mohli přesunout?
    V případě AI je odpověď komplikovaná, protože AI člověka doplňuje / nahrazuje právě na poli, kde byl do nedávno zcela nenahraditelný. A důsledek toho je moje obava z dalšího vývoje. Zatím totiž bylo hafo možností, kam lidi přesunout na práci, zaplať pánbůh, je ale minimálně sporné, jeslti se tohle bude opakovat do nekonečně, že s každym dalším vynálezem vznikne ještě víc šancí pro nové typy prací, či nikoliv. Logicky by to tak být nemělo, pokud totiž budou stroje dost vyspělé na to, aby člověka zcela nahradili, pak nemá smysl pracovat stylem jako dneska, kdy se zaměstnává drtivá většina lidí v manuální výrobě.

    A ještě zopakuje, že nejsem pro UBI, ale na argumentu, že v blízké budoucnosti přijde mnoho méně vzdělaných lidí o velkou porci činností, které jim (asi) odebere jednoduchá AI, tak ten je podle mě zcela platný a odpověď na něj zatím nemám. Notabene když jsem zjistil, že podle Robertse, 30let se nezvyšují reálné příjmy amerických domácností, to může signalizovat, že velká skupina lidí už nemá "tu druhou možnost", která by pro ně byla výhodnější, ale musí dělat první možnost, pře je nutná.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    RAINBOF: muze.. nemusi... nebo mohou vznikat chyby uplne jine, dosud nevidane... to jsou vsechno spekulativni pohledy na vec :-)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    RAINBOF: sakra.
    to zpusobi schopnost orientovat se i mimo dany uzky profil.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DANYSEK:
    no ja z toho vyvozuju ze sharing dat mezi ruznymi ai muze znamenat ze se data zacnou zpresnovat a podle mne casem se budou i snizovat rozdily mezi jednotlivymi "obory" zacnou vznikat necekane kombinace.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    RAINBOF: a co presne s tim? :-) Jako ze v sdilenejch datech nemuze bejt chyba...? Nebo cos tim chtel rict? :-)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DANYSEK: kdyby jsi se obtezoval podivat do odkazu tak tam se jedna o reseni sdileni dat mezi roboty.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CYNIK: stejne tak je nesmysl tvrdit, ze neuronove site jsou jedine reseni formujici AI. V realu totiz zadny jednotny a ustaleny vyklad neexistuje - neexistuje jednotne paradigma, neexistuje jedna teorie - tech moznych cest je vice a viditelne to fakt jen ucis a mas naucenej uzkoprofilove svuj konkretni obor. Mimo to se i ve vztahu k AI zminuje riziko zkresleni - podobne tomu kognitivnímu u lidi. Takze, to ze ses zaslepen je u neuronovych siti je elkem dobrej duvod ti neverit ;-) Ono problemu k vyreseni je vic nez spousta.

    Minimalne v kontextu teto debaty - tedy "potreby" vyplacet nejaky penezni desatek vsem lidem... notabene ktery by ta tva AI ufinancovala :-)

    CYNIK: to zas prekrucujes - ja jen rekl, ze jako ty jses dnes vyplesknutej z AI byly pred stovkami let lide podobne vyplesknuti z parniho stroje. Stejne tako jako pozdeji byli lidi vyplesknuti i z pocitacu. U kazde technologicke inovace se najde nejaky pitomec, co hlasa jak ty "novy veci" budou brat lidem praci. A to je nicim nepodlozeny bullshit. A nic jineho se tu ve vztahu k AI neresilo.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    VYHULENY_UFO: Hale já tady neargumentuju ve prospěch tvrzení, že pozejtří tady bude AI a nebude práce a všechno budou dělat roboti. To je nesmysl. Já tady jenom vyvracim (podle mě) mylnej názor, že AI je prostě jako parní stroj.


    Jinak k té NZP teorii o tom, že roboti budou pracovat tak je potřeba UBI. To máš pravdu, že to je ultrakokotina a je to spíš argument proti NZP, protože pokud by se ty prachy vzali z těch továren na výrobky, kde jsou roboti, tak to zvýší cenu těch produktů a 1 -1 je 0.
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    DANYSEK: srovnávat to lze, ale je to kravina prostě :) Se s tim smiř a věř někomu, kdo o tom mí o to málo víc.

    A já nerozporuju to, že AI je doplněk. Já věřím tomu, že dlouhodobě to bude dobrý, ale krátkodobý šok s jejího masovýho nástupu (můžeme se přít o to, ajk to bude vypadat, ale oba to nevíme) bude podle mě dost hustej....
    Hlavně jsem vymezil dva pojmy general AI (to je ta, kterou asi máš na mysli, že když píšu AI a ta je human-level) a obyčejná deep learningový síť, která dneska třeba běží za google translatem a ix dašlíma službama.
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    DANYSEK: Hale já teda nevim, jakej máš Background. Ale asi není z IT a asi si asi nikdy nedělal nic s Deep learningem.

    Protože srovnávat "programovatelný počítač" s AI je taky nesmysl.

    AI totiž nemá žádný kód. Funguje jako neurony v lidském mozku. Ten "kód" je tedy zašifrovaný v konfiguraci "neuronů" a synapsí a člověk to tedy nedokáže "přečíst" nebo pochopit. Ta AI se "programuje" sama. Ale není to ani zdaleka podobné dnešnímu programování natož děrným štítkům.
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    JIMIQ: Rozumím.

    Proto jsem vymezil dva pojmy General AI, to je human-like AI, která opravdu je nám dneska vzdálená desítky let a je tedy scifi. Jakmile ale přijde, pak tu budeme mít "pozitivní komusnismu". Kdy většina věcí denní potřeby budou mít minimální cenu.

    Pak je tady taková klasická AI, která se hodí na opakující se úkoly, která ale nejdou generalizovat kódem. Jak řiká Danýsek a má pravdu.
    Já ale absolutně neřikám to, co si (asi) vykládáte, že dnešní AI nahradí lidi v práci, to ne.. Ale opravdu dopadne ne ty méně vzdělané lidi, dělající "skoro robotickou práci". Na tom se shodujou prakticky všichni. To bude otřes a bude otázka, co s těmahle hloupějšíma lidma udělat. Já pevně věřim, že AI způsobí i snížení cen a tak bude pořád možné se dobře uživit takovou prací, kterou AI nenahradí, protože to třeba bude prostě zbyytečné.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    //dalsi sen priznivcu nzp padl. nebudeme velmoc v ai, tudiz nebudeme mit ani prijem.


    Šance, že Česko bude velmoc v AI, je nulová. Což je dobře, zní z Úřadu vlády - Lupa.cz
    https://www.lupa.cz/...ity/sance-ze-cesko-bude-velmoc-v-ai-je-nulova-coz-je-dobre-zni-z-uradu-vlady/
    Stane se z České republiky velmoc v umělé inteligenci? Na Úřadu vlády si nejsou tak jistí. „Šance, že můžeme být světovou jedničkou v AI, je prakticky nulová,“ uvedl tento týden na debatě AI.cz v Národní technické knihovně státní tajemník pro evropské záležitosti Aleš Chmelař. Dodal, že je to vlastně dobrá věc, protože se Česko může zapojit do mezinárodních snah v této oblasti.

    Česko podle Chmelaře nemá například přístup k takovým objemům dat, jako má Čína, nemá takové objemy investic a podobně.

    „Ten souboj bude mezi Spojenými státy a Čínou. USA do AI investují už asi 50 let a teď začínají sbírat výsledky. Čína je stát řízený technokraty, vlastní občany a časem bude mít k dispozici nejlepší datové sady,“ navázal Michal Pěchouček, který vede Centrum umělé inteligence na ČVUT a je spoluzakladatel firmy Cognitive Security, kterou koupilo Cisco.
    AIRGURU
    AIRGURU --- ---
    Doporucoval bych si precist tuhle zajimavou esej: https://waitbutwhy.com/2015/01/artificial-intelligence-revolution-1.html

    Myslim ze je tam prave probehla "diskuse" rozvedena do daleko vetsi hloubky vcetne vsech argumentu a protiargumentu.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CYNIK: a vis co se rika? Ten, kdo to umi, ten to dela. Kdo neumi, ten to uci. Akademicke teorie jsou sice zajimave - ale je treba je brat s rezervou. Moc lidi AI dodnes v praxi nenahradila. Spis nez o nahradu jde o doplnek, ktery pomama resit nektere konkretni ukoly - nikoliv ale vsechny. Z toho nejde implikovat, ze to zvlada vsecko.
    Samozrejme to srovnavat lze - uroven poznani byla v dobe objevu parniho stroje ponekud jinde. Tehdejsi vedatori ale vystupovali podobne. Pro tebe pri dnesni urovni poznani je parni stroj jiz davna minulost.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    navíc, úplně nejzákladnější rozdíl mezi AI a člověkem je, že AI nemá žádnou motivaci. Člověk něco dělá, protože v něm vznikla myšlenka to dělat - měl motivaci, důvod, smysl.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CYNIK: ai nefunguje jako clovek, ai fungujici jako clovek je stale kategorie scifi. tento argument je stejna debilita, jako maji priznivci nzp teorie, ze jiz doba pokrocila tak, ze lide uz nemusi pracovat, protoze vse obslouzi roboty.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    imho vymýšlení řešení nenahrazuje člověka. V čem je člověk specifický a jedinečný je naopak "vymýšlení" problémů k řešení :-) to AI neumí a dlouho umět nebude.
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    DANYSEK: protoze ti rikam.AI funguje jako clovek. Je to novy druh stroje. Neda se to srovnat s parnim strojem. Neda se to ani srovnat a pojmem stroj. Ja AI učím a je to dost desive. Protoze, jak jsem psal, AI nahrazuje (doplnuje) cloveka v tom, v cem byl do ted nenahraditelny ve vymylseni reseni. parni stroj sel nahradit svaly nebo zviretem, jen byl daleko efektivnejsi AI dokaze nahradit jen lidska mysl.
    To neni vec nazoru, tak to je. Otazka je, do jake miry bude prakticke nahradit cloveka AIckem a jaka dalsi zamestnani to vytvori. Pokud plati tood Robertse, tak prechod k nizsim nakladum diky robotizaci bude pro radu lidi bolestivy..
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CYNIK: proc bych ti mel verit? I v dobe parniho stroje ci existovali lide, co se k novince vyjadrovali podobne jako ty prave ted k AI.
    Zas takova bomba to neni. Prvni programovatelne stroje vznikaly uz v 19.stoleti - a ten tvuj "sval" je mel pohanet. Velky rozmach nastal v 30.letech minuleho stoleti. Zhruba v dobe, kdy i Capek psal o robotech... :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam