• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    DANYSEK: protoze ti rikam.AI funguje jako clovek. Je to novy druh stroje. Neda se to srovnat s parnim strojem. Neda se to ani srovnat a pojmem stroj. Ja AI učím a je to dost desive. Protoze, jak jsem psal, AI nahrazuje (doplnuje) cloveka v tom, v cem byl do ted nenahraditelny ve vymylseni reseni. parni stroj sel nahradit svaly nebo zviretem, jen byl daleko efektivnejsi AI dokaze nahradit jen lidska mysl.
    To neni vec nazoru, tak to je. Otazka je, do jake miry bude prakticke nahradit cloveka AIckem a jaka dalsi zamestnani to vytvori. Pokud plati tood Robertse, tak prechod k nizsim nakladum diky robotizaci bude pro radu lidi bolestivy..
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CYNIK: proc bych ti mel verit? I v dobe parniho stroje ci existovali lide, co se k novince vyjadrovali podobne jako ty prave ted k AI.
    Zas takova bomba to neni. Prvni programovatelne stroje vznikaly uz v 19.stoleti - a ten tvuj "sval" je mel pohanet. Velky rozmach nastal v 30.letech minuleho stoleti. Zhruba v dobe, kdy i Capek psal o robotech... :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CYNIK: ai stejne jeste nikdo nevytvoril, zatim je to scifi jako nzp...
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    VYHULENY_UFO: jako jedna věc je momentální možnost to uplatit a druhá dlouhodobé dopady, které se nedají predikovat a těch se bojí nejvíc.
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    DANYSEK: hale věř mi, není to jako parní stroj, opravdu. AI totiž nahrazuje to, čím je člověk zcela výjimečný a to je vynalézavost a kreativní řešení problémů. AI není pazourek, AI je mysl, která se dovtípí toho, že klacek na oštěp se lépe oseká ostrým předmětem.

    Parní stroj je velký sval, AI je rozum, který sval rozpohybovává za určitým cílem.

    AI a parní stroj se nedají porovnat.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CYNIK: v dobe, kdy prichazel na svet treba parni stroj tento take delal veci do te doby nevidane. Rika se tomu pokrok a tento doprovazi lidstvo uz cele tisice let ;-)
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    DANYSEK: hale dělám v IT a AI dělá přesně to, co žádný jiný stroje do teď nedokázaly. Věř tomu, je to jiný druh revoluce.

    Máš samozřejmě pravdu, že AI nedokáže človška nahradit. To by dokázala general AI, kterou nemáme a asi ještě dlouho mít nebudeme. ALe už dneska jsou profese "učitelů AI" viz. moje spolužačka ze střední školy vystudovala pedagogiku a dneska krmí AI modalama krajiny a řiká jí jaké objeky kde jsou a ona se to z toho učí.

    Takže ano, AI nedokáže zřejmě zcela člověka v práci nahradit, ale ten šok, který nastane jakmile i současná AI přijde masově na trh, bude obrovský.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DJFRACTAL: to neni o uhlu pohledu, to je o krute matematice a nekolika vypoctech, ktere potvrdi, ze v pripade nasazeni nzp by zeme zkrachovala a vsechno prozrala. to uz se dokonce podarilo spocitat piratskemu ideologovi chaosovi.
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    CYNIK: konecne tady nekdo precetl rozumnou knihu a nadhodil relevantni nazor, zalozeny na tom co precetl (to nemyslim ani sarkasticky, ani nejak jinak spatne)

    tahle problematika je proste nesmirne obsahla a zcela jiste se da zcasti aplikovat na kazdy rozvinuty stat a tech uhlu pohledu jakymi se na to da divat, jeeje
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CYNIK: vzdycky to bude tak, ze nekdo se snazit bude a nekdo se jen bude chtit vezt. Ti, co se snazi a namahaji se samozrejme slusny prijem maji. Flakaci se nikdy moc dobre nemeli. Vyjimkou byl komunismus - kdy se ti schopni vyhazeli a jejich mista obsadili prave ti flakaci, co se jen chteli vezt. Vysledkem bylo akorat celkove schatrani vsecho kolem nas - a CR se ze svetove spicky propadla dost hluboko...

    CYNIK: AI dokaze na jednu stranu spoustu, ale v nekterych cinnostech cloveka nikdy nenahradi, nektere nove cinnosti naopak jeste vzniknou - neni to tak, ze prace by jen zanikala. V podstate stejnym "strasakem" jak dnes uvadis AI byl v hlubsi minulosti i parni stroj... a zadna tragedie se nekonala.

    CYNIK
    CYNIK --- ---
    VYHULENY_UFO: tohle se mi hezky čte protože se mi UBI nelíbí, hlavně z ekonomických důvodů.

    Ale já pracuju v IT a vidim, co dokáže AI i když je v podstatě v plenkách. Jako bude to šok, když přijde s plnou parádou, o tom žádná. To mylsim autor tohodle článku dost podceňuje. Ono totiž dnešní roboti na výrobních linkách jsou úplně jiný druh robotů, než ty, kteří přijdou řekněme za 10 - 20 let.

    Ale i tak jsem optimista, vona ta AI pořád potřebuje usměrňovat a učit ona ta general AI je zřejmě pořád hodně daleko, ale uvidíme...
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    DANYSEK: jojo, to máš pravdu. Je to napsaný v roce 2009 a je pravda, že Trumpa tahle situace vynesla nahoru. Protože všichni ti přistěhovalci jsou prostě pro "normální Američany" problém. Jako pokud je pravda, že se v Americe nezvedají reálné příjmy 30 let, ale přitom horní 1% vydělalo stokrát víc od přelomu milenia, tak je v té zemi něco mega blbě...

    Jako dovedu si představit, že laissez faire s obchodními místy je průser jak barák, pokud i asiati jsou schopní se dostatečně vzdělat, aby dokázali konkurovat Američanům.
    Navíc pokud na tom dřou korporace, pro který není problém překračovat hranice (díky regulaci), tak docela věřim i katastrofickým predikcícm, co v té knize dělal. Vono naštěstí populismus je silná věc a vždycky se to nějak vyrovná, ale celkově myšlenka, že s exportem pracovních míst to je jinak než s exportem a importem levnějších výrobků je zajímavá a stojí za zvážení.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CYNIK: jenze i Amerika upousti od toho, ze by praci za kazdou cenu outsourcovalo do Asie&pod. Cina s USA aktualne dokonce vede obchodni valku. Dalsim aspektem je bezpecnostni rovina - prave mj. v oblasti IT.
    Ono zalezi, kdy tu knizku Roberts dopsal zeano. Ono od napsani knihy k jejimu precteni muze uplynout spousta casu a mezitim muze byt vsecko jinak... tak jen tak mimochodem :-)
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    DANYSEK: S tim trhem práce je to daleko komplikovanější.

    Dočetl jsem knihu od Craiga Robertse (poradce ministra financí za Raegana) a von tam mluví o tom, že v Americe je obrovský množství pracovních míst offshorováno do Asie a východní Evropy.

    Klasická volnotržní mantra říká, že pokud je výhodnější něco vyrábět v zahraničí, tak by se to tam vyrábět mělo, protože pak lidé v zemi, kam se pak dováží mají levnější výborky a můžou dělat něco jiného.

    Je otázka, jeslti tohle platí s pracovními místy. Od nějakých 70tých let v Americe nestoupá reálný příjem domácností a pracovní místa nepřibývájí dokonce ani v IT (podle Robertse).

    To je docela zásadní problém pro Ameriku. Na druhé straně to samozřejmě pomáhá Indům a všem možnejm asiatům, díky tomu maj daleko lepší příjmy než dřív.

    Roberts offshoring pracovních míst hodnotí jako "selhání kapitalismu", protože tím trpí americká střední třída a vydělávaj na tom akcionáři offshorujících korporací, kteří pak prodávají za stejnou cenu v Americe, ale práci mají levnou asijskou.
    Já bych spíš řekl, že j eto další selhání státní regulace a vítězství kapitalismu, kterej přelejvá příjmy Američanům chudým asiatům, ale to je věc názoru.

    Já jenom, že s těma pracovníma místama to není tak snadné.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    DJFRACTAL: coz je ale presny opak NZP... jasne, seres na to, nemas davky - s tim nikdo problem nema.Nesmysl jsou prachy posilany jen tak nablind...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DJFRACTAL: povim ti sladky tajemstvi, to u nas funguje taky, ze musis chodit na mista, ktera ti doporuci pracak. projdes pohovorem a dostanes razitko, ze si byl zadat o praci. vitej ty vole na svete!!!

    praxe je takova, ze stejne je to jenom takova jakobynavsteva pracovniho pohovoru, protoze 99.9% procent takovych lidi potrebuje jenom to razitko prave proto, aby neprisli o podporu v nezamestnanosti.
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    VYHULENY_UFO:
    DANYSEK: ja jsem tady nezmínil dulezitou věc, ve Finsku se od tohoto roku celoplosne zavedl tzv. aktivni model, ve zkratce a zjednodusene to znamena, ze pokud kazdy mesic nedokazes uradum, ze jsi rozesilal pracovni prihlasky a nebyl jsi na pohovorech, nebo osobne v podnicích tj. ze jsi aktivne nehledal praci, zacnou ti ukrajovat z tve podpory v nezamestnanosti a to kazdy mesic vice a vice procent, pokud sve chovani nezmenis
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    Vladimír Pikora: Koláče bez práce aneb Od Marxe k základnímu nepodmíněnému příjmu pro všechny | Reflex.cz
    https://www.reflex.cz/...-bez-prace-aneb-od-marxe-k-zakladnimu-nepodminenemu-prijmu-pro-vsechny.html
    ...
    Na systému je fajn, že je jednoduchý. Můžete propustit armádu státních úředníků, kteří víc nemohou šikanovat občany. Má však jednu zásadní vadu. Demotivuje od práce. Co je lidstvo lidstvem, vždy se muselo snažit a pracovat. A nyní přicházejí lidé tvrdící, že nám všechnu práci vezmou roboti, my je máme zdanit a oni nás budou živit. Nastane tak prý ráj.

    Což ovšem není pravda. Roboti nám práci nevezmou. Jen nás donutí dělat jinou práci než dnes. Mnoho profesí skončí, vzniknou ale jiné. Tak třeba má dcera chce být youtuberkou. (Generace Z vůbec neustále vymýšlí, jak vydělat hodně za málo práce. To jí ovšem nemám za zlé.) Myšlenka, že nám roboti vezmou práci a my budeme muset žít z dávek, se nepotvrzuje ani v číslech. Nikdy nebylo v průmyslu i ve zbytku ekonomiky tolik robotů jako dnes, a přesto máme nejnižší nezaměstnanost. Tento týden vyšla statistika ukazující, že míra nezaměstnanosti v eurozóně v březnu stagnovala na 8,5 %. Stagnaci pozorujeme i na datech za celou EU. Tady jsme na 7,1 %, což je nejnižší hodnota od září 2008. Jsme na dlouhodobě nejnižší úrovni nezaměstnanosti. Lidé, kteří chtějí pracovat, pracují. Výjimkou je jih Evropy, ale to už je příběh zavedení eura, to nemá s robotizací nic společného.
    ...
    Dávat lidem peníze bez práce je nemorální a nálepka humanismu to nezmění. Problémem navíc je, kde na to vzít. Finští odboráři tvrdí, že kdyby se pokus přenesl na celou společnost, deficit státního rozpočtu se prohloubí o pět procent HDP. To jsou šílené peníze a já bych se nedivil, kdyby to bylo víc. V knize Robot na konci tunelu jsme se pokusili propočítat, kolik by to stálo ČR: A vyšlo nám, že u nás je systém neufinancovatelný.

    To ovšem neznamená, že se jako vábnička neobjeví u příštích voleb. Nic na tom nezmění, že základní příjem ve Finsku nefungoval. Levice ho prostě miluje. Nápad přitom není nový. Už Martin Luther King ho prezentoval v roce 1967. Na něj pak v Německu navázali sociální demokraté a pohrobci německých komunistů Die Linke. U nás měli v programu základní příjem třeba piráti nebo zelení.
    ...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DJFRACTAL: jaky chces resit meritka. proste das lidem penize a ty lidi radej pujdou zvanit do hospody nez do prace. proc taky kurva chodit do prace, kdyz dostanes penize bez prace... :D :D :D

    //osobne bych nechtel byt clovekem, ktery cely zivot ceka, ze mu nekdo neco da.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    DJFRACTAL: jednoduse - staci si poradne precist ten clanek, co sam linkujes :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam