• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: tak vzhledem k tomu, ze tohle auditko je zamerene na zvatlani o tom, jak bez prace prijit k penezum... tak ani ne :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: nebude, no. i když zase, ty přjdeš o možnost, že bys měl europoslance, který by mohl zkusit protlačit směrnici o povinném nasazení IPv6 do všech sítí v EU :-)

    (jsme tu poněkud offtopic, nezdá se ti?)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: chapu, musis byt hodne smutnej z toho, ze jako (spolu)zakladatel mas tak nizky vnitrostranicky preference... nu coz, to holt asi ten zajistenej duchod z evropskejch penez nebude.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: alternativa je rozhodne nevolit komunisty a kinderkomunisty, jenze to je ve svete dost problem,protoze je cast lidi, ktera proste slysi na levicacsky blaboly a soucasne vnitrne nenavidi ty, kteri maji vic.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: bavím se obecně o rozhodovacích mechanismech, odpovědnosti a takových věcech.

    mě obecně vyhovuje manageovat sebe a cca další max. 4 lidi, když u toho. řídit nějaký větší celek je složitější, to nepopírám.

    korporace není nic, co by někoho strašilo ve zlých snech, ale každodenní realita: Agrofert skupuje firmy, vliv který tím získává v politice, samozřejmě kritizuješ - ale jakou k tomu nabízíš alternativu?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: ale hovno, je videt, ze si nikdy nedokazal vymyslet vic prace nez jen praci pro sebe. to neni o nejakej korporacich, ktery strasi piraty ve snu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: nemyslím, že je to blábol. Zamysli se nad tím, komu dnes korporace reálně patří: mohou existovat i společnosti, které drží svoje vlastní akcie, všechno je pak reálně v rukou managementu bez odpovědnosti komukoliv (ani majiteli, ani společnosti). Debatuje se o "suverénních fondech" (např. v Rusku, které ti jinak tak vadí) - ale je velká otázka kdo všechno je v dnešním ekonomickém uspořádání "suverénem".

    Fakt je to složité. Neumím to přesně formulovat a nechci používat tradiční levicovou terminologii, která se většinou zasekla někde na přelomu 19. a 20.století a úplně ignoruje vývoj, který od té doby nastal.

    Ale jistý je, že prostě třeba dotace nejsou jediná deformace trhu. Trh může být deformovaný v podstatě i tak nějak "sám sebou". Můžeš mít čist spekulativně dotovanou nabídku, která ma za trh zlikvidovat konkurenci (tohle dnes dělá Čína v podstatě celému zbytku světa). Můžeš mít spekulativní poptávku, která má naopak za cíl udržení nějaké cenové hladiny. Prostě na trh můžeš vstupovat buď nějak přímo, s cílem se účastnit směny, na jedno druhé straně. A nebo na trh vstupuješ s cílem ovládnout ten trh: to je prostě věc, kterou ze své pozice asi nevnímáš, ale to je proto, že jsi tak malý, že ses do té situace nedostal.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: Trvalá pracovní místa vytváří velké korporace, ale podle mě velké korporace s přístupem k velkým finančním zdrojů působí na deformovaném trhu,


    BLABOL
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEKROMANT: Ano, tak pro mě jako pro drobného podnikatele je pochopitelně minimální mzda velká překážka. protože nejsem schopen vytvářet stálá pracovní místa (natož pak adekvátně placená). Drobné podnikání je úzce spojené s tím, že existuje pool příležitostné pracovní síly - různých brigádníků, nádeníků, apod. Otázka, kdo nese odpovědnost za to, aby dosáhli na důstojný životní styl, je prostě téma k diskuzi. Mě deformace ceny pracovní síly odvody z mezd apod. samozřejmě brzdí v tom, abych mohl dělat čistě tržní rozhodnutí. V podstatě skutečně chci zbavit drobné poodnikání sociální odpovědnosti.

    Trvalá pracovní místa vytváří velké korporace, ale podle mě velké korporace s přístupem k velkým finančním zdrojů působí na deformovaném trhu, který už neuspokojuje reálné lidské potřeby. Definování reálných pootřeb souvisí s tím, že kupní síla potřebných nebude klesat na nulu. Víceméně ani nejsem v rozporu s typickým dnešním korporátním zaměstnancem (nebo někým, kdo po takové pozici touží) - mám pocit, že hlavním produktem, které korporátní prostředí produkuje (v nejširším smyslu) je pocit příslušnosti k nějaké elitní vrstvě, korporát je dnes pro lidi zdrojem identity.

    Já nemám žádnou konzistentní ideologii, ale kopu za to, co tolik vadilo levičákům - "maloburžoazie", "petty burgeois". V zásadě mám za to, že je možné z toho nějak vybruslit a neskončit jako nacionalista či rovnou fašoun. Hlavně mě zajímá, jak se vlastně střední třída udržuje, obnovuje a rozrůstá: jsou tam dva trendy: jednak lidé formují různé korporátní a jiné sekty, které se snaží mezi "lepší lidi" dostat kombinací tvrdé práce, hochštaplerství, bezohledného kariérního růstu, apod. Druhá možnost je, že střední třída mezi sebe kooptuje ty, které shledá schopnými, pracovitými, charakterními. Tenhle proces ale nejde "vyhnat práškama", tedy tím, že se budou vytvářet umělé "soutěžní disciplíny"... ekonomika není sportovní odvětví...

    Základní příjem v tomhle, stejně jako minimální mzda a vůbec různé další nástroje sociální politiky státy, hraje prostě roli jednoho z možných nástrojů. Dnešní společnost nadprodukce kombinovaná s umělým nedostatkem jednoznačně preferuje např. lidi se sociálními dovednostmi před lidmi s jiným typem dovedností, jako jsou čistě technické, apod. (hierarchie management vs. zaměstnanci na tomto stojí). Základní příjem by byl infrastruktura, usnadňující přežití i lidem, jejichž sociální dovednosti nejsou tak na výši. (Ono se brzy může ukázat, že umělé inteligence dokáží řídit společnost daleko lépe, než nejschopnější manažeři... a všechno může být úplně jinak.. )
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: jo, už se na ní celej třesu, to víš. z 23.místa

    Ale je fakt, že na volitelné kandidátce nejsem poprvé. Skutečně jsem Pirátům oznámil, že vlastně lokální komunální politika mě nezajímá, na celostátní taky nemám úplně předpoklady, takže zbývá magistrátní (zajímá mi město Praha jako celek, jako velkoměsto napojené na Evropu...) a pak europolitika, protože v zásadě jsem eurofederalista (představuju si to trochu jinak, než dnešní podivné povinné schvalování celoevropských směrnic místními parlamenty - spíš by to skutečně chtělo vymezit federální vs. regionální pravomoce a udělat z Evropy jedno velké vícejazyčné Švýcarsko..)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ...zkoumas tu dozivotni euro-poslaneckou rentu, kdyz te zvoli? :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    A ty vlastně prosazuješ NZP pro to, aby co? Jsi mohl zrušit minimální mzdu a aby to nebylo jen tak tak zavést NZP?
    Prostě méně hladových zdí a abys třeba nemusel platit tolik zaměstnanců ty, ale rozložilo v daních státu?
    možná to dává smysl že chceš hájit malé firmy nebo punk podniky které nemají dost peněz na zaměstnance a chtějí to dělat ještě legálně.. :) Ale na to se dá různě kreativně zacházet s dotacema a využívat různých forem sociálního podnikání například..
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Tady prostě už dlouho neprobíhá žádná debata mi připadá. Jen prostě je tu většina lidí, kteřá chtějí zachovat status quo. Chtějí prosazovat pravicové myšlenky a zachovávat. Tedy zdůrazňují zásluhy na úkor potřeb :) Bez práce nejsou koláče atd.. :)

    A opozice nebo levicové pozice tu nejsou vůbec zastoupeny.. Takže tady je to téma jen pro to aby náhodo neřešil v levicové verzi (realizace se zatím asi nikdo ani nebojí páč nepřipadá v úvahu) a bylo to pod kontrolou :D
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    XCHAOS: Tak bavíme se v nějakých metaforách. A "přeháním" aby bylo pochopitelné o jaké principy jde..
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    XCHAOS: NZP mlůže fungovat jako nástroj proti chudobně který zachovává status quo (kapitalismus). Ale může fungovat i jako další forma osekání socálních dávek a snížení výdajů státu.. A u pirátů jsem se nevyznal jak to míní :) Doufám v levicovou verzi (snaha omezit nebo chudobu, větší rovnost) :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEKROMANT: trochu to přeháníš. Ale je fakt, že já teď prozkoumávám úplně jiné končiny kapitalismu, poslední dobou...
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    XCHAOS: Někdy soutěž v míčových hrách může probíhat tak že se soupeři zlomí nohy. A nebo někdo kdo už nohy nemá, tak může v rovné soutěži hrát na stejném hřišti a tvrdí se jak je to férový obchod který každý dělá dobrovolně :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEKROMANT: jako hnojivo používal lidi Pol-Pot... hele, je to celé jinak. když necháš lidi v něčem soutěžit, tak zjistíš, co je správné řešení, necháš je v něčem zdokonalovat, apood. ZP je pro mě o tom, že u nás poražené v míčových hrách neobětováváme bohům, jako Aztékové. prostě jde o humanizaci prohry...
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    XCHAOS: Hladové zdi,,
    Jedna věc je efektivita a druhá sociální integrace skrze zaměstnání.
    Je lepší stavět hladovou zeď a být vykořisťován a nebo umřít hlady v efektivní kapitalistické společnosti?
    Jakožto levičák bych řekl že budu raději stavět tu zasranou zeď abych měl na chleba..
    Místní pravičáci by asi neschopné, líné a parazity efektivně rozemleli na hnojivo :D
    Nebo prostě pohrdají, nebo osobně útočí na socky. Ale nenapíši co by s nimi chtěli vlastně dělat :)

    Jde o to, že stavět hladovou zeď je privilégium na které nemůže dosáhnout každý...
    Zaměstnání je spíš o mocenské pozici než o efektivitě v rámci produkce.
    Víc peněz se vydělá možná i více majetkem a spekulacemi než schopnostmi (práce vs kapitál).

    Aneb když není práce tak je potřeba jí vytvořit. Třeba scénka z hej rup jak chodil jeden z party a vysklíval okna prakem a za ním a nabízel rovnou nové a zasklené :)
    To je princip vytvoření nové poptávky/drog a následné její uspokojení výměnou za peníze (skrytá forma otroctví).
    V hej rup bylo řešení v družstvech. Tedy demokratické formy zaměstnání (tedy kolektiv uvnitř né vůči jiným celkům, družstvům nebo podnikům) Kde zaměstnanci byly i majitelé podniku.. Ale nějak to byla spíš poválečná situace, že neměli výrobní prostředky ale měli reálné základní potřeby které neměl kdo naplnit.. :)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    UNDERWORLD: to uz se tu diskutovalo davno... to je prirozeny vyvoj, nektera pracovni mista v case zanikaji, jina - nova a do te doby nepotrebna vznikaji.... v pripade tech autonomnich aut se bavime krome bezneho servisu vozidla auta rovnez o nejakem prubeznem vyvoji software (a oprav chyb v nem). Teda pokud se k SAE 5 vubec dopracujeme, jeste je na cem makat... aneb aktualni "vyvojove" verze se teprve uci zvladat semafory, stopky, kruhace... cesta je jeste pomerne dlouha. Ono tech dopravnich situaci, ktere muzes za volantem potkat a tedy musis vyhodnotit a vyresit je sakra hodne, div ne ze co krizovatka to svym zpusobem original....
    UNDERWORLD
    UNDERWORLD --- ---
    DANYSEK: nejde o vodovod z Zelivky, tvyho dedy je mi lito, podle me mel xchaos na mysli ze pracovni mista rusi nejaka inovace, treba ridice by jednou mohli nahradit auta co pojedou sama

    jak bylo zmineno - ZP nikdy ale neumožní dosáhnout na spotřebu v plnym rozsahu, bylo by to jen na preziti
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam