• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: ano, chápu, že tě znepokojuje myšlenka, že třeba institut zjistí, že nejlepší by bylo, aby stát prostředky pro výplatu NZP získal třeba tím, že druhé Dukovany přes léto, když je dost energie z OZE, vyhradí na státní těžbu bitcoinu :)) (mohlo by to dostat zadané třeba státní podnik DIAMO, nebo jak se ty těžaři jmenujou :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    DZODZO: teda nevim, kde beres tu jistotu, ze diky "penezum za nic" tu kolem nas nebude jeste vic bordelu... kteri tam odhodi nudici-se zevlujici prijemci NZP, kteri zadny vzneseny cil nemaji... s ocekavanim, ze se vzdycky najde nejakej blbec, co to za ne uklidi ;-) Abys to pak taky vubec stihal uklizet...! :D
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    nie je to len o tom, ze budu nove profese vznikat, ked ludi odbremenis od prace, ktoru casto robia hlavne kvoli tomu, aby uzivili rodinu, tak sa budu moct venovat cinnostiam, ktore by chceli robit, ale nemaju na to cas, lebo musia sediet niekde a robit nieco, aby uspokojili niekoho ineho (sefa, zakaznika)

    ja mam pomerne volnu pracu, HO kolko chcem, pracujem ako chcem, ale uz len z toho titulu, ze to robit musim, aby som mohol platit ucty ma to obcas nebavi a viac by ma naplnalo chodit sadit stromy alebo zbierat odpadky comu sa mozem venovat leda tak cez vikend, to su cinnosti, ktore mi financne nic neprinasaju, iba ma vnutorne naplnaju a davaju mojmu zivotu zmysel a prinasaju nejaku hodnotu aj ostatnym ludom (maju viac kysliku, nemusia na chodniku zakopavat o kelimky z mcdonaldu, atd.)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    DZODZO: ano, nekterym.... ale kolik takovych aut po Kalifornii jezdi? ;-) Ja nerikam, ze k tomu casem nedojdou. Ale i tam zustavaj veci, ktere AI zatim nijak neresi a nektere ani nevyresi. Pocinaje Cable Car... ktera se i stale otaci rucne... proste to k tomu tak nejak patri ;-) Stejne tak treba pruvodce-veterany na valecnejch lodich nenahrazuje nejakej robot, v restauraci ti steak a pivo taky prinese clovek - a pece ho taky clovek, ne automat; autobusy tam autonomni fakt nejsou, lod na Alcatraz taky ridi clovek... atd, atd. Aneb i v te Kalifornii mas porad spoustu cinnosti, kde je clovek nenahrazeny technikou. I v tom krame - pres veskery technicky pomucky tam ta obsluha nakonec je. Jenom ma jednodussi praci... ale to fakt neni o tom, ze by tam nechali diky technice kram bez personalu ;-) Ostatne do tech regalu se to tam taky nesklada samo :D Jo, to jsou ty detaily, ktere nechces videt... Zacals auty - ale pujcuje ti tam auto v pujcovne na letisti nejakej stroj? :D A cely ten cirkus, ktery tomu predchazi pote, co vystopis z letadla. Tam pracuje takovejch lidi...

    Ano, ano... nektere profese budou zanikat, jine budou zase vznikat. To je prirozeny vyvoj, rika se tomu evoluce :-) Drive rozsirene profese topice je dnes uz take na ustupu... driv jsi mel topice na kazde lokomotive, zejo! :-) A kdo si dnes vzpomene na ledare, lampare, manualni spojovatele, vorare, kartacniky... Drive bezne cinnost :) Stejne tak jako driv si nemel skoro zadne ajtaky... dneska mas naopak problem vsechny pozice obsadit, lidi je malo - a v ramci oboru mas spoustu specializaci. I v te Kalifornii... kde navzdory prisne migracni politice ma sikovnej ajtak sanci i zmenit misto, kde zije... zeano... :-) Proste mit jako podpurny argument k NZP fakt, ze nektery konkretni pracovni pozice zanikaji je ptakovina (ony vedle nove vznikaji).
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    DANYSEK: tak my sme tu v tomto smere celkom zaostali hej, ale v kalifornii ci dokonca v nemecku uz AI niektorym obstarava 90% casu riadenia auta (to je tam realita bezneho zivota)

    ked prides do supermarketu, tak uz tam nemaju 20 pokladni, ale napr. polovicu a zvysok su samoobsluzne, bezkontaktne platby nepotrebuju nejaku osobu co prepocita papieriky a mince, nahradi ju ctecka kodov a kariet, ktora vyhodnocuje, ze si si kupil a zaplatil tovar, takze si ho mozes odniest domov, ako sukromny sektor vyriesi tieto predavacky? zrazu maju hovno co na praci, ale keby chodili do prace a necakali s natazenou rukou, tak by sa mali dobre, zaplati im sukromny sektor rekvalifikacny kurz programovania v ruby?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    DZODZO: no... to AI vidime v primem prenosu na Magistratu pod vedenim Piratu, zejo... za patnact micu par formularu, kde se ti predvyplni jmeno a adresa... :D

    Covid je docasna zalezistost a je logicky to nejak kompenzovat po dobu, nez se tento problem (stejne jako vsechny predchozi pandemie) vyresi. To opravdu neni podpurny argument pro to vyplacet NZP plosne vsem bez ohledu na to, co (ne)delaj... :-) A i v dobe AI je potreba nejaky servis. Troufam si rict, ze pokrocilejsi - ono vyvojari jaksi jsou pomerne slusna zakladna, pokud jde o vyrobu zmetku... pardon, bugu v kodu :-) A taky v ping-pongu - kdy vyvojar A se vymlouva na vyvojare B atd... a nekdo to musi byt schopny i troubleshootovat, kdyz se to pak cely posere, zejo... ne, to neni o tom ze chodis na osmicku do prace, to je klidne o tom, ze te pak budi ve tri rano :D Aneb ano, povidani o AI je pekny... v powerpointech... ale ona ta realita beznyho zivota je trosku jina. Aneb nevsimnul jsem si, ze by nam tu infrastrukturu budovali roboti... :-) A i kdyz je spousta stroju, co praci hodne usnadnujou - porad tam je potreba clovek. To si jeste hodne peknejch par let pockas, nez budou moct lidi si opravdu sednout a nic nedelat.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    tento prekonany model zivotneho stylu, ze dobry je ten clovek co tvrdo pracuje a kazdy den chodi do prace a preto sa ma dobre, je komicky vo svetle cim dalej tym vacsej automatizacie a nastupujucej AI, pozeram, ze pokroku brania skostnatele nazory na ekonomiku a riadenie, to je bohuzial dosledok skostnateleho skolstva

    vidime ako vydelavaju a necakaju s natazenou rukou provozovatelia hospod, lebo boli pripraveni na covid
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    o debilitach vzdycky jen diskutuji lide, ktery maji hovno co na praci a muzou zabijet minuty, hodiny, dny, mesice a roky nekonecnymi prazdnymi diskusemi.
    jako dava to logiku, protoze kdyby priznivci nzp chodili do prace, vydelavali a necekali s natazenou rukou, az jim stat zaridi budelip bez prace, neresili by tuhle piratskou picovinu.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    DZODZO: a prosim ve ktere pasazi pisu neco v duchu "iba stat moze"...? :-) Ja naopak nejsem fanousek neumerne velkeho prerozdelovani penez na urovni statu - cim vic penez (ktere predtim lidem sebere) stat prerozdeluje, tim vetsi prostor tam je prostor prave pro tu 'statni' kreativitu - predluzeny zakazky, pofiderni dotace, pofiderni instituty... to si kazdej rekne, ze to je v tech miliardach prece jen par korun. Ale ona korunka ke korunce a halire delaji talire... bohuzel uz i Pirati namisto toho, aby hledali uspory a osekavali verejne vydaje jen krici, kdyz se maj snizit dane... a jo, vymysli jak se na ty verejny penezovody co mozna nejvic prisat :-) Aneb kdyz to dela Babis, tak proc se nepridat, at z toho taky neco mame... pro sebe. Namisto toho, aby usilovali o zruseni nesmyslnych institutu zivenych z verejnych penez... si zalozi svuj vlastni :-)

    Samozrejme jsou nezbytne funkce statu, ktere zabezpecit musis a ktere dost dobre nejde nechat fungovat nejakym samospadem (ergo i nejake dane byt musi). Ale resit na urovni statniho rozpoctu NZP? :D To je sakra velkej balik penez, kterej nekde nekomu musis sebrat - abys ho mohl pak prerozdelit. A ano, NZP si Pirati v programu hyckaji, i kdyz v tom 'kratkodobym' o nem ted moc mluvit nechteji. Ale on pak hned dava jinej vyznam ten humbuk kolem snizeni DPFO, kdyz ho poslouchas z ust tech, co tam nekde v koutku maji schovany plan na superdrahy NZP. Ano, v pripade DPFO se argumentuje sekrtanim penez pro komunal - ale o tom jsem se rozepsal jinde, aneb patnact milionu se utrati za vec, ktera dohromady nic neumi. Plus dalsi prachy za jeste nesmyslnejsi webiky, architektonicky studie, popadesaty 'novy vzhled' zastavky atd. To je milion sem, milion tam... a lita to ani nevis jak. A nikdo se nepta lidi, jestli je to potreba vubec vytvaret - a utracet za to verejny penize. Proste se ty penize utrati, efektivita nikoho nezajima :-)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    DANYSEK: to som nerozporoval, ja som len dufal, ze sme sa posunuli v riadeni statu niekam dalej, lebo tu padaju take nazory akoze iba stat moze a stat nikdy nedopusti ze... pricom stat tvoria obcania, lenze ti obcania su lenivi a nez prist s nejakym riesenim, tak iba povedia, ze "ten druhy to dela spatne", je to velmi pohodlne indeed
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: a tak jsou diplomky, na kterych pracuje vic lidi... zejo. Problem se proste rozdeli na vice casti.
    Na poverovani externich instituci maji partaje dost penez i tak... kdyz uz teda nemaji ty 'sve' odborniky ve svych radach.
    A opet, ten system institutu znevyhodnuje spoustu stran... ktere to stesti dostat dalsi penize na expertni reseni. Jo, to je taky jedna VELKA zmena u Piratu - drive ty disproporce na politickem kolbisti kritizovali... dokud byli mali... a ted, kdyz vyrostli, tak si jich uzivaj a nevadi jim ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ne, nemyslím, že je to na úrovni diplomky. Je to trochu větší než malé množství provázaných spreadsheetů... ale je to jen příklad. Prostě některé otázky, které jsou Pirátům kladeny (novináři, příznivci, odpůrci, kýmkoliv) nemají nějakou jednoduchou odpověď (kromě klasického politikaření "ptejte se na co chcete a já vám odpovím, na co chci").

    Prostě je docela logické, že strany pověří nějakou instituci, aby nabízela řešení, která nebudou mít podobu několikaslovního bonmotu - ale bude v nich třeba něco spočítáno... třeba pokud jde o takovou energetiku, a tak...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    DZODZO: a on snad politicky institut muze navrhovat zakony? Od kdy? :D Co si o tom nejdriv neco precist? Samozrejme, jinak v naprosto obecne rovine - i student muze pripravit navrh zakona - a pokud presvedci "sveho" poslance, tak se do legislativniho procesu dostat muze. Technicky vzato stejnou cestou, jakou ma jakykoliv obcan... a defacto i ten institut. Ten z pohledu zakonodarneho zadne specialni pravomoce nema.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ekonomicka skola moze navrhovat a schvalovat zakony? teda vlastne student ekonomickej skoly? cital som v dteste o pravnickej sutazi studentov, ale ze to uz takto pokrocilo, to som netusil, the future is here, konecne
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: politicke strany maji malo penez? :-) Ja myslim, ze uz jen na zaklade vysledku voleb se jim dostava dost penez. Podle naprosto dostacujici forma. Institut je dalsi penezovod, na ktery - jen tak mimochodem - nedosahne kazda politicka strana, ale jen tech par co mela 'stesti' a dostala se do parlamentu a nejaky patek tam vydrzi. Vlastne takova 'protekce' pro ty 'nejsilnejsi'. Rozhodne ty instituty nejsou moznost, kterou dostane kazda strana. Naopak ti co maj i tak dost chtej jeste vic... otesanci! :-)

    Tema ZP muze dobre obsahnout i student v ramci sve diplomove prace a na ekonomce k tomu bude mit odpovidajici aparat kolem, a muze se tomu klidne venovat vic lidi z ruznejch uhlu pohledu. Opet - za penize, ktere uz dnes vydavame - na to neni potreba cpat dalsi prachy do nenazranyho chrtanu politickych stran :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ono to je trochu jinak. co je podle tebe legitimní zdroj financování politických stran? členské příspěvky, jasně, to je nejčistší cesta. Ale jsou horší peníze od státu, nebo peníze od velkých sponzorů, kteří sledují svoje vlastní zájmy?

    Institut se ti může nebo nemusí líbit. Ale padají tady otázky typu "tak nám spočítej, kolik by ZP stál". Jenže to se nedá počítat zjednodušujícíma modelama počet lidí x výše příjmu. Musíš zjistit, za co s jakou pravděpodobností ty lidi ty peníze navíc utratěj, jestli to jsou věci, u kterých lze snadno zvýšit produkci (či dovoz), nebo jestli je poptávka omezená a povede to jen k inflaci (příklad: určitě by základní příjem byl systémovější řešení, než byly slevy na jízdném - pokud slevy na jízdném zvýšily obsazenost vlaků, tak by jí základní příjem zvedl taky, ale tím pádem by to mělo rozpočtově podobný efekt)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    KEDRIGERN: Predevsim by se mel vyuzivat existujici dostupny aparat uradu, ktery sam o sobe je dost nabobtnaly.
    A pirati delali micromanagement odjakziva, ne? :-) Nebo uz jsi zapomel na to, jak jsi ty osobne micromanageoval SW na magistratu z opozicni lavice? ;-) Ale koukam, ze dneska uz to, co ti drive vadilo asi uz nevadi :D
    Institut je jeden z mnoha zbytnych zarezu do verejnych penez, obycejna trafika pro kamarady dane partaje. A tech penez neni nazbyt... ale chapu, ze v diskuzi, kde se premysli, jak bez prace pumpnout erar jeste mnohem, mnohem vic (aka NZP) nejake vyzvy k usporam asi neobstoji... :D
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    DANYSEK:
    1) Myslíš si, že by primátor Prahy měl dělat micromangment a nemít k ruce odborníky?
    2) Co je přesbě je poslanecká prebenda? Pokud myslíš rozpočet na expertní posudky mohl bys uvést konkrétní případ, kdy byli tyto peníze využity nevhodně?
    3) Institut je tradiční nástroj šíření myšlenek. Náš stát (bez přičinění Pirátů) se rozhodl je docela slušně financovat. Vnitrostranická diskuse o institutu je starší než ta zákonná úprava.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ja vim... kdyz utracej erarni prachy jini, tak proc se nepridat, kdyz je ta moznost.. :-) Ne, to neni zadna povinnost/nutnost...
    Jestli neco Pirati fakt zvladli na vybornou, tak je to vysavani verejnych rozpoctu ve svuj prospech. At uz jsou to treba Hribovo poradci, poslanecky prebendy, nebo ted ten uzasnej institut...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: nevymysleli to Piráti; instituty zřizují všechny politické strany. za státní peníze.

    jestli to k něčemu bude, uvidíme. Zájem mám.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam