• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ROLAND: och, kdyz to rikas ty, tak to bude zcela jiste pravda! :D Co tam mas dal? ;-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ROLAND: a v cem teda podle tebe zijeme? vzdyt muzes zcela svobodne a demokraticky blabolit co chces, klidne i nesmysly na entou.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    DANYSEK: Ne nežijeme! Už si to kurva zapamatuj! A s tím omíláním minulého režimu a přirovnávání mě s ním táhni taky!
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ROLAND: no, jediny pomateny jses tu ty... V demokracii zijeme - nebo snad chces tvrdit, ze CR ridi nejaky samozvany diktator? :-) To, ze volby nevyjdou podle tvych predstav fakt neimplikuje absenci demokratickych procesu. Tve texty jsou nejaka fantasmagorie o cyklickem systemu, ktery (???) magicky spasi svet. Trosku temi kecy pripominas Klemu Gottwaldu... akorat tobe to ocividne nikdo nezere :-)
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    DANYSEK: Promiň buď já nepíšu dost jasně a nebo ty zkrátka nerozumíš významu textu. A na tenhle zbytečný trotling nemám náladu.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ROLAND: nikoliv - i v ramci RVHP dochazelo k centralnimu planovani... :-) A nefungovalo to samozrejme ani v CSSR.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    DANYSEK: Ty si stále pleteš pojmy i dojmy. V RVHP jsme nebyly nic jiného něž kolonie, dobité území pod kontrolou silnějšího. Takže samozřejmě že to nefungovalo. To nebyl žádný cyklický systém i když se snažil tak vypadat.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ROLAND: cece, nechces se odstehovat do Ciny? Zda se, ze pro tebe by to tam byla zeme zaslibena... :-) Stato coby model vyspeleho rizeni... no, jak dopadlo centralni planovani v cele RVHP ale taky vime :D Vime, ze to proste nefungovalo.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    DANYSEK: Omyl znárodnění běží neustále a to i v těch jak by si ty nazval vyspělých státech.
    Ten státní sociální systém je totiž nutný a potřeba a je také považovaný za jednu z měrných hodnot vyspělosti společnosti.
    To co tu bylo, nebylo to co si myslíš že bylo. Je to stejný omyl jako neustálé vykřikování cosi o demokracii, které ale je málo kdo schopen.
    Ano, možná se nedožiju toho co očekávám že bude velice pravděpodobně následovat. Ale kdo ví? Predikce jsou složité a záleží z jakých dat vycházejí.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ROLAND: tyvle, ty ses dobrej debil. [facepalm emotikon]
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    VYHULENY_UFO: A co si představuješ pod pojmem „chci se mít dobře“?
    Pracuješ - tedy tvoříš něco hmatatelného?
    Investuješ - tedy spekuluješ a podílíš se na likvidaci a deformaci systému.
    Vyděláváš - schvaluješ nepřímé otroctví, po vzoru co mé oči nevidí a mysl o tom neví to mě netíží.
    My ale nežijeme v žádné demokracii už si to konečně uvědom. Demokracie je utopie a všichni nemají stejné možnosti. Ať už pozůstatkem dob minulých a budoucností řízenou pokroucenými egy.

    V podstatě jsme se z pravěku vývojově nehnuli. Jen kyje a palice nahradili jiné věci.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ROLAND: myslim ze se toho nedozijes... zvlast pokud to vnimas takhle... model znarodneni tu uz jednou byl a daji se i zhodnotit vysledky :-) Unorove vitezstvi, najdes to v ucebnicich dejepisu. Vydrzelo to jen padesat let, nez se ten system postaveny na tve "vizi" bohatym seberem a rozdame vsem... proste padnul na hubu.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    DANYSEK: Jiný model dříve nebo později nastane, ať chceš nebo nechceš. A nebo se bude držet tenhle, jen čas od času ti padne, pár milionů vychcípá a pojede se znovu.
    Je to stejné jako se zdroji obnovitelnými (cyklickými) a neobnovitelnými (konečnými).
    Planetu také libovolně nezvětšíš a až dojdou neobnovitelné zdroje co budeš dělat pak?
    Takže jediný řekněme smysluplný model je snažit se najít udržitelný cyklický vývoj.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ROLAND: A jaké máš morální právo vlastnit víc základních prostředků než ten druhý?

    slusna debilita, chci se mit dobre, tak pracuju, investuju a vydelavam. to muze udelat naprosto kazdy clovek v normalni demokracii.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    VYHULENY_UFO: A jaké máš morální právo vlastnit víc základních prostředků než ten druhý? Nebo nepřímo vlastnit někoho druhého? Zapomeň už jednou na komouše, je to klasický příklad znásilnění jen z opačného pólu. Dokud nebudeš schopen změnit nebo ovládnou ego, správnou odpověď nikdy nenajdeš.

    Jak již jsem psal, je zbytečné se namáhat s nějakým číselným modelem.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    VYHULENY_UFO: jo vzali... a pak to uspesne chatralo, na nekterych barakach je to k videni dodnes...

    ROLAND: jiny model... no jisteze... to je jeste vetsi fantasmagorie nez samotni peceni holubi do huby :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ROLAND: misto marxistickych zvastu prosim cisla. a ty cisla nedokazal poradne dodat ani guru nzp xchaos
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: otazku, kde na to vzit, vyresili uz komunisti. sebrali penize a majetky movitym.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    DANYSEK: Tady je především špatně celý základní systém. Takže jakákoliv částka nebo hausnumero je naprosto zbytečná. Finanční ohodnocení práce není hodnoceno na základě nutnosti a potřeby pro celek či její nebezpečnosti.

    Pokud chceš vážně ten základní myšlenkový model, že by každý dostával nějakou částku.
    Pak by stát musel fungovat jinak. Mít základní vnitřní ekonomickou sít bez prostředníků.
    Tedy to je být plně v základních potřebách soběstačný.

    Pak na tuto částku můžeš pohlížet jako na cyklickou. Protože řekněme že většina se jí do toho systému vrátí. Takže celkové skutečné náklady pak tak zase velké nejsou.
    Je to podobný princip jako u masové výroby.

    A dokud tahle podmínka nebude splněná je těžko NZP zaveditelný.

    Co vím tak v současné době tyhle experimenty provádí nebo se o ně pokouší předně státy, které mají výrazný export.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ROLAND: to se v kruhu vracime k tomu, ze 10k mesicne na hlavu ti stacit nebude :-) A zbyva tradicni otazka, kde na to vzit.
    Kdyz uz si clovek uvedomi jen to, ze danova sleva na poplatnika (pracujiciho) je dnes 2.3 a bude 2.5k mesicne... a jakej je kolem toho poprask, kdyz to jeji zvyseni o dve stovky pumpne rozpocet o ~12.5 miliard rocne. Tech 10k mesicne udela sekeru 818 miliard rocne.

    COMODOR_FALKON: Digitalizaci statni spravy resej byrokrati jako ty, co jen svy casto az nesmyslny formulare preklapi do pocitacu (tzn. jedina zmena je, ze urednik uz nemusi ten papir prepisovat sam - ze se ta starost hodi na obcana). Ne, prevedeni formulare do digitalni formy neni digitalizace. Digitalizace je o zmene mysleni a hlavne zmene procesu. Ne co predvadi Portal obcana - co funguje tak ze na nektery informace se nejdriv vygeneruje "zadost", co se (sama) odesle datovou schrankou a pak nekde vypadne vysledek, v PDFku. Jo, tohle vymysli byrokrat - ale skutecnej ajtak by pozadovanou informaci ziskal skrze nejaky API call a rovnou zobrazil. A prostredi, ktere je vystavene nad API fakt nevadi, ze mas X dodavatelu, protoze mas proste popsany rozhrani toho, jak spolu stroje komunikuji.
    Byrokrati tu digitalizaci schvalne delaj slozitou - byt to jednoduche, prisli byste o praci, ze? :D A je znamo, ze kaprici si svuj rybnik nevypusti... a hlavne v ramci kvalitne fungujiciho resortismu v CR si kazdy urad tu svou agendu bude branit do posledniho ourady :D
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Víceméně jsi jen zopakoval bláboly z předešlého příspěvku…
    Surprise, surprise: Pořád to jsou bláboly…

    P.S.: Digitalizace naráží na problémy v samosprávě a u občanů - protože občanů reálně schopných nějak fungovat v digitalizované byrokracii je cca polovina…
    Státní správa je interně digitalizovaná hodně, akorát trochu komplikací je to, že skoto každý úřad má vysoutěženého jiného dodavatele…
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    DANYSEK: Já mám vcelku jasno, doladit ten systém aby fungoval by byla ta nejnáročnější část. Postel, stůl, židle, interaktivní komunikační a zábavní nástroj, základní hygiena oddělená sprcha, dřez, wc, soukromí, prostor pro základní pohyb, základní vyváženou stravu a pití, ošacení. Takže řekněme prostor o 20-30metrech čtverečních na jednoho dospělého člověka? To považuji za takový standard za předpokladu že ten systém je plně otestovaný a zaběhnutý min dvě generace.

    Pokud to vezmu na vícečlennou evropskou domácnost. Pak soukromý prostor pro jednu osobu by stačil řekněme 10 metrů čtverečních? Zbytek sdílený. Takže řekněme pro 4 člennou rodinu to máme cca 40m+ 40-80m. (3 člennou 30+30-60m)

    Pokud chceš něco víc, hybaj pracovat. Ona vize nemuset nic dělat je asi stejná jako si někteří představují být nesmrtelní. Protože i ta práce je důležitou součástí pro psychologické zdraví jedince.

    Takže jak jsem již psal zatím je to jen utopie a můžeš v tom spatřovat i prvky totality a další věci, dle libosti.
    A ta myšlenka NZP je iniciována řekl bych spíše tou myšlenkou co z nezaměstnanými. Než nějakým utopistickým smýšlením.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam