• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISMontessori - mimino, batole, školkáč i školák
    “Pomoz mi, abych to dokázal sám – abych to dokázala sama.” "Tato prosba, s níž se malé dítě obrátilo k Marii Montessori, se stala hlavním krédem její pedagogiky. Úkolem dospělých není formovat dítě, odstraňovat mu z cesty překážky, nebo jím dokonce manipulovat, ale udělat vše pro to, aby vlastními silami a svým tempem získávalo nové vědomosti a dovednosti a vrůstalo do světa, který ho obklopuje." Diskuse pro všechny, které zajimá montessori přístup, ať už pro miminka, batolata, školkáče ši školáky. Sdílení tipů na tzv. připravené prostředí (děcko se inspiruje a něčím se zabývá), aktivity, co je kde zajímavého po netu, literatura... Lidi, kteří montessori rozumí, a mohou nás poučit, jsou zvláště vítáni!

    rozbalit záhlaví
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    YMLADRIS: YMLADRIS: moc ti děkuju. Montessori znám jen tak povrchně - občas jsem si prohlížela nějaký web, přečetla nějaké články, ale nemám to v hlavě nějak důsledně utříděné. Ráda bych si proto přečetla nějakou knihu rozepisující podrobněji ideje a pozadí za všemi pomůckami a aplikacemi. Kvůli studiu nemám dostatek souvislého času, kdy bych se do toho mohla opravdu ponořit, pročíst kde co a vytvořit si v hlavě nějakou syntézu, proto jsem tě poprosila o nějaký tip, abych nešla slepými cestami.

    Metodu montessori a jak ji učit doma jsem si zarezervovala v knihovně, měla bych ji do měsíce mít. Ta .pdf knížka Montessori at home je sice úplně přesně proti tomu, jak jsem si to představovala - papírová kniha v češtině - ale po projetí sample pages mě hodně nadchla. Anglicky umím, požadavek na češtinu byl spíš jen kvůli rychlosti a pohodlnosti čtení, takže to není problém. Rozhodně ji musím mít, díky!
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: k tomu dvouletakovi mne jeste napada kouknout na toto video https://www.youtube.com/watch?v=suQtjioXvGU (bylo nize), mozna se ti dostavi AHA zazitek, resp. pro mne je to kondenzat toho, co si predstavuju jako montessori pro batole: jak s nim zachazijou, jak je ucasten rodinneho zivota, neni to ani kolem nej ("jak ho zabavit") ani proti nemu ("jak zajistit aby neotravoval a nezlobil").
    Ja cely to monte chapu jako ze montessoriova koumala metody jak s detma jednat jako by to nebyli debilove/mali satani. Ale jakou konkretni pomucku pouzivala pred sto lety, to uz mi tak zasadni nepripada...

    V cestine je jeste web www.mothering.cz, tamni dite Misko (teda vlastne slovensky je to) ma taky cca dva roky a maminka co to pise, je hodne monte.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BEBERA: pro vek 0-3 existuje v cestine pokud vim jenom ebook, ktery se mi zda desne predrazeny: http://www.smyslovy-pruzkumnik.cz/co-nabizime/jak-vytvorit-montessori-domov/

    mela jsem ho pujceny z monte centra. Poberes z toho princip pripraveneho prostredi (upravit domov tak, aby batole mohlo co nejvic nezavisle zkoumat a co nejvic se podilet na realnych ukolech - nakrajet banan, zalit kvetiny a zmopovat kapky co rozlilo, ... a zaroven pro nej byl byt bezpecny a ono bezpecne pro byt, takze neslyselo furt Ne! Ne!), mozna tam resi i senzitivni obdobi (kdyz decko jevi zajem o -neco- , tak je fakt dobry ho v tom maximalne podporit, at je to hazeni, nuz, klice a zamky, zvirata, proste cokoliv. Nasledovat decko. Vymyslet cinnost, ve ktere to jde delat). Co se tyce slavnych montessori aktivit na tacku pripravenych v policich, byva jich tak max pet (vice hracek pretezuje) a casto se rotuji (vetsina hracek a aktivit je schovana), ale je dost batolat, ktere na hracky kaslou a chtej fakt spis s matkou varit polivku. Pozorovat dite, pomahat mu, ale jen minimalne (napr na jeho vyzadani atd). Ve dvou letech uz klidne muze chodit na montessori dilnicku, kde pochopi ten princip prace - vyberu si neco, mam svuj prostor tam to resim, ostatni delaji neco jineho, vratim zpet na misto, beru jinou. Rozvoj soustredeni. Nebrat nic jako "vzdelavani", ale proste umoznit decku aby se ponorovalo do sveho aktualniho zajmu.

    Co se tyce predskolniho veku, existuje knizka
    Metoda montessori a jak ji učit doma - Knihy Dobrovský
    http://eshop.knihydobrovsky.cz/...essori-a-jak-ji-ucit-doma-592623.html?slova=Elizabeth+G.+Hainstock

    kde jsou rozepsany aktivity praktickeho zivota, jemna motorika, jazyk, aritmetika. Na Amazonu kdyz si vyhledas tu autorku tak se do kouknout do te knizky na obsah, jestli aspon trochu AJ umis, tak poberes co v tom je.
    Nevim jak moc je ta kniha skvela. Jeste tam nejsem. Libi se mi spis
    http://homemontessoribookco.ipage.com/websitedownload/ThirdEditionsamplepages.pdf (ukazka)
    ktera je hodne obrazkova, cesky neni, nicmene muzu ti ju kdyztak poslat. Zalezi v jake jsi fazi a jak moc jsi na tom s tou AJ blede. Jestli se snazis uchopit co to je to montessori, nebo uz spis chces inspiraci na konkretni cinnosti..
    Hodne lidi to resi tak, ze jde na kurz. Vic penez, ale pro nekoho lepsi.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    BEBERA: Jojo, to je další... ale zrovna dneska jsem fakt koukala, jak s bojuje s mrkví a příborovým nožem - technicky to má zmáknutý, ale ten tupej nůž se po mrkvi smeká, místo aby krájel...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ANNNA: já ani nemám strach, že by to dítě bylo nějak extra nebezpečné sobě (dává si pozor), ale sourozenci - v rámci boje o mrkev, o místo u stolu, o židli, o cokoliv...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    YMLADRIS: 2 a 4
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BEBERA: jak stare decko?
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    BEBERA: Už jsem objednala ostrej nůž s tupou špičkou :-) Fakt mě dralo, jak má techniku s příborovým nožem dobrou, ale prostě... je tupej. Došla jsem k názoru, že je to nebezpečnější krájet mrkev příborovým, než ostrým nožem :-)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    YMLADRIS: nemas prosim tip na dobrou knížku v češtině o montessori vzdělávání?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ANNNA: syn krájí od malinka příborovým nožem - měkké věci (ovoce, ale i porek) s ním ukrojí. Teď jsou mu 4 a se mnou ho nechávám krájet normálním kuchyňským (byť nemáme extra ostré nože). Mladšímu jsou 2, dávám mu příborový nůž, štve ho to, tajně si bere normální...
    ABS
    ABS --- ---
    Doporucil by nekdo Montessori skolku, idealne se zakladni skolou, na zizkove (bydlime u Riegrovych sadu) ci v okoli.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    monte batole - 20 mesicu - jeden den. jsou tam videt ruzne vychytavky v domacim prostredi

    rodice Sarah a James Moudry

    Монтеcсори - Edison day
    https://www.youtube.com/watch?v=suQtjioXvGU
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    serial od Slenske-BIlove (Marche Montessori - jesle v praze) o treningu praktickych aktivit (stolovani...)

    https://www.facebook.com/Marche.Montessori/notes

    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    na khanove skole ted propaguji ten Growt MIndset - zhruba receno, z vyzkumu vychazi, ze pro uceni neni nejvyhodnejsi decka chvalit nebo trestat nebo odmenovat, ale nejlepsi je informovat je o tom, ze mozek je neco jako sval a ze kazda chyba znamena "pokusil jsem se mozkem udelat neco co jeste neumi, tim jsem se to zase o kus naucil - zapojily se mi dalsi spoje - posilil jsem ho". Ze deti ktere veri ze kognitivni schopnosti jsou fixni ("jsem chytre" nebo "jsem hloupe") nemaji motivaci (u tech chytrych je to aby se nahodou ta chytrost nevytezila ci co..) se poustet do veci.

    Ale deti ktere veri na rust schopnosti se uci nejplynuleji a bez stresu. Jako kdyz by lezly na prolizacku a padaly nebo se ucily jezdit na kole. "odpovedet spatne" neni problem, chyba je kamos.

    Khanova škola
    https://khanovaskola.cz/dokazete-se-naucit-cokoli/rustove-mysleni-growth-mindset/lekce

    nejaky motivacni mini videa
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    batole

    strucny clanek o vybaveni jednech jesli, inspirace jake oblasti vlastne clovek chce pokryt doma

    A Tour of a Montessori Toddler Classroom in Amsterdam — trilliummontessori.org
    http://trilliummontessori.org/montessori-toddler-classroom-amsterdam/

    - jazyk (knizky na policich, karty prirazovaci, hrani s figurkama a objektama)
    - umeni/tvoreni (tabule, ...)
    - kuchyne (podpora praktickych cinnosti - jidlo, uklid, ...)
    - hruba motorika (nejake aktivity)
    - jemna motorika (klasicke monte hracky pro rozvoj ruky)
    - hudba (dostupne hudebni nastrojky)
    - venek.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    jeste repost meho postu do Kontaktniho rodicovstvi. O skole Letokruh v Brne

    DOD je jeste v lednu. Poulova (ucitelka) - nejvic mne zaujalo jak mluvila o tom "to pustit", jak je to tezke a je to proces (prekladam si to jako jak deckam dovolit byt samy za sebe, co nejvic...). JInak na jejich webu pise blog. Jedna maminka mi tam rikala ze dcera tuhle prisla ze skoly s tim, ze deti se usnesly ze hrat si o prestavkach na valku je nebavi ze je to blby a ze to uz delat nebudou. Vypada to ze plno pravidel vznika fakt takovym tim summerhill (free skola) stylem, coz jsem ani netusila necekala a neni to pro mne zasadni, ale tesi mne ze to jde i s prckama. Maji sdileni na elipse (Poulova ma sedm let montessori za sebou) a ucitelky rikaly ze je dojimave videt ze ty decka fakt treba se vzajemne uprimne omlouvaji za neco co se nekomu nelibilo (co kdo komu provedl). A ze to je tlupa fakt zivych nezavislych decek z lesnich skolek (ze z monte trid byla Poulova zvykla ze pulka deti furt chodila za nim pro namety co maji ted delat, tak ze letokruzane teda fakt ne). Zajimave, no.

    Jinak budou tu budovu dale zabirat a predelavat, hodlaji tam byt minimalne nekolik let. Akreditaci maji do devitky. Ovsem vse stoji a pada s osobnosti noveho ucitele. Poulova to vidi tak, ze nejlepsi je delat k cemu ten kantor inklinuje, takze proste zalezi, koho ted sezenou, jiste bude uplne jiny nez ona, nikdo rodicum neslibuje jaky bude pac jeste neni k dispozici. Tak jim preju stesti. Chteji to drzet jako malou rodinnou skolu pokud mozno se zapojenim rodicu; koncepce v zasade monte - nezavislost a samostatna inklinace co ted delat -- waldorf - komunita propojeni slavnosti -- lesni pedagogika -- hodne byt venku a co se da to ucit prozitkem ("je nesmysl si v ucebnici cist o tom co se dela na poste")
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ANNNA: jeste muzes zkusit napsat teto agilni matce, mozna by vedela.

    MOTHERING
    http://www.mothering.cz/
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    YMLADRIS: No vidíš, já nevěděla, že tenhle kráječ Tescoma dělá :-) Děkuji za tip, F. už má asi na nožovatější nůž, ale tohle se taky bude hodit (a neobnáší to zásilku z USA)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ANNNA: my jsme zatim teprve ve fazi te tescomy, dal jsem neresila, snad nekdo.

    Vlnkovací kráječ PRESTO | Oficiální eshop Tescoma
    http://eshop.tescoma.cz/...potravin/kuchynske-naradi-a-pomucky/presto/420638-vlnkovaci-krajec-presto
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    YMLADRIS: A nějaký tip, kde to sehnat v ČR? V tuhle chvíli jsem nakloněná tomu sehnat maličký sekáček - líbí se mi, že nemá špičku a vybízí k tomu, aby se o to zapřela rukou shora, místo přidržování jídla prsty. Ale v ČR jsem nic nenašla, pouze co jsem posílala níže a potom zavírací nože s kulatou špičkou. Nejspíš budu muset pořizovat tady http://michaelolaf.com/store/product484.html
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KAI: v brne v sobotu 29.11.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ANNNA: mrkni kdyztak sem

    Montessori and Knives - how we montessori
    http://www.howwemontessori.com/how-we-montessori/2013/07/montessori-and-knives.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam