• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISMontessori - mimino, batole, školkáč i školák
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Nemáte někdo dobrou zkušenost s nožem pro malé dítě? Koukala jsem se na tohle, ale udělátkům jako chránič na prsty příliš nevěřím... http://fresh.iprima.cz/magazin/opinel-kids-nuz-detem-do-ruky-patri
    KAI
    KAI --- ---
    Prodejní výstava kvalitních a smysluplných hraček "Rosteme pro život" - K vidění bude také široká škála Montessori materiálu. Praha, Brno :)

    Horme
    http://www.rostemeprozivot.cz/

    https://www.facebook.com/events/295982193859144/?ref=3&ref_newsfeed_story_type=regular
    KAI
    KAI --- ---
    NAMC Montessori Teacher Training Blog: Comparing Educational Philosophies: Montessori and Reggio Emilia
    http://montessoritraining.blogspot.cz/2013/08/comparing-montessori-reggio-emilia.html#.VCsJJYCSzlR
    RADKUVAVATAR
    RADKUVAVATAR --- ---
    YMLADRIS: U nás je to okrajová záležitost, protože bylo montessori do roku 1989 zakázané, ale třeba v rakouských mateřských školkách je to dost běžný program. :-)
    KAI
    KAI --- ---
    YMLADRIS: nene, nechystam se tam a vlastne o ni vubec nic nevim, jen se mi to dostalo do mejlu se seznamem dalsich kurzu, ktery ta skola porada.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KAI: z te poulove jsou lidi tezce nadseni, takze bych se s ni rada seznamila. Je super ze ma kapacitu ucit dospele. (Ja nemam ted silu takovy kurz absolvovat, ty tam jdes?)
    KAI
    KAI --- ---
    Tohle by tu mohlo nekoho zaujmout :)
    Praktický kurz s Montessori pedagogikou a jejími pomůckami.

    Výuka prožitkem - praktický kurz pro rodiče s Montessori pedagogikou a jejími pomůckami v Brně-Řečkovicích
    http://www.skolaletokruh.cz/vyuka-prozitkem-kurz-pro-dospele/
    BETTTKA
    BETTTKA --- ---
    KRISTY: Mně to funguje, tedy pokud jdu normálně přes odkaz https://rcpalecek.webooker.eu/
    KRISTY
    KRISTY --- ---
    ZEGA: vypadá, to, že už tam kurzy neučí (https://rcpalecek.webooker.eu/Courses). ale dik.o)
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    KRISTY: velmi doporucuji martinu štanclovou právě z palečka
    KRISTY
    KRISTY --- ---
    ahoj, doporucili byste mi prosim nejake krouzky/kurzy Montessori pro me dvoulete dite v Praze? chci se nejak prakticky s technikou Montessori seznamit...nasla jsem zatim jen RC Palecek...diky!
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    ANNNA: diky, nejak jsem zapomnela si to sama najit. "Idle" je tedy asi vystiznejsi...
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    YMLADRIS: Tak on ten název je paradoxní, vzhledem k radám. Ale přijde mi, že dětská samostatnost taky. Na začátku udělat všechno za dítě je výrazně jednodušší, rychlejší a línější, než to dělat s dítětem...

    Já tomu rozumím tak, že ten "Líný rodič" je líný z hlediska "normálních" rodičů. Chodí málo do práce, nejezdí na vzdělávací a výchovné výlety, nevozí děti na 5 kroužků týdně atd.

    SEBIEN: V originale The Idle Parent
    SAN_IN_DA_SOUL
    SAN_IN_DA_SOUL --- ---
    YMLADRIS: díky! Článek je zajímavý, je tam pár věcí, které rozhodně zkusím aplikovat (třeba občas chce jít na nočník, ale já to nepochopím, naučit ji nějaký konkrétní znak/slovo mě ještě nenapadlo). Jinak poslední dobou (tak tři dny) začalo fungovat, že chodíme na záchod spolu - vždy ji informuji o tom, že jdu na záchod a ona se často připojí (rozhodně to funguje líp než to ptaní se, jestli se jí nechce).
    Nejčastější nehody jsou samozřejmě, když je do něčeho zabraná, holt se na to musí naučit sama myslet.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    YMLADRIS: jo, je to podraz (jak se to jmenuje v originale?), liny to fakt neni a presne jak rikas, aby si to clovek zaridil podle autora, pekne by se nadrel (byt s nim teda taky souhlasim a v mnohem by se mi to libilo). (No, linej je asi jenom v tom, ze nepracuje /fakt jsem cetla jen kousek, nevim, jak to ma zarizeny/).

    Nicmene, proc jsem to tady vubec zminovala: libi se mi ten koncept, ze deti zapojuju a ukazuju jim, jak funguji bezne veci, pro me teda hlavne vareni, treba. Pritom mi to vlastne prijde zname, akorat v novem svetle hodnotim, co s nama delali nasi.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SEBIEN: jeste jsem chtela reagovat na toho Lineho rodice. V podstate mi ten nazev knihy od nej pripada trochu jako podraz :-). Totiz, co on navrhuje za zivotni styl:

    - zatahovat decko do pracovni cinnosti
    - travit cas v prirode
    - mit bandu deti a spriznenych lidi
    - vystavovat dite hudbe
    - interagovat se zviraty
    - vyrabet spolu veci
    - pouzivat a prozivat pribehy
    Decko potrebuje aby rodice hlavne byli pritomni a byli decku modelem pro tvorivost a pro prace = hra.
    Decko oceni doupe randal svobodu.

    Jako jo, ma urcite pravdu (krome toho jak furt adoruje toho Rousseaua, kterej ale dal sveho syna do sirotcince (v te dobe byla umrtnost v sirotcincich pres 90 %).

    Ale! Pripada ti, ze zit tim vyse popsanym stylem je "line"? Line podle mne znamena, ze decko vrazis do skolky, odpoledne pred telku/konzoli a o vikendech do komercni herny, kde za dve stovky o nem nekolik hodin neslysis. Naopak fakt si preorganizovat zivot tak, aby decko mohlo zit s tebou, nejak poresit to, ze nase prace (kariera) jaksi zpravidla s pritomnosti deti nepocita, nejak poresit prirodu hudbu zvirata spolek lidi vic nez dvakrat do roka na dovolene, nejak poresit antikonzum (vyrabeni, tvorivost... kdyz doma nemas prostor na dilnu a vsechno je mnohem levnejsi proste koupit...). Opakuju ze s nim souhlasim a na vetsinu veci jsem dosla i pred prectenim Lineho rodice (ze decko zije nejlepsi zivot kdyz s rodicema Zije, takze holt asi nejblizsich deset let nelze travit zivot za kompem datlenim nebo serialama a nelze se vymlouvat na socialni fobii a s nikym se nestykat a objednavat si pizzu), ale fakt mi to nepripada jako jednoducha cesta :-). Tobe jo? Pro decko udelam cokoli, i se pokusim o zdravy zivotni styl :), ale vidim holt ty tezkosti kolem toho...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    senzitivni obdobi

    Kdy se asi tak u batolat da ocekavat ze jim najede snaha pracovat s kterou casti tela.





    toto jsou obrazky z Absorbent Mind (montessoriova)

    nasleduji jeste nove rozkreslene verze, kde jsou videt tipy na to, co mit v prostredi kolem ditete za veci a pomucky - spis jako pripominka, kdo ty pomucky v zivote nevidel asi to nepobere. Ale! PUjcovna pomucek pro batole je v brne v cernovicich: http://www.elefant-brno.cz/pujcovna-montessori-pomucek/pomucky-pro-batolata/#!
    kdyz by nekdo to chtel primo zkouset nebo zkoumat. Nemaji tam urcite vsechno, klasicky (uber drahy) vyrobce pomucek je Nienhuis, kdyztak zde: http://www.nienhuis.com/en/infant-toddler.html

    prvni verze

    https://farm7.staticflickr.com/6229/6330637736_2d55a48a8c_o.png

    druha verze

    http://www.voilamontessori.com/en/wp-content/uploads/2013/11/0-36_psychomotor-horiz.pdf

    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SAN_IN_DA_SOUL: je to povazovany za dulezity, protoze je to soucast nezavislosti decka - nezavisle dite nas cil :-). Ale nejakou konkretni metodu nebo tak, to nevim, myslim ze sama montessoriova nic nezanechala.

    monte uvahy #5

    Monte duraz na sebeobsluhu ditete jsem docela resila, protoze mi pripadalo, ze to konfliktni s kontaktnim rodicovstvim, coz je pristup k decku ktery mi dava nejvetsi smysl a je pro mne na prvnim miste. Oc jde: v montessori systemu se napriklad doporucuje aby spani pro decko bylo resene jako matrace na zemi, jeho vlastni, v jeho pokojicku. Cil je, aby decko kdyz si chce zdrimnout, tak bylo nezavisle, nepotrebovalo dospeleho ktery ho zavre do klece a po spanku zas vynda. Coz je dobry, ale ja davam prednost spolecne loznici a spanku spolecne s rodicem -- cim blizsi pach a zvuky matky, tim ma decko vetsi pocit bezpeci, kvalitneji (hloubeji) spi a ma vic sily na svuj vyvoj pres den a celkovou spokojenost. Kdyz decko spi samo, tak musi vynakladat energii na otupeni evolucne podlozeneho strachu z toho ze je pri spanku samo (co kdyz ho neco sezere...).
    Tak ze zacatku jsem mela dojem, ze ten monte vycvik je snaha decko co nejdriv osamostatnit, aby neobtezovalo (odstavit, naucit se krmit, spat, chodit na zachod...), coz ho muze zbytecne stresovat a tim zpomalovat. Ale postupne vidim ze v tom neni zadny rozpor, monte se da brat jako 'nasleduj decko - az prirozene vyvstane jeho zajem (o lzicku, nocnik, ...) tak ho maximalne podpor v tom, aby to prijemne zvladlo a postupne nasbiranymi expy najednou nalevlovalo (RPG termin z vedlejsiho klubu :-))'

    jinak jestli se ptas vylozene kvuli tomu odplenkovavani, tak takhle monte mama mi pripadne ze je uvolnena a zaroven do hloubky ma pozjistovany veci, cili muzes zkusit: http://www.mothering.cz/hura-na-nocnik/
    Zasadni mi takhle teoreticky prijde ta 'toilet awareness' tj dostat decku do vedomi o cem to cely je... aby pobralo kontext. Spis nez ho nejak vysazovat na nocnik pred telkou a doufat.
    SAN_IN_DA_SOUL
    SAN_IN_DA_SOUL --- ---
    A jenom mě tak napadá - co Montessori a učení na nočník? Píše o tom něco anebo troufla by sis odhadnout, jak s tím nakládá?

    Jinak podle mého se to neujalo především kvůli tomu, že škola byla/je vnímána jako nástroj zařazení lidí do systému (nemusí to být vždy tak negativní, jak to zní, ale ve 20. století spíš bylo). To se pak těžko prosazují způsoby výchovy, které vedou děti k samostatnému rozhodování a uvažování.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SEBIEN: ajo :)
    prvni krajeni co sem tak videla decka zvladaji sterkou na testo (nebo jak se to jmenuje - kus plocheho plastu s hranou, kterej jde vzit do dlane a vicemene tlakem rozkrajet treba banan)

    na howwemontessori.com / kitchen je celkem dost batolecich "receptu" kdyztak
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam